Skidor

SkidhjÀlmar Test [2023]

SkidĂ„kning Ă€r en fantastisk vinteraktivitet som mĂ„nga ser fram emot varje sĂ€song. För att fĂ„ ut det mesta av skidupplevelsen Ă€r det viktigt att ha rĂ€tt utrustning – och en av de viktigaste komponenterna Ă€r en riktigt bra skidhjĂ€lm. I denna artikel kommer vi att titta pĂ„ topp 4 skidhjĂ€lmar som vi har provat och testat. Vi kommer att dela vĂ„ra Ă„sikter och erfarenheter om varje hjĂ€lm gĂ€llande design, komfort, funktion och viktigast av allt, sĂ€kerhet. Vi hoppas att du med hjĂ€lp av denna artikel kommer hitta en passande hjĂ€lm för dina individuella preferenser och behov.
BĂ€st i Test
4.9/5
Premium
4.8/5
PrisvÀrd
4.6/5
Bonus
4.7/5
4.9/5

Under vÄrt test av skidhjÀlmar tyckte vi Sweet Protection Switcher MIPS Helmet stack ut frÄn mÀngden. Det första som fÄngade vÄr uppmÀrksamhet var de livfulla fÀrgerna och den moderna designen, vilket gör att du kan hitta en hjÀlm som passar din personliga stil. NÀr vi tog pÄ oss hjÀlmen kÀndes den riktigt stabil och bekvÀm med de justerbara remmarna och spÀnnena, vilket sÀkrar en bra passform oavsett huvudstorlek.

Sweet Protection Switcher MIPS Helmet har ett avancerat ventilationssystem med 22 justerbara ventiler som hÄller huvudet torrt och svalt under intensiva skiddagar. Vi blev speciellt imponerade av hjÀlmens sÀkerhetsfunktioner, inklusive MIPS-teknologi (Multidirectional Impact Protection System) som vid eventuella kollisioner ger överlÀgset skydd. För oss Àr detta en perfekt skidhjÀlm nÀr det gÀller sÀkerhet och komfort.

Fördelar

 • Mycket bekvĂ€m och stabil
 • Effektivt ventilationssystem
 • Tilltalande modern design
 • Unisex-modell
 • MIPS-teknologi
 • Anpassningsbar ventilation
 • Bra passform

Nackdelar

 • Lite dyrare Ă€n andra modeller

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Àr Sweet Protection Switcher MIPS Helmet vÄrt toppval i test av skidhjÀlmar tack vare dess höga sÀkerhet, överlÀgsna komfort och moderna design. Den kan vara lite dyrare Àn andra hjÀlmar pÄ marknaden, men vi tycker att den Àr vÀrd investeringen pÄ grund av dess imponerande prestanda och sÀkerhetsfunktioner.

4.8/5

Smith Men’s Vantage MIPS Ă€r en högkvalitativ hjĂ€lm som ger bĂ„de utmĂ€rkt komfort och skydd under skidĂ„kning. Vi mĂ€rkte omedelbart fördelarna med den hĂ„llbara konstruktionen och den bekvĂ€ma inredningen nĂ€r vi testade den hĂ€r hjĂ€lmen. Det lĂ€tta materialet bidrar ocksĂ„ till den fina komforten och den kĂ€nns riktigt lĂ€tt pĂ„ huvudet.

Smith Men’s Vantage MIPS imponerade ocksĂ„ med sin avancerade sĂ€kerhetsteknologi, eftersom den Ă€r utrustad med MIPS-systemet som ger extra skydd vid stupande fall. Ventilationssystemet med justerbara ventiler ger bra luftflöde som hjĂ€lper till att hĂ„lla huvudet svalt och bekvĂ€mt under dagen. Dessutom har hjĂ€lmen ett BOA 360 Fit-system som Ă€r mycket praktiskt och ger en perfekt passform med en enkel justering.

Fördelar

 • KĂ€nns bekvĂ€m och stabil
 • Snygg design och fĂ€rgval
 • Högkvalitativt material
 • MIPS-system
 • BOA 360 Fit-system
 • LĂ€tt konstruktion

Nackdelar

 • Relativt högt pris
 • Kan vara tajt för vissa ansiktsformer

UtlÄtande

Om du letar efter en premium hjĂ€lm i vĂ„rt test av skidhjĂ€lmar, Ă€r Smith Men’s Vantage MIPS definitivt en stark kandidat. Den erbjuder fantastisk komfort, suverĂ€nt skydd och ett justerbart passformssystem. Den högre prislappen kan vara avskrĂ€ckande för vissa, men vi anser att investeringen Ă€r vĂ€rt det med tanke pĂ„ de förstklassiga egenskaper och ytterligare sĂ€kerhetsfunktioner som erbjuds.

4.6/5

För dig som söker ett mer prisvÀrt alternativ har vi testat Sweet Protection Igniter II MIPS Helmet. Liksom de dyrare modellerna, inkluderar denna hjÀlm ocksÄ MIPS-teknologi för förbÀttrad sÀkerhet. NÀr vi provade den hÀr hjÀlmen kÀndes den stabil och bekvÀm, tack vare sitt justerbara storlekssystem och absorberande material som tillhandahÄller extra komfort vid fall.

Den har en fjÀderlÀtt konstruktion av Sweet Protection Igniter II MIPS Helmet som ger dig en skidÄkning utan att kÀnna tyngd av en tung hjÀlm. NÀr det gÀller ventilation och vÀrme Àr deras CDIP In-mold konstruktion fördelaktig dÄ den sÀkerstÀller ett stÀndigt flöde av frisk luft genom ventileringskanaler, och gör hjÀlmen behaglig Àven under lite lÀngre turer.

Fördelar

 • PrisvĂ€rd och bra kvalitet
 • TillfredsstĂ€llande sĂ€kerhetsfunktioner
 • God ventilation och komfort
 • Unisex
 • MIPS-teknologi
 • CDIP In-mold konstruktion
 • LĂ€ttviktig

Nackdelar

 • Smakar det sĂ„ kostar det

UtlÄtande

Sweet Protection Igniter II MIPS Helmet Ă€r vĂ„rt bĂ€sta prisvĂ€rda val i test av skidhjĂ€lmar. Det Ă€r en utmĂ€rkt hjĂ€lm för skidĂ„kare som söker komfort och sĂ€kerhet utan att spendera en förmögenhet. Även om den kanske saknar nĂ„gra av de mer avancerade egenskaperna hos dyrare skidhjĂ€lmar, Ă€r det en pĂ„litlig hjĂ€lm som erbjuder bra prestanda och kvalitet till ett lĂ€gre pris.

4.7/5

Som vÄr bonusprodukt har vi valt ut Smith Aspect MIPS, en mycket bra hjÀlm för skidÄkare som söker ett balanserat mellanting mellan de dyrare och prisvÀrda alternativen. Det första som stod ut med denna hjÀlm var den minimalistiska stilen och rena designen. NÀr vi provade den kÀnde vi att den levde upp till vÄra förvÀntningar nÀr det gÀller komfort och passform. HjÀlmens justerbara storlekssystem möjliggör smÄ justeringar för att vara sÀker pÄ att den sitter sÀkert och bekvÀmt pÄ huvudet.

Aspekten med MIPS teknologi innebĂ€r att denna hjĂ€lm ocksĂ„ erbjuder bra sĂ€kerhetsfunktioner. Återigen ser vi en vĂ€lventilerad konstruktion, vilket verkar vara ett Ă„terkommande tema bland dessa högkvalitativa skidhjĂ€lmar. Under vĂ„ra tester mĂ€rkte vi ocksĂ„ att denna hjĂ€lm hanterade fukt mycket vĂ€l, tack vare de andningsbara materialen och dess antibakteriella insida.

Fördelar

 • Komfortabel och justerbar passform
 • Enkel och stilren design
 • Bra ventileringsmöjligheter
 • Unisex
 • MIPS-teknologi
 • Minimalistisk design
 • Fukthantering

Nackdelar

 • NĂ„got begrĂ€nsade fĂ€rgval

UtlÄtande

Smith Aspect MIPS erbjuder ett bra alternativ för dig som vill ha en skidhjÀlm av hög kvalitet utan att behöva köpa den mest exklusiva produkten. Med bekvÀma funktioner, god sÀkerhet och en stilren design Àr detta en konkurrenskraftig hjÀlm i vÄrt test av skidhjÀlmar. Om du kan se förbi de nÄgot begrÀnsade fÀrgvalen, sÄ Àr detta helt klart en hjÀlm vÀrd att övervÀga.

Köpguide [SkithjÀlmar Test]

Du vill inte snÄla pÄ en skidhjÀlm. Det Àr inte vÀrt risken för en huvudskada, och Àven om du Àr en erfaren skidÄkare vet du aldrig nÀr en olycka kan intrÀffa. HÀr Àr nÄgra tips för att skaffa den skidhjÀlm som Àr rÀtt för dig:

 • SĂ€kerhetsstandarder: Olika lĂ€nder har olika sĂ€kerhetsstandarder, men i Nordamerika mĂ„ste hjĂ€lmarna vara klassificerade enligt ASTM. Om din hjĂ€lm uppfyller ASTM-standarderna vet du att branschexperter har bedömt den som sĂ€ker.
 • Storlek: Om den Ă€r för stor kommer hjĂ€lmen inte att sitta stadigt pĂ„ plats vid en krock, och det Ă€r mer sannolikt att den glider och blottar sidan av ditt huvud. Om den Ă€r för liten kommer den att skada din skalle och vara obekvĂ€m. Helst ska du köpa en hjĂ€lm i en butik dĂ€r du kan prova en – om du gĂ„r online, kontrollera storlekslistan!
 • Passform: En bra passform hĂ„ller hjĂ€lmen pĂ„ plats under en olycka, vilket innebĂ€r att den mĂ„ste sitta bra men inte för hĂ„rt. Förutom storleken (som vi just diskuterade) bör det finnas stoppning runt hjĂ€lmens insida sĂ„ att den inte rör sig sĂ„ mycket nĂ€r du lutar.
 • Vilken typ av skidĂ„kare Ă€r du? Detta Ă€r den viktigaste frĂ„gan nĂ€r du ska vĂ€lja skidhjĂ€lm. Är du expert eller amatör? Föredrar du att Ă„ka fort eller tar du det lugnt? Dina svar kommer att avgöra vilken typ av hjĂ€lm som Ă€r rĂ€tt för dig.
 • Hur vill du ha ditt hĂ„r? Om du har lĂ„ngt hĂ„r ska du se till att hjĂ€lmen har tillrĂ€ckligt med utrymme för att rymma det och ditt huvud. PĂ„ samma sĂ€tt, om du bĂ€r hattar under andra hattar, se till att det finns tillrĂ€ckligt med utrymme inuti hjĂ€lmen.
 • Vilken fĂ€rg vill du ha? Det hĂ€r kan verka som en dum frĂ„ga, men om din favoritfĂ€rg Ă€r röd och alla hjĂ€lmar de har Ă€r orange, kan det vara en avgörande faktor! SĂ„ tĂ€nk pĂ„ detta ocksĂ„.
 •  Vikt: Vissa hjĂ€lmar har funktioner som gör dem tyngre Ă€n andra, men om du bara Ă„ker skidor dĂ„ och dĂ„ (eller om du planerar att tillbringa den mesta tiden pĂ„ plana, preparerade pister) kan en lĂ€ttare hjĂ€lm vara bĂ€ttre för dig.
 • Ventilation: Om du planerar att Ă„ka skidor i flera timmar i strĂ€ck Ă€r ventilationen avgörande. Du vill ha ventilationsöppningar över hela hjĂ€lmens ovansida och framtill, dĂ€r luften lĂ€ttare kan strömma över huvudet.

Att VĂ€lja RĂ€tt Storlek och Passform

SkidhjÀlmens storlek och passform Àr avgörande för din sÀkerhet och komfort pÄ skidbacken. En hjÀlm som sitter för tajt eller för löst kommer inte bara kÀnnas obekvÀmt, utan kan ocksÄ minska det skydd den ger vid en olycka. DÀrför Àr det viktigt att verifiera din huvudstorlek och vÀlja en hjÀlm som passar optimalt för att sÀkerstÀlla effektivt skydd under din skidÄkning. NÀr du vÀljer rÀtt storlek och passform Àr det viktigt att undvika att köpa en hjÀlm baserad enbart pÄ utseende och varumÀrke, utan istÀllet fokusera pÄ modeller som erbjuder den bÀsta passformen samt ÀndamÄlsenliga sÀkerhetsfunktioner. Det finns flera olika typer och stilar av hjÀlmar att vÀlja mellan, och de erbjuder olika nivÄer av komfort och skydd. Ta dig tid att prova olika modeller i en fysisk butik om möjligt, för att hitta den bÀsta passformen som uppfyller dina krav och behov.

SÄ mÀter du Huvudets Omkrets

För att hitta den perfekta storleken pÄ din skidhjÀlm Àr det viktigt att mÀta ditt huvuds omkrets korrekt. Genom att följa dessa enkla steg kan du sÀkerstÀlla att du fÄr rÀtt storlek pÄ din hjÀlm för bÀsta möjliga passform och skydd. AnvÀnd ett mÄttband som Àr flexibelt och anpassat för att mÀta kroppsmÄtt. Placera mÄttbandets Ànde pÄ pannan, strax ovanför ögonbrynen, dÀr hjÀlmen normalt ska sitta. Se till att mÄttbandet gÄr runt huvudet i en rak linje över öronen och bakre delen av huvudet. För att fÄ det mest exakta mÄttet bör du mÀta flera gÄnger och ta genomsnittet av mÄtten om det finns nÄgra smÄ variationer mellan dem. NÀr du har fÄtt ditt huvuds omkrets i centimeter kan du jÀmföra mÄttet med storlekstabeller som tillhandahÄlls av hjÀlmtillverkare för att hitta den hjÀlmstorlek som passar dig bÀst. Kom ihÄg att varje tillverkare kan ha nÄgot olika storlekstabeller, sÄ det Àr viktigt att kontrollera storlekar för varje mÀrke och modell du övervÀger att köpa.
Tips för att Hitta BÀsta Passformen

Att hitta den bÀsta passformen för din skidhjÀlm Àr viktigt för att sÀkerstÀlla optimalt skydd och att hjÀlmen sitter bekvÀmt pÄ huvudet. En dÄligt sittande hjÀlm kan vara obekvÀm att bÀra och minska skyddets effektivitet vid eventuell kollision. HÀr kommer nÄgra punkter att tÀnka pÄ nÀr du provar olika skidhjÀlmar, för att hitta den som passar dig bÀst:

 • Kontrollera att hjĂ€lmen inte trycker mot pannan eller bakhuvudet
 • Se till att hjĂ€lmen inte sitter för högt upp pĂ„ huvudet och lĂ€mnar stora glipor mellan hjĂ€lmen och öronen
 • Undvik att hjĂ€lmen sitter för lĂ„gt: den ska inte skymma eller trycka mot ögonbrynen
 • Justera hakbandet sĂ„ att det sitter bekvĂ€mt under hakan och spĂ€nns korrekt

Se till att ingen oönskad rörelse kan ske mellan hjÀlmen och ditt huvud nÀr den Àr pÄ. NÀr allting Àr pÄ plats och justerat, kan du testa att skaka huvudet lÀtt Ät olika hÄll för att sÀkerstÀlla att hjÀlmen sitter ordentligt fast. Om det fortfarande inte kÀnns rÀtt sÄ prova en annan storlek eller modell tills du hittar den perfekta passformen för just dig.

SĂ€kerhet och Certifieringar

SÀkerhet bör vara prioritet nummer ett nÀr du vÀljer en ny skidhjÀlm. En hjÀlm som uppfyller de nödvÀndiga sÀkerhetsstandarderna och certifikaten ger dig trygghet i att den kommer att skydda dig vid eventuella kollisioner eller fall i skidbackarna. Vissa certifieringar varierar beroende pÄ region, men det finns Àven internationella standarder som gÀller oavsett var i vÀrlden du befinner dig. Det Àr viktigt att leta efter hjÀlmar som uppfyller dessa sÀkerhetskrav och har genomgÄtt omfattande tester för att garantera deras tillförlitlighet och prestanda under skidÄkning.

CE-mÀrkning och Internationella SÀkerhetsstandarder

CE-mÀrkning Àr en sÀkerhetssymbol som bekrÀftar att en produkt överensstÀmmer med europeiska standarder och lagkrav. För skidhjÀlmar betyder detta att de uppfyller de specifika prestanda- och sÀkerhetskraven inom EU. Den vanligaste sÀkerhetsstandarden för skidhjÀlmar Àr EN 1077, som delas upp i klass A (för hjÀlmar med fullt skydd, inklusive öronskydd) och klass B (för hjÀlmar med begrÀnsat skydd, utan öronskydd). Dessa standarder garanterar bland annat att hjÀlmen klarar vissa slag-, genomtrÀngnings-, och stöttÄlighetstester. Beroende pÄ var du bor kan det Àven finnas andra internationella sÀkerhetsstandarder att ta hÀnsyn till, som exempelvis Amerikanska ASTM F2040 eller Kanadensiska CSA Z263.1. Se alltid till att den hjÀlm du köper uppfyller de relevanta sÀkerhetsstandarderna för ditt omrÄde.

MIPS-teknologi: Vad Àr det och Varför Àr det Viktigt?

MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) Ă€r en relativt ny teknologi inom hjĂ€lmindustrin, som hjĂ€lper till att skydda hjĂ€rnan vid sneda eller vridande slag – vilket Ă€r vanligt vid skidolyckor. Traditionella skidhjĂ€lmar har fokus pĂ„ att motstĂ„ raka slag, men nackdelen Ă€r att de inte riktigt tar hand om de rotationskrafter som kan uppstĂ„ vid en olycka. Det Ă€r hĂ€r MIPS-teknologin kommer in i bilden och gör skillnad. Ett MIPS-system Ă€r ett tunt lager av plast mellan hjĂ€lmens innerfoder och skal, som tillĂ„ter de tvĂ„ att röra sig oberoende av varandra. Detta skapar en smidig rörelse vid en kollision och minskar rotationsenergin som överförs till hjĂ€rnan, vilket bidrar till att minska risken för hjĂ€rnskakning och andra skador pĂ„ huvudet. Även om MIPS kan innebĂ€ra en högre kostnad Ă€n en hjĂ€lm utan, kan dess skyddsegenskaper vara vĂ€l vĂ€rda investeringen för din sĂ€kerhet.

SkidhjÀlmens Konstruktion och Vikt

SkidhjÀlmens konstruktion och vikt spelar en avgörande roll för att maximera sÀkerheten och skyddet i skidbacken, samtidigt som den behÄller komforten under lÀngre Äkpass. HjÀlmens grundstruktur bestÄr vanligtvis av ett skal i hÄrdplast som omsluter ett lager av stötabsorberande skummaterial, oftast expanderad polystyren (EPS). Det finns tvÄ huvudsakliga konstruktionstyper av skidhjÀlmar: inmould och hardshell, dÀr inmould-tekniken innebÀr att skummet och ytterskalet smÀlts samman för att skapa en lÀttare och mer aerodynamisk hjÀlm, medan hardshell-hjÀlmar har ett robust yttre skal som Àr separerat frÄn det inre skumlagret.

Extra Funktioner och BekvÀmlighet

För att göra din skidupplevelse Ànnu bÀttre kan det vara vÀrt att övervÀga skidhjÀlmar med extra funktioner och bekvÀmligheter. Dessa funktioner kan ge dig en ökad komfort, och samtidigt maximera din sÀkerhet och prestanda pÄ skidbacken. Visst Àr det lockande att vÀlja en billigare hjÀlm, men om du ska spendera lÄnga dagar pÄ skidbackarna kan en investering i dessa extrafunktioner göra en stor skillnad. Förutom passform och sÀkerhetscertifieringar bör du Àven undersöka hjÀlmens egenskaper som ljudabsorption, ventilation och anpassningsbarhet.

Ventilation och Justerbarhet

MÄnga skidhjÀlmar idag erbjuder en rad funktioner för att förbÀttra anvÀndarupplevelsen samt förse dig med ett bekvÀmt och sÀkert skydd. En viktig aspekt att beakta Àr hjÀlmens justerbarhet och ventilation, som kan bidra till din Äkkomfort under dagens gÄng. Nedan har vi listat nÄgra av dessa funktioner som kan finnas för att hjÀlpa dig att hitta den hjÀlm som passar bÀst för dina skidÄkningsbehov:

 • Justerbart ventilationssystem: möjlighet att öppna och stĂ€nga ventilationskanaler efter behov
 • Temperaturkontrol: utrustad med material som reglerar temperatur och fuktighet
 • BOA- eller hjuljusteringsssystem: möjliggör enkel passformsjustering med precisa klick
 • Avtagbara och tvĂ€ttbara inredningar: kardborre- eller klickfĂ€ste som underlĂ€ttar rengöring

Alla dessa egenskaper kan göra en stor skillnad för din upplevelse pÄ skidbackarna. Ta dig dÀrför tid att jÀmföra de olika alternativen och pröva dig fram innan du vÀljer den hjÀlm som uppfyller dina krav pÄ ventilation och justerbarhet. TÀnk Àven pÄ att vissa funktioner kan pÄverka priset, men i slutÀndan kan det vara vÀrt att investera lite extra för en sÀkrare och mer bekvÀm skidupplevelse.

Aktiva Hörselskydd och Integrerade Visir

Att ha hörselskydd och ett visir integrerat i din skidhjÀlm kan förbÀttra din totala upplevelse i skidbacken och samtidigt öka sÀkerheten. Aktiva hörselskydd minskar bullret vid stark vind utan att förhindra dig frÄn att höra viktiga ljud, som exempelvis nÄgon som ropar eller nÀrmar sig bakifrÄn. Denna typ av hörselskydd har ofta ventiler eller membran som Àr utformade för att stÀnga ute ovÀsen, men samtidigt tillÄta viktiga ljud att trÀnga igenom. Integrerade visir Ä andra sidan kan genom sin ergonomiska design ge en bÀttre passform och skydd mot vind och snö jÀmfört med separata skidglasögon. Ett integrerat visir minimerar ocksÄ risken för imma och ger en mer sömlös syn. Innan du investerar i en hjÀlm med dessa funktioner, börja med att övervÀga vilka behov du har och hur de bÀst kan matchas med en hjÀlm som erbjuder rÀtt kombination av komfort, sÀkerhet och praktiska lösningar för din skidÄkning.

Hur du Tar Hand om och Förvarar din SkidhjÀlm

För att maximera livslÀngden pÄ din skidhjÀlm och sÀkerstÀlla att den fortsÀtter att skydda dig pÄ bÀsta sÀtt, Àr det viktigt att ta hand om den pÄ rÀtt sÀtt. SkidhjÀlmar krÀver generellt sett inte mycket underhÄll, men det finns nÄgra enkla steg du kan följa för att hÄlla den i gott skick. Efter anvÀndning: torka av hjÀlmen med en fuktig trasa för att ta bort smuts och svett. Om hjÀlmens inredning Àr avtagbar och tvÀttbar, se till att rengöra den regelbundet enligt tillverkarens anvisningar. Inspektera din hjÀlm för eventuella skador, sprickor eller tecken pÄ slitage, och byt ut den om nödvÀndigt. Förvara din skidhjÀlm pÄ en sÀker plats nÀr den inte anvÀnds. Undvik att lÀmna den i solljus under lÀngre perioder eftersom detta kan leda till att materialet blir sprött och försvagas. LÄt den torka ordentligt efter anvÀndning innan du packar ner den för förvaring. Förvara helst hjÀlmen i en skyddande vÀska eller pÄse som hÄller den ren och sÀker frÄn stötar och repor. Följer du dessa enkla rÄd kommer din skidhjÀlm skydda dig pÄ bÀsta möjliga sÀtt nÀr du ger dig ut i backen sÀsong efter sÀsong. Att investera lite tid och omtanke i att vÄrda din hjÀlms underhÄll kommer ocksÄ ge dig en större kÀnsla av trygghet och förlÀnga dess livslÀngd, vilket innebÀr att du kan fokusera pÄ att njuta av dina skidupplevelser utan oro.

Vad du bör TÀnka pÄ nÀr du Köper en SkidhjÀlm

HÀr Àr nÄgra av de frÄgor du bör tÀnka pÄ nÀr du köper en skidhjÀlm:

Behöver du En?

HjÀlmar Àr inte alltid nödvÀndiga, men de kan ge skydd och sinnesro. Om du ska Äka skidor eller göra tricks rekommenderar vi starkt att du bÀr hjÀlm.

Vad ska du Leta Efter i en KvalitetshjÀlm?

Leta efter hjÀlmar som har certifierats av Consumer Product Safety Commission (CPSC). Det skulle hjÀlpa om du ocksÄ letar efter hjÀlmar som har godkÀnts av International Standards Organization (ISO), som Àr en oberoende, icke-statlig organisation. Du kan se om din hjÀlm har certifierats av dessa organ genom att kontrollera om det finns ett klistermÀrke pÄ insidan eller utsidan av hjÀlmen. En hjÀlm av god kvalitet kommer att sitta ordentligt pÄ ditt huvud och inte röra sig eller falla av nÀr du skakar pÄ huvudet.

Mips Àr ocksÄ nÄgot du bör kika efter dÄ det kan vara livsavgörande att din hjÀlm har denna teknik vid en olycka!

Hur Vet du Vilken Storlek du ska Köpa?

Olika mÀrken anvÀnder olika storlekssystem, sÄ kontrollera tillverkarens storleksklassning innan du bestÀller pÄ nÀtet. Om du handlar personligen kan du prova flera andra hjÀlmar tills du hittar en som sitter bekvÀmt och sÀkert.

Bör du AnvÀnda SkidhjÀlm?

Absolut! Även om de flesta skidĂ„kare inte ramlar ofta krĂ€vs det bara en gĂ„ng för att orsaka allvarlig skada eller dödsfall. Att bĂ€ra hjĂ€lm kan minska risken för traumatisk hjĂ€rnskada vid en olycka med 40 %, sĂ„ det Ă€r vĂ€l vĂ€rt att bĂ€ra hjĂ€lm, Ă€ven om du tror att du Ă€r en expertskidĂ„kare.

Vad Àr din budget?

Hur ofta kommer du att anvÀnda den? Om du köper den för en Ärlig skidresa behöver du inte köpa en dyrare. Om du Àr en ivrig skidÄkare Àr det vÀrt att lÀgga mer pengar pÄ en högkvalitativ hjÀlm.

Typer av SkidhjÀlmar

Marknaden för skidhjÀlmar har blivit alltmer konkurrensutsatt, och det har lett till nya designer och stilalternativ. Det finns flera olika skidhjÀlmar pÄ marknaden, frÄn den traditionella runda kupolformen till mer moderna modeller.

De vanligaste typerna av skidhjÀlmar Àr:

SkidhjÀlmar med LÄg Profil

SkidhjÀlmar med lÄg profil Àr en ny typ av design som Àr populÀr bland freestyleÄkare. Den mer kompakta formen ger bÀttre perifer syn nÀr du landar stora trick i luften och skyddar samtidigt huvudet frÄn stötar. SkidhjÀlmar med lÄg profil Àr ocksÄ idealiska för dem som bÀr skidglasögon eftersom de sitter jÀmnt pÄ stolen i stÀllet för att topparna trycks upp av en rundad kupolformad hjÀlm. SkidhjÀlmar med lÄg profil ger inte lika mycket skydd som andra hjÀlmar, sÄ de Àr inte utformade för skidÄkning i hög hastighet.

Allmountain-SkidhjÀlmar

Allmountain-skidhjÀlmar Àr den vanligaste typen och skyddar mot stötar bÄde ovanför och under snölinjen. De Àr utformade med maximal ventilation för att hÄlla dig sval medan du Äker skidor och har gott om stoppning för att dÀmpa alla slag. Vadderingen Àr vanligtvis avtagbar, sÄ att du kan tvÀtta den efter en dag av skidÄkning för att bli av med svett och luktbildning.

Standard-SkidhjÀlmar

Den primÀra typen av skidhjÀlm Àr vanligtvis tillverkad av ett hÄrt skal och har ett mjukt foder för extra komfort. Den hÀr typen av hjÀlm ska bÀras tÀtt men inte för hÄrt. Det bÀsta sÀttet att kontrollera att hjÀlmen sitter ordentligt Àr att sÀtta den pÄ huvudet och skaka runt huvudet (utan att den Àr fÀst vid resten av kroppen). Om det kÀnns som om den kommer att ramla av Àr den förmodligen inte tillrÀckligt tajt. Om det kÀnns som om du har svÄrt att andas eller fÄr huvudvÀrk Àr den kanske för nÀra. Kontrollera ocksÄ att din syn inte försÀmras nÀr du spÀnner fast hjÀlmen.

Vissa standardskidhjÀlmar har justerbara ventilationsöppningar som kan öppnas och stÀngas för att passa temperaturförhÄllandena eller andra personliga preferenser som du kan ha. Dessa ventiler hjÀlper till att reglera luftflödet genom hjÀlmen, vilket kan vara viktigt för att undvika överhettning i varmare förhÄllanden eller att bli för frusen nÀr vÀdret Àr svalare.

Fördelar med SkidhjÀlm

SkidÄkning Àr en spÀnnande och unik upplevelse som har gjort skidÄkning till en av de mest populÀra vintersporterna i vÀrlden. SkidÄkning erbjuder ett stort antal fördelar för bÄde skidÄkare och icke-skidÄkare, bland annat:

 • Det Ă€r bra för din hĂ€lsa. SkidĂ„kning förbĂ€ttrar den kardiovaskulĂ€ra uthĂ„lligheten, balansen och flexibiliteten, styrkan och koordinationen. Dessa fysiska fördelar leder till bĂ€ttre hĂ€lsa i allmĂ€nhet.
 • Du kommer att se fantastisk ut. SkidĂ„kning bidrar till att förbĂ€ttra ansiktsmusklerna och hudtonen, vilket kan förebygga rynkor och fĂ„ dig att se yngre ut.
 • Du kommer att vara snygg. Om du inte Ă„ker skidor kanske du undrar vad allt detta handlar om. Men om du inte har en skidjacka, halsduk, mössa eller handskar (för att inte tala om stövlar) kommer ingen att mĂ€rka att du inte Ă€r skidĂ„kare med din klĂ€dsel!

SÀkerheten Först!

AnvÀnd alltid en passande hjÀlm nÀr du Äker snowboard eller skidor. En hjÀlm skyddar dig inte frÄn skador, utan bidrar bara till att minska effekterna av en olycka. En hjÀlm kan rÀdda ditt liv om du rÄkar ut för en olycka under ett snowboard- eller skidÄkningspass.

Vanliga FrÄgor och Svar

En skidhjÀlm hÄller vanligtvis i tre till fem Är vid regelbunden anvÀndning. Det rekommenderas att byta hjÀlmen vid denna tidpunkt eftersom sÀkerheten kan minska över tiden pÄ grund av naturligt slitage och möjliga materialegenskaper som försÀmras.
NÀr man vÀljer skidhjÀlm Àr det viktigt att sÀkerstÀlla att den Àr certifierad enligt europeisk standard (EN 1077) och passar bekvÀmt pÄ huvudet. Det kan vara bra att ha en hjÀlm med justerbar fÀstanordning och ventilationsöppningar för optimal komfort under skidÄkningen.
En vÀlpassande skidhjÀlm Àr viktig för din sÀkerhet under skidÄkning. HjÀlmen ska sitta stadigt och bekvÀmt pÄ huvudet utan att vara för tight, och hakbandet ska vara Ätdraget sÄ att endast tvÄ fingrar fÄr plats mellan bandet och hakan.
Back to top button