Skidor

Skidhjälmar Test [2022]

Det finns många olika typer av bra skidhjälmar att välja mellan, men alla har samma primära funktion att skydda huvudet vid en olycka eller ett fall. Vanligtvis väljer de flesta skidåkare sin hjälm utifrån vilken storlek som passar bäst för deras ansiktsform och huvudform.

I den här artikeln kommer vi att gå över vad du ska tänka på när du köper en skidhjälm för att du ska kunna hitta den bästa skidhjälmen för just dig!

Men först listar vi årets bästa skidhjälmar test:

Bäst i Test
Mångsidig!
4.9/5
Premium
Avancerad Teknik
4.8/5
Prisvärd
Audio Ready!
4.6/5
Budget
AirEvac 2-Vent.
4.7/5

Köpguide [Skithjälmar Test]

Du vill inte snåla på en skidhjälm. Det är inte värt risken för en huvudskada, och även om du är en erfaren skidåkare vet du aldrig när en olycka kan inträffa. Här är några tips för att skaffa den skidhjälm som är rätt för dig:

 • Säkerhetsstandarder: Olika länder har olika säkerhetsstandarder, men i Nordamerika måste hjälmarna vara klassificerade enligt ASTM. Om din hjälm uppfyller ASTM-standarderna vet du att branschexperter har bedömt den som säker.
 • Storlek: Om den är för stor kommer hjälmen inte att sitta stadigt på plats vid en krock, och det är mer sannolikt att den glider och blottar sidan av ditt huvud. Om den är för liten kommer den att skada din skalle och vara obekväm. Helst ska du köpa en hjälm i en butik där du kan prova en – om du går online, kontrollera storlekslistan!
 • Passform: En bra passform håller hjälmen på plats under en olycka, vilket innebär att den måste sitta bra men inte för hårt. Förutom storleken (som vi just diskuterade) bör det finnas stoppning runt hjälmens insida så att den inte rör sig så mycket när du lutar.
 • Vilken typ av skidåkare är du? Detta är den viktigaste frågan när du ska välja skidhjälm. Är du expert eller amatör? Föredrar du att åka fort eller tar du det lugnt? Dina svar kommer att avgöra vilken typ av hjälm som är rätt för dig.
 • Hur vill du ha ditt hår? Om du har långt hår ska du se till att hjälmen har tillräckligt med utrymme för att rymma det och ditt huvud. På samma sätt, om du bär hattar under andra hattar, se till att det finns tillräckligt med utrymme inuti hjälmen.
 • Vilken färg vill du ha? Det här kan verka som en dum fråga, men om din favoritfärg är röd och alla hjälmar de har är orange, kan det vara en avgörande faktor! Så tänk på detta också.
 •  Vikt: Vissa hjälmar har funktioner som gör dem tyngre än andra, men om du bara åker skidor då och då (eller om du planerar att tillbringa den mesta tiden på plana, preparerade pister) kan en lättare hjälm vara bättre för dig.
 • Ventilation: Om du planerar att åka skidor i flera timmar i sträck är ventilationen avgörande. Du vill ha ventilationsöppningar över hela hjälmens ovansida och framtill, där luften lättare kan strömma över huvudet.

Vad du bör Tänka på när du Köper en Skidhjälm

Här är några av de frågor du bör tänka på när du köper en skidhjälm:

Behöver du En?

Hjälmar är inte alltid nödvändiga, men de kan ge skydd och sinnesro. Om du ska åka skidor eller göra tricks rekommenderar vi starkt att du bär hjälm.

Vad ska du Leta Efter i en Kvalitetshjälm?

Leta efter hjälmar som har certifierats av Consumer Product Safety Commission (CPSC). Det skulle hjälpa om du också letar efter hjälmar som har godkänts av International Standards Organization (ISO), som är en oberoende, icke-statlig organisation. Du kan se om din hjälm har certifierats av dessa organ genom att kontrollera om det finns ett klistermärke på insidan eller utsidan av hjälmen. En hjälm av god kvalitet kommer att sitta ordentligt på ditt huvud och inte röra sig eller falla av när du skakar på huvudet.

Mips är också något du bör kika efter då det kan vara livsavgörande att din hjälm har denna teknik vid en olycka!

Hur Vet du Vilken Storlek du ska Köpa?

Olika märken använder olika storlekssystem, så kontrollera tillverkarens storleksklassning innan du beställer på nätet. Om du handlar personligen kan du prova flera andra hjälmar tills du hittar en som sitter bekvämt och säkert.

Bör du Använda Skidhjälm?

Absolut! Även om de flesta skidåkare inte ramlar ofta krävs det bara en gång för att orsaka allvarlig skada eller dödsfall. Att bära hjälm kan minska risken för traumatisk hjärnskada vid en olycka med 40 %, så det är väl värt att bära hjälm, även om du tror att du är en expertskidåkare.

Vad är din budget?

Hur ofta kommer du att använda den? Om du köper den för en årlig skidresa behöver du inte köpa en dyrare. Om du är en ivrig skidåkare är det värt att lägga mer pengar på en högkvalitativ hjälm.

Typer av Skidhjälmar

Marknaden för skidhjälmar har blivit alltmer konkurrensutsatt, och det har lett till nya designer och stilalternativ. Det finns flera olika skidhjälmar på marknaden, från den traditionella runda kupolformen till mer moderna modeller.

De viktigaste typerna av skidhjälmar är:

Skidhjälmar med Låg Profil

Skidhjälmar med låg profil är en ny typ av design som är populär bland freestyleåkare. Den mer kompakta formen ger bättre perifer syn när du landar stora trick i luften och skyddar samtidigt huvudet från stötar. Skidhjälmar med låg profil är också idealiska för dem som bär skidglasögon eftersom de sitter jämnt på stolen i stället för att topparna trycks upp av en rundad kupolformad hjälm. Skidhjälmar med låg profil ger inte lika mycket skydd som andra hjälmar, så de är inte utformade för skidåkning i hög hastighet.

Allmountain-Skidhjälmar

Allmountain-skidhjälmar är den vanligaste typen och skyddar mot stötar både ovanför och under snölinjen. De är utformade med maximal ventilation för att hålla dig sval medan du åker skidor och har gott om stoppning för att dämpa alla slag. Vadderingen är vanligtvis avtagbar, så att du kan tvätta den efter en dag av skidåkning för att bli av med svett och luktbildning.

Standard-Skidhjälmar

Den primära typen av skidhjälm är vanligtvis tillverkad av ett hårt skal och har ett mjukt foder för extra komfort. Den här typen av hjälm ska bäras tätt men inte för hårt. Det bästa sättet att kontrollera att hjälmen sitter ordentligt är att sätta den på huvudet och skaka runt huvudet (utan att den är fäst vid resten av kroppen). Om det känns som om den kommer att ramla av är den förmodligen inte tillräckligt tajt. Om det känns som om du har svårt att andas eller får huvudvärk är den kanske för nära. Kontrollera också att din syn inte försämras när du spänner fast hjälmen.

Vissa standardskidhjälmar har justerbara ventilationsöppningar som kan öppnas och stängas för att passa temperaturförhållandena eller andra personliga preferenser som du kan ha. Dessa ventiler hjälper till att reglera luftflödet genom hjälmen, vilket kan vara viktigt för att undvika överhettning i varmare förhållanden eller att bli för frusen när vädret är svalare.

Fördelar med Skidhjälm

Skidåkning är en spännande och unik upplevelse som har gjort skidåkning till en av de mest populära vintersporterna i världen. Skidåkning erbjuder ett stort antal fördelar för både skidåkare och icke-skidåkare, bland annat:

 • Det är bra för din hälsa. Skidåkning förbättrar den kardiovaskulära uthålligheten, balansen och flexibiliteten, styrkan och koordinationen. Dessa fysiska fördelar leder till bättre hälsa i allmänhet.
 • Du kommer att se fantastisk ut. Skidåkning bidrar till att förbättra ansiktsmusklerna och hudtonen, vilket kan förebygga rynkor och få dig att se yngre ut.
 • Du kommer att vara snygg. Om du inte åker skidor kanske du undrar vad allt detta handlar om. Men om du inte har en skidjacka, halsduk, mössa eller handskar (för att inte tala om stövlar) kommer ingen att märka att du inte är skidåkare med din klädsel!

Säkerheten Först!

Använd alltid en passande hjälm när du åker snowboard eller skidor. En hjälm skyddar dig inte från skador, utan bidrar bara till att minska effekterna av en olycka. En hjälm kan rädda ditt liv om du råkar ut för en olycka under ett snowboard- eller skidåkningspass.

Back to top button