Frystorkad mat är perfekt vandringsmat! Men kan man frystorka egen mat hemma utan maskin?
–Absolut!
Detta kanske kommer som en chock för många, men du behöver faktiskt inte köpa en dyr frystorkningsmaskin för att lyckas med att frystorka din mat! Istället för att spendera tusentals kronor på en frystorkningsmaskin ska vi nu visa dig hur du enkelt kan frystorka mat hemma, steg-för-steg, för en bråkdel av priset!
Så Frystorkar du Mat Hemma
Så Frystorkar du din Egen Mat i Frysen i 4 Enkla Steg
Det enda du behöver för att lyckas frystorka mat hemma i din egen frys är ett vanligt kakfat eller ett kylställ. Allt du behöver göra är att lägga din mat i små bitar och placera dem i frysen. Det låter inte så svårt va? Nej, det är det inte heller!
Så gör du steg-för-steg:
1
Lägg maten på en bricka.
2
Lägg brickan i frysen.
3
Vänta 2-3 veckor.
4
Lägg maten i ziplockpåsar för förvaring.
Maten börjar frysa under de första timmarna, men det är viktigt att notera att torkningsprocessen tar veckor innan den är helt frystorkad och färdig. Denna process kallas sublimering och är det som skiljer frystorkning från att helt enkelt frysa in mat i förseglade påsar eller behållare som vi alla är vana vid att göra. Det bästa sättet att kontrollera när maten är färdigtorkad är att ta ut en fryst bit och låta den komma upp i rumstemperatur. Om maten blir mörk eller svart betyder det att torkningsprocessen fortfarande inte är över. Fryst mat som inte ändrar färg har frystorkats ordentligt, om så är fallet för dig, grattis! Du har lyckats med att frystorka mat hemma! Det är viktigt att notera att det kan vara smart att börja med enkla livsmedel med högt vatteninnehåll när man skall prova att frystorka sin egen mat hemma för att lära sig processen och se hur lång tid det tar. Om du planerar en vandring, glöm inte att kolla in vår guide om Bästa vandringskängor för att säkerställa att du har rätt utrustning.
Prova gärna med:
- Frukt som äpplen och bananer
- Bär
- Torkade grönsaker såsom broccoli och paprika
Alla dessa livsmedel är lätta att frystorka och öva sig på. När önskad torkning har uppnåtts är det bara att förvara den frystorkade maten i ditt skafferi i ziplockpåsar.
*Frystorkad mat bör förvaras i ett förråd som håller sig under 24 grader.
Så Frystorkar du din Egen Mat med Torr-is i 5 Enkla Steg
Så gör du steg-för-steg:
1
Lägg din mat i fryssäkra påsar.
2
Placera fryspåsarna i en stor kylbox.
3
Täck maten med torr-is.
4
Vänta 24 timmar.
5
Ta ut matpåsarna och förvara dem i ett köksskåp.
Det viktigaste när du ska frystorka mat med torr-is är att du måste göra det en dag där luftfuktigheten är i princip noll, annars blir processen betydligt svårare.
Viktigt är också att tänka på att:
- Använda handskar och en behållare som är minst dubbelt så stor som maten du fryser in.
- Placera maten i behållaren och täck maten helt med torris.
- Använd ett 1:1-förhållande, d.v.s: 1 hg torr-is för varje 1 hg mat.
- Förslut absolut INTE behållaren! Den kommer att explodera på grund av de expanderande gaserna!
- Om du måste använda ett lock ska du se till att borra hål i det!
- Låt processen ha sin gång och vänta tills det inte finns någon mer torris i behållaren.
- Ta inte ut maten förrän du är redo att lägga den i påsar omedelbart.
Vi föreslår att du använder dessa påsar för att förvara maten, se också till att ta bort så mycket luft som möjligt, använd en vakuumförslutare för bästa resultat. Var uppmärksam på påsarna och se till att ingen fukt kommer in i påsen, det förstör allt ditt hårda arbete!
Fördelar med att Frystorka mat Hemma
Dessa fördelar är:
- Variationen: Det kanske bästa argumentet för frystorkning är variationen. Nästan alla livsmedel kan frystorkas för konservering och livsmedelsförvaring. Kött, frukt, grönsaker, efterrätter – till och med hela måltider!
- Snabb återfuktning: Frystorkade måltider, kött, mejeriprodukter, ägg och grönsaker återfuktas snabbt, ibland nästan omedelbart.
- Du sparar på både ekonomin & miljön: När man betänker att nästan 40 % av den mat som familjer köper går till spillo börjar konservering av rester och mognande frukt och grönsaker kännas viktigt. Mat slängs av många skäl. Familjer lagar eller köper för mycket mat till att börja med, misslyckas med att värma upp rester eller glömmer helt enkelt bort mat som står längst bak i kylskåpet eller på diskbänken tills den blir dålig. Genom att frystorka sin mat kan man enkelt eliminera dessa problem och på så sätt spara tid och pengar åt familjerna. Nu kan du bevara alla dina rester och mat som håller på att bli gammal.
- Perfekt för friluftsentusiasten: Det är suveränt att ha med sig frystorkad mat som friluftsmat när man är ute på äventyr!
- Längre hållbarhet & godare smak: Frystorkade livsmedel har längre hållbarhet, lägre fukthalt och smakar i allmänhet bättre än dehydrerade livsmedel. Frystorkade livsmedel rehydreras snabbare och behåller också sin ursprungliga form, konsistens och färg. Det går att frystorka ett mycket större urval av livsmedel än vad som går att dehydratisera. Du kan frysa in torkad keso och förvara den utan kylning – och även gräddfil. Äggröra med ost? Inga problem! Frystorkning är det bästa sättet att bevara och förvara mejeriprodukter och ägg, medan det är mycket svårt eller nästan omöjligt att dehydrera dessa livsmedel.
Godaste Färdiglagade Frystorkade Maten
Ifall du känner att du inte har tid eller lust att frystorka din egen mat kan du ju såklart också köpa färdig frystorkad mat!
Här är några av våra favoriter: