Elektronik

Ficklampa Bäst i Test [2022]

En bra ficklampa är ett viktigt verktyg som alla måste ha. Den kan vara till stor nytta om du hamnar i en nödsituation utomhus eller hemma. Det är ett litet, men kraftfullt verktyg som kan ge dig ljus och extra säkerhet närhelst behovet uppstår. 

I detta testet vi undersökt de bästa ficklamporna vi har hittat för att hjälpa dig att hitta den bästa ficklampan som är rätt för dig.

Läs också våran guide under testet där du får lära dig allt värt att veta om ficklampor. Med så många olika typer och märken av ficklampor som finns på marknaden är det viktigt att du tar del av alla de saker som du behöver tänka på innan du köper en.

Bäst i Test
240 Lm/180 Meter
5/5
Premium
2100 Lm/250 Meter
5/5

Kit

Uppladdningsbar!
4.6/5
Budget
 84 Lm/116 Meter
4.3/5

Köpguide [Ficklampa Bäst i Test]

En ficklampa är som bekant en bärbar apparat som avger ljus. Den används vanligtvis för att ge belysning när det är mörkt eller för att signalera i nödsituationer. Många använder dem också när de är utomhus på natten, när månen och stjärnorna är otillräckliga eller obefintliga.

Vare sig du har att göra med ett strömavbrott eller ska ut på en campingtur är en bra ficklampa ett värdefullt verktyg att ha till hands.

Det finns många fördelar med att använda en ficklampa. Här är några av dem:

  • Ger ljus när det behövs.

En ficklampa är ett måste för alla, särskilt i nödsituationer. Den ger dig kraft att se vägen hem, att träffa vänner eller att bringa ljus i ett mörkt rum. Du kan använda den som en nödljuskälla när du bor i ett höghus eller en lägenhet. Ljuset som den avger hjälper dig också att navigera när du sitter i en bil, till exempel på natten när vädret är oklart.

  • Den är lätt att bära.

En ficklampa är lätt och kan enkelt tas med överallt. Den kan användas som en nyckelring, där du kan ha den på dig hela tiden, för att kunna ha den med dig när en nödsituation uppstår. Du kan också bära den i din ryggsäck eller fästa den på dina nycklar.

  • Den fungerar som en signallampa.

Förutom att användas som en nödljuskälla kan du också använda ficklampan för att signalera eller synas utomhus, särskilt i nödsituationer. Du kan använda den när du campar i vildmarken och signalera till andra att hjälp är på väg. Människor till sjöss kan också använda den för att signalera var de befinner sig, eller för att helt enkelt synas under en räddningsinsats.

  • Den kan användas som självförsvarsvapen.

Vissa ficklampor, t.ex. polislampor, har ett stålhölje och kan användas som självförsvarsvapen mot en angripare eller inkräktare. Detta är särskilt användbart om du fastnar i ett mörkt område på natten och är rädd att din angripare ska övermanna dig. Du kan leta efter den ficklampa du har hemma eller gå och köpa en ny bara för detta ändamål.

Vad ska man Tänka på när man Köper en Ficklampa?

Det finns riktigt bra ficklampor inom alla prisklasser så vilken du väljer beror framför allt på hur mycket pengar du är villig att spendera på en ny ficklampa.

Detta bör du dock tänka på innan du gör ditt köp:

Specifikationer för Ljuskällan

Ljuskällan ska vara tillräckligt ljusstark för att fylla hela rummet eller området som du vill belysa, samtidigt som den kan fokusera på ett specifikt eller litet område. Du vill inte att den ska vara för svag eller för ljus. Det bästa är att testa den först. Ta med dig ficklampan vart du än går, eller gå ut utomhus på natten och bedöm själv hur lampan lyser.

Batteriet eller Strömkällan

Ficklampor finns i olika varianter med antingen ett enda batteri eller flera batterier för ficklampor som är uppladdningsbara. Den förstnämnda varianten är ofta billigare att köpa än den sistnämnda, men du måste köpa batterier varje gång lampan får slut på ström. Att ha en ficklampa med eget batteri är bra, särskilt om du inte har någon strömkälla eller inte alltid kan hitta el.

Storleken på Ficklampan

Ljuskällans storlek avgör hur mycket ljus den kan lysa och hur stor den kan bli på grund av batteriets storlek. Ljuset från en typisk ficklampa kommer att variera beroende på dess syfte. Mindre lampor används vanligen för vardagliga behov, till exempel för att läsa eller gå på natten. Större lampor används vanligtvis vid sök- och räddningsinsatser eller vid camping utomhus.

Mängden Ljus som Produceras

Du bör också tänka på hur mycket ljus ficklampan kan producera och hur självlysande den kan bli för att lysa upp ett visst område på natten. Detta hjälper dig att avgöra om din ficklampa är tillräcklig för dina behov eller om du behöver köpa en med högre effekt.

Ficklampans Hållbarhet

En bra ficklampa ska vara hållbar, inte bara för att du vill använda den varje dag utan också för att du vill ta hand om den. Se till att ficklampans konstruktion är robust och inte går sönder lätt.

Kostnaden

Priset på en ficklampa varierar beroende på specifikation, märke och storlek. De flesta ficklampor, särskilt de som är gjorda för vardagligt bruk och som inte är avsedda för nödsituationer eller speciella ändamål, har ett prisintervall på mellan 100 och 800 kr. Observera att du ibland måste köpa delar separat, till exempel batterier och glödlampor, så den totala kostnaden kan bli högre. Ficklampor som är avsedda för användning i nödsituationer är vanligtvis lite dyrare.

Tillbehören till Ficklampan

Du bör också tänka på vilka tillbehör som följer med ficklampan, särskilt när den används i nödsituationer. Vissa ficklampor är uppladdningsbara eller innehåller extra batterier för att undvika ständiga inköp av batterier under en nödsituation, eller har en extra ficklampslampa för att se till att ljuset alltid fungerar som det ska.

Garantin

Vissa tillverkare av ficklampor erbjuder sina kunder en garanti som innebär att om ficklampan går sönder kan de ersätta den och returnera den till dem. Därför bör du överväga att köpa ficklampor som är tillverkade av välrenommerade märken och som har en garanti. Alla lampor i vårat test har bra garantier så det är inget du behöver oroa dig för ifall du köper någon av dessa.

Ficklampans Ljusflöde

Ljusets effekt mäts i lumen (Lm), där högre ljusstyrka är ljusare och har mer effekt än lägre ljusstyrka. Den bästa ficklampan ska vara så ljusstark som möjligt för att kunna belysa ett större område. Lumen varierar också beroende på ficklampans storlek och dess universalspänning, så vissa ficklampor har högre lumenutgång än andra.

Back to top button