Camping & Vandring

Familjetält Bäst i Test [2024]

Att dela ett tält med familjen på en resa långt hemifrån kan vara en fantastisk upplevelse! Men i sånna fall måste familjetältet du använder vara rymligt och bekvämt för alla.

Vi har testat årets bästa familjetält i olika prisklasser och storlekar, och här är vinnarna!

Bäst i Test
 Lätt att sätta upp
4.8/5

Premium

 Uppblåsbart

4.7/5
Prisvärt

 Mycket Utrymme

4.4/5
Budget

 Bästa Priset

4.5/5
4.8/5

Det här är ett rymligt tält med sovplats för upp till 6 personer och en ståhöjd som passar de flesta. Det vi gillade mest med det här tältet är att det finns ett stort rymligt vardagsrum mellan de båda sovutrymmena med plats för sittdel, matlagning och packning. Det finns gott om ventilation med myggnät som håller fukt och myggor borta. Bågstöden är i aluminium och ger god stabilitet. Vi gillade speciellt att det finns en färgkodning som gör uppställningen smidig och enkel. Man kan även välja att ta bort golvdelen i alla tre delar av tältet.

Ett plus är att du kan höja dörren med medföljande stänger istället för att rulla upp den. Då får du ett regn eller solskydd även utanför tältet.

Toppfunktioner

 • Yttertältet är tillverkat av PU-belagd polyester och klarar en vattenpelare på 3000 mm.
 • Innertältet är i Oxford polyester och bottenväven klarar en vattenpelare på 7000 mm.
 • Försedd med stormlinor.
 • Vattentätt och andningsbart material.

Fördelar

 • En stor fördel är färgkodningen på stängerna. Enkel montering som går att klara av på en person.
 • Tältet levereras med stänger som gör att du kan höja dörren för regnskydd eller en skuggig plats utanför tältet.
 • Vi upplevde också att tältet är lätt, vilket gör den enkel att bära med sig på resor, backpacking och andra utomhusaktiviteter.
 • Det finns dörr in till båda innertälten som är öppningsbara och det går även att ta bort ena innertältet för extra stor vardagsrumsdel.
4.7/5

Det här tältet är extra rymligt, enkelt att sätta upp och har en mängd funktioner som kan göra dina campingresor mer bekväma och bekymmersfria. Den har en förmonterad, justerbar luftram som säkerställer snabb uppställning. Vi tyckte om de stora fönsterna som släpper in gott med ljus och gav en fantastisk utsikt över naturen. Utrymmet är också välventilerat, vilket är bra för varma sommarnätter. Vi upplevde tältet väldigt stabilt och det finns många fördelar med det här tältet då det har många bra funktioner. Det kostar lite mer än de andra men det är väl värt priset för bekvämligheten.

Toppfunktioner

 • Storm Guard System: Ett förstärkt takkonstruktionssystem ger ökad stabilitet och skydd mot väder och vind.
 • Yttertyget har en vattenpelare på 6000 mm. Tältgolvet är helt vattentätt och insytt.
 • Integrerade fickor för smartphones eller läsplattor ger extra bekvämlighet för kommunikation och underhållning.
 • HookTrack System: du kan hänga upp lyktor och föremål upp till 1,5 kg.
 • Högt i tak i hela tältet och gott om utrymme i vardagsrumsdelen.

Fördelar

 • Vi upplevde tältet som rymligt och luftigt med stora fina fönster. De är även tonade så de blockerar starkt solljus och förhindrar insyn.
 • Man kan rulla upp avdelare i sovdelen om man inte vill sova alla tillsammans.
 • Lätt att sätta upp tack vare den uppblåsbara funktionen.
 • Högt i tak i hela tältet och gott om utrymme i vardagsrumsdelen för sittplats, matlagning och packning.
 • Många förvaringsfickor för allehanda utrustning du tar med dig.
4.4/5

Det här tältet har en unik design som maximerar boende- och sovutrymmet och erbjuder gott om huvudutrymme och många fickor för förvaring. Vardagsrummet är rymligt med en stor dörr, två sidofönster och två takfönster för ventilation. En sovrumsdel finns bredvid som du enkelt kan ta bort för att maximera vardagsrumsdelen. Golvet är fastsytt och vattentätt och takhöjden är tillräckligt hög för att passa de flesta. Det får plats upp till 5 personer i det här tältet och det vi gillade extra är att den främre sovrumsdelen är anpassad för en person för extra avskildhet. Perfekt om du har en tonåring med dig på resan som vill ha sitt eget space.

Toppfunktioner

 • Bekvämt och rymligt familjetält med mörka sovrum.
 • Det har tre fönster och två dörrar för god ventilation och ett luftsystem för extra luftcirkulation.
 • HookTrack System: du kan hänga upp lyktor och föremål upp till 1,5 kg.
 • Yttertält med helt täta sömmar för maximalt skydd mot väder och vind med en vattenpelare på 4000 mm.

Fördelar

 • De bakre två sovrummen är mörka utan fönster vilket gör det lättare att somna även om det är ljust ute.
 • Ett sovrum är anpassat för en person och kan med fördel även användas för stängd förvaring eller helt tas bort för extra stort utrymme.
 • Många fönster och panoramafront ger bra ljusinsläpp.
 • Vi upplevde tältet som väldigt rymligt och luftigt.
4.5/5

Det här tältet passar dig med stor familj. Det rymmer upp till 8 personer och har ändå plats för extra utrustning och förnödenheter. Det här familjetältet är lättviktigt och enkelt att transportera. Den huvudsakliga vardagsrumsdelen är rymlig med högt i tak. Två sovdelar som vi upplevde har bra med utrymme och plats och som enkelt kan tas bort om man vill ha större vardagsrumsdel.

Toppfunktioner

 • Det här tältet har en rymlig inredning för upp till åtta personer, med ett vardagsrum och två sovrum.
 • Det vattentäta ytterhöljet och de sydda sömmarna gör att du är väl skyddad från väder och vind.
 • Färgkodade tältstänger och kanaler på tältduken gör det enkelt att montera.
 • Ventilation: Det finns många luftventiler och nätfönster för att skapa en välventilerad och bekväm miljö.
 • Myggnät på både inner- och yttertältets dörrar.

Fördelar

 • Vi tyckte det var enkelt att sätta upp och ta ner, vilket innebär att du snabbt kan ta dig från en campingplats till en annan.
 • Bra med utrymme och förvaring. Integrerade förvaringsfickor i både sovdelarna och vardagsrumsdelen.
 • Smidig förvaringsväska som tar lite utrymme.

Bra pris.

Köpguide Familjetält Bäst i Test

Överväg att köpa ett stort familjetält. Tältet bör vara tillräckligt stort för att rymma din familj, sängkläder, kläder och andra saker. Dessutom är höjden en annan faktor som är värd att ta hänsyn till eftersom den är viktig för de vuxnas komfort. Genom att titta på tältets specifikationer kan du avgöra hur mycket utrymme du behöver för att plats med din familj och dina tillhörigheter i tältet.   

Fördelar med ett Familjetält

Vi ska nu gå igenom de största fördelarna med familjetält:

Lätta att Sätta Upp

En av de viktigaste fördelarna med att ha ett familjetält är att de är lätta att sätta upp. Det är dock värt att notera att inte alla familjetält har den funktionen. Därför är det viktigt att kontrollera detta innan du skaffar ett till din familj.   

Utmärkt ventilation

Familjetält utgörs av flera fönster som främjar den fria luftcirkulationen. Fönstren består av nät som hjälper till att hålla insekter och andra oväntade saker borta. Den smidiga luftcirkulationen skiljer familjetält från andra konventionella tält. Därför garanterar de extra fönstren i ett familjetält att alla som befinner sig i tältet får tillräckligt med utrymme för att slappna av och andas.   

Långvarighet

Dessa tält är extremt långlivade tack vare sin konstruktion. De är byggda av robusta material, och därför förblir de stabila oavsett väderförhållanden.   

Tillräcklig förvaringskapacitet

En familjecampingresa kan vara väldigt påfrestande, särskilt om de tillgängliga förvaringsmöjligheterna är undemåliga. Det är därför familjetälten är försedda med bra funktioner, som t.ex. extra rum och vestibuler som ser till att du har tillräckligt med utrymme för att förvara dina tillhörigheter  För att bära allt du behöver, rekommenderar vi att du också kollar in våra rekommenderade Vandringsryggsäckar.

Funktioner att Tänka På när du Köper ett Familjetält

Det finns en del som kan vara värt att tänka igenom innan du köper ett familjetält:

Hållbarhet

När du köper ett familjetält är det viktigt att du väljer ett som är starkt och hållbart. Det är värt att notera att olika typer av familjetält har varierande livslängd; därför lönar det sig att analysera de tillgängliga alternativen för att avgöra vilket som passar dina behov bäst när det gäller hållbarhet.   

Storlek

Storleken spelar verkligen roll när det gäller att välja ett campingtält för din familj. Dessa tält finns i olika storlekar, det finns inget familjecampingtält som passar alla i samma storlek. Den perfekta storleken ditt familjetält beror därför främst hur många personer som använder tältet tillsammans Du kan även vara intresserad av våra rekommendationer för Tält för 6 personer

Portabilitet

Ett bra familjetält bör vara lätt och hållbart nog för att klara alla tuffa campingupplevelser. Förutom tältet finns det andra saker som du kommer att bära med dig i din ryggsäck, därav behovet av att välja ett lätt familjetält för att lätta bördan.   

Livlighet och komfort

Ett bra familjetält ska vara tillräckligt rymligt för att rymma dig, din familj och dina tillhörigheter utan att ta upp för mycket utrymme man kan spendera tid  inne I tältet under dagen eller natten. Dessutom ska det vara bekvämt för att sova och viktigast av allt, skydda dig från yttre element som insekter, vind, sol, regn, kyla osv. För extra komfort, överväg att använda Underställ i ull under kallare förhållanden.

Montering

Ett bra familjetält ska vara lätt att sätta upp även om det inte finns någon ljuskälla. Tältet ska vara problemfritt att montera även för en enskild person.  

Sammanfattning

Att investera i ett familjetält kan ge din familj en spännande upplevelse. Du måste dock ta hänsyn till flera faktorer och funktioner när du köper ett familjetält. Dessa funktioner kommer att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut när du bestämmer dig för det perfekta familjetältet 

Vanliga Frågor och Svar

När du ska välja det bästa familjetältet är det bra att tänka på tältets storlek, funktioner och material. Det måste vara tillräckligt stort för att få plats med familjen och all campingutrustning samtidigt som det ska vara enkelt att sätta upp och ta ner. Materialet bör vara av hög kvalitet för att stå emot väder och vind. Slutligen bör det ha bra med ventilation, och lämpliga förvaringsmöjligheter.
Det beror på hur mycket utrymme som finns på campingplatsen och hur många personer som ska få plats i tältet, Mindre tält kan rymma 2 eller 3 personer medan större tält kan rymma upp till 6 eller 8 personer.
Uppblåsbara tält kan vara ett bra alternativ för camping. De går snabbt att sätta upp då de kan pumpas upp med hjälp av en elektrisk pump.
Back to top button