Elektronik

Elmotor BĂ„t Test [2024]

Populariteten för elektriska utombordare har ökat exponentiellt tack vare deras otaliga fördelar och snabba tekniska utveckling. Med en elmotor pÄ din bÄt kommer du glida fram helt tyst, miljövÀnligt, underhÄllsfritt och utan lukt av brÀnsle eller avgaser. Perfekt trolling motor för dig som gillar att fiska med andra ord! En elmotor som utombordare Àr numera ett riktigt bra alternativ för mÄnga typer av bÄtar, inklusive, jollar, kanoter, kajaker uppblÄsbara bÄtar och segelbÄtar.

Vi har jÀmfört Ärets bÀsta elmotorer för bÄtar och hÀr ser ni de som blev bÀst i test:

BĂ€st i Test
LĂ„ng Batteritid
4.7/5
5/5

Vi har testat Motorguide R3-55, en digital elektrisk utombordsmotor som verkligen gör skillnad pĂ„ vattnet. Motorn presterar utmĂ€rkt, trots att den Ă€r relativt tyst jĂ€mfört med mĂ„nga andra modeller. Den digitala styrningskapaciteten ger en otrolig precision, vilket gör det enkelt att manövrera och justera hastigheten som passar dina bĂ„tturer bĂ€st. Dess kompakta storlek gör att den lĂ€tt kan sĂ€ttas pĂ„ och tas av, och rosttĂ„ligt material ser till att det hĂ„ller lĂ€nge trots svĂ„ra vĂ€derförhĂ„llanden. Även om priset kan vara lite högt för vissa, tycker vi starkt att du fĂ„r vad du betalar för med denna motor. Vi var ocksĂ„ imponerade av hur effektivt batteriet förbrukar energi.

Fördelar

 • Digital precision
 • Kompakt design
 • Hög batterieffektivitet

UtlÄtande

För dig som Àr ute efter en tyst, effektiv och högpresterande elmotor till din bÄt kan vi varmt rekommendera Motorguide R3-55 Digital Elektrisk Utombordsmotor.

4.7/5

Minn Kota Terrova BT 80 lbs Ă€r en elektrisk trollingmotor som monteras i fören som vi verkligen njutit av att testa. Detta Ă€r en topprodukt som erbjuder bĂ„de hög prestanda och imponerande funktionalitet. Det som framförallt fĂ„ngade vĂ„r uppmĂ€rksamhet var den inbyggda i-Piloten, som ser till att du kan styra bĂ„ten med din smartphone. Den friheten och kontrollen Ă€r oövertrĂ€ffad och ger en skön kĂ€nsla av luxuöst bĂ„tliv. i-Pilotens GPS ger ocksĂ„ otrolig precision nĂ€r det kommer till att följa rutter och gĂ„ tillbaka till platser du markerat tidigare. I-Pilot fjĂ€rrkontrollen finns dessutom numera med svenska menyer, vilket var ett vĂ€lkommet tillskott. Styrkraften pĂ„ 80 pund passar för de flesta bĂ„tar och den justerbara styrstĂ„ngen gör det enkelt att anpassa motorn efter dina personliga behov. Även om Terrova BT kostar en slant, fĂ„r du verkligen valuta för pengarna i form av en toppenprodukt!

Fördelar

 • Inbyggd i-Pilot
 • Anpassningsbar styrstĂ„ng
 • GPS
 • Ny kontroll med svenska menyer
 • Solid styrkraft

UtlÄtande

För den som söker en elmotor med topprestanda och avancerade funktioner Àr Minn Kota Terrova BT 80 lbs ett suverÀnt val. Med smarta tekniska lösningar och stark kraft levererar den ett högkvalitativt bidrag till din bÄtupplevelse. Trots sitt nÄgot höga pris Àr vi övertygade om att denna motor kommer att göra en enorm skillnad för ditt bÄtliv och fiske.

4.4/5

Att testa Minn Kota Endura C2 30 Elutombordare har varit ett nöje. Denna elmotor fĂ„r oss att uppskatta vĂ€rdet av kvalitet till ett otroligt överkomligt pris. Trots sitt lĂ€gre pris, visade det sig att motorn Ă€r pĂ„litlig med en konstant styrka som hĂ„ller din bĂ„t pĂ„ rĂ€tt kurs. Dessvidare gillade vi den tystlĂ„tna driften – sĂ„hĂ€r tysta motorer Ă€r inte lĂ€tt att hitta i den lĂ€gre prisklassen. Dess handkontroll gör det enkelt att justera hastigheten och riktningen, vilket ger en flexibilitet som Ă€r oumbĂ€rlig nĂ€r man Ă€r ute pĂ„ vattnet. Den kompakta designen gör den Ă€ven lĂ€tt att förvara nĂ€r den inte anvĂ€nds. Trots att den kanske inte har nĂ„gra extra tekniska funktioner som dyrare modeller, gjorde Minn Kota Endura C2 30 ett starkt intryck pĂ„ oss som en effektiv och tyst motor som levererar resultat.

Fördelar

 • Tyst drift
 • Riktigt billig
 • PĂ„litlig prestanda
 • Kompakt design

UtlÄtande

För dem med en mindre budget, men fortfarande vill ha pÄlitlighet och effektivitet, skulle vi starkt rekommendera Minn Kota Endura C2 30 Elutombordare. Denna motor ger dig verkligen valuta för pengarna och kommer inte att göra dig besviken trots sitt lÀgre pris.

4/5

Vi fick chansen att testa Rhino BLX 70 LBS Elutombordare, en robust elmotor för bÄten. Vi uppskattade direkt den outtröttliga styrkan och ivern hos denna motor, i förhÄllande till sin prisklass. Motorn har 70 lbs styrka (motsvarar ca 2hk pÄ en förbrÀnningsmotor), vilket inte bara ser till att din bÄt kan ta sig fram, men det gör ocksÄ att du kommer fram ganska snabbt vilket imponerade oss mycket. En annan sak vi mÀrkte under vÄr tid med denna produkt var hur pÄlitlig den var. Oavsett om vi gjorde korta turer eller lÄngvariga utflykter, levererade Rhino BLX alltid samma prestanda. Dess design Àr Àven robust och hÄller emot vÀder och vind, vilket ger ett extra lager av trygghet.

Fördelar

 • Robust design
 • PĂ„litlig prestanda
 • Tyst och effektiv drift

UtlÄtande

Efter testet kan vi konstatera att Rhino BLX 70 LBS Elutombordare Àr en pÄlitlig och nÄgorlunda kraftfull elmotor. Trots att den saknar vissa avancerade funktioner levererar den kraftfull prestanda och trogen drift till ett bra pris.

Köpguide [Elmotor BÄt Test]

Innan du kan bestÀmma dig för vilken typ av elektrisk utombordare du ska köpa finns det en lÄng rad saker som du mÄste ta hÀnsyn till för att kunna fatta rÀtt köpbeslut. Vi mÄste skrÀddarsy den hÀr artikeln för att se till att den berör nÄgra viktiga övervÀganden som du bör ha i Ätanke innan du gör nÄgot.  LÀs vidare för att fÄ veta mer. Om du Àr intresserad av andra vattenaktiviteter, kanske du ocksÄ vill kolla in vÄr guide om SUP-brÀda bÀst i test.

Detta ska du TÀnka pÄ nÀr du Köper en Elektrisk Utombordare för BÄtar

Jo det finns som vanligt en del saker som Àr vÀrda att reflektera över innan du gör ditt köp!

TÀnk pÄ följande:

Garanti och TillgÄng till Reservdelar

Naturligtvis kan du köpa en elmotor som ger dig optimal prestanda, men vad hÀnder nÀr du stöter pÄ problem, kan du enkelt fÄ tag pÄ reservdelar? Propellrar kan snabbt skadas efter att ha anvÀnt den ett tag och det Àr viktigt att skaffa en pÄlitlig kÀlla till reservdelar. I det avseendet kan du vÀlja tillverkare som har funnits pÄ marknaden under lÄng tid eftersom man kan lita pÄ dem. Du bör ocksÄ veta om den modell du vÀljer erbjuder en begrÀnsad garanti eller en livstidsgaranti. Detta kommer att hjÀlpa dig om du hittar tillverkarfel.

Installation och AllmÀn Service

Detta Àr ocksÄ en annan sak som du bör tÀnka pÄ nÀr du köper en elektrisk utombordsmotor för bÄtar. Du kan hamna i en situation dÀr du har köpt en motor men inte kan hitta nÄgon som tar hand om installationen. Se dÀrför till att den typ av motor du köper har nÄgra tekniker som kan installera och göra en del tillfÀlliga tjÀnster.

Möjlighet till Individuella Lösningar

Som du vet Àr varje bÄt en enhet i sig sjÀlv, du kommer aldrig att fÄ 100 procent enhetlighet. TÀnk pÄ det som att du köper en elmotor som fungerar i ditt eget ingripande. Kommer du att vara i stÄnd att hantera nÄgot litet problem som kan uppstÄ? Du bör tÀnka pÄ att skaffa den elmotor som Àr lÀttast för dig att anvÀnda och som du kan anvÀnda för dig kÀnda lösningar för att hÄlla igÄng.

LĂ€s PĂ„!

Detta Àr oftast viktigt för lyckas med konststycket att köpa en produkt som Àr vÀrd varje krona du betalar. Det Àr viktigt att ha lite information om den enhet du ska köpa. Detta kommer att hjÀlpa dig att sÄlla vetet frÄn agnarna. Dessutom kommer du att vara sÀker pÄ att du köper en enhet som kommer att göra det som det pÄpekas att den kommer att göra. PÄ lÄng sikt undviker du att bli lurad och sparar mycket tid och pengar.

Sök en Tillverkare som ger dig Professionell RÄdgivning

Eftersom detta Àr en ny teknik rekommenderas ocksÄ att du vÀljer en tillverkare som Àr villig att ge dig professionell rÄdgivning nÀr du har problem eller innan du köper motorn.

Egenskaper att TÀnka igenom innan du gör ditt Köp

Det finns givetvis ocksÄ en del egenskaper du bör ha koll pÄ innan du gör ditt köp:

 • Batteriladdning

Det som Àr sÄ intressant med elektriska utombordsmotorer Àr att du kan ladda dem helt över natten. PÄ sÄ sÀtt slipper du störa ditt dagsschema om du behöver ladda den. Andra motorer har en ePropulsion som garanterar dig en snabb laddningshastighet. Detta innebÀr att du kommer att Àgna halva tiden Ät att ladda denna enhet. Dessutom möjliggör den solcellsladdning för bekvÀmare drift. Om du dÀremot Àr nyfiken pÄ en bÄt dÀr du slipper ladda, kolla dÄ in olika typer av segelbÄtar.

 • Hastighet

Olika elektriska utombordsmotorer har olika hastigheter. Detta beror i hög grad pÄ arbetsmiljön och bÄttypen. En enhet med högre effekt garanterar dock en högre hastighet. Du behöver en med större batterikapacitet för att fÄ högre hastighet. En elektrisk utombordsmotor pÄ 10 hk ger dig till exempel 5 knop medan en pÄ 100 hk gÄr upp till 15 knop.

 • Körtid och rĂ€ckvidd

Drifttiden och rÀckvidden för din elektriska utombordsmotor beror i hög grad pÄ hur tung din bÄt Àr, hur snabbt du kan köra, tidvattnets riktning, batteriets laddningstillstÄnd och mycket annat. Att gÄ över till en enhet som gör det lÀttare att justera nÀr du behöver en lÀgre hastighet för extra körtid och rÀckvidd Àr idealiskt.

 • Vikt

Som Àldre Àr vikten pÄ den elektriska utombordsmotorn och batteriet en egenskap som du bör tÀnka pÄ innan du köper den. Det kan vara roligt att Äka bÄt men stressigt med tyngre batterier. Det Àr klokt att övervÀga de elektriska utombordsmotorer som lÀtt kan vara pÄ vattnet; dÀrför behöver du inte oroa dig nÀr du installerar den. Det Àr viktigt att behÄlla bÄtens stabilitet, vill du veta mer lÀs vÄr artikel om att göra bÄten stabil.

4 Fördelar med Elmotorer för BÄtar

 1. Fungerar ljudlöst

NÀr du Àr ombord kommer du inte att höra nÄgot praktiskt taget. Det beror pÄ att elmotorn arbetar tyst för att undvika störningar nÀr du Àr ute och seglar eller kör. Dessutom kommer det inte att finnas nÄgra störande ljud som kan skrÀmma fisken. Det kommer bara att vara du och naturen. Detta gör att du kan ha roligt och Àven utföra dina operationer pÄ ett bekvÀmare sÀtt. SÄ du kan vara sÀker pÄ att fÄ fler fördelar av en el-bÄtmotor i motsats till den som gör mycket ovÀsen.

 1. KrÀver mindre underhÄll

Elektriska utombordsmotorer har en direktdriven teknik som garanterar fÀrre rörliga delar. Detta minskar underhÄllsbehovet. Med mindre underhÄll kan du spara tid och pengar som du kan behöva lÀgga ner pÄ att försöka underhÄlla enheten.

 1. Ingen smuts

El-utombordare slÀpper inte ut nÄgon fet smuts varje gÄng du anvÀnder dem. Detta innebÀr att du enkelt kan undvika att fÄ flÀckar pÄ klÀder, bagageutrymme mm. under transporten.

 1. SÀkerstÀller en avgasfri och miljövÀnlig drift

En bra el motor för bÄtar slÀpper inte ut nÄgra Ängor eller andra avgaser nÀr du anvÀnder dem. Detta skyddar dig frÄn infektioner och ger dig ett hÀlsosammare liv. Dessutom bidrar det till att skydda miljön frÄn föroreningar. Detta ökar anvÀndarnas sÀkerhet och Àven hÄllbarheten. Du kan alltid vÀlja en elektrisk utombordare framför de propan- eller gasalternativ som finns pÄ marknaden.

Vikten av att vÀlja rÀtt batteri

För att maximera prestandan och livslÀngden hos din elmotor Àr det avgörande att vÀlja rÀtt batteri. Batteriet Àr elmotorns hjÀrta, sÄ Àven den bÀsta motorn kommer inte att fungera optimalt utan ett lÀmpligt batteri. HÀr Àr nÄgra faktorer att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer en elmotors batteri.

 • Batteriets kapacitet (mAh): Detta visar hur lĂ€nge batteriet kan driva motorn under ideala förhĂ„llanden
 • Energikvaliteten: Ett högkvalitativt batteri har lĂ€ngre livslĂ€ngd och bĂ€ttre prestanda
 • Batteriets vikt: LĂ€ttare batterier kan bidra till en snabbare bĂ„ttur, men de kanske inte varar lika lĂ€nge
 • Batteriets laddningstid: Hur lĂ„ng tid tar det att ladda batteriet helt?
 • Batteriets livscykel: Hur mĂ„nga gĂ„nger kan batteriet laddas om innan dess kapacitet börjar minska?

TÀnk pÄ att ett bra elmotorsbatteri bör ha en bra kombination av allt det ovanstÄende; hög kapacitet, lÄng livscykel, snabb laddningstid och rimlig vikt. Detta kommer att sÀkerstÀlla att ditt elmotorsbatteri klarar av de krav som stÀlls pÄ det och ger dig mest utbyte för pengarna.

Miljöfaktorer och energieffektivitet i Elmotorer

Lyfter vi blicken och tÀnker pÄ miljön Àr en av de största fördelarna med en elmotor att den Àr utslÀppsfri. Inget smutsigt brÀnsle, inget oljud, bara ren, tyst kraft. Men det slutar inte dÀr. Elmotorer Àr inte bara snÀllare mot miljön, de Àr ocksÄ mer energieffektiva. Till skillnad frÄn bensin- eller dieselmotorer, dÀr mycket av energin gÄr förlorad i vÀrme, omvandlar elmotorer nÀstan all energi direkt till rörelse. Men kom ihÄg att alla elmotorer inte skapade lika. NÀr du vÀljer en elmotor till din bÄt, se till att det Àr en högeffektiv modell. De kan vara lite dyrare första gÄngen, men över tid kommer de lÀgre driftkostnaderna att göra det vÀrt det, sÀrskilt om du tillbringar mycket tid pÄ vattnet. Dessutom finns det ofta incitament frÄn olika hÄll för att hjÀlpa till att minska kostnaden för att investera i grön teknik som den hÀr. Kolla upp innan du slÄr till!

Vanliga FrÄgor och Svar

En av de största fördelarna med en eldriven motor Àr dess miljövÀnlighet, dÄ den inte producerar nÄgra utslÀpp alls. Dessutom tenderar de att vara tystare Àn traditionella motorer, vilket minskar ljudföroreningar och gör den perfekt för lugnare bÄtliv i Sverige. Eldrivna motorer har ocksÄ fÀrre rörliga delar, vilket kan minska underhÄll och reparationer över tid.
Àven om det finns mÄnga fördelar med en eldriven motor, som tystare drift och ingen behov av brÀnsle, finns det ocksÄ nÄgra nackdelar att tÀnka pÄ. Förutom det högre inköpspriset kan eldrivna motorer ha begrÀnsad rÀckvidd beroende pÄ batterikapaciteten. Dessutom kan laddningstiden vara ganska lÄng, vilket kan vara opraktiskt för vissa anvÀndare, speciellt om du befinner dig i avlÀgsna delar av Sverige dÀr tillgÄngen till laddningsstationer kan vara begrÀnsad.
Back to top button