En torkugn eller dehydrator Àr en liten köksapparat som anvÀnds för att torka din mat. Med hjÀlp av en inbyggd flÀkt och en lÄg vÀrmemÀngd anvÀnder torkugnen ett lÀtt flöde av varm luft för att minska den totala mÀngden vatten som finns i frukt, grönsaker, kött, svamp och andra livsmedel. NÀr vattnet har avlÀgsnats kommer maten inte att förstöras lika snabbt som den normalt skulle ha gjort, och den Àr ocksÄ ogenomtrÀnglig för mÄnga typer av bakterier.
Med en riktigt bra torkugn kan du alltsÄ fÄ med dig din egenlagade mat ut pÄ lÄnga Àventyr ute i vildmarken, till lÀgsta vikt, lÀngsta hÄllbarhet och högsta nÀringsvÀrde!
Under vÄra tester blev vi imponerade av Graef GRDA508 Dehydrator och hur den hanterade torkning av olika rÄvaror. Den har 8 brickor och gav utmÀrkta resultat i att torka bÄde frukt och kött. Den hÀr torkugnen har en elektronisk temperaturkontroll och timer, vilket gör det enkelt att stÀlla in och anvÀnda. Vi uppskattade Àven överhettningsskyddet som garanterar en sÀker anvÀndning.
Tack vare de Ätta brickorna kan man torka större volymer samtidigt, vilket vi tyckte var vÀldigt praktiskt. Designen pÄ denna modell Àr kompakt och enkel att rengöra, vilket underlÀttar förvaring och underhÄll. NÀr det kommer till prestanda och anvÀndarvÀnlighet, anser vi att Graef GRDA508 Dehydrator Àr bÀst i test för torkugnar.
Fördelar
- UtmÀrkta resultat med bÄde frukt och kött
- LÀttanvÀnd med timer och temperaturinstÀllning
- Kompakt design som Àr enkel att rengöra
- 8 brickor
- Elektronisk kontroll
- Ăverhettningsskydd
UtlÄtande
Sammanfattningsvis Àr Graef GRDA508 Dehydrator 8 Brickor ett utmÀrkt val för dig som söker en anvÀndarvÀnlig och högpresterande torkugn. Trots den nÄgot högre prislappen tycker vi att kvaliteten försvarar priset. Med praktiska funktioner och imponerande resultat rekommenderar vi denna modell som bÀst i test för torkugnar.
Excalibur Dehydrator 9 Àr en riktigt grym torkugn i premium-klassen. Den har en stor kapacitet pÄ nio brickor. Torkugnen har ett ParallexŸ Horizontellt luftflödessystem som resulterar i en jÀmn och effektiv torkning av rÄvarorna. Temperaturen kan justeras mellan 35°C och 68°C, vilket ger möjlighet att anpassa torkningen efter flera olika typer av livsmedel, nÄgot vi uppskattade mycket.
Den hÀr torkugnen Àr inte bara estetiskt tilltalande, den Àr Àven vÀldigt praktisk tack vare den rejÀla tork-ytan och den inbyggda timern. Vi gillade Àven hur genomtÀnkt designen Àr, den har löstagbara dörrar och en tvÀttbar botten. Skulle du behöva anvÀnda ugnen för större föremÄl kan du enkelt ta bort brickorna för att skapa utrymme.
Fördelar
- Effektiv och jÀmn torkning
- Tilltalande design och stor kapacitet
- LÀtt att rengöra och anpassa
- 9 brickor
- ParallexŸ luftflöde
- Inbyggd timer
Nackdelar
- Högre pris Àn mindre modeller
UtlÄtande
Ăr du villig att investera i en premiumtorkugn, sĂ„ Ă€r Excalibur Dehydrator 9 svĂ„r att slĂ„. Den har fantastisk prestanda, genomtĂ€nkt design och mĂ„nga praktiska funktioner som gör den till ett utmĂ€rkt val för dig som söker en torkugn i premiumklassen. Trots det nĂ„got högre priset stĂ„r det klart att detta Ă€r en investering vĂ€rd att övervĂ€ga.
Steba ED5 Dehydrator visade sig vara en mycket prisvÀrd torkugn. Den har fem brickor och ger gott om plats för torkning av kött, frukt och grönsaker. Temperaturen kan justeras mellan 40°C och 70°C, och den inbyggda timern gör det möjligt för noggrann och praktisk torkning av olika ingredienser. Vi blev positivt överraskade av de jÀmna resultaten vi fick med denna torkugn.
Den Àr enkel att förvara dÄ den har en kompakt storlek och Àr en fördel för dig som har begrÀnsat utrymme. Steba ED5 Dehydrator var ocksÄ enkel att rengöra dÄ alla brickor Àr lÀtta att ta ut och tvÀtta. För prisklassen imponerade den hÀr torkugnen med dess prestanda och anvÀndarvÀnlighet.
Fördelar
- PrisvÀrd med bra resultat
- Enkel att anvÀnda och rengöra
- Smartheten med den inbyggda timern
- 5 brickor
- Inbyggd timer
- Kompakt design
Nackdelar
- Ej lika stor kapacitet som dyrare modeller
UtlÄtande
Söker du en prisvÀrd torkugn som levererar bra resultat Àr Steba ED5 Dehydrator ett utmÀrkt alternativ. Med fem brickor, en inbyggd timer och en kompakt design Àr denna torkugn bÄde effektiv och praktisk och Àr ett bra val för dig som söker en överkomlig torkugn i denna prisklass.
Sencor Hög-kapacitets torkugn tyckte vi var vÀrd att nÀmna i denna topplista över torkugnar. Den kommer med sex brickor och en LCD-display för lÀttanvÀnd temperatur- och tidsinstÀllning. Den Àr lika bra pÄ att torka frukt och grönsaker som kött och fisk. Tack vare den inbyggda flÀkten blir det en jÀmn torkning.
En av de stora fördelarna med denna torkugn Àr kapaciteten som gör det möjligt att torka större mÀngder mat Ät gÄngen. Vi uppskattade Àven den inbyggda timern som gör det enkelt att kontrollera torkningen utan att behöva övervaka processen kontinuerligt. Det enda som hindrade denna modell frÄn att rankas högre var nÄgra mindre nackdelar, sÄsom bristen pÄ överhettningsskydd.
Fördelar
- Rymlig kapacitet för stora mÀngder
- Enkel instÀllning med LCD-display
- JÀmn torkning tack vare flÀkten
- 6 brickor
- LCD-display
- FlÀkt för jÀmn torkning
Nackdelar
- Inget överhettningsskydd
UtlÄtande
Sencor Hög-kapacitets torkugn Àr en stark konkurrent pÄ marknaden för torkugnar tack vare den stora kapaciteten och anvÀndarvÀnligheten. Dess jÀmna torkning och LCD-display gör den till ett bra val för dig som söker en pÄlitlig torkugn, men vill ha en nÄgot förmÄnligare prislapp Àn premiumprodukterna. Det skulle ha varit Ànnu bÀttre om den Àven haft ett överhettningsskydd, men det Àr en detalj som inte pÄverkar produktens övergripande prestanda.
Konsten att Torka mat i en Torkugn
Torkning Àr ett roligt, kostnadseffektivt och enkelt sÀtt att tillreda fÀrska livsmedel för lagring eller för att Àta direkt. Om du Àr intresserad av att torka olika typer av mat, kan du ocksÄ övervÀga att Frystorka mat. För att fÄ bÀsta möjliga resultat Àr det klokt att kÀnna till det allra viktigaste innan du börjar anvÀnda din torkugn. BevÀpnad med den hÀr informationen och lite övning och experimenterande kommer du att kunna torka mat som ett proffs pÄ nolltid.
Mat du kan Torka, och Inte kan Torka, i en Torkugn
Livsmedel som har torkats pÄ rÀtt sÀtt behÄller den stora majoriteten av sitt ursprungliga nÀringsvÀrde. NÀr du tillagar din mat försvinner nÀring, vilket Àr anledningen till att mÄnga mÀnniskor framhÄller en raw food-kost som en av de hÀlsosammaste. Med en torkugn behÄller du alla dessa nÀringsÀmnen och vitaminer i din mat.
Mat som fungerar utmÀrkt att torka i en torkugn:
- Svamp
- Frukt
- Grönsaker
- BaljvÀxter som bönor och linser
- FettsnÄlt kött och skaldjur
- SpannmÄl, ris och pasta
- Ărter
- SÄser (som Àr fett-, mejeri- och Àggfria)
Mat som fungerar dÄligt att torka i en torkugn:
- Mejeriprodukter Àr i allmÀnhet inte sÀkra att torka pÄ grund av den höga risken för matförgiftning. Det finns nÄgra kommersiellt tillgÀngliga alternativ som smörpulver, mjölkpulver, grÀddfilspulver och ost som du kan lÀgga till i dina torkade vandringsmÄltider.
- Ăgg Ă€r inte sĂ€kert att torka pĂ„ grund av den höga risken för matförgiftning. Salmonella, som Ă€r vanligt förekommande i Ă€gg, trivs i det temperaturomrĂ„de som anvĂ€nds vid torkning i torkugn.
- Korrekt torkning bygger pÄ att fukt avdunstar, och tyvÀrr avdunstar inte fett. Detta lÀmnar fukt i maten, vilket kan leda till att den förstörs eller blir hÀrsken.
- Avokado (för hög fetthalt).
- Oliver (för hög fetthalt).
- Jordnötssmör innehÄller för mycket fett för att kunna torkas. Det finns dock kommersiellt tillgÀngliga jordnötssmörpulver dÀr fettet har tagits bort.
- Inte alla kryddor Àr bra kandidater för torkning. Köpt kryddor i butik innehÄller ibland ingredienser som inte bör torkas (oljor, fetter, Àgg eller mejeriprodukter) eller Àr laddade med natrium eller konserveringsmedel. Om du vill torka kryddor i din torkugn ska du se till att lÀsa etiketten.
SĂ„ Torkar du Svamp i en Torkugn
Svamp Àr förmodligen ett av de bÀsta livsmedlen för torkning. Om du Àr sÀrskilt intresserad av att torka svamp, kan du lÀsa vÄr guide om hur man kan Torka trattkantareller. Svampar behÄller eller till och med förstÀrker sina smaker efter torkning och Äterfuktas pÄ ett sÄdant sÀtt att man inte ens kan se att det inte Àr fÀrska svampar.
Förbereda Svampen
För att förbereda dem för torkning mÄste de rengöras. Det bÀsta sÀttet att rengöra svamp Àr med en mjuk borste.
IstÀllet för att anvÀnda vatten, som förlÀnger torkningstiden eftersom svampen suger upp fukt, anvÀnder du en torr mjuk borste för att avlÀgsna allt skrÀp och alla vÀxter som kan finnas kvar pÄ svampens yta.
Sortera alla svampar som du vill torka. Ta bort alla skadade eller dÄliga bitar.
Skiva Svampen
Svamparna krymper ganska mycket nÀr de torkas. Beroende pÄ sorten och strukturen pÄ svampen du torkar kan den krympa till ungefÀr hÀlften av sin ursprungliga storlek.
Vissa svampsorter ganska smÄ och kan helt enkelt skÀras pÄ mitten, medans större svampar bör skivas i en tjocklek pÄ 5-6 mm.
Det finns naturligtvis ingen anledning att inte torka svamp hela om de Àr smÄ eller medelstora. Du mÄste komma ihÄg att ju tjockare bitar av svamp desto lÀngre tid tar det för dem att torkas helt och hÄllet.
Torka Svampen i en Torkugn
Det Àr mycket enkelt och smidigt att torka svamp med en torkugn. Till och med en mycket enkel torkugn pÄ budgetnivÄ Àr mycket effektiv och ger bra resultat.
För att torka svamp i en svampugn tar du helt enkelt skivorna av svamp och arrangerar dem jÀmnt pÄ hyllorna eller brickorna i torkugnen.
Se till att skivorna ligger lite isÀr i ett lager för att tillÄta luftflöde och att de inte överlappar varandra.
StÀll in torkugnen pÄ lÄg eller medelhög temperatur och lÄt den stÄ i ca 2 till 3 timmar innan du kontrollerar hur det gÄr. LÀs instruktionerna som kommer med din torkugn.
Svampskivor pÄ 5 mm. brukar ta mellan 3-6 timmar att torka i en en torkugn.
SÄ Torkar du Kött i en Torkugn
Magert kött kan torkas om det tillagas till en sÀker temperatur och sedan torkas riktigt vÀl. LÀs anvisningarna noga som kommer med din nya torkugn.
Malet nötkött
AnvÀnd det magraste nötköttet du kan hitta. RÄgat nötkött Äterfuktas bÀst om det blandas med brödsmulor eller malda havregryn. För 450 g rÄtt nötkött, blanda i 1 dL brödsmulor och arbeta in det i köttet. Du kan ocksÄ tillsÀtta torkade kryddor i köttet om du vill smaksÀtta det.
Koka nötköttet och blandningen med brödsmulor i en nonstickpanna pÄ medelhög vÀrme och bryt isÀr den med spateln sÄ att du fÄr fina smulor. Ta bort den frÄn vÀrmen nÀr den Àr genomstekt och hacka den i smÄ bitar om det behövs. AnvÀnd gÀrna en pappershandduk för att ta bort sÄ mycket fett som möjligt.
Sprid ut jÀmnt pÄ torkplattorna och torka vid i rekommenderad temperatur i 6-12 timmar, tills de Àr hÄrda och torra. NÄgra gÄnger under torkningsprocessen kan du torka köttet med en pappershandduk för att absorbera allt fett som kommit upp till ytan, och om du anvÀnder en torkugn med vertikalt flöde kan du blanda om brickorna.
Kyckling
Tryckkokad kyckling ger bÀst resultat vid tokning. Du kan köpa förkokt kyckling pÄ burk (som tryckkokas i burken) eller tryckkoka den sjÀlv. Vitt kött Àr att föredra eftersom det innehÄller mindre fett.
Om du anvÀnder kyckling frÄn burk, skölj och torka den med en pappershandduk. Om du tillagar kycklingen sjÀlv, koka kycklingen, strimla den, skölj den och torka den med en pappershandduk. Sprid ut kycklingen i ett jÀmnt lager pÄ dina torkplattor. Torka vid rekommenderad temperatur i 6-12 timmar, tills det Àr helt torrt.
NÄgra gÄnger under torkningsprocessen bör du torka kycklingen med en pappershandduk för att absorbera eventuellt fett som kommit upp till ytan, och om du anvÀnder en torkugn med vertikalt flöde kan du blanda om brickorna.
Beef Jerky
NÄgot som Àr sjukt gott och enkelt att ha med sig ut pÄ vandringsfÀrd Àr beef jerky!
Det Àr ganska omstÀndigt och tar lite tid, men det kan det vara vÀrt.
HÀr hittar du recept och hur du gÄr till vÀga!
SĂ„ Torkar du Frukt i en Torkugn
Torkad frukt Àr ruggigt gott och ett stabilt mellanmÄl att ha med dig ut i vildmarken eller att lÀgga till i din frukostgröt.
Frukt kan antingen skÀras i tunna skivor (Àpplen, bananer, jordgubbar, kiwi), skÀras i smÄ bitar (ananas, Àpplen), lÀmnas hel (hallon, blÄbÀr) eller pureras och torkas till fruktskinn.
Var noga med att tvÀtta alla frukter som ska torkas med skalet pÄ, eftersom de flesta har en vaxartad belÀggning (naturlig eller tillsatt för att skydda den). Vissa frukter, t.ex. hela blÄbÀr, vindruvor och körsbÀr, bör blancheras i varmt vatten och dÀrefter snabbt i ett isbad för att sprÀcka skalet och frÀmja en bÀttre torkning.
Frukten ska torkas i ett enda lager. Torkningstiden varierar kraftigt beroende pĂ„ vilken frukt det gĂ€ller. Ăppelskivor kan vara klara pĂ„ sĂ„ lite som 6 timmar, medan hela blĂ„bĂ€r och körsbĂ€r kan behöva flera dagar.
Frukten Ă€r fĂ€rdigtorkad nĂ€r den blir lĂ€derartad och inte lĂ€ngre Ă€r klibbig. SkĂ€r nĂ„gra bitar pĂ„ mitten och pressa dem – du ska inte kunna pressa ut nĂ„gon fukt. LĂ„t frukten svalna och konditionera den sedan innan du förvarar den.
SÄ Torkar du Grönsaker i en Torkugn
Torkade grönsaker Àr ett perfekt tillÀgg till din vandringsmat!
Du bör tÀnka pÄ att Änga eller blanchera grönsaker som du inte skulle Àta rÄa, eller som Àr sÀrskilt sega eller fiberrika sÄ som; morötter, majs, sparris, broccoli, gröna bönor, potatis och sötpotatis. Paprika behöver inte Ängas eller blancheras, Àven om den rehydreras (Äterfuktas) snabbare om den gör det. Mjuka grönsaker som spenat, champinjoner, selleri, lök, okra och zucchini behöver inte Ängas eller blancheras.
De flesta grönsaker bör skÀras i tunna skivor eller skÀras i smÄ bitar. Vissa grönsaker som majs, Àrtor och spenat behöver inte skÀras alls.
Ett tips Àr att torka frysta grönsaker (som tinats upp). Detta Àr ett bra sÀtt att spara tid eftersom de redan Àr skurna och blancherade Ät dig! Det Àr bara att sprida ut dem pÄ dina torkplattor sÄ Àr du redo att börja.
LÀs alltid instruktionerna för din torkugn och anvÀnd rÀtt temperatur, annars riskerar du att brÀnna grönsakerna.
SĂ„ Torkar du Pasta och Ris i en Torkugn
Vissa typer av pasta lÀmpar sig bÀttre Àn andra för torkning och Äterfuktning, och mÄnga gÄnger bryr vi oss inte ens om att torka pasta om vi vet att vi kommer att rehydratisera en mÄltid genom att lÄta den sjuda (i stÀllet för att blötlÀgga den i varmt vatten). I slutÀndan finns det ingen signifikant viktskillnad mellan okokad respektive kokt och torkad pasta, bara en förÀndring i tillagningsmetoden pÄ vÀgen, sÄ det Àr upp till dig om du vill lÀgga ner tiden pÄ att torka den.
För att torka pasta och ris, koka den som vanligt, lÄt den sedan rinna av och fördela den jÀmnt pÄ dina torkplattor, sÄ att den inte överlappar varandra sÄ mycket som möjligt. Torka efter anvisningarna pÄ din torkugn tills den Àr torr och spröd, mellan 6-12 timmar brukar detta ta.
SÄ Torkar du Böner & Linser i en Torkugn
Bönor pÄ burk Àr bÀttre att torka och Äterfuktas, Àven om tryckkokta bönor hemma ocksÄ fungerar. Linser kan kokas pÄ spisen tills de Àr mjuka, eller sÄ kan du anvÀnda linser pÄ burk
Dehydratisera vid rekommenderad temperatur tills de Àr hÄrda eller krispiga, 6-12 timmar. Bönor har en tendens att dela sig nÀr de Äterfuktas.
SĂ„ Ă terfuktar du din Mat ute i Naturen
Att Äterfukta din mat Àr en otroligt enkel process! Om du Àr ute och vandrar och behöver matidéer, kolla in vÄr guide om Mat för vandring.
Torkning Ă€r en faktor av vatten, vĂ€rme och tid. Generellt sett vill du fylla pĂ„ med lika mycket vatten som försvann under uttorkningsprocessen. Du kan rĂ€kna ut detta genom att vĂ€ga maten innan den lĂ€ggs i din torkugn.Â