Camping & Vandring

Tält 2 Personer Bäst i Test [2024]

Camping är ett av de bästa sätten att njuta av naturen. Om du funderar på att köpa ett 2-personers tält för ditt nästa campingäventyr finns det flera faktorer att ta hänsyn till och många viktiga funktioner som du bör se till att ditt nya tält har. Vi kommer att gå igenom allt detta i detalj längre ner i detta inlägget!

Vi har jämfört de bästa tälten för 2 personer av årets modeller inom olika prisklasser för att du ska kunna hitta det bästa 2-mannatältet för dig.

Tält 2 Personer Bäst i Test:

Bäst i Test
Lätt & Kompakt!
4.9/5
Special
Mångsidigt 4-S
4.9/5
Prisvärda
Enkel Uppsättning
4.6/5
Budget
Bra 3-Säsongs
4.4/5
4.9/5

Fjällräven Abisko Lite 2 är ett bevis på Fjällrävens engagemang för kvalitet och funktionalitet i friluftsutrustning. Designad som ett tvåpersonerstunnelält, är tältet lämplig för användning året runt, vilket gör det till ett suveränt val för både vandring och långa expeditioner. Med en vikt på cirka 2 kilogram är Abisko Lite 2 inte det lättaste tältet i sin klass, men det utmärker sig med sin kompakthet och enkelhet vid uppsättning. Tältet kräver endast två färgkodade stänger, vilket förenklar uppsättningsprocessen, och innertältet är redan fäst vid yttertältet, vilket ytterligare underlättar monteringen.

En av tältets främsta egenskaper är dess lågprofildesign, optimerad för vindstabilitet samtidigt som det erbjuder gott om plats i förtältet. Den rymliga interiören, med tillräcklig takhöjd för att sitta, är en trevlig överraskning, även om det kan vara lite trångt för två personer. Abisko Lite 2 har riktigt bra ventilation och erbjuder utmärkt luftflöde, med flera paneler som kan justeras för kylning. Möjligheten att rulla tillbaka både förtältet och baktältets sektion förbättrar denna funktion, vilket möjliggör enastående ventilation och natursköna utsikter.

Fjällräven har använt sitt nya högpresterande TripleRip-nylon på yttertältet, vilket skapar en balans mellan att minimera vikt och maximera styrka. Tältet känns hållbart och välbyggt, med uppmärksamhet på designdetaljer som nät fickor och en tvättlina inuti tältet. Fjällrävens miljövänliga inställning är tydlig i deras undvikande av PVC-plast, giftiga flamskyddsmedel och fluorcarbonbehandling.

Fördelar

 • Skydd mot regn: Regntåliga tyger, förseglade sömmar och justerbara markiser ger skydd mot väder och vind.
 • Andningsförmåga: Ventilation på sidorna och toppen av tältet förbättrar luftcirkulationen och ger bättre komfort.
 • Lätt och packbar: Abisko Lite 2-tältet är lätt att packa ihop och lätt att bära med sig då det endast väger ca 2 kg och nerpackat blir måttet ungefär 17×39 cm.
 • Det är utrustat med gott om fickor som ger dig förvaringsutrymme för alla dina saker.
 • Yttertältet kan rullas upp på båda sidor vilket ger bra luftflöde och enkel tillgång.

Nackdelar

 • Absiden är ganska liten

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Fjällräven Abisko Lite 2 ett pålitligt och mångsidigt skydd som presterar bra i olika förhållanden, från lugna kvällar till stormigt väder, vilket gör det till ett utmärkt val för äventyrare som söker en balans mellan vikt, utrymme och hållbarhet​!

Totalvikt

Packmått

Yttertmått (LxBxH)

2070 g
17 x 39 cm
360 x 150 x 100 cm
4.9/5

Det som utmärkte sig direkt vid uppsättning av det här 2-manna-tältet var dess ovanligt rymliga interiör som gjorde att vi fick mycket gott om plats för två vuxna och vår utrustning och packning. Hilleberg Nammatj 2 GT är ett bra tält för friluftsäventyrare som värdesätter kvalitet och komfort. Tältet är tillverkat av förstklassiga, lätta material som både är slitstarka och vattenavvisande. Hilleberg Nammath 2 GT har ett riktigt bra ventilerat innertält tillverkat i material som står emot väta och samtidigt andas. Vi gillar också att ventilerna är högt uppsatta så du får ventilation även vid djup snö. Hillebergs Kerlon 1800 yttertältduk är dessutom väldigt lätt och mycket pålitlig.

Tältet kommer med en ytterst stark och pålitlig tältkonstruktion med tre stänger och hylsor. Tunnelkonstruktionen gör monteringen enkel tack vare stångkanaler med endast en öppning, och inner och yttertältet är sammansatt vilket också underlättar uppsättning. Hilleberg Nammatj 2 GT behöver endast fyra markpinnar! Men det medföljer ytterligare 18 markpinnar för väder som kräver mer stabilitet. Du kan även spänna upp tältet med flera starka linor på båda sidor för att garantera optimal spänning.

Fördelar

 • Hilleberg Nammatj 2 GT behöver endast fyra markpinnar för att monteras upp
 • Tältet för 2 personer har en förlängd absid som ger riktigt bra utrymme
 • Passar alla säsonger och klarar kyla extremt bra

Nackdelar

 • Lite dyrare än de andra modellerna

Utlåtande

Det vi gillar extra mycket med detta tält är att det är ett 4 säsongstält, med gott om plats, som står emot kallare klimat och det passar utmärkt för vintercamping.

Totalvikt

Innertältsmått

Yttertmått (LxBxH)

3700 g
220 x 130 x 95 cm
405 x 130 x 95 cm
4.6/5

Bergans Trollhetta 2 är ett lätt, dubbelsidigt tunnelält som är passar för användning under tre säsonger. Vi hade inga problem att få plats två stora vuxna inklusive utrustning i detta tältet. Det visade sig också vara rejält pålitligt under en 3-dagars vandring genom de svenska bergen. Vi var lite skeptiska efter dåliga erfarenheter från förr med Bergans tält, men detta överträffade verkligen de förväntningarna med råge!

Uppsättningen är enkel, eftersom tältet reses från utsidan, vilket håller det inre tältet torrt. Det är inte fristående och kräver korrekt orientering mot vinden för stabilitet. Interiören är rymlig, men väldigt långa personer kan förstås tycka att det är lite trångt. Vestibulen är relativt liten, men vi fick ändå plats med två stora ryggsäckar.

Eftersom Bergans Hardangervidda 2-pers Tent är så lätt att sätta upp, passar det perfekt för vandringar, cykelturer eller för bara en natt eller två på camping. Det andningsbara tyget och de justerbara stolparna ger maximal luftcirkulation, och de tejpade sömmarna ger extra skydd mot regn och vind.

Fördelar

 • Bergans Hardangervidda 2 Person Tent har två stora fördelar: det är lätt att sätta upp och har gott om utrymme
 • Den enkla installationen gör den idealisk för både camping ensam eller om man är två
 • En sak vi gillade extra mycket med det här tältet för 2 personer är att man kan separera innertältet och yttertältet

Nackdelar

 • Medföljande tältpinnar är tunga och böjer sig ganska lätt

Utlåtande

Sammanfattningsvis erbjuder Bergans Trollhetta 2 mycket för pengarna. Det kanske inte är det lättaste, men det erbjuder gott om utrymme inuti, vilket gör det till ett fast val, särskilt för regniga dagar.

Totalvikt

Packmått

Yttertmått (LxBxH)

2600 g
50 x 21 x 21 cm
160 x 355 x 100 cm
4.4/5

The Gossamer II från Jack Wolfskin är ett tvåmannatunnelält i mellanklassen som är gjort för de varmare årstiderna. Det är inte ultralätt med en vikt på 2280g, men är helt klart acceptabelt för ett budgettält. Tältet erbjuder bra kvalitet för priset, även om det finns lättare alternativ som är dyrare. Vestibulen är liten, vilket kan göra matlagning i dåligt väder utmanande men inte omöjligt. Tältet är endast 125 cm brett, vilket gör att man ligger nära sin campingkamrat. Byggkvaliteten är dock god, med en robust ytterduk och ett mesh-innertält som är bra i varmare väder. Gossamer II är snabb och enkel att montera upp, även om det inre tältet inte är det bästa i regn. Ytterduken klarade sig dock bra under våta och blåsiga nätter.

Det här tältet för 2 personer har en funktion som är perfekt för varma sommarkvällar. Innertyget är gjort i mesh-tyg vilket gör att du kan ta av yttertyget och ligga i det fria och titta på stjärnhimlen samtidigt som du är skyddad från myggor och andra insekter.

Fördelar

 • Gossamer II från Jack Wolfskin är ett utmärkt val om du vill känna friheten av att ligga i öppen natur utan risk för att bli myggbiten
 • Tältet är enkelt att montera och lätt att packa ner
 • Det har en lätt vikt och tar lite plats i packningen när du är ute på vandring eller cykeltur
 • Stabilt även i stark vind tack vare stormlinor.
 • Det finns två ingångar vilket gör det lättillgängligt och ventilerande

Nackdelar

 • Tältet är inte så rymligt

Utlåtande

För sitt pris ger Jack Wolfskin Gossamer II exceptionellt bra värde, särskilt om du inte vill spendera mer för något betydligt lättare.

Totalvikt

Packmått

Yttertmått (LxBxH)

2280 g
57 x 17 cm
395 x 120 x 95 cm

Köpguide [Tält 2 Personer Bäst i Test]

Det första beslutet du måste fatta innan du köper ett 2-personers tält är om du ska ut och vandra eller ut på bilcamping. Vandringen innebär att du vandrar och campar med all din utrustning i en ryggsäck. Bilcamping innebär att du sover i ett tält bredvid din bil, vanligtvis på en campingplats eller på en annan campingplats. Om du ska vandra med ryggsäck måste ditt 2-personers tält vara betydligt lättare och mer kompakt än ett enkelt campingtält. Eftersom all din utrustning kommer att lastas på din rygg, är det viktigt att tältet väger mindre, desto mer utrymme får du för andra viktiga saker rygg, är det viktigt att tältet väger mindre, desto mer utrymme får du för andra viktiga saker som Bästa vandringsryggsäcken och Mat för vandring. Helst vill du att tältet ska väga mindre än tre kilo.

Vad du ska Tänka på när du Köper ett Tält för 2 Personer

Ditt vandringstält kommer inte nödvändigtvis att vara mindre än ett enkelt lägertält när det är uppställt; det kommer bara att väga mindre och packas ner till en mer hanterbar storlek. Du betalar en högre kostnad för vandringsutrustning på grund av dess dyra lättviktsmaterial, struktur och storlek.

Om du ska campa med bil kan tältet vara mycket tyngre än ett vandringstält eftersom utrymme och vikt inte är lika viktiga. Du behöver inte kompromissa med storlek eller vikt; det kan vara så rymligt som du vill ha det, tex ett tält för 6 personer.

När du går igenom alla 2-personers tält kan du bli lite överväldigad av alla alternativ och funktioner. Ett anständigt tält bör ha gott om utrymme, ett regnfält, ventilation, pålitlig hållbarhet och linor.

Men det finns mycket mer att tänka igenom innan du gör ditt köp:

 

Säsongstält

Nästa beslut du måste fatta innan du köper ett tält är vilken säsong du ska campa:

 • 3-säsongstält

Om du campar under de varmare månaderna och undviker vintercamping helt och hållet räcker det med ett 3-säsongstält. Detta är det mest populära valet, särskilt för nybörjare. 3-säsongstält är lättare än 4-säsongstält och är utformade för mildare temperaturer. Dessa tält håller dig torr (med ett regnfält) och skyddar dig från insekter.

 • Tält för 4-säsonger

Modiga själar kanske försöker sig på vintercamping, och då behöver de campare ett fyrsäsongstält. Dessa tält är tyngre än 3-säsongstält och är byggda för att tåla hårda element som massiva snölaster och hårda vindar. Deras primära funktion är att hålla campare varma och erbjuda skydd och ro från dåligt väder.

Gruppens Storlek

Tänk på gruppens storlek innan du köper ett tält. Hur många personer eller hundar behöver plats i tältet? 2-personers tält är idealiska för två personer som inte har något emot att sova nära varandra, t.ex. ett par, en person med hund eller två nära vänner. Även om 2-personers tält varierar i storlek beroende på märke eller modell finns det vanligtvis plats för två personer och en liten mängd utrustning.

Utrymme

 Ett 2-personers tält av hög kvalitet ska vara rymligt och ha gott om golvyta. Tältet ska vara bekvämt för två personer och ha gott om plats för två liggunderlag, två sovsäckar och lite extra utrustning. Du ska åtminstone kunna knäböja på tältgolvet utan att stöta huvudet mot tältets överdel. Rymliga tält gör det smärtfritt att sova, klä på sig och förflytta sig.

Vattenpelare

Ett bra 2-personers tält bör också ha bra vattenpelare. En vattenpelare är ett vattenavvisande material som täcker tältet och förhindrar regn, snö och andra naturliga element från att tränga in i tältet. Vattenpelare hjälper till att förhindra kondensering samtidigt som de tillåter luftflöde. Även om regn eller snö inte finns med i prognosen för din campingresa är det alltid möjligt att det kommer att regna eller regna. Dessutom fastnar ofta dagg och kondens på tältväggarna under natten och lägger sig på utrustningen, så en vattenpelare förhindrar att du vaknar upp täckt av fukt. En vattenpelare är också fördelaktigt under vintermånaderna eftersom det håller den kyliga luften ute och den varma luften inne i tältet.

Ventilation

En annan viktig egenskap hos ett tält för två personer är ventilationen. Tält som är skyddade med nät kan ge lindring under de brännande sommarmånaderna genom att låta en skön bris svepa genom utrymmet. Tält med tillräcklig ventilation har inte bara nätväggar utan även flera dörrar eller fönster med dragkedja.

Hållbarhet

En annan egenskap som du bör tänka på innan du lägger pengar på ett tält är hållbarhet. Ofta är billiga tält utrustade med de billigaste materialen. Även om du sparar pengar i början kommer du utan tvekan att behöva byta ut ett billigare tält längre fram. Moderna, hållbara tältkroppar är vanligtvis tillverkade av nylon eller polyester. Du vill att ditt tält ska kunna stå emot starka vindar och våldsamma stormar.

Spännlinor

Spännlinor är en viktig del av ett tält eftersom de håller tältet spänt och säkert i blåsigt väder. Vind och stormar kan få ett tält att gå omkull även om det är säkrat med stänger. Spännlinor ger extra skydd mot elementen och håller tältet stabilt under hela dagen och natten.

Bonusfunktioner i ett 2-mannatält

Även om dessa funktioner kan anses vara lite overkill och onödiga är de ändå ett bra tillägg till tält om du hittar ett som har dem:

Absid

En absid är en vestibul utanför tältet, men fortfarande under regntältet. Även om detta utrymme inte har något tältgolvsmaterial är vestibulen täckt av regnskyddet. Det här extra utrymmet är bra för att förvara utrustning som du vill ska vara täckt men inte i tältet eller för att förvara ytterligare utrustning som inte får plats i tältet.

Extra Dörrar

Även om det inte är nödvändigt med mer än en tältdörr är det betydligt lättare att lämna ett tält med två dörrar. Det finns inget mer irriterande än att behöva gå upp mitt i natten för att gå på toaletten och krypa över din partner för att öppna dörren på andra sidan. Om du köper ett tält med två dörrar kommer du att kunna lämna tältet mycket lättare.

 

Förhoppningsvis känner du dig mer bekväm med att köpa ett tält för två personer! När du väl har köpt ett tält och fått det uppställt kan du koppla av under stjärnorna medan du är omgiven av naturen.

Back to top button