Kläder

Vandringsbyxor Bäst i Test [2022]

Riktigt bra vandringsbyxor är snabbtorkande, fukttransporterande och mycket robusta. Dessutom ger de också god rörelsefrihet och är därför bekväma att bära i brant ojämn terräng.

Här har vi valt ut och granskat de bästa vandringsbyxorna för dam & herr, för att göra ditt köpbeslut lite enklare. Byxorna i det här urvalet är bäst för måttliga och varma temperaturer (vår, sommar och höst). Vandringsbyxor bäst i test:

Vandringsbyxor Bäst i Test Herr

Bäst i Test
Suverän kvalitet!
5/5
Premium
Vädertåliga!
4.9/5
Jakt
Slitstarka!
4.9/5
Budget
Prisvärda & Bra!
4.6/5

Vandringsbyxor Bäst i Test Dam

Bäst i Test
Ultrabekväma!
5/5
Premium
Maxad rörlighet!
4.9/5
Extrem
Extremt tåliga!
4.9/5
Budget
Prisvärda & Bra!
4.6/5

Köpguide [Bästa Vandringsbyxor]

De bästa vandringsbyxorna för dam & herr skyddar benen mot väder och omgivning (stenar, vegetation etc.) och är därför mycket användbara för olika utomhusaktiviteter. De skiljer sig från vanliga byxor i fråga om material och utformning. Det finns en hel del du behöver tänka igenom innan du köper dom bästa vandringsbyxorna för just dig:

Material

Nylon är det vanligaste materialet för vandringsbyxor eftersom det är mycket slitstarkt. Dessutom är nylon snabbtorkande och fukttransporterande. Vissa byxor är dock tillverkade av polyester i stället för nylon. Polyester har liknande egenskaper som nylon men är mindre robust. Varken nylon eller polyester erbjuder bra stretch om de inte blandas med stretchiga fibrer som spandex.

Vissa märken använder högpresterande material som noggrant utvecklats i laboratorier. Byxor tillverkade av sådana material är vanligtvis något dyrare.

Vandringsbyxor är ofta behandlade med DWR (Durable Water Repellant) på utsidan för att stöta bort vatten (regn) i stället för att absorbera det. DWR minskar inte byxornas andningsförmåga. Det finns därför ingen anledning att undvika DWR-behandlade byxor.

Vikt

Det är bekvämare att ha på sig lätta byxor och de ger bättre rörelsefrihet.

Fickor

Fickor gör att du snabbt kan komma åt och förvara småsaker som du ofta behöver. Därför bör vandringsbyxor ha flera fickor. Fickorna ska vara lättåtkomliga och tillräckligt djupa och gärna försedda med dragkedja för att förhindra att föremål faller ut när du vandrar.

Integrerat bälte

Vissa byxor har ett integrerat bälte. Ett integrerat bälte är vanligtvis mycket smalt så att det inte stör dig när du vandrar. Ett sådant bälte är särskilt användbart när du bär en ryggsäck eftersom det passar bra under höftbältet. Om byxorna inte levereras med ett integrerat bälte kan du alltid köpa ett lågt bälte separat.

Ledade knän

Ett ledat knä på en byxa innebär att det finns ett överskott av tyg på fram- och baksidan av byxans knän. Detta extra tyg ger bättre stretch och rörelsefrihet när man vandrar uppför backar eller klättrar.

Extra Tyg vid Låren

Det finns bra vandringsbyxor med extra tyg längs hela låret för att ge mer utrymme och andningsförmåga och förhindra att byxorna skaver.

Storlek och Passform

Vandringsbyxor finns i formanpassade eller avslappnade modeller. Att välja rätt stil beror på personliga preferenser.

En mer passformad byxa anpassar sig efter din kropp och rör sig med dig, vilket eliminerar risken för att den fastnar i föremål och går sönder.

En byxa med avslappnad passform ger dina ben mer utrymme och kan ge ett bättre skydd mot gnidning och skav.

Om du väljer en mer avslappnad passform ska du se till att den inte är för lös, eftersom vandringsbyxor naturligt lossnar efter flera användningar, för att inte tala om att du troligen kommer att gå ner i vikt när du är ute på vandringsleden.

När det gäller längden bör du se till att byxorna inte drar eller fastnar när du är ute på vandringen.

Komfort

Precis som ett par förstklassiga vandringskängor ska ett par bra vandringsbyxor erbjuda komfort hela dagen. Användningen av mjuka foder, en mängd justeringspunkter, primära konstruktioner med andningsbara membran och/eller stretchegenskaper och en rad ventilationsöppningar ger en mycket bekvämare upplevelse. Du vill vara säker på att ta hänsyn till de olika områden som påverkar just denna aspekt eftersom komfort verkligen gör en enorm skillnad när det gäller vandringsbyxor.

Underhåll och Skötsel

  • Tvättning: Dina vandringsbyxor kan troligen tvättas i maskin. Kontrollera etiketten för att vara säker, och om de är det kan du kasta dem i tvättmaskinen. Men som de flesta syntetiska tyger som används för träning kommer dina vandringsbyxor förmodligen att gynnas av att använda en sporttvätt. Sporttvätt är ett tvättmedel som är särskilt utformat för syntetiska tyger som används i sportkläder. Syntetiska fibrer har en tendens att hålla fast vid lukter från svett och oljor, och sporttvätt hjälper till med detta.
  • Torkning: Vandringsbyxor torkar vanligtvis snabbt. Så efter att ha tvättat byxorna kan du låta dem lufttorka snabbt. De flesta vandringsbyxor är också säkra att lägga i torktumlaren (kontrollera etiketten för att vara säker). Om de är torktumlare, lägg dem i en låg temperatur och se till att alla dragkedjor och knappar är stängda först.
  • Strykning: Om du vill stryka dina vandringsbyxor ska du göra det med strykjärnet på en mycket låg värmeinställning och använda en pressduk. Nylon bör inte strykas vid en temperatur över 275 F, vilket vanligtvis är strykjärnets värmenivå 1. Polyestertyger kan strykas vid en något högre temperatur, 300 F (strykjärnvärmenivå 3). Men återigen, var försiktig så att strykjärnet inte blir för varmt.
  • Impregnering: Liksom all vattenavvisande utrustning kommer DWR-behandlingen av dina vandringsbyxor att naturligt slitas bort med tiden. Rumpan och låren på dina vandringsbyxor brukar vara de första att visa tecken på detta eftersom det är där som vattnet först sipprar igenom. Om du tror att det är dags att återigen vattentäta dina byxor kan du alltid först testa detta genom att stänka några droppar vatten på dem. Om vattnet sjunker in i tyget och skapar en mörk cirkel är det dags för en ny DWR-behandling.

 

<<Här hittar du de bästa produkterna och en enkel guide hur du gör för att impregnera dina kläder!>>

Se även
Close
Back to top button