Camping & Vandring

Mygghatt BĂ€st i Test [2024]

Vi har jÀmfört och analyserat de bÀsta mygghattarna pÄ marknaden för att ge dig en insiktsfull recension baserat pÄ kvalitet, komfort och funktion. Oavsett om du Àr en van vandrare i skog och mark eller bara vill ha effektivt skydd mot de irriterande smÄ krypen, kommer vÄr artikel att guida dig mot det bÀsta valet för din friluftsupplevelse.
BĂ€st i Test
4.8/5

Stort NĂ€t

4.7/5
PrisvÀrd
4.7/5
Bonus
4.5/5
4.8/5

Under vĂ„ra tester blev vi imponerade av FjĂ€llrĂ€ven Marlin Mosquito Hat – en perfekt kombination av kvalitet, stil och funktion. Hatten Ă€r en pĂ„litlig följeslagare för att skydda dig mot irriterande mygg och andra insekter. Med sitt klassiska utseende, lĂ€ttviktiga material och fina detaljer, Ă€r detta utan tvekan en av de bĂ€sta mygghattarna vi provat.

Hatten Àr bekvÀm att bÀra under lÀngre perioder tack vare den justerbara passformen och det ventilerande materialet. Myggskyddet Àr effektivt och kan enkelt rullas upp nÀr det inte behövs. Det breda brÀttet skyddade inte bara mot insekter, utan Àven mot solens starka strÄlar, vilket Àr en extra bonus för dig som Àr ute mycket i naturen.

Fördelar

 • skyddar effektivt mot insekter
 • bekvĂ€m att bĂ€ra lĂ€nge
 • anpassningsbar passform
 • lĂ€ttviktig
 • myggskydd
 • ventilation

Nackdelar

 • kunde ha fler fĂ€rgalternativ

UtlÄtande

Totalt sett erbjuder FjÀllrÀven Marlin Mosquito Hat en balans mellan funktion, stil och komfort. För dig som spenderar mycket tid utomhus och behöver en verkligt effektiv mygghatt, Àr detta definitivt ett bra val.

4.7/5

BNM Mygghatt Àr vÄrt val för premiumprodukten i vÄr jÀmförelse. Vi utforskade flera premium-mygghattar, men denna modell frÄn BMN övertrÀffade alla förvÀntningar. Med en inbyggd superfin nÀtning och ett bekvÀmt huvudband, kÀnde vi oss vÀl skyddade mot mygg och andra insekter.

Det vi uppskattade med denna mygghatt Ă€r det effektiva myggskyddet som omger hela huvudet. NĂ€tet Ă€r tillverkat av Nosilife – ett livslĂ„ngt insektsskyddande material – som innebĂ€r att det inte bara skyddar mot insekter utan Ă€ven minskar risken för insektsburna sjukdomar. Den har ett justerbart snöre under hakan som gör att hatten sitter stadigt pĂ„ plats, Ă€ven under blĂ„siga dagar eller vid fysisk aktivitet.

Fördelar

 • effektivt insektsskydd
 • minskar risk för insektsburna sjukdomar
 • sĂ€ker passform Ă€ven under aktivitet
 • inbyggd superfint nĂ€t
 • Nosilife-material
 • justerbart snöre

Nackdelar

 • hög prislapp

UtlÄtande

Är du villig att betala lite extra för en mygghatt med hög kvalitet och överlĂ€gsna skyddsegenskaper, Ă€r BMN Mygghatt utan tvekan det bĂ€sta alternativet pĂ„ marknaden. Med en bekvĂ€m passform samt Nosilife-material som skyddar mot insekter och insektsburna sjukdomar, Ă€r detta ett premiumval för friluftsentusiaster.

4.7/5

Outdoor Research Bug Bucket Mygghatt Àr vÄrt val för det mest prisvÀrda alternativet. Trots att den Àr i den lÀgre prisklassen, levererar den utmÀrkt komfort och prestanda. Hatten Àr gjord av fjÀderlÀtt material och Àr dÀrmed lÀtt att bÀra under lÄnga perioder utan att kÀnnas obekvÀm eller tung.

Den inbyggda, superfina nÀtningen ger dig en tÀt skyddsbarriÀr mot mygg och andra insekter. En annan smart designfunktion Àr att nÀtet kan rullas upp och förvaras i en ficka högst upp pÄ hatten nÀr det inte behövs. NÀtfickan gör att hatten har ett stilrent utseende Àven nÀr nÀtet inte anvÀnds. Det breda brÀttet ger ett vÀlbehövligt skydd mot solen.

Fördelar

 • lĂ€tt att bĂ€ra under lĂ„nga perioder
 • effektivt skydd mot insekter
 • sol- och vindskydd
 • fjĂ€derlĂ€tt material
 • skyddande nĂ€t
 • förvaringsficka

Nackdelar

 • saknar justerbart huvudband

UtlÄtande

För dig som letar efter ett prisvÀrt alternativ utan att kompromissa alltför mycket med kvalitén, Àr Outdoor Research Bug Bucket det bÀsta valet. Den Àr bekvÀm att bÀra och ger ett effektivt skydd mot insekter, samtidigt som den har en stilig och praktisk design.

4.5/5

FjĂ€rde alternativ Ă€r Outdoor Research Deluxe Spring Ring Headnet, en bra mygghatt som imponerar i vĂ„rt “mygghatt bĂ€st i test”. Denna modell har en unik design som Ă€r anvĂ€ndarvĂ€nlig och flexibel. IstĂ€llet för att vara inbyggd, Ă€r detta huvudnĂ€t separat och kan anvĂ€ndas tillsammans med valfri hatt eller keps.

HuvudnÀtet Àr gjord av superfint nÀtmaterial som effektivt skyddar mot mygg och andra insekter. NÀtet sitter perfekt runt ansiktet och eliminerar eventuella öppningar för insekter att komma igenom med hjÀlp av en fjÀderbelastad metallring. Elastiska band under armarna hjÀlper till att sÀkra nÀtet pÄ plats under aktivitet. Under testet upptÀckte vi att detta nÀt skyddade oss lika effektivt som integrerade mygghattar.

Fördelar

 • kan anvĂ€ndas med valfri keps eller hatt
 • hög skyddsnivĂ„ mot insekter
 • sĂ€ker passform
 • Superfint nĂ€tmaterial
 • anpassningsbar
 • fjĂ€derbelastad metallring

Nackdelar

 • krĂ€ver en separat hatt

UtlÄtande

Outdoor Research Deluxe Spring Ring Headnet Àr ett mÄngsidigt alternativ för dig som vill ha möjligheten att Àndra din stil eller anvÀnda dina befintliga huvudbonader. Skyddet mot insekter Àr utmÀrkt, och anvÀndarvÀnligheten gör detta till en mycket attraktiv produkt för friluftsentusiaster.

Köpguide & andra Tips för att Slippa Myggbett

Om du planerar att vandra ut i vildmarken tÀnker du förmodligen först och frÀmst pÄ skydd mot regn, snö, vind, varma dagar eller iskalla nÀtter.

Men det finns ett annat hot som du kanske glömmer bort: bitande insekter. I den djupa vildmarken, pÄ vattnet eller pÄ bondgÄrdar kan myggor och andra insekter vara en riktig plÄga. Om du vill prestera pÄ topp med full fokus pÄ fÀltet kan en mygghatt vara en viktig utrustning. PÄ bakgÄrden rÀcker det ibland med insektsspray, men för att nÄ en nivÄ av skydd och frihet som rutinerade rÀvar förlitar sig pÄ Àr en riktigt bra mygghatt oumbÀrlig.

Oavsett var du bor i Sverige Àr det inte bara irriterande att blir biten av myggor, det kan faktiskt ocksÄ vara farligt. Myggbett lÀmnar efter sig kliande, röda utslag pÄ huden som kan irritera dig i flera dagar. Som om inte det vore nog sÄ kan myggor bÀra pÄ allvarliga sjukdomar som kan spridas till bÄde mÀnniskor och husdjur.

Fördelar med en Mygghatt

Även om marknaden Ă€r översvĂ€mmad av produkter som du kan köpa för att hĂ„lla myggorna borta, blir mĂ„nga mĂ€nniskor mer och mer medvetna om vilka typer av sprayer och kemikalier de anvĂ€nder pĂ„ sina kroppar för att skydda sig sjĂ€lva.

 • En bra mygghatt Ă€r perfekt om du Ă€r pĂ„ jakt efter ett naturligt, kemikaliefritt sĂ€tt att skydda dig mot myggor nĂ€r du Ă€r utomhus.
 • En bra mygghatt skyddar huvudet frĂ„n 360 grader, vilket innebĂ€r att ansiktet, bakhuvudet, nacken och toppen av huvudet Ă€r skyddade frĂ„n myggbett.
 • Om du ska resa utomlands kan det vara en bra idĂ© att investera i den bĂ€sta mygghatten för att skydda dig mot exotiska sjukdomar, sĂ„som malaria eller denguefeber, som vissa myggor bĂ€r med sig.

Olika Typer av Myggskydd för Huvudet

Kvalitativa myggnÀt för huvudskydd Àr lÀtta, hÄllbara, bekvÀma och ger det bÀsta skyddet. Vissa myggnÀt för huvudskydd Àr sydda i hattar eller kepsar, med fördelen av extra sÀkerhet mot infiltration samt inbyggt solskydd. Andra myggnÀt för huvudskydd passar över ett naket huvud eller över en annan hatt, vilket gör dem packbara och ett mer flexibelt alternativ. Du mÄste utvÀrdera dina behov för att avgöra vad som fungerar bÀst för din nÀsta utflykt, men oavsett konfiguration vill du ha den bÀsta mygghatten eller huvudskyddet som finns att tillgÄ.

Öppningarna i nĂ€tet Ă€r för smĂ„ för att myggor ska kunna ta sig igenom och kan ofta skydda Ă€ven mot andra irriterande insekter som loppor, fĂ€stingar, spindlar med mera.

Det finns mÄnga olika typer av mygghattar pÄ marknaden, och alla har sina fördelar och nackdelar. Oavsett om du Àr en erfaren friluftsperson eller en nybörjare kan det vara utmanande att vÀlja den bÀsta mygghatten som uppfyller dina behov. HÀr Àr nÄgra vanliga typer av mygghattar att övervÀga, var och en med sina egna unika funktioner:

 • Enkel hatt med integrerat nĂ€t
 • MyggnĂ€t med elastiska band för anvĂ€ndning över befintlig hatt eller keps
 • Huvudbonad med löstagbart nĂ€t för ökad mĂ„ngsidighet
 • Breddkantad hatt med inbyggt nĂ€t för bĂ€ttre solskydd

NÀr du vÀljer vilken typ av mygghatt som passar dig bÀst Àr det viktigt att tÀnka pÄ de specifika aktiviteter du planerar att anvÀnda den för. Om du till exempel behöver solskydd kan en hatt med en bred kant vara det bÀsta alternativet, medan om du endast vill anvÀnda myggnÀtet vid behov kan en löstagbar modell vara mer lÀmplig. Att fundera över de olika funktionerna och designerna kan hjÀlpa dig att göra ett vÀlgrundat val och förbÀttra din frilufts- och reseupplevelse.

Andra Tips för att Slippa bli Myggbiten

Även om en mygghatt skyddar dig till en stor del, finns det ocksĂ„ andra tips som kan vara vĂ€rda att tĂ€nka över för att slippa irriterande myggbett:

HĂ„ll dig inomhus vid Skymning och Gryning

Detta kan naturligtvis verka sjÀlvklart med tanke pÄ att myggor Àr mest aktiva under dessa tvÄ tider pÄ dagen. Om du Àr ute och campar, försök att hÄlla dig inne i tÀltet under dessa skymningstimmar eller under ett nÀt. Du kan ocksÄ ta pÄ dig din nya mygghatt och hÄlla dig nÀra en lÀgereld, eftersom rök och lÄgor kan avskrÀcka myggor och andra bitande insekter.

BÀr LÄnga KlÀder av Bomull, Nylon eller Denim

Även om du bĂ€r den bĂ€sta mygghatten med lĂ€ngre klĂ€der kan du Ă€ndĂ„ bli offer för ett myggbett. Detta beror pĂ„ att inte alla klĂ€dmaterial Ă€r tillrĂ€ckligt starka för att hindra en myggas tunna, nĂ„lliknande nĂ€sa frĂ„n att trĂ€nga igenom.

De bÀsta materialen du kan bÀra för att skydda dig mot myggor, tillsammans med att bÀra en bra mygghatt, Àr klÀder av nylon, denim eller bomull. Vindjackor och liknande material Àr oftast ocksÄ tillrÀckligt starka för att hÄlla dig sÀker frÄn ett myggbett.

Undvik att BÀra Mörka KlÀder

Har du nÄgonsin kÀnt dig personligen utsatt för en myggklan medan resten av din grupp var helt okej? Det Àr inte bara inbillningar! I sjÀlva verket kan det vara dina klÀders fel. Vissa studier tyder pÄ att den typ av myggor som biter lockas av mörkare fÀrger. Det betyder att om du bÀr klÀder som Àr svarta, mörklila, mörkblÄ eller gröna kan du vara mer attraktiv för dessa hungriga insekter.

Stoppa in Byxorna i Strumporna

Okej, det hÀr Àr kanske inte det mest moderiktiga tipset frÄn vÄra vetenskapliga vÀnner, men det fungerar för att skydda dina vrister och skenben frÄn myggbett. Myggor kan gÄ obemÀrkt förbi, sÀrskilt om de flyger in i dina byxben. SÄ svÀlj din stolthet och stoppa in byxorna. Dina vrister kommer att tacka dig senare.

Köp en MyggfÄngare!

Visste du att det Àven finns andra teknologiska myggskydd du kan anvÀnda hemma eller ute i vildmarken? LÀs vÄra test om bÀsta Myggskydd och bÀsta Thermacell och lÀr dig mer!

Vanliga FrÄgor och Svar

En mygghatt Àr inte alltid nödvÀndig, men kan vara en bra investering för att skydda ansiktet och halsen frÄn knott och mygg, speciellt vid aktiviteter i skog och fjÀllmiljö under sommarmÄnaderna. Ditt personliga behov av mygghatt beror pÄ hur störande du upplever dessa insekter och om du vill undvika kemiska myggmedel.
Materialet pÄ en mygghatt spelar faktiskt en betydande roll för att skydda dig effektivt mot myggor och andra insekter. Vanligast Àr mygghattar som Àr gjorda av nÀttyg eller mesh, vilket ger bra ventilation och förmÄga att hindra insekter frÄn att nÄ ansikte och hals.
Det kan vara fördelaktigt att anvÀnda hatt eller kaps för att hÄlla nÀtet borta frÄn ansiktet och förbÀttra komforten under anvÀndning. Att anvÀnda endast ett myggnÀt Àr dock fullt tillrÀckligt för att skydda mot myggor om det tÀcker hela huvudet ordentligt och om det finns utrymme mellan huvudet och nÀtet.
MyggnÀt Àr bÀst att anvÀnda under sommarmÄnaderna i Sverige, dÄ myggor Àr mest aktiva, sÀrskilt nÀra vattendrag, skogar och vÄtmarker. Det Àr Àven effektivt att anvÀnda myggnÀt nÀr du sover utomhus för att skydda dig mot myggbett och andra insekter.
Back to top button