Mat

Kylväska Bäst i Test [2024]

Kylväskor blir allt populärare och det är inte speciellt överraskande eftersom de både är lättare att transportera och väger mindre än en kylbox.

Kylboxar i all ära, men det finns gott om tillfällen då en kylväska är helt överlägsen i jämförelse. Om du ska ut på en dagsvandring eller campa över natten finns numera riktigt fina kylväskor i form av en ryggsäck eller väska med axelremmar som är mycket lättare att bära med sig!

Vi har jämfört de bästa kylväskorna och såhär blev utfallet!

Bästa Kylväskan Mega

4.6/5

Hydro Flask Day Escape Soft Cooler Tote har inte bara ett långt namn, den har också axelremmar och en korsbandsrem som du kan koppla till den, vilket gör den lätt att bära med sig. Denna kylväskan har också en ytterficka i stretch. En fin sak med alla kylväskorna från Hydro Flask är deras dragkedja som är tandlös och därmed sömlös, vilket innebär att även om väskan skulle välta omkull i bilen kommer ingenting läcka ut! Dessa funktioner återkommer på alla Hydroflasks kylväskor, något som har gjort att detta märke välförtjänt kommer att dominera detta test.

Volym
26 L

Bästa Kylväskan Stor

4.8/5

Day Escape Soft Cooler Pack 20 är precis som sin storebror här ovan både läckagefri, vattentät och utrustad med stretchficka och den är enligt våran åsikt om möjligt ännu snyggare! Skillnaden på modellerna är att denna kylväskan har axelband som en ryggsäck och är något mindre.

Cooler Pack 20 är således mycket lätt att ta med sig på vandringar och passar utmärkt för utflykter i naturen!

Volym
20 L

Bästa Kylväskan Mellan

4.4/5

Ytterligare en ryggsäcksvariant från Hydroflask med vadderade axelremmar samt en bröstbensrem och ett vadderat ryggstöd för bekväm bärning. På ryggsäcken finns en stretchig ficka som är utformad för vattenflaskor, men som också kan användas till många andra saker.

Hydro Flask Day Escape Soft Cooler Pack 15 är en välgjord, snygg kylväska som håller kylan uppe när du behöver den på språng till ett pris som är lägre än mer kända märken inom området.

Volym
15 L

Bästa Kylväskan Liten

4.3/5

Primus Cooler är en ganska liten kylväska utan axelremmar, men med ett spänne (med integrerad flasköppnare) som gör att du kan sätta fast den på din ryggsäck ifall du inte får plats att stuva ner den.

Denna kylväskan passar bra när du ska ut på lite kortare äventyr som kräver liten och lätt packning såsom dagsturer, kajakturer eller bara en sväng till stranden.

Volym
10 L

Bästa Kylväskan Mini

Med sin isolerande skumfyllning är den här snygga och otroligt praktiska Fjällräven Kånken Mini Cooler den perfekta storleken för att hålla dina snacks, mat och drycker varma eller kalla var du än går.

Kånken Mini Cooler har ett bärhandtag i toppen och passar perfekt i en vanlig ryggsäck för dagsturer och är ett riktigt smart tillbehör för friluftsliv, resor och daglig användning.

Volym
2,5 L

Köpguide för Kylväskor

Oavsett om du tänkt använda den för fritid eller arbete har de bästa kylväskorna en huvuduppgift – att hålla matens temperatur. Kylväskorna åstadkommer detta genom isolering, läckagesäkra sömmar och andra funktioner.

Att tänka på när du ska köpa en kylväska:

Isolering

Isolering är det främsta sättet för de bästa kylväskorna att hålla maten kall – eller varm, för den delen. De flesta väskor har värmeisolering, som håller mat eller dryck vid önskad temperatur genom att stoppa värmeöverföringen. Tänk på det: Om du ställer en varm kaffemugg på bänken kommer drycken långsamt att svalna till rumstemperatur. Men om du ställer den i en kylväska kommer den att överföra sin värmeenergi till insidan av det utrymmet samtidigt som den drar värmeenergi från luften runt omkring tills temperaturen för både kaffet och det dolda utrymmet lägger sig någonstans däremellan.

Sömmar

Sömmarna är viktiga i en kylväska, eftersom de förhindrar läckage av alla slag. En typ av läckage är uppenbar – om sömmarna inte är täta och din påse med marinerad kyckling spiller ut, kommer du att behöva rengöra både din bagage och din kylväska. (Om du dessutom planerar att hälla is i din isolerade väska kan svaga sömmar leda till en blöt picknickfilt).

Den andra typen av läckage är visserligen inte lika kladdig, men kan vara lika problematisk. Kom ihåg att de fungerar genom att skapa en perfekt dold miljö för att förhindra värmeöverföring. Läckande sömmar äventyrar denna miljö genom att tillåta luft att strömma in och ut.

Så vad ska du leta efter i en kylares sömmar? I stället för att sys eller limmas ihop är de bästa kylväskorna – de mest lufttäta – svetsade med hjälp av värme och tryck. Förseglingen på väskans ovansida spelar också in.

Hållbarhet

Utsidan av din kylväska är viktig eftersom materialet avgör vattentäthet och andra skydd. Ett tygs denierbarhet hänvisar till tjockleken på varje tråd, och allt över “1 000 denier” bör ge gott motstånd mot vatten, mögel och sol. Många väskor har också andningsbara, väderresistenta foder såsom Gore-Tex.

Storlek

Kylväskor kan ha nästan lika stor kapacitet som kylboxar. Men om du planerar att använda den som en lunchlåda snarare än ett campingkylskåp kan det vara onödigt att köpa en för liten modell. En större kylväska kan ändå rymma mer is, vilket ger dig möjlighet att hålla maten kyld längre. Dessutom är fördelen med de bästa kylväskorna jämfört med kylboxar att de är packningsbara, ofta kan de fällas ihop eller rullas ihop på ett sätt som gör att de bara tar upp en bråkdel av utrymmet när de är tomma.

Extra Fickor

När din kylväska är lastad med en låda öl och en påse is kan du behöva ett extra par händer. Modeller med handtag och axelremmar ger fler sätt – och fler ställen – att ta tag i och lyfta. Extra fickor är också användbara. Vissa väskor har två isolerade fickor, så att du kan hålla dina rester varma ovanpå och din öl kall nedanför. Fram- och sidofickor är perfekta ställen för att förvara dina torrvaror eller nycklar.

Svar på Vanliga Frågor

Fråga 1: Är kylväskor vattentäta?

Svar: Många kylväskor är vattentäta. De har skyddande skal eller foder som också håller mögel och solstrålar borta.

Fråga 2: Kan jag lägga is i en kylväska?

Du kan absolut lägga is i en kyl. Invändiga foder i de bästa alternativen är helt läckagesäkra, med sömmar som är svetsade. Vissa har till och med hällbara pipor, så att du enkelt kan tömma ut vatten när isen smälter, utan att behöva ta ut all din mat eller dina drycker.

Fråga 3: Hur länge håller sig maten kall i en kylväska?

Beroende på vilken kylväska du väljer kan din mat hålla sig kall i timmar eller dagar. Som en referenspunkt kan nämnas att en normal budgetväska kan hålla kyla i 24 timmar. Självklart är kvaliteten på isoleringstekniken viktig – storleken spelar också roll. Ju större väskan är, desto mer is kan den rymma och desto längre tid kommer väskan att ha is för att hålla maten kall.

Back to top button