Camping & Vandring

Hur LĂ„ng Tid tar det att Bestiga Kebnekaise?

Har tanken pĂ„ att stĂ„ pĂ„ Sveriges högsta punkt kittlat din Ă€ventyrslust? Att bestiga Kebnekaise Ă€r en dröm för mĂ„nga vandrare, men en frĂ„ga dyker ofta upp innan Ă€ventyret ens har börjat – hur lĂ„ng tid tar det att nĂ„ toppen? Svaret Ă€r inte helt enkelt, dĂ„ det beror pĂ„ flera faktorer som vĂ€derförhĂ„llanden, din kondition och vilken rutt du vĂ€ljer. Men oroa dig inte, vi ska klĂ€ttra genom informationen tillsammans och se till att du fĂ„r en tydlig bild av vad som vĂ€ntar pĂ„ vĂ€gen upp till det majestĂ€tiska Kebnekaise.

Olika rutter till toppen av Kebnekaise

Att ta sig till toppen av Kebnekaise kan göras pĂ„ flera olika sĂ€tt, och ruttvalet beror bĂ„de pĂ„ din erfarenhet och vad du vill fĂ„ ut av turen. Kebnekaise erbjuder allt frĂ„n den “lĂ€ttare” vĂ€stra leden till den mer utmanande östra leden. VĂ€stra leden betraktas som mer nybörjarvĂ€nlig och Ă€r den vanligaste vĂ€gen upp. DĂ€r behöver du inte teknisk klĂ€ttringsutrustning och kan under sommarsĂ€songen ofta ta del av ledguidade turer. Den östra leden krĂ€ver mer erfarenhet inom klĂ€ttring, dĂ„ den innefattar bĂ„de brantare partier och glaciĂ€rövergĂ„ngar. Det Ă€r viktigt att noga övervĂ€ga vilken rutt som passar för dig, baserat pĂ„ dina förkunskaper och fysiska beredskap. Oberoende av ruttval ökar berget i svĂ„righetsgrad desto nĂ€rmare toppen du kommer, och det Ă€r avgörande att respektera berget samt att aldrig underskatta dess kraft.

Klassiska sydleden via Nikkaluokta

Den vanligaste vĂ€gen folk tar för att bestiga Kebnekaise Ă€r via avandringsleden dĂ€r man vandrar 19km frĂ„n Nikkaluokta till Kebnekaise FjĂ€llstation. Denna rutt Ă€r ett utmĂ€rkt alternativ för den som vill kombinera bestigningen med en storslagen vandring. Leden Ă€r vĂ€lmarkerad och gĂ„r delvis genom böljande fjĂ€llterrĂ€ng innan den nĂ„r Kebnekaise fjĂ€llstation, dĂ€r mĂ„nga vĂ€ljer att övernatta innan toppbestigningen. Vandringen frĂ„n fjĂ€llstationen till Kebnekaises topp Ă€r ytterligare 9km enkel vĂ€g och tar normalt mellan fem till sju timmar, beroende pĂ„ vĂ€derförhĂ„llanden och personlig kondition. RĂ€kna med ungefĂ€r samma tid att ta dig tillbaka. Att gĂ„ denna rutten Ă€r en utmĂ€rkt möjlighet att uppleva nĂ„gra av norra Sveriges mest spektakulĂ€ra vyer samtidigt som du förbereder kropp och sjĂ€l för det slutliga Ă€ventyret – sjĂ€lva bestigningen.

Östra leden för en teknisk utmaning

För de som söker en högre grad av Ă€ventyr och en teknisk klĂ€ttringsupplevelse, erbjuder östra leden en utmanande vĂ€g pĂ„ 7km enkel vĂ€g upp till Kebnekaises topp, som tar ungefĂ€r lika lĂ„ng tid som sydleden (10 timmar fram och tillbaka). Denna rutt krĂ€ver bergsklĂ€ttringsavsnitt och passeringar över glaciĂ€rer, vilket innebĂ€r att fullstĂ€ndig klĂ€tterutrustning inklusive replag, ispikar och crampons Ă€r ett mĂ„ste. Östra leden Ă€r betydligt mindre trafikerad Ă€n den vĂ€stra och ger dĂ€rmed en kĂ€nsla av att vara nĂ€rmare vildmarken. KlĂ€ttrarna hĂ€r fĂ„r ta del av spĂ€nnande klĂ€tterstrĂ€ckor och mĂ„ste vara beredda pĂ„ att hantera allt frĂ„n lösa stenar till snabba vĂ€derbyten. Det Ă€r starkt rekommenderat att endast erfarna klĂ€ttrare ger sig pĂ„ denna vĂ€g och, i bĂ€sta fall, i sĂ€llskap med en certifierad bergsguide. Detta Ă€r för de Ă€ventyrare som verkligen vill testa sina grĂ€nser mot Sveriges majestĂ€tiska fjĂ€llvĂ€rld.

Förberedelser inför din vandring

Att bestiga Kebnekaise Àr inte nÄgot man ger sig pÄ impulsivt. Det krÀver noggrann planering och rÀtt utrustning för att bÄde vara sÀker och kunna njuta av turen. Det finns vissa saker som Àr oumbÀrliga pÄ din packlista, och att se till att du har rÀtt utrustning kan vara skillnaden mellan en fantastisk upplevelse och en dÀr du kÀmpar dig genom varje steg. HÀr har vi listat en grundlÀggande utrustningslista som passar för de flesta vandrare som siktar pÄ att nÄ toppen. Kom ihÄg att vÀderförhÄllandena i fjÀllvÀrlden kan Àndra sig snabbt, och det Àr alltid bÀttre att vara över- Àn underförberedd.

 1. Vandringsskor: Ett par vÀl ingÄngna, vattentÀta och med bra stöd för anklar.
 2. VÀderskyddande klÀder: Lagersystem anpassat efter sÀsong, inklusive vind- och vattenavvisande jacka och överdragsbyxor.
 3. RyggsÀck: Med tillrÀcklig kapacitet för klÀder, mat, första hjÀlpen och nödvÀndigheter.
 4. Sovutrustning: Ett lÀtt tÀlt, sovsÀck anpassad efter sÀsong och isolerande liggunderlag.
 5. Kokutrustning: Portabel kök med brÀnsle och lÀtt kockset.
 6. NavigationshjÀlpmedel: Karta och kompass och/eller GPS.
 7. Solskydd: Solglasögon, solkrÀm och solhatt.
 8. Första hjÀlpen-kit: Inklusive tryckförband, plÄster och eventuella mediciner.

Utrustning att tÀnka pÄ

Berget Àr oberÀkneligt, vilket gör rÀtt utrustning essentiell för en lyckad bestigning av Kebnekaise. Ibland kan det som verkar vara en bagatell bli ditt bÀsta verktyg mot naturens krafter. Förutom de grundlÀggande sakerna som klÀder och sovutrustning, finns det mindre uppenbara föremÄl som kan höja sÀkerheten och bekvÀmligheten under din vandring. Nedan listar vi nÄgra av de utrustningsdetaljer som ofta glöms bort men som kan göra en stor skillnad pÄ resan till toppen.

 • Pannlampa: För de tidiga morgontimmarna eller om du blir sen under dagen.
 • GPS-sĂ€ndare/Satelittelefon: För sĂ€ker kommunikation nĂ€r mobiltĂ€ckningen Ă€r dĂ„lig eller obefintlig.
 • Extra batterier/powerbank: SĂ„ att din teknik inte sviker dig nĂ€r du behöver den som mest.
 • Vattenrenare/tabletter: För tillgĂ„ng till rent dricksvatten under hela turen.
 • Gamascher: För att hĂ„lla snö och skrĂ€p borta frĂ„n dina vandringsskor.
 • Teleskopvandringsstavar: För extra stöd vid klĂ€ttring eller under nedstigningen.
 • Nödkit med nödfilt och tĂ€ndstĂ„l: I fall du skulle behöva överleva en natt i det fria.

Fysisk trÀning och kondition

Att stĂ„ pĂ„ Kebnekaises topp Ă€r en upplevelse som krĂ€ver mer Ă€n bara psykisk förberedelse; din kropp behöver vara vĂ€lförberedd pĂ„ de fysiska pĂ„frestningarna. Att bestiga Sveriges högsta berg Ă€r inte en promenad i parken – det Ă€r en utmaning Ă€ven för erfarna vandrare. För att öka chansen att lyckas bör du fokusera din trĂ€ning pĂ„ uthĂ„llighet och styrka, speciellt i ben, rygg och core-muskulaturen. Cardio-trĂ€ning som löpning, simning eller cykling kan bygga upp din uthĂ„llighetskapacitet, medan styrketrĂ€ning för relevanta muskelgrupper kommer att se till att du kan hantera bĂ„de klĂ€ttringens och terrĂ€ngvandringens krav. Glöm inte heller bort att inkludera balansövningar, eftersom stabiliserande muskulatur Ă€r avgörande nĂ€r du navigerar ojĂ€mna ytor och slingrande stigar uppför berget. Kom ihĂ„g: mĂ„nga vandringar tvingas avbrytas pĂ„ grund av skador eller utmattning. En graderad trĂ€ningsplan dĂ€r du ökar svĂ„righetsgraden successivt under nĂ„gra mĂ„nader innan bestigningen kan göra stor skillnad. Och sist, men absolut inte minst, se till att du vĂ€njer dina fötter vid dina vandringskĂ€ngor – blĂ„sor eller skavsĂ„r kan snabbt förvandla en drömresa till en mardröm.

Den idealiska tiden att bestiga Kebnekaise

Att vĂ€lja rĂ€tt tidpunkt för att bestiga Kebnekaise Ă€r avgörande för en lyckad tur. Generellt sett Ă€r den bĂ€sta tiden mellan juni och september, dĂ„ snömĂ€ngden minskar och vĂ€derförhĂ„llandena i de svenska fjĂ€llen Ă€r som mest stabila. Sommartid bjuder pĂ„ lĂ€ngre dagsljus och ger dig mer tid pĂ„ dig att njuta av vandringen utan stress. Under den perioden har ocksĂ„ fjĂ€llstationerna öppet, vilket ger tillgĂ„ng till guider och andra tjĂ€nster som kan vara till hjĂ€lp. Vidare Ă€r det under dessa mĂ„nader som Kungsleden, den populĂ€raste stigen, Ă€r mest framkomlig och gynnar bĂ„de rutinerade och mindre erfarna vandrare. Även om sommaren tenderar att vara den idealiska sĂ€songen, Ă€r det viktigt att komma ihĂ„g att vĂ€derleksvĂ€xlingar kan intrĂ€ffa Ă€ven under dessa mĂ„nader. SĂ„ hĂ„ll ett öga pĂ„ vĂ€derprognoserna och var flexibel, oavsett om du planerar en snabb dagstur eller en mer utdragen expedition för din toppbestigning. Att bestiga Kebnekaise utanför sĂ€song kan vara riskfyllt och krĂ€ver extra försiktighet samt erfarenhet av att hantera svĂ„ra vĂ€derförhĂ„llanden och terrĂ€ng.

VÀderförhÄllanden och deras inverkan pÄ vandringstiden

Det Àr ingen hemlighet att vÀdret i de svenska fjÀllen kan vara lika oberÀkneligt som vackert. NÀr det gÀller bestigningen av Kebnekaise spelar vÀdret en avgörande roll för hur lÄng tid Àventyret kommer att ta. En klar, solig morgon kan snabbt övergÄ i tjock dimma eller ovÀntade snöfall, vilket stÀller höga krav pÄ din flexibilitet och förmÄga att anpassa dig till förÀndrade förhÄllanden. Det Àr dÀrför kritiskt att hÄlla ett öga pÄ vÀderprognoserna och planera din klÀttring under en period dÀr risken för extrema vÀderförhÄllanden Àr lÀgsta möjlig. Rekommenderad sÀsong strÀcker sig frÄn sent i juni till tidigt i september nÀr dagarna Àr lÀngre och temperaturen mer moderat, men Àven dÄ kan plötsliga vÀdersvÀngningar krÀva omdisponering av din tidsplan. Oavsett Ärstid Àr det viktigt att packa för alla vÀderscenarier och vara beredd att vÀnda om ifall vÀdergudarna skulle vara emot dig. Kom ihÄg att bergstoppar skapar sina egna klimat; allt eftersom du stiger kommer du att uppleva skilda vÀderzoner, vilket gör att en uppgÄng samtidigt kan bli en lektion i meteorologi.

SĂ€kerheten först – Att tĂ€nka pĂ„ under bestigningen

Att bestiga ett berg som Kebnekaise krÀver inte bara fysisk styrka och rÀtt utrustning, utan ocksÄ kunskap om sÀkerhet och riskerna som finns i bergen. SÀkerheten bör alltid komma först, och oavsett din erfarenhet Àr det viktigt att vara medveten om potentiella faror. Det inkluderar att respektera bergens oförutsÀgbarhet och att planera för olika scenario. Var alltid redo att vÀnda om om vÀdret slÄr om eller om du eller dina kamrater visar tecken pÄ utmattning eller sjukdom. Ha med nödvÀndig grundutrustning för sÀkerhet som Àr lÀttillgÀnglig, sÄsom lavinsÀndare, första hjÀlpen-kit och nödsignalutrustning. Kom ihÄg att en framgÄngsrik bestigning inte bara handlar om att nÄ toppen utan Àven att kunna ÄtervÀnda sÀkert.

Aklimatisering och höjdsjuka

En av de större riskerna vid fjĂ€llvandring Ă€r höjdsjuka, en potentiellt allvarlig tillstĂ„nd som kan drabba vem som helst oavsett tidigare erfarenhet av bergsbestigningar. Aklimatisering Ă€r dĂ€rför nyckeln till en trygg bestigning. Det innebĂ€r att lĂ„ta kroppen gradvis vĂ€nja sig vid högre höjder genom att tillbringa nĂ„gra dagar vid medium höjd före toppförsöket. Om du eller ditt sĂ€llskap upplever symptom sĂ„som huvudvĂ€rk, yrsel, trötthet eller illamĂ„ende, Ă€r det extremt viktigt att inte ignorera dessa tecken. ÅtgĂ€rda genast genom att vila och om nödvĂ€ndigt pĂ„börja nedstigningen. En lĂ„ngsam ökning av höjden och vĂ€tskeintag kan hjĂ€lpa till att förhindra problem. Lyssna till din kropp och var inte rĂ€dd för att diskutera aklimatisering med erfarna guider eller lokalbefolkningen.

Nödsituationer och kontakt med fjÀllrÀddningen

Ingen vill tÀnka pÄ nödsituationer nÀr man planerar en vandring upp till Kebnekaises topp, men förberedelse för ovÀntade hÀndelser Àr avgörande. Innan turen Àr det viktigt att skaffa kunskap om hur man kontaktar fjÀllrÀddningen och vilken typ av signaler som kan anvÀndas för att markera nödlÀge. Det kan handla om allt frÄn en enkel visselpipa till mer avancerade enheter som en personlig nödsÀndare (PLB) eller satellitkommunikatorer som kan skicka din position i realtid till rÀddningstjÀnsten. Ha dessutom kunskap om grundlÀggande första hjÀlpen och förmÄgan att agera lugnt under press kan vara skillnaden mellan liv och död. Genom att dela din resplan med nÄgon utanför ditt sÀllskap sÀkrar du en extra nivÄ av trygghet, eftersom de kan larma om ni inte Äterkommer som planerat.

Efter bestigningen – Att komma ner frĂ„n Kebnekaise

NÀr du vÀl har uppnÄtt den euforiska kÀnslan av att stÄ pÄ Kebnekaises topp, kan det vara lÀtt att glömma bort att resan inte Àr över Àn. Nedstigningen Àr en lika viktig del av Àventyret och bör tas pÄ allvar. Trötthet, otillrÀcklig nÀring och hybris kan vara din vÀrsta fiende pÄ vÀgen ner. Det Àr viktigt att du följer samma sÀkerhetsrutiner som under stigningen, hÄller koll pÄ vÀdret och stannar i tid om utmattning eller dÄlig sikt uppstÄr. AnvÀnd de spÄr som Àr markerade och gör aldrig nedstigningen i mörker utan tydlig sikt. Ofta föreslÄs det att man ska börja sin nedstigning tidigt pÄ eftermiddagen för att sÀkerstÀlla att man hinner ner innan mörkret faller. Genom att vara vÀlförberedd, ha med extra snacks och vatten, samt klÀder för förÀndrade vÀderförhÄllanden, ser du till att din fÀrd blir sÀker och njutbar hela vÀgen tillbaka till fjÀllstationen eller din startpunkt.

Vanliga FrÄgor och Svar

Att bestiga Kebnekaise kan variera i tid beroende pÄ förhÄllanden och erfarenhet, men generellt tar en tur upp till Sydtoppen och ner igen mellan 10 till 15 timmar. Detta antar att man startar frÄn Kebnekaises FjÀllstation och Àr vÀl förberedd för bÄde terrÀngen och vÀderleken.
Att bestiga Kebnekaise kan variera i svÄrighetsgrad beroende pÄ rutten och förhÄllandena. Den vanligaste leden, frÄn Kebnekaise fjÀllstation till Sydtoppen, krÀver ingen teknisk klÀttring och Àr tillgÀnglig för de flesta med god fysisk kondition, men det Àr ÀndÄ en utmaning med en tur pÄ runt 9-12 timmar tur och retur. Det Àr viktigt att vara vÀl förberedd och kontrollera vÀderförhÄllandena.
Kostnaden för att bestiga Kebnekaise kan variera beroende pÄ faktorer som guidning, utrustning och boende. En guide kostar cirka 3 000-4 000 kr per dag och tur- och returtransport till fjÀllstationen kan lÀggas till detta. Det Àr ocksÄ viktigt att rÀkna med kostnader för mat och eventuellt hyra av utrustning.
Att bestiga Kebnekaise, Sveriges högsta berg, varierar i distans beroende pÄ vilken rutt man vÀljer. Den klassiska leden frÄn Kebnekaise FjÀllstation till Sydtoppen Àr omkring 9 km enkel vÀg och kan ta upp till 10-12 timmar tur och retur under goda förhÄllanden. Totalt blir det alltsÄ ungefÀr 18 km att vandra.
Back to top button