Elektronik

Mörkersikte Test [2022]

Mörkersikten var tidigare endast tillgängliga för militärer, brottsbekämpare och personer med pengar. Detta har ändrats drastiskt under de senaste 15 åren eller så, med företag som tillverkar billiga mörkersikten för vanligt folk.

Många jägare har börjat använda denna teknik för att jaga i mörker när det finns lite eller inget ljus. Svin och tvättbjörnar är två av djuren på listan för nattjakt, och även ett billigt mörkersikte gör jobbet bra.

Vi har skrivit denna artikeln för att hjälpa dig att lära dig vad du ska leta efter i ett mörkersikte. Vi har också en lista över vad vi anser vara några av de bäst rankade mörkersiktena som finns tillgängliga för den civila skytten:

Bäst i Test
Premium
Allt & Lite Till!
5/5
Prisvärd
IR-Lampa: 350m!
4.6/5
Budget
IR-Lampa: 200m!
4.5/5

Köpguide [Mörkersikte Test]

Är du redo att ge dig ut på jakt? Du behöver ett perfekt mörkerseende om du planerar att jaga på natten.

Det är inte lätt att hitta det bästa siktet för dig, särskilt om det är första gången du köper ett. Oroa dig inte! Du behöver inte ägna mycket tid åt att leta efter ett om du vet vad du är ute efter.

9 Saker att Tänka på innan du Köper ett Mörkersikte

Läs om dessa nio saker som du bör tänka på innan du köper ett mörkersikte – så att får det bästa!

1. Budget

Det viktigaste är om du har råd med det nattseende som du vill ha eller inte. Du måste vara ärlig om din budget, annars kommer du att ägna tid åt att tänka på saker du inte har råd med.

Ta reda på var din ekonomiska komfortzon ligger – och stanna där. Överskrid inte din budget för att du gillar något. Det är ett perfekt sätt att ångra köpet och hata det du köpte.

I övrigt bör du ha tålamod – på samma sätt som när du jagar. Vänta på att rätt sikte ska komma till dig, och köp inte det första du ser.

2. Tillverkare

Veteranjägare vet vilken typ av företag de kan lita på – och vilken typ av tillverkare som får dem att fly. För den som börjar måste du läsa många recensioner innan du köper något överhuvudtaget.

Tyvärr kan det hända att du köper något med goda recensioner som fungerar dåligt. Gör dig inte illa om det händer dig!

För att lära sig krävs erfarenhet. Ju mer du läser och provar, desto mer vet du om bra och dåliga jaktföretag och desto mindre förlorar du på dåliga köp.

3. Generation

Mörkersikten har fyra generationer. Var och en av dem representerar hur gammal tekniken är.

  •  Gen-1 nattseende är den tidigaste teknik för nattseende som vi har.
  •  Gen-2 är mer avancerad.
  •  Gen-3 avser vanligtvis produkter av militär kvalitet.
  •  Gen-4 är något som de flesta civila inte kan prova ännu.

För en vanlig jaktresa behöver du något mellan Gen-1 och Gen-2. Du kan välja Gen-3-modeller om du har råd med dem – men de är långt ifrån nödvändiga för den här typen av verksamhet.

Som vi har sagt är Gen-4 ganska svårtillgängligt för civila. Om någon försöker sälja dig en Gen-4 nattseendekamera kan du åka på en bluff.

4. Synfält

Hur mycket vill du se på en gång? Synfältet är det utrymme som du kan se genom ditt synfält. Ju större det är, desto mer kan du se – men det kan samtidigt kosta.

Ditt synfält ska vara tillräckligt stort för att du ska kunna se djuret du är ute efter och dess närmaste omgivning. Ett för stort synfält kan distrahera dig – och i slutändan äventyra din syn.

Det stämmer: ett för stort synfält kan anstränga dina ögon. Se till att du väljer något som inte är för brett för dig.

5. Förstoring

Hur långt vill du se? De flesta mörkersikten har en förstoringsfunktion – och när det gäller jakt är det något du inte vill missa.

Ju längre du kan se med siktet, desto dyrare blir det förstås. Därför måste du tänka på vilken typ av spel du ägnar dig åt och hur långt du behöver se.

Det betyder dock inte att mer förstoring är bättre. Du betalar mer pengar för något som du aldrig kommer att använda efter en viss tid. 5x förstoring är ungefär rätt när det gäller jakt.

6. Vikt

En lyckad jaktresa handlar om att vara effektiv. Du måste packa lätt och välja rätt saker för resan – och varje liten bit spelar roll.

Om du har ett nattseende som är tyngre än nödvändigt kan det göra att hela spelet blir fel. Du bör ägna några minuter åt att fundera på om de extra grammen inte kommer att förskjuta vikten på din hand lite för mycket.

Varför skulle några få gram hindra dig från att göra något alls? För att du måste ha allting perfekt uppställt för att kunna ta den perfekta bilden. Annars missar du din chans och djuret flyr.

7. Ergonomi

Du vill ha något med bra ergonomi. Vad innebär det? Du vill att det ska vara både lätt och bekvämt att använda.

Föreställ dig att du sitter i en stol som gör att du får ont i ryggen efter tio minuter. Det är dålig ergonomi!

När det gäller användning av ett mörkersikte innebär bra ergonomi bekväm ögonplacering och enkla funktioner. Du vill inte tänka för mycket på något när du jagar; att behöva tänka på var vissa knappar finns när du försöker sikta med vapnet är långt ifrån en perfekt strategi.

Om den har för många funktioner eller är svår att förstå bör du välja något annat.

8. Hållbarhet

Det finns två sidor av hållbarhet: hållbarhet i fält och övergripande hållbarhet.

Hållbarheten på fältet är ganska enkel: hur länge räcker batterierna? När du jagar är det sista du vill ha att din mörkersikt ska dö innan det börjar. Se till att du köper något som kan fungera längre än vad din jaktresa kommer att pågå.

Den totala hållbarheten är lite svårare att avgöra. Det handlar om hur länge en produkt fungerar (utan problem). Ett år? Fem år? Huruvida ditt köp är värt det eller inte beror på det.

9. Typ

Var uppmärksam på vilken typ av mörkersikte du köper.

Det skulle inte vara första gången som någon har fått allting rätt – passar budgeten, från en pålitlig tillverkare, bra synfält etc. – bara för att upptäcka att de faktiskt köper ett sikte som är mer än vad de vill ha.

Vi vill bara tipsa dig om att dubbelkolla allting innan du köper något – för vi pratar inte om billiga saker här.

Och du bör också se till att du är på väg att köpa den perfekta för ditt gevär! Du kan få vissa kompatibilitetsproblem som kan hindra dig från att ge dig ut på jakt så snart som möjligt.

Back to top button