Elektronik

Mörkersikte Test [2024]

Mörkersikten var tidigare endast tillgängliga för militärer, brottsbekämpare och personer med pengar. Detta har ändrats drastiskt under de senaste 15 åren eller så, med företag som tillverkar billiga mörkersikten för vanligt folk.

Många jägare har börjat använda denna teknik för att jaga i mörker när det finns lite eller inget ljus. Svin och tvättbjörnar är två av djuren på listan för nattjakt, och även ett billigt mörkersikte gör jobbet bra.

Vi har skrivit denna artikeln för att hjälpa dig att lära dig vad du ska leta efter i ett mörkersikte. Vi har också en lista över vad vi anser vara några av de bäst rankade mörkersiktena som finns tillgängliga för den civila skytten:

Bäst i Test
Upp till 1800m!
5/5
Premium
Allt & Lite Till!
5/5
Prisvärd
IR-Lampa: 350m!
4.6/5
Budget
IR-Lampa: 200m!
4.5/5
5/5

Pulsar Thermion XQ50 2 Pro är det perfekta verktyget för alla jägare som vill ha ultimat precision och noggrannhet. Även i fullständigt mörker. Detta toppmoderna mörkersikte är utrustat med världens bästa typer av värmesensorer, vilket innebär att du kan upptäcka även de svagaste värmesignaturer under de mest utmanande förhållanden. Med banbrytande teknik och en robust konstruktion är Pulsar Thermion XQ50 2 Pro mörkersiktet för dig som bara nöjer dig med det allra bästa.

Fördelar

 • Pulsar Thermion XQ50 2 Pro har en avancerad värmesensor som säkerställer ett upptäcktsområde på upp till 1800 meter.
 • Det interna videoinspelningssystemet stöder upp till 16 GB lagring, vilket gör den till ett utmärkt val för långvarig observation.
 • Universellt monteringssystem som möjliggör säker montering på alla typ av gevär.
 • Med sin IPX7 vattenklassning klarar detta mörkersikte kraftiga snö- och regnoväder.
 • Lång batteritid på upp till 10 timmar.
 • Pulsar Thermion XQ50 2 Pro är utrustad med NETD<25mK, som är en av de bästa värmesensorerna i världen.
 • Högupplöst bildskärm på 1024×768 pixlar med HD AMOLED och 17µm pixelpitch.
 • Mörkersiktet har integrerad video- och stillbildsinspelning i MPEG-4 och jpg.
 • Pulsar Thermion XQ50 2 Pro har också stöd för Wi-Fi-strömning, vilket gör den till ett utmärkt val för fjärrövervakning till en smartphone eller surfplatta.

Nackdelar

 • Det är relativt dyrt.
5/5

ATN MARS 4K HD 4-40X 640X480 är ett ultramodernt termiskt sikte fullpackat med avancerade funktioner och superhögupplösning. Med en otrolig 4-40X förstoring, en termisk bildsensor 640X480 och en räckvidd på upp till 1760 meter är detta mörkersikte utformat för dem som vill träffa sitt mål oavsett avstånd och ljusförhållanden. Här har det verkligen inte sparats på någonting, så ifall du vill ta ditt skytte till nästa nivå är ATN MARS 4K HD det ultimata inom modern skjutteknik!

Fördelar

 • ATN MARS 4K erbjuder överlägsen bildupplösning som gör att användaren tydligt kan observera detaljer på ett avlägset objekt.
 • Mörkersiktet har ett brett synfält, vilket möjliggör ett brett spektrum av övervakningsaktiviteter.
 • ATN MARS 4K HD 4-40x 640×480 Termiskt Kikarsikte ger exceptionell bildkvalitet och är ett utmärkt verktyg för nattlig jakt eller övervakning.
 • Dessutom är enheten utformad för att tåla tuffa väderförhållanden.
 • Högupplöst Gen 4 sensor med 640×480 upplösning och 4x-40x förstoring.
 • Avancerad bildteknik för en skarp och tydlig bild med en upplösning på 1280×960 vid inspelning.
 • Kompakt och lätt design för enkel manövrerbarhet.
 • Kraftfullt batteri för längre drifttid på upp till 16 timmar.

Nackdelar

 • Smakar det så kostar det!
4.6/5

Yukon Sightline N475 är ett mycket bra digitalt mörkersikte med IR-lampa på upp till 940Nm med tre olika lägen och ett objektiv på 58mm. Detta avancerade mörkersikte erbjuder en kraftfull förstoring på 6-24x förstoring. Tack vare den intuitiva designen är Yukon Sightline N475 lätt att använda och kan monteras på ett stort antal gevär. Dess hållbara konstruktion och vattentäta design gör den till det perfekta valet för alla utomhusäventyr. Yukon Sightline N475 är en bra produkt till ett bra pris!

Fördelar

 • Den inbyggda IR-belysningen säkerställer att du kan använda siktet i svaga ljusförhållanden, vilket gör det möjligt att identifiera mål exakt.
 • Yukon Sightline N475 Digitalt Mörkersikte är både lätt och robust, vilket gör det perfekt för jakt, övervakning och andra utomhusaktiviteter.
 • Målet har en imponerande 6-24x förstoring och en 58 mm objektivlins som ger ljusa och skarpa bilder för precisionsskytte.
 • Optiska linser med 6-24x förstoring av hög kvalitet
 • Med Yukon Sightline N475 kan du se upp till 350 meter med bra bild även när det är mörkt.
 • IPX4 vattentät klassning för användning i vått väder.

Nackdelar

 • Kommer utan fäste, men kan köpas till.
4.5/5

Sightmark Wraith HD 4-32×50 Digital Dag/Natt-Sikte erbjuder mängder med funktioner och ett upptäcktsavstånd på upp till 200 meter i mörker med den medföljande IR-lampan på 850nm. Detta mörkersikte är lätt, hållbart och vattentätt, vilket gör det till ett utmärkt val för alla typer av väder och terräng. Oavsett om du är en veteranjägare eller nybörjare är Sightmark Wraith HD 4 Dag/Natt-Sikte det perfekta sättet att ta ditt skytte till nästa nivå.

Fördelar

 • Sightmark Wraith HD 4-32×50 Digitalt Dag/Natt-Sikte har utmärkt upplösning och ger skarpa och tydliga bilder.
 • Mörkersiktet erbjuder avancerade användarinställningsmöjligheter, så att du kan anpassa din skjutupplevelse.
 • Det integrerade optiska linsystemet ger ett brett synfält och större ljusgenomsläpp, vilket gör att skytten kan se sitt mål exakt i alla ljusförhållanden.
 • Bra pris och du får väldigt mycket för pengarna!
 • Sightmark Wraith har en bra CMOS sensor med en upplösning på 1920×1080 pixlar.
 • Inbyggd videoinspelning och foto med en upplösning på 1080×720 pixlar.
 • Möjlighet att spara fem inskjutningslägen för olika gevär.

Nackdelar

 • Upptäcktsavståndet på 200 meter är i kortaste laget.

Köpguide [Mörkersikte Test]

Är du redo att ge dig ut på jakt? Du behöver ett perfekt mörkerseende om du planerar att jaga på natten.

Det är inte lätt att hitta det bästa siktet för dig, särskilt om det är första gången du köper ett. Oroa dig inte! Du behöver inte ägna mycket tid åt att leta efter ett om du vet vad du är ute efter.

9 Saker att Tänka på innan du Köper ett Mörkersikte

Läs om dessa nio saker som du bör tänka på innan du köper ett mörkersikte – så att får det bästa!

1. Budget

Det viktigaste är om du har råd med det nattseende som du vill ha eller inte. Du måste vara ärlig om din budget, annars kommer du att ägna tid åt att tänka på saker du inte har råd med.

Ta reda på var din ekonomiska komfortzon ligger – och stanna där. Överskrid inte din budget för att du gillar något. Det är ett perfekt sätt att ångra köpet och hata det du köpte.

I övrigt bör du ha tålamod – på samma sätt som när du jagar. Vänta på att rätt sikte ska komma till dig, och köp inte det första du ser.

2. Tillverkare

Veteranjägare vet vilken typ av företag de kan lita på – och vilken typ av tillverkare som får dem att fly. För den som börjar måste du läsa många recensioner innan du köper något överhuvudtaget.

Tyvärr kan det hända att du köper något med goda recensioner som fungerar dåligt. Gör dig inte illa om det händer dig!

För att lära sig krävs erfarenhet. Ju mer du läser och provar, desto mer vet du om bra och dåliga jaktföretag och desto mindre förlorar du på dåliga köp.

3. Generation

Mörkersikten har fyra generationer. Var och en av dem representerar hur gammal tekniken är.

 •  Gen-1 nattseende är den tidigaste teknik för nattseende som vi har.
 •  Gen-2 är mer avancerad.
 •  Gen-3 avser vanligtvis produkter av militär kvalitet.
 •  Gen-4 är något som de flesta civila inte kan prova ännu.

För en vanlig jaktresa behöver du något mellan Gen-1 och Gen-2. Du kan välja Gen-3-modeller om du har råd med dem – men de är långt ifrån nödvändiga för den här typen av verksamhet.

Som vi har sagt är Gen-4 ganska svårtillgängligt för civila. Om någon försöker sälja dig en Gen-4 nattseendekamera kan du åka på en bluff.

4. Synfält

Hur mycket vill du se på en gång? Synfältet är det utrymme som du kan se genom ditt synfält. Ju större det är, desto mer kan du se – men det kan samtidigt kosta.

Ditt synfält ska vara tillräckligt stort för att du ska kunna se djuret du är ute efter och dess närmaste omgivning. Ett för stort synfält kan distrahera dig – och i slutändan äventyra din syn.

Det stämmer: ett för stort synfält kan anstränga dina ögon. Se till att du väljer något som inte är för brett för dig.

5. Förstoring

Hur långt vill du se? De flesta mörkersikten har en förstoringsfunktion – och när det gäller jakt är det något du inte vill missa.

Ju längre du kan se med siktet, desto dyrare blir det förstås. Därför måste du tänka på vilken typ av spel du ägnar dig åt och hur långt du behöver se.

Det betyder dock inte att mer förstoring är bättre. Du betalar mer pengar för något som du aldrig kommer att använda efter en viss tid. 5x förstoring är ungefär rätt när det gäller jakt.

6. Vikt

En lyckad jaktresa handlar om att vara effektiv. Du måste packa lätt och välja rätt saker för resan – och varje liten bit spelar roll.

Om du har ett nattseende som är tyngre än nödvändigt kan det göra att hela spelet blir fel. Du bör ägna några minuter åt att fundera på om de extra grammen inte kommer att förskjuta vikten på din hand lite för mycket.

Varför skulle några få gram hindra dig från att göra något alls? För att du måste ha allting perfekt uppställt för att kunna ta den perfekta bilden. Annars missar du din chans och djuret flyr.

7. Ergonomi

Du vill ha något med bra ergonomi. Vad innebär det? Du vill att det ska vara både lätt och bekvämt att använda.

Föreställ dig att du sitter i en stol som gör att du får ont i ryggen efter tio minuter. Det är dålig ergonomi!

När det gäller användning av ett mörkersikte innebär bra ergonomi bekväm ögonplacering och enkla funktioner. Du vill inte tänka för mycket på något när du jagar; att behöva tänka på var vissa knappar finns när du försöker sikta med vapnet är långt ifrån en perfekt strategi.

Om den har för många funktioner eller är svår att förstå bör du välja något annat.

8. Hållbarhet

Det finns två sidor av hållbarhet: hållbarhet i fält och övergripande hållbarhet.

Hållbarheten på fältet är ganska enkel: hur länge räcker batterierna? När du jagar är det sista du vill ha att din mörkersikt ska dö innan det börjar. Se till att du köper något som kan fungera längre än vad din jaktresa kommer att pågå.

Den totala hållbarheten är lite svårare att avgöra. Det handlar om hur länge en produkt fungerar (utan problem). Ett år? Fem år? Huruvida ditt köp är värt det eller inte beror på det.

9. Typ

Var uppmärksam på vilken typ av mörkersikte du köper.

Det skulle inte vara första gången som någon har fått allting rätt – passar budgeten, från en pålitlig tillverkare, bra synfält etc. – bara för att upptäcka att de faktiskt köper ett sikte som är mer än vad de vill ha.

Vi vill bara tipsa dig om att dubbelkolla allting innan du köper något – för vi pratar inte om billiga saker här.

Och du bör också se till att du är på väg att köpa den perfekta för ditt gevär! Du kan få vissa kompatibilitetsproblem som kan hindra dig från att ge dig ut på jakt så snart som möjligt.

Vanliga Frågor och Svar

 Enskilda personer får endast använda utrustning med mörkersikte för jakt om de har en giltig jaktlicens och om deras verksamhet i sin helhet uppfyller kraven i den relevanta miljö- eller viltlagstiftningen i regionen.

 Priset för ett mörkersikte kan variera stort, beroende på typ och egenskaper. Ett billigt mörkersikte kan kosta några tusen, och ett dyrt upp till hundratusen.

 I Sverige är det tillåtet att jaga vildsvin, grävling och räv med mörkerseende. Jägarna måste dock vara medvetna om lokala bestämmelser och restriktioner när de jagar med mörkerseende.

Back to top button