Bäst i TestKläder

Ullstrumpor Test 2024

Välkommen till vår omfattande guide där vi tar en närmare titt de bästa ullstrumporna som klarat vårt test. Vi vet att det kan vara en utmaning att hitta rätt par, särskilt när svenskt väder kan vara oförutsägbart. Vårt mål här är att hjälpa dig att hitta den perfekta balansen mellan komfort, värme och hållbarhet. Luta dig tillbaka och låt oss göra arbetet med att jämföra produkter åt dig. I denna guide kommer vi att granska topp 4 ullstrumpor som erbjuder enastående kvalitet och värde för ditt köp. , följ med oss och upptäck de ullstrumpor som klarar sig bäst i vårt test! 

Bäst i Test
5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
5/5

Woolpower Socks 400 är en riktig vinnare i vårt test av ullstrumpor. Dessa strumpor är tillverkade av högkvalitativ merinoull och har mycket imponerande egenskaper. De känns mjuka och bekväma mot huden och vi uppskattar hur de lyckas hålla fötterna varma i kalla miljöer samtidigt som de ventilerar om temperaturen utomhus stiger.

Strumporna är mediumhöga, vilket ger en bra passform för de flesta aktiviteter. De kan användas både vid vardagligt bruk och för mer aktivt friluftsliv. Färgmässigt är det en neutral svart nyans, men det finns också lite flera färger och storlekar att välja mellan.

Fördelar

 • Varma
 • Ventilerande
 • Grym passform: sitter som en smäck på foten och passar alla typer av aktiviteter
 • Känns mycket sköna mot huden tack vare merinoullen av hög kvalitet
 • Tunnare partier vid hålfot och framfot för extra ventilation

Nackdelar

 • Lite dyrare än andra ullstrumpor

Utlåtande

Efter att ha testat Woolpower Socks 400 blev vi helt övertygade om deras kvalitet och komfort. För dig som vill ha ett par riktigt bra ullstrumpor är detta ett säkert val. Visst, priset kan vara lite högre än andra alternativ, men vi anser att det är viktigt att investera i högkvalitativa kläder för utomhusaktiviteter och vardag. Det är därför de får vårt betyg som Bästa Ullstrumpor.

4.7/5

SealSkinz Cold Weather Mid Sock är vår rekommendation för dig som är ute efter en ullstrumpa i premiumsegmentet. Med denna produkt får du en fantastisk kombination av merinoull och en innovativ vattentät konstruktion som skyddar fötterna från både kyla och fukt. Dessa strumpor har dykt upp i flera ‘ullstrumpor test’ och ger verkligen hög nivå av komfort under både vardagliga och outdoor-aktiviteter.

Under våra tester upplevde vi att SealSkinz Cold Weather Mid Sock gjorde ett utmärkt jobb när det kom till att reglera temperaturen och hålla fötterna torra. De är även förstärkta över tån och hälen, vilket ger extra slitstyrka och livslängd. Var medveten om att strumporna kan kännas något tjockare än standardstrumpor på grund av deras inbyggda membran, men det är inget som hindrar komforten.

Fördelar

 • Vattentätt membran
 • Merinoull
 • Förstärkta zoner
 • Utmärkt temperaturreglering
 • Bekväm för kalla och våta förhållanden
 • Högkvalitativt material och konstruktion

Nackdelar

 • Något tjockare än vanliga strumpor

Utlåtande

Om du är redo att investera i en ullstrumpa av högsta kvalitet och söker en produkt som kommer hålla fötterna varma och torra i alla förhållanden, så är SealSkinz Cold Weather Mid Sock definitivt värd att överväga. I vårt test imponerade de med sin prestanda och bekvämlighet, vilket gör dem till vår premiumprodukt.

4.4/5

Urberg Trekking Merino Wool strumpor är ett mycket prisvärt alternativ för dig som söker ullstrumpor med bra kvalitet utan att spendera en förmögenhet. Vi uppskattade deras mjukhet och bekvämlighet, samt hur mycket värme de gav oss under våra test i kalla miljöer. Strumporna fungerar väl för både vardagsbruk och utomhusaktiviteter och tack vare deras merinoullsblandning, blev svett och fukt snabbt transporterat bort från huden. Urbergs Trekking Merino Wool strumpor har en fin balans mellan pris och prestanda, vilket innebär att de kanske inte är lika slitstarka som andra dyrare alternativ. Men för dig som söker ett par ullstrumpor med god kvalitet till ett förmånligt pris, så är dessa definitivt värda att prova.

Fördelar

 • Mjuk Merinoull
 • God fukttransport
 • Mjuka och bekväma
 • Bra värmeisolering
 • Prisvärt alternativ

Nackdelar

 • Kan vara mindre slitstarka än dyrare modeller

Utlåtande

Efter att ha testat Urberg Trekking Merino Wool kan vi säga att de erbjuder en bra balans mellan pris och prestanda. För dig som inte vill betala högre priser för premiummärken, är dessa ullstrumpor ett utmärkt alternativ som erbjuder både komfort och värme i en prisvärd produkt.

4/5
Helsingin Villasukkatehdas Wool Socks är en produkt som överraskat oss positivt under våra tester tack vare dess anmärkningsvärda bekvämlighet och goda värmeegenskaper. Dessa ullstrumpor är tillverkade i Finland och håller en fin kvalitet, vilket ger en mysig, varm känsla och samtidigt erbjuder inbyggd slitstyrka. Strumpornas tätvävda ullmaterial säkerställer god isolation även när de blir fuktiga, vilket gör dem väl lämpade för både vardagsbruk samt friluftsaktiviteter. Vi märkte också att de inte luktade illa efter användning, vilket vi uppskattar när det gäller ullprodukter.

Fördelar

 • Tätvävda
 • Bekväma
 • God isolation
 • Tillverkade i Finland
 • Håller fötterna varma och torra
 • Fukttålighet med bra luktkontroll

Nackdelar

 • Kanske inte riktigt lika slitstarka som dyrare alternativ

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Helsingin Villasukkatehdas Wool Socks ett mycket intressant alternativ i vårt ullstrumpor test. De har visat sig erbjuda en behaglig och varm upplevelse för användaren, men kanske inte riktigt så slitstarka som vissa dyrare modeller på marknaden. För dig som söker en bra och funktionell ullstrumpa är dessa dock en mycket bra kandidat.

Guide: Välj Rätt Ullstrumpor

När det är dags att köpa ullstrumpor kan det vara svårt att veta vilka som passar just dig bäst. Men oroa dig inte – här kommer vi att gå igenom några grundläggande faktorer att tänka på när man köper ullstrumpor. Vi pratar om materialval, passform, storlek och lite annat smått och gott. Ta en paus från vardagens stress, luta dig tillbaka och låt oss guida dig genom ullstrumpornas underbara värld! Är du väldigt frusen av dig eller ska du vistas i väldigt kallt väder kanske inte ullstrumporna räcker läs vår guide om de bästa värmestrumporna där ute!

Varför välja ullstrumpor?

Ullstrumpor är en riktig livräddare när temperaturen sjunker och kylan börjar kännas i ben och fötter. Men varför är ull så överlägset när det kommer till strumpor? Jo, det beror på den magiska blandningen av egenskaper som ullfibern bringar. Till att börja med är ull naturligt värmeisolerande, vilket innebär att den håller dina fötter varma oavsett om det är kallt eller vått. Dessutom är ull fantastiskt på att transportera bort fukt från huden, så när du svettas fungerar den som en naturlig luftkonditionering och håller dina fötter torra och behagliga. Låter det för bra för att vara sant? Tro mig, det finns mer! Ull är också naturligt antibakteriellt och svampdödande, vilket betyder att dina strumpor inte kommer att utveckla obehagliga lukter även efter en lång dag på fötterna. Och till skillnad från syntetiska material blir ull inte statiskt, så det känns mjukt mot huden och irriterar inte. Sammanfattningsvis kan ullstrumpor alltså vara din bästa vän under vintermånaderna eller när du behöver extra komfort och värme på dina äventyr utomhus. Tänk på detta nästa gång du står inför valet av strumpor – ull kanske blir en ny favorit!

Olika typer av ull och deras egenskaper

Alla ullstrumpor är inte skapta lika, och det är därför viktigt att veta vilken typ av ull som passar just dig och dina behov. Ull har fantastiska isolerande egenskaper, och kan hålla dina fötter varma även när det är riktigt kallt ute. Men beroende på ullen kan strumporna ha olika mjukhet, fukttransport och hållbarhet. Låt oss ta en titt på några vanliga typer av ull och deras egenskaper, så att du kan göra ett informerat beslut när du köper dina nästa ullstrumpor.

Merinoull vs traditionell ull

Merinoull kommer från merinofår, och anses vara en av de finaste och mjukaste ulltyperna. Den är känd för sin överlägsna fukttransport och förmåga att reglera kroppstemperaturen, vilket gör den perfekt för både högintensiva aktiviteter och vardagsbruk. Dessutom är merinoull naturligt luktresistent, så du kan använda strumporna längre mellan tvättarna utan att oroa dig för dålig lukt. Å andra sidan kommer traditionell ull från flera olika fårarter och är generellt grövre än merinoull. Det gör dem mer slitstarka, men också mindre mjuka och bekväma direkt mot huden. Traditionell ull har dock också goda värme- och fuktighetsegenskaper, och kan vara ett bra alternativ om du inte är känslig för grövre material.

Ekologisk och återvunnen ull

Du kanske även stöter på ekologisk eller återvunnen ull när du letar efter ullstrumpor. Ekologisk ull kommer från får som har uppfötts på ett hållbart och ekologiskt sätt, utan användning av pesticider eller andra skadliga kemikalier. Det innebär att ekologisk ull är mer skonsamt mot miljön och djuren, samtidigt som den fortfarande har många av de positiva egenskaperna hos traditionell ull. Återvunnen ull är, som namnet antyder, ull som har tagits från gamla klädesplagg och bearbetats för att skapa nya textilier. Detta hjälper till att minska mängden avfall och även minska den miljöpåverkan som kommer med framställning av nya fibrer. Återvunnen ull kan vara något mindre slitstark än nytillverkad ull, men den är fortfarande ett bra alternativ om du strävar efter att göra mer miljövänliga val i dina inköp av utomhuskläder.

Faktorer att tänka på vid köp av ullstrumpor

Det är lätt att bli överväldigad av alla sorter av ullstrumpor som finns på marknaden. Men oroar dig inte! Vi har samlat de viktigaste faktorerna att tänka på när du ska köpa dina nya ullstrumpor, så fortsätt läsa och få reda på vad du ska titta efter.

Passform och storlek

Är det inte trist när en strumpa känns för stor eller för liten? Passformen är en avgörande faktor när det gäller att hitta rätt ullstrumpa för dig. Strumpor som är för små kan kännas obekväma och skapa tryck på foten, medan de som är för stora kan röra sig eller glida ner under användning. Olika märken kan ha något olika storlekssystem, och det är därför viktigt att kontrollera märkets storleksguide innan du handlar. Kom ihåg att ull är ett elastiskt material, så vissa strumpor kan kännas tighta i början men töja sig efter ett tag. Det är dock viktigt att de sitter bekvämt från början så du slipper bekymra dig om att de blånar tårna eller skaver.
Tips för rätt storlek och hur du mäter foten
Sätt foten på papper! Ja, det låter kanske lite gammaldags, men det är ett enkelt och effektivt sätt att mäta din fot och matcha den med rätt storlek. Placera din fot på ett papper och rita en linje på både tårna och hälen. Mät sedan avståndet mellan linjerna i centimeter (cm), lägg till 0,5 cm för att ge lite extra utrymme för komfort. Jämför måttet med produktens storlekstabell och välja den storlek som bäst passar ditt behov. Ett annat tips är att titta på omdömen från tidigare kunder och se vad de säger om hur strumporna passar. Följ dessa enkla steg, så ökar chansen för ullstrumpor som sitter perfekt och håller fötterna varma och bekväma under hela dagen!

Tjocklek och värmeegenskaper

När du väljer ullstrumpor är det viktigt att överväga hur tjocka strumporna bör vara samt vilka värmeegenskaper du behöver. Tjockleken på strumporna och vilken typ av ull som används påverkar hur väl de isolerar och transporterar fukt. Att ha rätt strumpa för olika aktiviteter, temperaturer och årstider bidrar till bättre komfort och prestanda.

 • Tunna ullstrumpor: Bra för mildare väder, aktiviteter med hög intensitet, eller som ett baslager under tjockare strumpor
 • Mediumtjocka ullstrumpor: Passar bra för kyligt väder och för aktiviteter med medelintensitet
 • Tjocka ullstrumpor: Idealiska för kallare temperaturer, lågintensiva aktiviteter och extra värme och isolering

Kombinera tjocklek och värmeegenskaper med dina personliga behov och aktiviteter du planerar att utföra. Att hitta rätt balans mellan komfort, isolering och fukttransport hjälper dig att få ut det mesta av dina ullstrumpor.

Viktiga aspekter: sömmar, resår och förstärkningar

Det ligger något i det gamla ordspråket “man får vad man betalar för”, och det gäller även när det kommer till ullstrumpor. Beroende på dina behov och aktivitetsnivå är det viktigt att fundera över detaljerna. Sömmar, resår och förstärkningar spelar stor roll för hur väl dina strumpor sitter och hur länge de håller. Sömmarna i strumporna kan göra stor skillnad både i hur bekväma de är och hur länge de håller. Platta sömmar minskar risken för skavsår, medan vanliga utstickande sömmar kan både kännas obekväma och slitas snabbare. Om du lägger tid på utomhusaktiviteter, gör dig själv en tjänst och välj strumpor med platta sömmar! Resåren bör vara tillräckligt elastisk men inte för stram för att minska risk för skav eller otrevlig tryckkänsla. Kolla också om resåren är av hög kvalitet, så att ullstrumporna sitter uppe på foten – vi vill ju inte att de glider ner under en lång vandring eller en dag på jobbet. Förstärkningar vid häl och tå områdena ökar livslängden av ullstrumporna avsevärt. Dessa delar av strumpan slits ofta snabbare än andra delar, så ett extra lager material kan göra stor skillnad. Om du är mycket aktiv och använder dina ullstrumpor ofta, satsa på strumpor med förstärkta partier för att maximera hållbarheten. Ta dig tid att undersöka både material och design för att hitta ullstrumporna som passar just dig och dina individuella behov. Det kan vara skillnaden mellan att ha bekväma fötter i vardagen och under utomhusaktiviteter eller att snabbt behöva köpa nya strumpor!

Märken och prisklasser att utforska

När det kommer till ullstrumpor kan prisklasserna variera kraftigt. Så vad ska man egentligen titta på? Ofta hänger kvalité och pris ihop, men samtidigt finns det definitivt prisvärda alternativ där ute. Det är en djungel av märken och modeller, men jag ska dela med mig av några godbitar att ha koll på! Ett känt märke inom ullstrumpor är Smartwool, som erbjuder högkvalitativa produkter gjorda av merinoull i olika tjocklekar och passformer för alla möjliga utomhusaktiviteter. Vill du ha ekologiska strumpor kan du kolla in Darn Tough, som fokuserar på hållbara materialval och har en livstidsgaranti på sina strumpor. Här i Sverige har vi flera lokala aktörer som Icebreaker och Woolpower, som båda satsar på att göra bra och funktionella ullstrumpor som tål både kalla vinterdagar och regniga höstkvällar. Priserna varierar, men glöm aldrig att se över erbjudanden och reor online eller i butik – du kan verkligen göra riktiga fynd! Och sist men inte minst, kom ihåg att en dyrare strumpa inte alltid betyder bättre – du kanske hittar din personliga favorit i något oväntat märke, så våga experimentera!

Vanliga Frågor och Svar

Ullstrumpor är utmärkta eftersom de ger både värme och fukttransport. Deras naturliga egenskaper gör dem perfekta för att hålla fötterna torra och bekväma under kalla utomhusaktiviteter eller vardagsbruk.
Ullstrumpor är högst rekommenderade på grund av dess förmåga att hålla fötterna varma och torra i det kalla och fuktiga klimatet. Ullen har utmärkta temperaturreglerande egenskaper samt värmeisolering, vilket gör dem perfekta för användning både inomhus och utomhus.
Det bästa valet av strumpor beror på användningsområdet och personliga preferenser. Ullstrumpor är utmärkta för vinterbruk, eftersom de ger värme och fukttransport, medan tekniska strumpor med rätt material kan vara bättre för idrottsaktiviteter och utomhuskläder.
Back to top button