Life Style

Solsegel BĂ€st i Test [2024]

Ett solsegel Àr ett utmÀrkt sÀtt att skydda sig mot solens skadliga strÄlar. De Àr perfekta för bakgÄrdar, lekplatser och andra utomhusomrÄden. Solsegel finns i olika former och storlekar sÄ att du kan hitta det perfekta för dina behov. De Àr ocksÄ lÀtta att installera, vilket gör dem till ett utmÀrkt alternativ för alla som vill ha lite paus frÄn solen.  

BĂ€st i Test

 BÀst i Test

4.9/5
Premium

 Oxfordtyg

4.8/5
4.9/5

Segeltak Nesling Fyrkant 5x5m Sand Àr tillverkad av högkvalitativt polyestertyg och försedd med en vattentÀt belÀggning för optimalt skydd. Den har en fin naturlig sandfÀrg som smÀlter fint in i omgivningen.

Fördelar

 • Det hĂ€r solseglet Ă€r lĂ€tt och hĂ„llbart.
 • Segeltak Nesling Fyrkant 5x5m Sand Ă€r enkel att installera.
 • Den har en snygg, modern design som passar in i alla trĂ€dgĂ„rdar och uteplatser.
 • Ett starkt, UV-skyddat solsegel som ger maximalt skydd och skugga frĂ„n solen.
 • Material: HDPE knuten baldakin som Ă€r mycket enkel att hĂ„lla ren.
 • VĂ€derbestĂ€ndig: ger skydd mot sol, regn och vind.
4.8/5

Vongaz Solsegel Àr ett vÀldigt bra rektangulÀrt solsegel pÄ 4x5m med en lÀtt och hÄllbar design. Det Àr vattentÀtt och ger dig skydd mot bÄde regn och sol. Det hÀr solseglet Àr lÀtt att installera och har en fin neutral fÀrg.

Fördelar

 • Vongaz Solsegel har insvĂ€ngda hörn för en fin design.
 • Materialet Ă€r mycket slitstarkt och hĂ„ller lĂ€nge, Ă€ven om det regelbundet utsĂ€tts för vĂ€der och vind.
 • Solseglet Ă€r lĂ€tt att installera och levereras med en bra och informativ manual.
 • UV-skyddet garanterar att du, dina möbler och vĂ€xter Ă€r skyddade frĂ„n solens strĂ„lar.
 • VattentĂ€tt och UV-skyddad upp till 30+
 • Tyget Ă€r tillverkat av högkvalitativ, stark HD-polyester.
 • De hĂ„llbara öglorna i rostfritt stĂ„l garanterar en lĂ„ngvarig och sĂ€ker fastsĂ€ttning.
4.8/5

VidaXL Solsegel Oxfordtyg Trekantigt 5x5x6m White Àr tillverkat i ett Oxford-tyg med ett högt UV-skydd och en triangulÀr form som gör att du enkelt kan skugga ett stort omrÄde.

Fördelar

 • Vidaxl Solsegel Oxfordtyg Trekantig 5x5x6m Ă€r verkligen prisvĂ€rd.
 • Den triangulĂ€ra formen ger ett effektivt skydd mot solen och ger en elegant design.
 • Solseglet Ă€r lĂ€tt att installera och kommer i mĂ„nga olika fĂ€rger.
 • Oxfordtyget Ă€r motstĂ„ndskraftigt mot vatten och smuts, vilket gör det lĂ€tt att hĂ„lla rent, det Ă€r Ă€ven mögelresistent.
 • Seglet Ă€r utformat för en snabb och enkel installation och krĂ€ver endast 3 förankringspunkter för att hĂ„lla det.
 • Tyget Ă€r UV-resistent och vattenbestĂ€ndigt.
4.5/5

vidaXL Solsegel 3×3 m Ă€r ett mindre fyrkantigt solsegel som Ă€r verkligt prisvĂ€rd. Det Ă€r enkelt att installera och ger ett bra skydd mot vĂ€der och vind. Med sina hĂ„llbara material garanterar den lĂ„ngvarig anvĂ€ndning och den har ocksĂ„ ett utmĂ€rkt UV-skydd.

Fördelar

 • Solseglet Ă€r tillverkat av hĂ„llbara material och klarar av tuffare vĂ€derförhĂ„llanden.
 • Vi tycker det ger bra skydd mot solen och ger ett bra skuggomrĂ„de.
 • vidaXL Solsegel 3×3 m Ă€r enkel att installera med fĂ€stena i hörnen.
 • Delvis vind och vattentĂ€t.
 • Material i HDPE-polyeten som Ă€r enkel att rengöra och Ă€r mögelbestĂ€ndig.
 • Solseglet blockerar upp till 95 % av UV-strĂ„larna.

Köpguide [Solsegel BÀst i Test]

Ett solsegel Àr ett tygtak som monteras utomhus för att ge skugga frÄn solen. Solsegel tillverkas av olika material, bland annat akryl, polyester och bomull. De finns i flera olika former, storlekar och fÀrger för att matcha din stil och inredning.  

Solsegel Àr populÀra av mÄnga anledningar. De Àr ett prisvÀrt sÀtt att ge skugga utan att behöva bygga eller installera ett traditionellt tak eller ett terrassskydd. De Àr ocksÄ lÀtta att installera och kan monteras nÀstan var som helst dÀr du behöver skugga. Dessutom ger de en dekorativ touch till ditt utomhusutrymme.  

Funktioner att leta efter: VÀderbestÀndighet

Beroende pÄ klimatet i ditt omrÄde kan du behöva en parasoll som Àr utformad för att motstÄ vind och regn samt vÀrme och UV-strÄlar. VÀlj om möjligt ett material som tÄl alla vÀderförhÄllanden, t.ex. akryl eller polyester, i stÀllet för bomull.  

Akryl finns med en PVC-belÀggning som gör det vattentÀtt och mycket hÄllbart mot elementen, medan polyester balanserar kostnad och prestanda.  

För att skydda mot att seglet slits eller rivs av starka vindar, leta efter trippelsömmar frÄn förstÀrkningstejp i varje hörn av seglet dÀr det fÀsts vid ramen. Detta ger extra styrka pÄ de stÀllen dÀr vindtrycket Àr som störst.  

UV-skydd

Om du planerar att installera ditt solsegel i ett omrÄde med direkt solljus vill du ha ett som blockerar de flesta av solens UV-strÄlar för att skydda dina möbler och din familj. Leta efter ett tyg med hög solskyddsfaktor (SPF), vanligtvis 50+. Det bÀsta materialet mot solens strÄlar Àr polyester.  

BĂ€rbarhet

Om du planerar att anvÀnda solskyddet pÄ flera platser i hemmet ska du vÀlja ett som Àr lÀtt att flytta och installera. Du kan vÀlja segel som fÀsts pÄ stolpar eller sÄdana som hÀnger i trÀd.  

Vissa modeller Àr snabbtorkande, sÄ att de enkelt kan tas ner efter regnskurar, medan andra levereras med förvaringspÄsar med dragkedja för kompakt förvaring under lÄgsÀsong.   

Faktorer att ta hÀnsyn till vid köp

 • Pris: PĂ„ grund av den stora variationen av material varierar solskydden mycket. Bomullssegel Ă€r visserligen billigare Ă€n akryl eller polyester, men de Ă€r inte lika hĂ„llbara och kan blekna snabbare nĂ€r de utsĂ€tts för UV-strĂ„lar.  Om du bara planerar att anvĂ€nda ditt solsegel ibland och i skuggiga omrĂ„den dĂ€r regn och vind inte Ă€r en faktor, kan det vara bĂ€st att vĂ€lja ett som Ă€r tillverkat av lĂ€ttviktig bomull.  Om du dĂ€remot vill ha ett som hĂ„ller under alla fyra Ă„rstiderna och tĂ„l vind- och vattenskador ska du i stĂ€llet vĂ€lja kraftig akryl eller polyester. Även om dessa material kostar mer initialt kommer de troligen att hĂ„lla mycket lĂ€ngre Ă€n de av bomull.  
 •  Storlek: VĂ€lj en storlek som passar det omrĂ„de du vill tĂ€cka. Solsegel kan vara sĂ„ smĂ„ som 4 meter i diameter till mer Ă€n 30 meter breda och finns i olika lĂ€ngder mellan 3 och 20 meter lĂ„nga. TĂ€nk pĂ„ att bredden avgör hur mycket tĂ€ckning du fĂ„r, medan lĂ€ngden pĂ„verkar det övergripande utseendet pĂ„ din solskyddsinstallation.  
 • Monteringsplats: Beroende pĂ„ dina behov Ă€r monteringsplatsen viktig att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du köper ett solsegel. Du behöver olika material beroende pĂ„ om du planerar att montera det ovanför marken eller hĂ€nga upp det frĂ„n trĂ€d eller andra strukturer.  För installationen ska du leta efter förstĂ€rkta hĂ„l lĂ€ngs solseglet dĂ€r krokarna fĂ€sts med rep eller kablar sĂ„ att de inte rycks ut vid kraftiga vindbyar. Om du behöver skugga för en uteplats, veranda eller balkong ska du vĂ€lja en modell som Ă€r UV-bestĂ€ndig.  LĂ€tt bomull Ă€r det bĂ€sta valet om du planerar att montera ditt solsegel i ett skuggigt omrĂ„de dĂ€r det inte utsĂ€tts för regn och vind. För installationer dĂ€r exponering för vĂ€derelement kan vara ett problem, vĂ€lj en modell med 100 % vattentĂ€t akryl för maximalt skydd mot fukt och blekning. 

Fördelar

Erbjuder utomhusvistelse Äret runt: Förutom att ge vÀlbehövlig lindring under varma soliga dagar kan solskydd förbÀttra ditt utomhusliv Äret runt genom att öka vÀrmen pÄ natten och reflektera kalla vintervindar.  

Eliminerar matförstöring: En av de bÀsta fördelarna med ett solsegel Àr att det hindrar frukt och grönsaker frÄn att förstöras om de förvaras under tak under varmt och soligt sommarvÀder.  

Tar bort vÀrmen frÄn ett rum: Om du har ett vÀxthus eller ett uterum kan du övervÀga att installera ett solsegel för att hÄlla omrÄdet vid en jÀmn temperatur under hela Äret, vilket förlÀnger vÀxtsÀsongen för vÀxter och blommor med flera veckor och mÄnader.  

FörbÀttrar luftkvaliteten inomhus: Förutom att eliminera matförstöring bidrar solskydd till att förbÀttra luftkvaliteten inomhus genom att minska fuktuppbyggnaden i hemmet, som beror pÄ fuktkondensering som orsakas av överskottsvÀrme frÄn direkt solljus.  

Ger avskildhet utan att blockera utsikten: En av de stora fördelarna med ett solsegel Àr att det ger avskildhet samtidigt som du fortfarande kan titta ut och njuta av din utsikt. 

Minskar blÀndning: Om du lider av ögonspÀnningar eller huvudvÀrk som orsakas av starkt solljus kan du övervÀga att hÀnga upp ett solsegel framför fönster som vetter mot öster, vÀster eller söder. SkÀrmen blockerar det mesta av blÀndning och UV-strÄlar samtidigt som den tillÄter tillrÀckligt med naturligt ljus för att lysa upp rummen under dagtid.  

Slutsats

Ett solsegel ger mÄnga fördelar för ditt hem, din trÀdgÄrd och ditt utomhusliv. Oavsett om det Àr för att ge ventilation Äret runt, minska de skadliga strÄlarna frÄn ultraviolett strÄlning eller förbÀttra luftkvaliteten inomhus genom att minska fuktigheten som orsakas av överskottsvÀrme, finns det alla möjliga anledningar till varför mÀnniskor vÀljer detta enkla men effektiva sÀtt att slÄ vÀrmen! 

Vanliga FrÄgor och Svar

Du kan köpa solsegel i olika butiker i hela Sverige. Alternativt kan du köpa solsegel pÄ nÀtet frÄn en rad olika leverantörer.
För att sÀtta upp ett solsegel behöver du nÄgot att fÀsta det i. Beroende pÄ vart du ska ha det sÄ kan du fÀsta det i stolpar och/eller husvÀggen. De flesta solsegel har öglor i stÄl i varje hörn som du fÀster med ett fÀstdon som exempelvis karbinhake och fÀstögla eller skruvögla. Se till att duken Àr ordentligt spÀnd. Ett eller flera hörn kan anslutas med solsegellina eller vantskruv för ökad spÀnnkraft.
Det finns vattentÀta solsegel, de krÀver en lutning av seglet vid installation för att vattnet ska kunna rinna av. SÀrskilda belÀggningar anvÀnds för att skydda mot vatten och tyget behandlas för att bli mycket motstÄndskraftigt.
Back to top button