Life Style

Solsegel BĂ€st i Test [2022]

Ett solsegel Àr ett utmÀrkt sÀtt att skydda sig mot solens skadliga strÄlar. De Àr perfekta för bakgÄrdar, lekplatser och andra utomhusomrÄden. Solsegel finns i olika former och storlekar sÄ att du kan hitta det perfekta för dina behov. De Àr ocksÄ lÀtta att installera, vilket gör dem till ett utmÀrkt alternativ för alla som vill ha lite paus frÄn solen.  

BĂ€st i Test

 BÀst i Test

5/5

Med LED Lampor

 LED För KvÀllen

4.9/5

Extra Stor

Budget
Billig
4.6/5

Köpguide [Solsegel BÀst i Test]

Ett solsegel Àr ett tygtak som monteras utomhus för att ge skugga frÄn solen. Solsegel tillverkas av olika material, bland annat akryl, polyester och bomull. De finns i flera olika former, storlekar och fÀrger för att matcha din stil och inredning.  

Solsegel Àr populÀra av mÄnga anledningar. De Àr ett prisvÀrt sÀtt att ge skugga utan att behöva bygga eller installera ett traditionellt tak eller ett terrassskydd. De Àr ocksÄ lÀtta att installera och kan monteras nÀstan var som helst dÀr du behöver skugga. Dessutom ger de en dekorativ touch till ditt utomhusutrymme.  

Funktioner att leta efter: VÀderbestÀndighet

Beroende pÄ klimatet i ditt omrÄde kan du behöva en parasoll som Àr utformad för att motstÄ vind och regn samt vÀrme och UV-strÄlar. VÀlj om möjligt ett material som tÄl alla vÀderförhÄllanden, t.ex. akryl eller polyester, i stÀllet för bomull.  

Akryl finns med en PVC-belÀggning som gör det vattentÀtt och mycket hÄllbart mot elementen, medan polyester balanserar kostnad och prestanda.  

För att skydda mot att seglet slits eller rivs av starka vindar, leta efter trippelsömmar frÄn förstÀrkningstejp i varje hörn av seglet dÀr det fÀsts vid ramen. Detta ger extra styrka pÄ de stÀllen dÀr vindtrycket Àr som störst.  

UV-skydd

Om du planerar att installera ditt solsegel i ett omrÄde med direkt solljus vill du ha ett som blockerar de flesta av solens UV-strÄlar för att skydda dina möbler och din familj. Leta efter ett tyg med hög solskyddsfaktor (SPF), vanligtvis 50+. Det bÀsta materialet mot solens strÄlar Àr polyester.  

BĂ€rbarhet

Om du planerar att anvÀnda solskyddet pÄ flera platser i hemmet ska du vÀlja ett som Àr lÀtt att flytta och installera. Du kan vÀlja segel som fÀsts pÄ stolpar eller sÄdana som hÀnger i trÀd.  

Vissa modeller Àr snabbtorkande, sÄ att de enkelt kan tas ner efter regnskurar, medan andra levereras med förvaringspÄsar med dragkedja för kompakt förvaring under lÄgsÀsong.   

Faktorer att ta hÀnsyn till vid köp

  • Pris: PĂ„ grund av den stora variationen av material varierar solskydden mycket. Bomullssegel Ă€r visserligen billigare Ă€n akryl eller polyester, men de Ă€r inte lika hĂ„llbara och kan blekna snabbare nĂ€r de utsĂ€tts för UV-strĂ„lar.  Om du bara planerar att anvĂ€nda ditt solsegel ibland och i skuggiga omrĂ„den dĂ€r regn och vind inte Ă€r en faktor, kan det vara bĂ€st att vĂ€lja ett som Ă€r tillverkat av lĂ€ttviktig bomull.  Om du dĂ€remot vill ha ett som hĂ„ller under alla fyra Ă„rstiderna och tĂ„l vind- och vattenskador ska du i stĂ€llet vĂ€lja kraftig akryl eller polyester. Även om dessa material kostar mer initialt kommer de troligen att hĂ„lla mycket lĂ€ngre Ă€n de av bomull.  
  •  Storlek: VĂ€lj en storlek som passar det omrĂ„de du vill tĂ€cka. Solsegel kan vara sĂ„ smĂ„ som 4 meter i diameter till mer Ă€n 30 meter breda och finns i olika lĂ€ngder mellan 3 och 20 meter lĂ„nga. TĂ€nk pĂ„ att bredden avgör hur mycket tĂ€ckning du fĂ„r, medan lĂ€ngden pĂ„verkar det övergripande utseendet pĂ„ din solskyddsinstallation.  
  • Monteringsplats: Beroende pĂ„ dina behov Ă€r monteringsplatsen viktig att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du köper ett solsegel. Du behöver olika material beroende pĂ„ om du planerar att montera det ovanför marken eller hĂ€nga upp det frĂ„n trĂ€d eller andra strukturer.  För installationen ska du leta efter förstĂ€rkta hĂ„l lĂ€ngs solseglet dĂ€r krokarna fĂ€sts med rep eller kablar sĂ„ att de inte rycks ut vid kraftiga vindbyar. Om du behöver skugga för en uteplats, veranda eller balkong ska du vĂ€lja en modell som Ă€r UV-bestĂ€ndig.  LĂ€tt bomull Ă€r det bĂ€sta valet om du planerar att montera ditt solsegel i ett skuggigt omrĂ„de dĂ€r det inte utsĂ€tts för regn och vind. För installationer dĂ€r exponering för vĂ€derelement kan vara ett problem, vĂ€lj en modell med 100 % vattentĂ€t akryl för maximalt skydd mot fukt och blekning. 

Fördelar

Erbjuder utomhusvistelse Äret runt: Förutom att ge vÀlbehövlig lindring under varma soliga dagar kan solskydd förbÀttra ditt utomhusliv Äret runt genom att öka vÀrmen pÄ natten och reflektera kalla vintervindar.  

Eliminerar matförstöring: En av de bÀsta fördelarna med ett solsegel Àr att det hindrar frukt och grönsaker frÄn att förstöras om de förvaras under tak under varmt och soligt sommarvÀder.  

Tar bort vÀrmen frÄn ett rum: Om du har ett vÀxthus eller ett uterum kan du övervÀga att installera ett solsegel för att hÄlla omrÄdet vid en jÀmn temperatur under hela Äret, vilket förlÀnger vÀxtsÀsongen för vÀxter och blommor med flera veckor och mÄnader.  

FörbÀttrar luftkvaliteten inomhus: Förutom att eliminera matförstöring bidrar solskydd till att förbÀttra luftkvaliteten inomhus genom att minska fuktuppbyggnaden i hemmet, som beror pÄ fuktkondensering som orsakas av överskottsvÀrme frÄn direkt solljus.  

Ger avskildhet utan att blockera utsikten: En av de stora fördelarna med ett solsegel Àr att det ger avskildhet samtidigt som du fortfarande kan titta ut och njuta av din utsikt. 

Minskar blÀndning: Om du lider av ögonspÀnningar eller huvudvÀrk som orsakas av starkt solljus kan du övervÀga att hÀnga upp ett solsegel framför fönster som vetter mot öster, vÀster eller söder. SkÀrmen blockerar det mesta av blÀndning och UV-strÄlar samtidigt som den tillÄter tillrÀckligt med naturligt ljus för att lysa upp rummen under dagtid.  

Slutsats

Ett solsegel ger mÄnga fördelar för ditt hem, din trÀdgÄrd och ditt utomhusliv. Oavsett om det Àr för att ge ventilation Äret runt, minska de skadliga strÄlarna frÄn ultraviolett strÄlning eller förbÀttra luftkvaliteten inomhus genom att minska fuktigheten som orsakas av överskottsvÀrme, finns det alla möjliga anledningar till varför mÀnniskor vÀljer detta enkla men effektiva sÀtt att slÄ vÀrmen! 

Back to top button