Bäst i TestLife Style

Solkräm Barn Bäst i Test 2024

Huden på våra små är känslig och kräver särskild vård, särskilt när det gäller solskydd. Det är inte alltid lätt att veta vilken produkt som är bäst för att erbjuda det optimala skyddet. I denna artikel kommer vi att gå igenom de fyra bästa solkrämerna för barn baserat på våra omfattande tester. Så sätt dig ner, koppla av och låt oss guida dig genom detta viktiga steg för ditt barns hudvård.

Bäst i Test

5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
Bonus
4/5
5/5
Evy Sunscreen Mousse SPF30 Kids är en strålande solkräm som verkligen imponerar när det kommer till solskydd för de små. Med sin innovativa mousseformula lämnar den huden mjuk utan de där smörjiga resterna som vissa andra solskyddsprodukter kan lämna. Att barn älskar att leka med det fluffiga skummet gör solskyddsapplicering till en roligare upplevelse. Produkten har även en SPF 30, vilket är tillräckligt skydd för huden under de mest intensiva soltimmar. Det vi tyckte om mest med denna produkt var att den är allergitestad och fri från skadliga ingredienser som parabener, vilket gör det till ett säkert val för barns känsliga hud. Den är dessutom vattenfast, så du behöver inte oroa dig för att applicera igen och igen efter varje dopp i poolen eller havet.

Fördelar

 • Allergitestad
 • SPF 30
 • Vattenfast
 • Allergitestad och fri från parabener
 • Bra skydd med SPF 30
 • Behöver inte appliceras ofta tack vare vattenfast formel

Nackdelar

 • Kan kräva vana att applicera mousset korrekt

Utlåtande

I slutändan anser vi att Evy Sunscreen Mousse SPF30 Kids är en exceptionell produkt för barnets hudvård i solen. Trots lite nackdelar övervägs dessa av det faktum att det är ett säkert, effektivt och roligt alternativ för solskydd. Inget annat skydd kunde erbjuda en lika trevlig upplevelse med så hög skyddskraft.

4.7/5
Föräldrar som letar efter ett solskydd med hög skyddsfaktor bör titta närmare på Nivea Kids Sun Pure & Sensitive Spray SPF50. Detta är en stabil produkt som är speciellt framtagen för att skydda ditt barns känsliga hud. Den är väldigt lätt att applicera tack vare sprayfunktionen, och absorberas snabbt utan att lämna huden varken vit eller klibbig. Dessutom slipper ditt barn störas av några starka eller obehagliga dofter som är vanligt förekommande i solskyddsprodukter. Formulan är fylld med naturliga ingredienser och fri från parabener och parfymer, vilket gör den passande för barn med känslig hud eller allergier. Det är också viktigt att nämna att produkten är mycket vattentålig, vilket garanterar pålitligt skydd även efter många dopp i havet eller poolen.

Fördelar

 • Hög SPF
 • Lätt att applicera
 • Vattentålig
 • Sprayfunktionen gör det enkelt att applicera
 • Mycket vattentålig även efter flera bad

Nackdelar

 • Kan kännas lite oljig

Utlåtande

Sammantaget, Nivea Kids Sun Pure & Sensitive Spray SPF50 sticker ut som en trovärdig och säker produkt för barn. Med dess höga skyddsfaktor, vattentålighet och milda formel anser vi den vara ett utmärkt val för dig som söker riktigt effektivt solskydd åt ditt barn.

4.4/5
CCS Bamse Solkräm SPF50 100ml är ett prisvärt val som ger utmärkt skydd och är också roligt för barn att använda. Detta är en mycket prisvärd produkt som levererar allt du kan förvänta dig av perfekt solskydd. Produkten har en mycket barnvänlig design och förpackning vilket gjorde det roligt för våra små testare att använda. Den höga SPF 50 garanterar ett starkt skydd mot solens strålar, vilket är viktigt för barnets känsliga hud. Bamse solkräm är dermatologiskt testad och innehåller biologiskt nedbrytbara ingredienser, vilket är ett stort plus för oss. Den absorberas lätt på huden utan att lämna någon vit hinna eller kladdig känsla, vilket våra barn uppskattade. Dessutom lyckades denna solkräm att hålla huden hydrerad och mjuk, trots dess skyddsprestanda.

Fördelar

 • SPF 50
 • Dermatologiskt Testad
 • Barnvänlig design
 • Glänsande barnvänlig design och förpackning.
 • Hög solskyddsfaktor och dermatologiskt testad.
 • Biologiskt nedbrytbara ingredienser.

Utlåtande

Sammanfattningsvis är CCS Bamse Solkräm SPF50 100ml ett effektivt och prisvärt alternativ för dig som vill ha effektivt solskydd till ditt barn men också vill spara lite pengar. Dess barnvänliga design kombinerat med dess höga prestanda gör den till ett självklart val.

4/5
Som bonusprodukt har vi valt Anthelios XL Barn SPF50+, en solkräm som ger ett effektivt skydd mot solens skadliga strålar och passar perfekt för barnets känsliga hud. Denna produkt vann verkligen över oss med dess mjuka och icke-feta formula som absorberas snabbt utan att lämna den där vita spåren vi alla ogillar. Barnen var glada att använda den mycket tack vare produkten är helt fri från några starka eller obehagliga dofter. Ett annat imponerande drag hos Anthelios XL Barn SPF50+ är dess hållbarhet. Den är mycket vattenfast, vilket betyder att ditt barn fortfarande kommer att vara skyddad efter att ha tagit sig ett dopp i det blå. Dessutom har produkten en faktor på 50+ vilket gör det till den perfekta lösningen för intensivaste soltimmarna. Trots att priset är lite högre än många andra solskyddsmedel på marknaden, anser vi att skyddet och det mycket användarvänliga formatet gör det värt det.

Fördelar

 • Hög SPF
 • Snabb absorption
 • Vattenfast
 • Allergivänlig formula lämplig för känslig hud
 • Ingen vit rest eller kladdighet efter applicering
 • Håller huden skyddad också efter ett dopp i vattnet

Nackdelar

 • Lite dyrare jämfört med andra solskyddsprodukter

Utlåtande

Sammantaget ger Anthelios XL Barn SPF50+ en väldigt pålitlig lösning när det gäller sollskydd för barn. Med en hög SPF, snabb absorption och utmärkt resistens mot vatten är det trots sin något högre kostnad, utan tvekan ett solskydd som levererar kvalitet och effektivt solskydd för ditt barn under de ljusa och soliga dagarna.

Hur du Väljer den Bästa Solkrämen för Barn

När det kommer till våra små änglar, önskar vi ingen mindre än den bästa omsorgen. Ett område där vi verkligen behöver fokusera är skydd mot solen. Barns hud är känslig och behöver extra försiktig vård, särskilt i starkt solljus. Den här delen ska guida dig genom viktiga aspekter att tänka på när du köper solkräm för dina barn. Från att förstå SPF till att identifiera säkra ingredienser – vi har fångat allt som behövs.

Varför är solskyddsmedel viktigt för barn?

Vägen till stark och hälsosam hud börjar i barndomen. Barns hud är betydligt tunnare och känsligare än vuxnas, vilket gör dem extra utsatta för skador från solens strålar. Dessutom har barn en hel livstid framför sig att samla på sig exponering för UV-strålning. Varje gång ditt barn bränner sig i solen ökar risken för hudskador och hudcancer senare i livet. Solskyddsmedel spelar därför en viktig roll här. Det fungerar som en skyddande barriär som reflekterar eller absorberar solens farliga UV-strålar, vilket minimerar skador på huden. Men det är inte bara det, en bra solkräm kan också ge fukt och näring som hjälper till att bevara hudens naturliga försvar mot de utmattande effekterna av solen. Så låt oss hoppa in på hur man plockar ut den bästa pärlan från hyllan och applicerar den korrekt för en optimal solskyddspraxis.

Vad innebär solskyddsfaktor (SPF)?

Solskyddsfaktor (SPF) är verkligen en nyckelfras när det kommer till solskyddsprodukter, men vet du verkligen vad den står för? SPF mäter hur väl solkrämens filter skyddar huden mot UVB-strålar, vilka är de strålar som kan orsaka solbränna och bidra till hudcancer. För att bryta ned det lite mer, om ditt barn till exempel använder en solkräm med SPF 30, kommer den att ge 30 gånger mer skydd mot UVB-strålning än om de inte har något skydd alls. Vem hade trott att så mycket vetenskap kunde döljas bakom en så kort term? Men kom ihåg, det betyder inte att en högre SPF ger totalt solskydd. Ingen solkräm blockerar 100% av UV-strålarna, så det är viktigt att också ta andra solskyddsåtgärder. Så när du väljer solkräm för ditt barn, se till att den har en hög SPF men glöm inte heller bort att använda saker som solglasögon, hattar och kläder som ett extra skyddslager.

Välja rätt SPF för barn

För att skydda ditt barns mjuka och ömtåliga hud från solen är det viktigt att välja rätt solskyddsfaktor (SPF). Generellt brukar rekommendationen vara att använda minst SPF 30 för barn, men det kan skilja beroende på hudtyp och klimatförhållanden. Låt oss titta på några saker att tänka på när du väljer SPF för ditt barn.

 • Desto ljusare barnets hud är, desto högre SPF bör användas. Barn med väldigt ljus hy kan behöva en SPF på 50 eller mer.
 • En hög SPF garanterar inte totalt skydd. Kom ihåg att återapplicera ofta, särskilt efter bad.
 • Barn under 6 månader bör helst inte utsättas för direkt solljus. Använd kläder och hatt för att skydda dem.

Ackrediterade och säkra ingredienser i solskyddsprodukter

När du väljer solkräm till ditt barn är det viktigt att ha koll på vilka ingredienser som ingår. Det bästa är att söka efter ackrediterade och säkra ingredienser som zinkoxid och titaniumdioxid. Dessa ingredienser jobbar som fysiska blockerare som reflekterar UV-strålarna istället för att absorbera dem, vilket är bättre för känslig barnhud. Se alltid till att produkten du väljer är dermatologiskt testad och lämplig för barn. Dessutom bör ditt barns solkräm vara vattenfast så att skyddet består även efter simning eller svettning. Kom ihåg att även den bästa solkrämen behöver återappliceras regelbundet!

Vilka ingredienser bör undvikas?

Det finns vissa ingredienser i solkräm som kan vara mer skadliga än hjälpsamma, särskilt för känslig barnhud. Oxybenzone och octinoxate bör undvikas då de har kopplats till potentiella hälsoproblem. Dessa kemikalier absorberar UV-strålarna och kan orsaka allergiska reaktioner eller hormonal obalans. Även parabener, syntetiska doftämnen och färgämnen bör man vara försiktig med. De kan vara irriterande och utlösa allergier, framför allt på känslig hud hos barn. Alltså, när det gäller ditt barns solkräm – mindre är ofta mer. Försök att hitta en produkt som erbjuder effektivt skydd men med färre komplicerade ingredienser.
Fysiska mot kemiska solskyddsmedel

Fysiska solskyddsmedel är oftast de bästa valet för barn eftersom de blockerar solens strålar istället för att absorbera dem. Kemiska solskyddsmedel kan irritera barns känsliga hud och vissa innehåller ingredienser som kan vara frågetecken vad gäller säkerhet. Här är några tips för att skilja mellan fysiska och kemiska solskyddsmedel.

 • Fysiska solskyddsmedel innehåller ofta zinkoxid eller titanoxid som huvudingrediens.
 • Kolla efter solkrämer som marknadsförs som “barnvänliga” eller “känslig hud”. Dessa har ofta fysiska skyddsmedel.
 • Kemiska solkrämer kan ha många olika aktiva ingredienser, var försiktig med oxybenzone och avobenzone.

Rätt sätt att applicera solkräm på barns hud

Att smörja in din lilla äventyrare med solkräm kan ibland kännas som en balettföreställning mer än en rutin, men det är nödvändigt för att skydda barnets känsliga hud. Men hur gör man exakt? Första steg: Välj ett solskydd konstruerat specifikt för barn, som är mildare och mindre benäget att irritera huden. För bästa skydd skall man applicera solkrämen 30 minuter innan barnet går ut i solen, detta för att krämen ska hinna absorberas ordentligt. Använd tillräckligt mycket produkt, som en tumregel kan man säga att en näve full med kräm skulle räcka till ett barns kropp och ansikte – och kom ihåg, inga hörn ska vara förbisett! Tänk på att återapplicera varannan timme, och direkt efter bad. Användandet av en vattenfast solkräm kan här vara ett plus men det eliminerar inte behovet att smörja in igen efter att barnet har varit i vatten. Även om det kan kännas överväldigande bör du hålla i minnet att goda solvanor skapas tidigt!

Vanliga Frågor och Svar

När det gäller solkrämer för barn i Sverige, är det viktigt att välja produkter som både skyddar effektivt mot UVA- och UVB-strålar och är milda mot känslig barnhud. Många föräldrar rekommenderar Evy Sunscreen Mousse Kids SPF 30 och Nivea Kids Sun Pure & Sensitive Spray SPF50 vilka båda är särskilt formulerade för att minimera risken för hudirritation.
För en ettåring rekommenderas vanligtvis att använda en solkräm med hög SPF (minst 30, helst 50) och UVA-skydd. Produkterna bör vara parfymfria och utvecklade särskilt för känslig barnhud. Det är även viktigt att komma ihåg att ingen solkräm ger 100% skydd mot solen, så det är bäst att hålla en ettåring i skuggan så mycket som möjligt.
För bebisar i Sverige rekommenderar vi starkt solkrämen Nivea Kids Sun Pure & Sensitive Spray SPF50. Den har högsta möjliga solskyddsfaktor, är vattenfast, och innehåller inga skadliga kemikalier, vilket är perfekt för bebisars känsliga hud.
Absolut, barn bör definitivt använda solkräm. Barns hud är känsligare än vuxnas, vilket gör den mer sårbar för solskador. I Sverige rekommenderas att använda solkräm med minst SPF 30 för bästa skydd.
Back to top button