Kläder

Längdskidkläder Bäst i Test [2022]

Att klä sig för längdskidåkning handlar om att skydda sig mot kylan utanför utan att bli överhettad på insidan och att hantera fukt från svett så att du kan glida med lätthet och inte bli nedkyld om du saktar ner eller stannar. Det är precis denna funktionen du letar efter i riktigt bra längdskidkläder.

Vi har jämfört ett urval av de bästa längdskidkläderna på marknaden, läs också våran guide under testet där vi går igenom allt du behöver veta innan du köper nya längdskidkläder!

Jacka+Byxa Herr
Jacka+Byxa Dam
Tröja Herr
Extremt Ventilerande!
4.9/5
Tröja Dam
 Bästa 1,5-lager!
4.9/5

Detta Ska Tänka på när du Köper Längdskidkläder

Kläder för längdskidåkning är unika eftersom de måste kunna anpassas för att fungera under en mängd olika förhållanden. Längdskidåkning är en form av skidåkning där skidåkaren stöds av bindningar som fästs på pjäxan, och där man använder sig av rörelseförmåga i stället för att i utförsåkning förlita sig på tyngdkraften. De kläder du väljer ska inte bara ge värme, utan också skydd mot våt eller torr snö och vind samt mot stötar med grenar, stenar eller andra naturliga hinder.

Följande är vad du bör tänka på när du köper kläder för längdskidåkning:

Passform

Dina längdskidkläder ska sitta ordentligt. De ska vara tillräckligt lösa för att du ska kunna ha flera lager kläder under och under ditt yttersta lager. De får inte heller vara för tajta, eftersom det kan begränsa rörligheten. Det bästa sättet att se till att kläderna sitter rätt är att mäta dig själv med ett snöre eller ett måttband och jämföra måtten med storlekstabellerna för längdskidkläder.

Värmehållning

Längdskidåkning kräver måttligt kallt väder för att man ska kunna träna bra, vilket gör det viktigare än för utförsåkning att hitta produkter som är varma men inte för varma. Leta efter vindtäta tyger och fleecefoder, t.ex. fleece eller ull, om det är möjligt i ditt köp. Leta efter tyg med en DWR-finish (durable water repellent), som hjälper tyget att avleda vatten. Leta efter produkter som är tillverkade av syntetiska material, till exempel polyester, eftersom de kan vara mer andningsbara än naturliga tyger som bomull.

Väderbeständighet

Vid längdskidåkning kommer du i kontakt med elementen, inklusive regn och snö. Det är viktigt att ta hänsyn till din personliga skyddsnivå när du köper kläder för längdskidåkning. Beroende på förhållandena kan du välja vattentäta material och vindtäta tyger, till exempel Gore-Tex eller Thinsulate (som tillverkas av Nike). Icke-vattentäta material och foder kan också användas vid behov. Leta efter ett lager isolering för aktiv träning och för att förhindra överhettning när du köper längdskidkläder.

Funktionalitet

När du köper bra kläder för längdskidåkning ska du komma ihåg att de måste fungera bra i flera olika situationer. Dina längdskidkläder ska hålla dig varm och bekväm både när du sitter still och när du är i rörelse. Leta efter ett plagg som har värmekammare så att din kropp kan hålla sig varm även när dina armar är utanför jackan. Den här typen av jacka ger också extra skydd mot snö och vind vid bröstet, halsen och ansiktet. Som aktiv längdskidåkare är armrörelser viktiga för balans och styrning; därför bör din jacka tillåta obegränsad armrörelse samtidigt som den är vattentät. Armvärmare ger lite mer flexibilitet i kalla förhållanden utan att kompromissa med hela kroppens täckning.

Snabbtorkande

Längdskidåkning kräver att du är beredd på regn och snö. Leta efter material som torkar snabbt, till exempel ull och polyester, så att dina kläder håller sig torra när det regnar eller om du hamnar i en snöstorm. Leta också efter tyger som stöter bort vatten och vind. Vattentäta skinn- eller pälsfoder och tröjor används ibland vid längdskidåkning. Detta kan användas i stället för en jacka när temperaturen ligger under nollan under vintern, men det bör undvikas vid extremt kallt väder.

Funktioner

För att vara säker på att du hittar rätt stil och skärning kan du överväga att titta på liknande kläder från andra märken. Leta efter märken som har ett brett utbud av valmöjligheter så att du kan hitta det som tilltalar dig. Se till att du handlar i butiker som har kläder som är utformade speciellt för vintersport och komfort. En välsittande jacka och byxa kommer att hålla din kropp bekväm samt varm när du åker skidor. Leta efter sömmar, dragkedjor, knappar och förslutningar som håller i flera års användning.

Ett Väderbeständigt Ytterlager

Detta är det yttersta lagret av kläder som skyddar din kropp från väder och vind när du åker skidor. Välj ett vindtätt material för att skydda dig mot vind och snö. Ett bra ytterlager stöter också bort vatten. Vissa jackor har ett avtagbart eller inbyggt vattentätt och andningsbart membran; detta kallas för hard shell. Detta håller fukt ute och låter din kropp släppa ut fukt genom sin andningsfunktion. Leta efter tyger som Gore-Tex som är motståndskraftiga mot extrema väderförhållanden, särskilt våta sådana.

Ett bekvämt och Formsäkert Underställ

Detta är det lager av kläder som du bär under ditt yttersta lager. Det ska sitta tätt mot huden för att hålla värmen och förhindra att det flyttar sig när du rör dig. Det här lagret ska vara tillverkat av mjuka, andningsbara material, till exempel polyester, bomull eller ullblandning. Det ska också vara stretchigt och formsittande så att det inte binder eller begränsar rörelsen. Leta efter ett underställ som är varmt utan att vara för varmt och som har vissa isolerande egenskaper för skidåkning i kallt väder.

Ett Isoleringsskikt

Det här lagret hjälper dig att hålla din kroppstemperatur uppe när temperaturen sjunker under nollan på vintern. Det hjälper också till att skydda dig från det kalla vädret när du åker skidor. Det här lagret är vanligtvis tillverkat av ett syntetiskt material, t.ex. polyester. Det används i kombination med ett baslager som är tillverkat av andningsbara material.

Armvärmare

De bärs över ett baslager och din ytterjacka. De är utformade för att hålla armarna varma och bekväma i kallt eller blåsigt väder. De kan också bäras i kombination med en skaljacka eller tröja på en kortare tur. Armvärmare hjälper till att isolera din arm, men de kanske inte ger tillräckligt med värme för en lång tur på grund av den begränsade mängd isolering som de kan rymma.

Slutkläm

Ovanstående är bara några av de saker du bör tänka på letar efter de bästa längdskidkläderna.
I allmänhet är det viktigt att köpa bra längdskidkläderkläder som tjänar flera syften och som är bekväma under en längre tid. Se till att bära dina kläder ofta innan du använder dem för skidåkning så att de sitter bekvämt och är inarbetade när du behöver använda dem. Om du följer dessa tips kommer du att hitta rätt kläder som passar dina behov som längdskidåkare.

Se även
Close
Back to top button