Cykling

Cykelhjälm Bäst i Test [2024]

I händelse av en olycka kan en riktigt bra cykelhjälm hindra dig från att drabbas av en allvarlig hjärn- eller huvudskada! Nu är det värt att notera att vissa hjälmar verkligen är bättre än andra. Numera är många hjälmar utrustade med teknik som gör dem ännu effektivare när det gäller att minska din risk för hjärnskakning, så som MIPS eller airbags.

Vi har gjort detta testet för att du ska kunna investera i den bästa och säkraste cykelhjälmen som passar för just dig och din cykling!

Bäst i Test
4.9/5

Premium

4.9/5

Prisvärd

4.8/5

Bonus

4.7/5
4.9/5

I vårt test av Giro Syntax MIPS cykelhjälm upptäckte vi genast att den har en kombination av stil, komfort och säkerhet. MIPS-teknologin hjälper till att minska rotationskrafterna vid eventuella kollisioner, som ökar säkerheten på vägen. Hjälmen är även bekväm att bära tack vare Roc Loc 5 Air Fit-systemet, som gör det enkelt att justera passformen efter ditt huvud. Vi uppskattade även ventileringsdesignen, där 25 Wind Tunnel-ventiler och interna kanaler hjälper till att hålla huvudet luftigt och svalt under varma dagar. Hjälmens snygga design gör att den passar både på landsvägarna och i staden.

Fördelar

 • Ökad säkerhet tack vare MIPS
 • Snygg design som passar många situationer
 • Bra ventilation för bekvämare åkning
 • MIPS-teknologi
 • Roc Loc 5 Air Fit
 • 25 ventilationskanaler

Utlåtande

Sammanfattningsvis rekommenderar vi Giro Syntax MIPS som bästa produkten i cykelhjälm bäst i test-kategorin. Den kombinerar högsta säkerhet med en hög komfort och en snygg design, även om priset kan vara något högre än andra cykelhjälmar av liknande kvalitet.

Specifikationer:

Vikt
Kön
Rotationsskydd
340g
Unisex
Mips
4.9/5

Vi fick möjligheten att testa den innovativa Hövding 3, en unik cykelhjälm som fungerar annorlunda än de traditionella hjälmarna. Den bärs runt halsen och blåser upp sig som en airbag vid en olycka för att skydda huvudet. Det vi upptäckte när vi testade Hövding 3 var att den var bekväm att bära och begränsade inte rörligheten på något sätt. De avancerade sensorerna känner av om en olycka sker och blåser upp hjälmen inom 0,1 sekunder, vilket garanterar oslagbart skydd. Appen som kan kopplas till hjälmen ger dig information om batteriets livslängd och kan även följa dina cykelturer. Det är värt att notera att Hövding 3 är designad speciellt för användning i stadsmiljö, vilket gör den till ett utmärkt val för stadscyklister och pendlare.

Fördelar

 • Bekväm och okonventionell design
 • Extremt snabbt skydd vid olycka
 • Perfekt för stadscykling
 • Airbag-teknologi
 • Snabb inflation
 • Tillhörande app

Utlåtande

Är du ute efter en premiumprodukt som erbjuder unik och överlägsen säkerhet är Hövding 3 Airbaghjälm det perfekta valet i premium-kategorin. Appfunktionaliteten och den innovativa airbag-teknologin ger en upplevelse utöver det vanliga, även om priset kan vara avskräckande för vissa.

Specifikationer:

Vikt
Kön
Rotationsskydd
800g
Unisex
Nej
4.8/5

Vi testade Bell 4Forty MIPS, en prisvärd hjälm med mycket bra prestanda och flera bra funktioner. Det första vi märkte var den lätta konstruktionen, det gör att hjälmen känns bekväm att bära under längre perioder. MIPS-teknologin som är integrerad i hjälmen ger ytterligare säkerhet vid eventuella olyckor. Hjälmen har även ett justerbart visir och en bra ventilation med 15 luftkanaler som hjälper till att hålla huvudet luftigt och svalt under varma dagar. Giro’s Float Fit-system har också en enkel justering för bästa möjliga passform. Även om den inte har så många avancerade funktioner som vissa dyrare modeller, så är hjälmen mycket tilltalande för cyklister som har begränsad budget.

Fördelar

 • Affordability utan att tumma på säkerhet
 • Bra ventilation och komfort
 • Enkel justering med Float Fit-systemet
 • MIPS-teknologi
 • Justerbart visir
 • Lätt konstruktion

Utlåtande

För dig som söker ett säkert alternativ som även är prisvärt inom cykelhjämars bäst i test-kategori är Bell 4Forty MIPS ett utmärkt val. Du får en hjälm med grundläggande säkerhetsfunktioner och komfort, även om du kanske saknar några av de extra finesserna som finns hos de dyrare modellerna.

Specifikationer:

Vikt
Kön
Rotationsskydd
365g
Unisex
Mips
4.7/5

Som ett bra alternativ bland cykelhjälmarnas bäst i test så testade vi även POC Pocito Crane MIPS för barn. Hjälmen är speciellt designad för barns komfort och säkerhet, med både MIPS-teknologi och en hållbar kvalitet. En av de stora fördelarna med denna hjälm är de färgglada varianterna och de reflekterande detaljerna som ökar synligheten och säkerheten för barnet. Vi uppskattade justeringen av storleken, vilket hjälper till att garantera en perfekt passform för en bekväm och säker cykeltur för barnet. Det finns även bra ventilation i hjälmen, med hela sex stora ventilationsöppningar som ser till att barnet håller sig svalt under cyklingen.

Fördelar

 • Förbättrad synlighet med färgglada egenskaper
 • Ergonomisk passform för barn
 • Effektiv ventilation
 • MIPS-teknologi
 • Reflekterande detaljer
 • Barnvänlig design

Utlåtande

I jämförelse med andra alternativ på marknaden, är POC Pocito Crane MIPS en imponerande hjälm för barn inom cykelhjälm bäst i test-kategorin. Den fokuserar på synlighet, säkerhet och komfort och är en klok investering. Den kan dock vara mer lämpad för stadscykling snarare än terrängäventyr.

Specifikationer:

Vikt
Kön
Rotationsskydd
390g
Unisex
Mips

Köpguide [Cykelhjälm Bäst i Test]

Hjälmen är en mycket viktig utrustning för cyklister, men vi bör inte bara välja hjälmen för dess funktion utan också för dess kvalitet, för att se till att hjälmen kan skydda vårt huvud från skador som orsakas av olyckor och fall.

När du köper en hjälm bör du tänka på att det finns två typer: helhjälm och öppen hjälm. Den första täcker hela ansiktet, vilket är idealiskt för dem som fokuserar på vissa extrema sporter eller på tävlingar. Den andra har en stor del av ansiktet kvar utan täckning, vilket är lämpligt för dem som cyklar ensamma eller inte behöver extra skydd.


Helhjälm

Helhjälmar täcker hela ansiktet och skyddar även större delen av huvudet. Helhjälmen är till för aktiviteter med hög inverkan som i svåra terränger , långdistanser och aggressiv cykling.


Öppen hjälm

Öppna cykelhjälmar har lägre täckning och lämnar ansiktet, hakan och munnen exponerade. De är lämpliga för vanliga cyklister.

Tänk på Detta innan du Köper en Cykelhjälm

Att köpa en cykelhjälm kan vara svårt då det finns många olika modeller på marknaden. Vi är här för att ge dig några värdefulla tips om vad du bör tänka på när du köper ny cykelhjälm. Vare sig du är en erfaren cyklist eller nybörjare finns det några saker som alltid är bra att ha koll på, från säkerhet till passform och design. Låt oss ta en titt på de väsentliga punkterna kring ‘Att tänka på när man köper en Cykelhjälm!

Säkerhetscertifieringar och Standarder

När det kommer till att välja en cykelhjälm, är säkerhet naturligtvis högsta prioritet. Därför är det viktigt att hjälmen uppfyller vissa certifieringar och säkerhetsstandarder. De är utformade för att garantera att hjälmen skyddar ditt huvud på bästa möjliga sätt vid ett fall eller en kollision. Det finns både nationella och internationella standarder som tillser grundläggande skyddsnivåer samt mer avancerade standarder som adderar ytterligare säkerhetsegenskaper.

CE-märkning och Svensk Standard

I Sverige är det lagkrav att cykelhjälmar som säljs måste vara CE-märkta. CE-märkningen innebär att produkten uppfyller grundläggande säkerhetskrav enligt EUs direktiv. Svensk standard för cykelhjälmar baseras på de europeiska normerna (EN) och är framtagen av SIS, Swedish Standards Institute. Den svenska standarden, SS-EN 1078, specificerar krav på konstruktion, stöttålighet, fästelement och synlighet för cykelhjälmar avsedda för användning vid cykling på allmänna vägar. En hjälm som uppfyller SS-EN 1078 anses ge tillräckligt skydd för de flesta cykelsituationer och bör betraktas som ett säkert val.

Tips för att hitta rätt passform

Vid val av cykelhjälm är passformen lika viktig som säkerheten. En bra passform innebär att hjälmen sitter ordentligt på huvudet, utan att vara obekväm eller felaktigt placerad vid pannan och nacken. Det är viktigt att ha en hjälm som inte skaver och som håller sig på plats även vid höga hastigheter och vibrationer från cykeln. Här följer några punkter att tänka på när du letar efter en cykelhjälm med rätt passform:

 • Mät huvudets omkrets för att välja rätt hjälmstorlek
 • Se till att hjälmen har justerbara spännen eller vridreglage
 • Prova flera olika hjälmmärken och modeller för att hitta den bästa passformen
 • Tänk på eventuella glasögon när du väljer en hjälm, så de inte stör eller trycker

När du väl har hittat rätt modell är det viktigt att rutinmässigt kontrollera så att hjälmen fortfarande sitter ordentligt och inte blir sliten, då detta kan leda till en försämrad funktion och därmed ge lägre säkerhet under dina cykelturer.

Design och Komfort i Fokus

När du ska välja en cykelhjälm är komfort och design minst lika viktiga som funktion och säkerhet. En bekväm och snygg hjälm kan göra stor skillnad för din cykelupplevelse. Formgivningen bör inte bara vara estetiskt tilltalande, utan också erbjuda funktionella fördelar som bättre passform, aerodynamik och ventilerande funktioner. Det är alltid en bra idé att prova hjälmen innan du köper den för att se till att den känns bekväm och passar dina personliga preferenser när det kommer till design och stil.

Välj en Hjälm efter din Cykelstil

Det finns en rad olika typer av hjälmar som är designade för olika former av cykling, såsom stadscykling, landsvägscykling, mountainbike, eller BMX. Om du engagerar dig i mer än en typ av cykling kan det vara värt att överväga att skaffa en mångsidig hjälm som kan anpassas till olika situationer. Några faktorer att överväga inkluderar hur mycket ventilation du behöver, hur mycket vikt du lägger på aerodynamik och synlighet samt hur mycket skydd du vill ha för huvud och ansikte under olika väderförhållanden.

Material och Ventilerande Funktioner

För att få bästa möjliga komfort är det bra att titta på material och ventilerande funktioner i hjälmen. Den vanligaste typen av cykelhjälm är in-mold-konstruktion, där ett skal av polykarbonat smälts samman med EPS-skum för att erbjuda en kombination av låg vikt och stöttålighet. När det gäller ventilation är det bra att leta efter en hjälm med välplacerade lufthål som tillåter luften att flöda genom, vilket hjälper till att hålla dig sval under längre och mer intensiva cykelturer. Ta också hänsyn till att vissa hjälmar kommer med utfällbara detaljer såsom nackskydd eller solskyddsvisir för att ge extra skydd och komfort i varierande väderförhållanden.

Funktionalitet och Smarta Funktioner

Cykelhjälmar finns i en mängd olika stilar och prisklasser, men det som kan göra en hjälm extra attraktiv är om den har unika funktioner eller förbättrad funktionalitet. Detta kan inkludera allt från integrerade lampor till mer avancerade säkerhetsfunktioner. Här är några exempel på funktionalitet och smarta funktioner att hålla utkik efter när du köper en ny cykelhjälm:

Vilka är Fördelarna med att Använda Cykelhjälm?

Funktionen är uppenbar och har redan diskuterats i detalj. Dessutom är hjälmen ett viktigt verktyg för att förebygga skador. Hjälmen skyddar den mest sårbara delen av vår kropp: vårt huvud. Skallens ben är mycket mjuka och bräckliga, så ett fall på deras yta kan leda till skador, särskilt om du slår mot ett föremål som genererar höga krafter.

En av hjälmens viktigaste funktioner är att skydda huvudet från skador. De flesta hjälmar som är utformade som en utrustningsartikel har utformats för att skydda bärarens huvud, men det är också möjligt att använda hjälmar som kan bidra till att skydda andra delar av kroppen, till exempel nacken och hjärnan.

Dessutom blir det lättare att skilja mellan män och kvinnor som cyklar när man bär hjälm. Mäns hjälmar är vanligtvis längre, medan den främre delen av kvinnors hjälmar är mer rundad eftersom kvinnor har längre hår än män.

8 Faktorer att Tänka på när du Köper ny Cykelhjälm

 1. Bekvämlighet och bekvämlighet att bära: Det finns många olika typer av hjälmar, så du bör välja en som passar ditt huvud väl. Vanligtvis bör hjälmen vara lite större eftersom den krymper när materialet blir varmt eller kallt. Se till att hjälmen passar din frisyr, så att du inte behöver klippa håret bara för att den är utformad på fel vis. Tänk också på att vissa hjälmar ibland är kopplade till annan utrustning.
 1. Se till att hjälmen är säker och certifierad: Den viktigaste aspekten av en hjälm är dess förmåga att skydda huvudet från skador. Cykelhjälmar tillverkas av olika material, bland annat termoplastiskt harts, kolfiber, glasfiber och kevlar-väv. Om möjligt, prova olika hjälmar för att ta reda på vilken som är mest bekväm och säker för dig. Hjälmens slagtålighet kan testas i enlighet med de standardtestmetoder som utfärdats av Europeiska Unionen och Nordamerika.
 1. Skyddsförmåga: Cykelhjälmen har två skyddslager, ett mot yttre påverkan och ett mot inåtriktad påverkan. Yttre krafter kan orsaka allvarliga skador på huvudet, men den inre kraften kan orsaka allvarliga skador på hjärnan på grund av dess höga känslighet. Det yttersta målet med att använda en hjälm är att minska antalet allvarliga huvudskador. Du kan kontrollera hur hjälmen säkrar din hjälm med hjälp av en pappersmätning eller en digital mätning.
 1. Säkerhetstillbehör: Vissa cykelhjälmar har visir som fästs på hjälmen för att skydda ögonen från solljus och damm. Dessa visir kan förlängas framför hjälmen, vilket gör sikten tydligare och bekvämare. Det finns också dykhjälmar som ger ett vattentätt skal för dykningsaktiviteter samtidigt som de håller bäraren varm och torr. De har vanligtvis en rem i hakområdet för att minska trycket om det plötsligt kokar.
 1. Material: Materialet som används vid tillverkningen av en cykelhjälm är mycket viktigt. Vi bör välja en hjälm som är tillverkad av material med hög hållfasthet och god motståndskraft mot stötar. Lyckligtvis finns det hjälmar som är tillverkade av många olika material, bland annat kolfiber och det så kallade “superstålet”. Smörj genast in hjälmen med den rostfria beläggningen när du köper den och applicera ett särskilt underhållsmedel då och då (enligt instuktionerna).
 1. Pris: Priset på en hjälm bestäms av materialets kvalitet och aktuell produktionsteknik. Hjälmens lågpriskonkurrent kanske inte uppfyller vissa människors behov, men det betyder inte att den äventyrar säkerheten och komforten. Du kan välja en hjälm med ett lägre pris som är tillverkad av billiga och dåliga material eller så kan du välja en hjälm som kostar mer och uppfyller de viktigaste behoven. Vi har valt att fokusera på enbart de bästa cykelhjälmarna i vårat test.
 1. Hjälmens vikt: Cykelhjälmar är nu mera mycket lättare än de var förr, men det är fortfarande obekvämt om du bär en för tung hjälm när du cyklar. Den genomsnittliga vikten på en hjälm varierar mellan 200 och 500 gram. Detta är mycket viktigt eftersom det påverkar den övergripande komforten under din cykeltur. Du kan behöva prova olika hjälmar för att hitta en som känns bekväm och inte orsakar för mycket börda eller trötthet.
 1. Färg på hjälmen: Om vi talar om hjälmar som används som mall för att skydda huvudet är färgen en mycket viktig faktor. Färg är vanligtvis inte en viktig faktor för annan säkerhetsutrustning, men för hjälmar kan färgen påverka synligheten. Många faktorer påverkar denna synlighet, bland annat vägförhållanden och väderförhållanden (regn). Välj om möjligt en hjälm som är ljus eller åtminstone synlig under dåliga förhållanden.

Hjälmar är ett av de bästa sätten att skydda våra huvuden från skador, så bär dem alltid när du cyklar. Hjälmen kan också minska den totala risken för olyckor, så du bör alltid ha med dig en hjälm om det skulle behövas.

Vanliga Frågor och Svar

Den säkraste cykelhjälmen är en som uppfyller Europas säkerhetsstandard EN 1078:2012 samt testats och godkänts. Det är viktigt att hjälmen sitter rätt på huvudet och har justerbara remmar för bästa passform och skydd.
MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är inte obligatoriskt i Sverige, men det rekommenderas starkt för cykelhjälmar. Det förbättrar skyddet mot rotationsvåld som är vanligt vid cykelolyckor, vilket minskar risken för hjärnskador och ger ökad säkerhet.
Det rekommenderas att byta cykelhjälm vart tredje till femte år, eller efter en olycka. Materialen i hjälmen försämras över tid, vilket minskar dess skyddsförmåga.
När du köper en cykelhjälm är det viktigt att välja en hjälm som passar din huvudstorlek och form, samt att den uppfyller gällande säkerhetsstandarder, till exempel CE-märkning. Justera remmarna och spännet så att hjälmen sitter bekvämt och stadigt på huvudet utan att hindra rörligheten eller synfältet.
En cykelhjälm håller vanligtvis i 3-5 år, beroende på användning och slitage. Det är viktigt att byta ut hjälmen efter en olycka eller om det finns sprickor eller skador, då dess skyddande egenskaper försämras.
Back to top button