Cykling

Cykelhållare Dragkrok Test [2023]

De bästa cykelhållarna som monteras på dragkroken på din bil gör det mindre jobbigt att transportera din cykel och är absolut nödvändiga om du inte kan få plats med allt i bilen.

Det finns flera olika typer av cykelhållare för dragkrok i många olika prisklasser, och det här testet och guiden längre ned på sidan täcker allt du behöver veta när du ska bestämma vilken cykelhållare på dragkrok som är bäst för dina behov!

Bäst i Test
Mycket för pengarna!
4.7/5
Premium
Stilren & Stabil!
4.9/5
Prisvärd
Smidigt med Tilt!
4.6/5
Budget

 Billig, Bra & Smidig!

4.2/5

7 Saker att Tänka på innan du Köper en Cykelhållare för Dragkrok

Du har alltså funderat på att skaffa en riktigt bra cykelhållare för dragkrok för att transportera din cykel, men du vet kanske inte om du ska spendera pengarna på det. Att köpa något sådant här är inte så enkelt som att se en vara i butiken och lägga den i vagnen som de flesta varor du köper.

Du måste tänka på en hel del saker innan du köper en ny cykelhållare för att se till att du inte fastnar med ett föremål som inte fungerar bra med ditt fordon eller som inte uppfyller dina behov när du väl äger det.

1. Antal Cyklar som du vill Kunna Transportera

Du kanske bara tänker transportera din egen cykel, men du måste också tänka på hur du planerar att transportera dina vänners och familjemedlemmars cyklar. Du vill inte behöva köpa en andra cykelhållare för dragkrok senare. Så när du planerar vilken typ av dragkrokssystem du vill ha är det viktigt att det kan rymma tillräckligt många cyklar för hur många personer som än ska åka med dig på resan.

Om alla har sitt eget fordon behöver du kanske inte mer än en cykelhållare för en cykel, men om det kommer att finnas flera passagerare (eller om de planerar att ta med sig sina barn) kanske du vill titta på en modell som tar flera cyklar.

2. Vad som Ingår i Köpet

De flesta cykelhållare för dragkrok levereras med allt du behöver för att komma igång, men dubbelkolla innan du gör ditt köp. Många modeller innehåller saker som lås och överdragningsanordningar för extra säkerhet och bekvämlighet.

Du kanske också vill investera i några antiskrammelklämmor eller remmar om cykelstället är benäget att röra sig under körning. Det sista du vill är att din cykel ska ramla av på en blåsig väg!

Det är viktigt att den passar ordentligt på ditt fordon så att den inte skadar något annat på bilen eller lastbilen under transporten. Om möjligt, testa olika cykelhållare innan du köper en så att du vet vad som fungerar bäst för dig!

3. Typ av Cyklar som Transporteras

Har någon av dina passagerare dyra cyklar? Är de tillverkade av kolfiber eller något annat lättviktigt material? Eller kommer alla att vara vanliga mountainbikes (som är tyngre)? Om du vet vilken typ av cykel/cyklar som ska transporteras kan du lättare avgöra vilken typ av dragkrokssystem som är bäst för dina behov.

Vissa system kan bära upp till fem cyklar, medan andra bara kan bära en eller två cyklar. Om du behöver plats för flera olika typer av cyklar kanske du vill ha en större och mer mångsidig modell, men om du bara planerar att ta med dig en typ av cykel (eller två) kan det räcka med en mindre och billigare modell.

4. Din Budget

Även om de flesta märken har liknande funktioner varierar priserna mycket från modell till modell, så se till att du vet exakt hur mycket pengar du är villig att spendera innan du bestämmer dig för något. Tänk dessutom på att monteringstillbehör som lås och lampor kan kosta extra pengar beroende på vilket märke du väljer.

Det är också viktigt att notera att installationstjänsterna ibland kan vara dyra, så se till att du tar hänsyn till dessa kostnader när du planerar din totala budget. Tänk också på att när du väl har köpt en dragkroksmonterad cykelhållare kommer den troligen att hålla i flera år – så om möjligt, försök att planera i förväg för eventuella utgifter och spara lite pengar för det! Att köpa en cykelhållare är trots allt en investering som är värd att göra.

5. Glöm inte Bort att Underhålla din Cykelhållare!

Även om de flesta cykelhållare för dragkrokar inte är särskilt komplicerade anordningar kräver de ändå regelbundet underhåll och inspektion för att fungera på ett säkert sätt. Kontroller bör ske med några månaders mellanrum eller en gång per år beroende på hur ofta du använder den – och kom ihåg att även om cykelhållare vanligtvis håller länge kommer många av deras delar att slitas ned med tiden.

Du bör också överväga att byta ut skadade delar hellre förr än senare, eftersom skadade komponenter ökar risken för fel under användning. Om till exempel dragstångens kopplingsstift är böjd eller sprucken är det bättre att byta ut den så snart som möjligt – även om den fortfarande verkar bra – eftersom det böjda stiftet kan orsaka skador på andra delar om det rör sig för mycket.

Och du bör alltid kontrollera om det finns lösa skruvar och muttrar före varje resa. Även om de flesta cykelhållare för dragkrokar är byggda med säkerheten i åtanke kan du aldrig vara för försiktig när du kör på ojämna vägar i höga hastigheter. Om din cykelhållare är utrustad med lampor ska du se till att de fungerar som de ska genom att kontrollera dem före varje resa och byta ut eventuella utbrända glödlampor omedelbart.

6. Hur Ofta du Behöver Använda din Cykelhållare

Som med alla andra inköp bör du ta hänsyn till hur ofta du kommer att använda din cykelhållare. Oavsett om det är för att transportera cyklar fram och tillbaka från garaget eller ta med dem på semestern, om du kommer att använda den mer än en gång ska du ta hänsyn till det när du fattar ditt köpbeslut.

Om du letar efter något som kommer att användas ofta kanske du vill ha ett mer hållbart alternativ; cykelhållare för dragkrok brukar inte hålla lika länge som andra typer av cykelhållare. Du vill också ta hänsyn till saker som om den kan bogseras i olika väderförhållanden eller inte; de cykelställ som är tillverkade av stål är mer mångsidiga i extrema temperaturer.

Om allt du behöver är något lättviktigt som kräver lite underhåll kan Thule Xpress vara det bästa alternativet för dig.

7. Var du kommer att Använda Cykelhållaren

Det första du bör tänka på är om ditt fordon har tillräckligt med utrymme för en cykelhållare för dragkrok. Om du kör en kompakt bil är chansen stor att du inte har tillräckligt med utrymme i bagageluckan för att installera en sådan. Många cykelhållare för dragkrok levereras med extra hårdvara om du vill montera den på ett annat fordon än det som den ursprungligen var gjord för.

Många skåpbilsägare köper till exempel cykelhållare med extra fästen om de vill bära sina cyklar inuti skåpbilen i stället för ovanpå den. Fundera över vilken typ av installation som är bäst för dina behov innan du köper en. Om du kör flera fordon, se till att du har olika dragstänger för varje fordon så att du kan använda dem på det fordon som är lämpligast vid varje given tidpunkt.

Summan av Kardemumman

Det kan kännas som om du spenderar en hel del pengar bara för att köpa en cykelhållare för dragkrok, men om du tänker på hur mycket pengar du kommer att spara på bensin när du kan ta med dig cykeln på resorna är det inte en så stor investering. Några minuter till som du lägger ner på att bestämma vilken typ av hållare som bäst passar dina behov kommer att betala sig med många år av glädje från cykling – och besparingar i både tid och pengar.

Back to top button