BĂ€st i TestVerktyg & Redskap

Yxa BĂ€st i Test 2024

Vi vet alla hur viktigt det Àr att ha rÀtt verktyg nÀr det gÀller friluftsliv och arbete utomhus. Yxor Àr inget undantag! Vi har recenserat och testat dessa yxor noggrant för att erbjuda dig den bÀsta köpguiden. Oavsett om du Àr ute efter en pÄlitlig yxa för vardagsbruk eller en specialdesignad yxa för en specifik uppgift, kan du vara sÀker pÄ att vÄra rekommendationer ger dig precis vad du behöver. SÄ fortsÀtt och lÀs vidare för att upptÀcka vilken yxa som Àr bÀst i test för dig!
BĂ€st i Test
5/5
Premium
4.7/5
PrisvÀrd
4.4/5
Bonus
4/5
5/5
Hultafors Ångelsjön Mini Hatchet Ă€r en yxa som imponerade pĂ„ oss vĂ€ldigt mycket nĂ€r vi testade den i olika friluftssysslor. SkĂ€rpan i bladet och kvaliteten pĂ„ stĂ„let gör att man enkelt kan hugga, klyva och forma bĂ„de mjukt och hĂ„rt trĂ€ med precision. Dessutom Ă€r yxans vikt vĂ€lbalanserad, vilket ger bĂ€ttre kontroll vid anvĂ€ndning. Handtaget Ă€r tillverkat av hickorytrĂ€, vilket ger ett bra grepp Ă€ven under svettiga eller regniga förhĂ„llanden. Ytterligare imponerades vi över det robusta skyddet i lĂ€der som medföljer för bladet. Detta skydd skyddar inte bara yxbladet utan Ă€ven anvĂ€ndaren frĂ„n skador nĂ€r man förvarar eller transporterar yxan.

Fördelar

 • Högkvalitativt stĂ„l ger utmĂ€rkt skĂ€rpa och hĂ„llbarhet
 • VĂ€lbalanserad yxa för bĂ€ttre kontroll
 • Perfekt balans
 • SkrĂ€ddarsytt bladskydd

Nackdelar

 • Kan vara tung för vissa anvĂ€ndare

UtlÄtande

Efter att ha testat Hultafors Ångelsjön Mini Hatchet kan vi varmt rekommendera denna yxa för sĂ„vĂ€l nybörjare som proffs inom friluftsliv och verktyg. Kombinationen av högkvalitativa material och en yxa som Ă€r bekvĂ€m att anvĂ€nda gör denna produkt till vĂ„rt val för BĂ€sta Produkt.

Vikt
Material
775g
Hickory
4.7/5
Att testa Hultafors Qvarfot Huggyxa var nÄgot utöver det vanliga. Denna yxa Àr ett fantastiskt verktyg för dig som vill ha en prestandayxa pÄ högsta nivÄ. Med sin smidda klinga av kolstÄl och sitt handtag av hickorytrÀ, har vi kÀnt att vi kan förlita oss pÄ denna yxa i alla sorters situationer. Vi fascinerades sÀrskilt av hur vÀl yxans vikt fördelades över handtaget, vilket gjorde den bekvÀm att anvÀnda under lÀngre perioder. Under vÄra tester kunde vi uppskatta Hultafors Qvarfot Huggyxa för dess mÄngsidighet och effektivitet vid vedhuggning, trÀdbeskÀrning och styckning. Slidans tjocka och hÄllbara konstruktion för bladskydd gör det sÀkert att förvara yxan nÀr den inte anvÀnds, och gör ocksÄ att yxan kan bÀras sÀkert vid utflykter i skogen. Det surrades ocksÄ mycket om yxans lÄga pris jÀmfört med konkurrerande premiumyxor.

Fördelar

 • Smidd klinga av hög kvalitet
 • Ergonomiskt och vĂ€lbalanserat handtag
 • KolstĂ„l
 • Hickoryhandtag
 • Balanserad vikt

Nackdelar

 • Relativt högt pris

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Àr Hultafors Qvarfot Huggyxa ett ypperligt val för dig som söker en premiumyxa som levererar den prestanda och kvalitet vi förvÀntar oss frÄn detta varumÀrke. Trots sitt nÄgot högre pris Àn vissa konkurrenter, tror vi att den lyckas rÀttfÀrdiga det med sin hÄllbarhet, prestanda och mÄngsidighet. Vi rekommenderar varmt detta verktyg för den avancerade anvÀndaren eller entusiasten inom friluftsliv och verktyg.

Vikt
Material
1260g
Hickory
4.4/5
Under vĂ„ra tester fann vi Øyo Viking Axe vara ett mycket prisvĂ€rt val för dig som söker en yxa utan att behöva betala en förmögenhet. Det som överraskade oss mest var hur effektiv yxan var för vedhuggning och hur behĂ€ndig den kĂ€ndes vid anvĂ€ndning. Kombinationen av dess lĂ€tta vikt och det ergonomiska handtaget gjorde den enkel att hantera, samtidigt som den fortfarande kunde erbjuda imponerande prestanda vid olika friluftsaktiviteter. Snygg design och slitstark konstruktion Ă€r verkliga höjdpunkter för detta verktyg, med en klinga tillverkad av högkvalitativt stĂ„l. Även om detta kanske inte Ă€r en yxa för dig som behöver prestanda pĂ„ absolut bĂ€sta nivĂ„, kĂ€nner vi att det hĂ€r verktyget erbjuder utmĂ€rkt vĂ€rde för pengarna och passar perfekt för dig som söker nĂ„got enklare och mer lĂ€ttpackat, men Ă€ndĂ„ funktionellt och pĂ„litligt. Extra hĂ€ftigt Ă€r det förstĂ„s att denna yxa Ă€r en kopia av en 1000 Ă„r gammal yxa som grĂ€vdes fram i Geilo!

Fördelar

 • Snygg design med högkvalitativt stĂ„l
 • UtmĂ€rkt vĂ€rde för pengarna
 • LĂ€tt och enkel att hantera
 • PrisvĂ€rd
 • Effektiv huggning
 • Ergonomiskt handtag

Nackdelar

 • Kanske inte bĂ€sta prestanda för proffs

UtlÄtande

Sammanfattningsvis anser vi att Øyo Viking Axe Àr ett mycket bra val för dig som letar efter en prisvÀrd yxa utan att kompromissa alltför mycket pÄ kvalitet och funktionalitet. Perfekt för dig som inte har behov av högsta prestanda, men ÀndÄ vill ha ett pÄlitligt och effektivt verktyg i sina friluftsÀventyr.

Vikt
LĂ€ngd
500g
322 mm
4/5
Under testperioden av Morakniv Camp Fritidsyxa upptÀckte vi att detta Àr ett bra alternativ för dig som inte vill spendera en förmögenhet pÄ en yxa men ÀndÄ söker en solid och pÄlitlig produkt för diverse friluftsaktiviteter. Den bekvÀma och ergonomiska designen av handtaget i kombination med det högkvalitativa svenska stÄlet i bladet ger en verklig kÀnsla av kontroll och effektivitet vid anvÀndning. Yxan visade sig vara mycket effektiv för klyvning av ved och andra hÄrda material, vilket man kanske inte förvÀntar sig med tanke pÄ dess smidiga utseende och lÀtta vikt. Vi uppskattade ocksÄ det medföljande bladskyddet som bidrar till sÀker förvaring och transport av yxan. Det Àr dock viktigt att notera att denna yxa kanske inte Àr det bÀsta alternativet för professionella eller avancerade anvÀndare, men för dig som behöver en pÄlitlig yxa för fritidsbruk, erbjuder Morakniv Camp Fritidsyxa ett bra alternativ.

Fördelar

 • BekvĂ€mt ergonomiskt handtag
 • Effektiv för klyvning av ved
 • Stabilt handtag
 • Högkvalitativt stĂ„l

Nackdelar

 • Kanske inte för proffs

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Àr Morakniv Camp Fritidsyxa ett utmÀrkt alternativ för dig som Àr ute efter en pÄlitlig och smidig yxa för fritidsbruk. Trots att denna yxa kanske inte Àr det bÀsta valet för proffsanvÀndare, Àr vi övertygade om att den passar perfekt för dig som söker ett prisvÀrt och effektivt verktyg för dina friluftsÀventyr.

Vikt
Material
500g
Polypropylene

Köpguide -Yxa BÀst i Test

NÀr man stÄr inför inköp av en yxa kan det dyka upp en hel del frÄgor och funderingar. Vilken storlek bör den ha, och vilken typ av yxa passar bÀst för dina behov? I den hÀr delen kommer vi att gÄ igenom nÄgra viktiga aspekter att tÀnka pÄ nÀr man köper en yxa. PÄ sÄ sÀtt kan du kÀnna dig trygg i ditt beslut och hugga in pÄ ditt friluftsÀventyr med rÀtt verktyg i handen.

VÀlja rÀtt typ av yxa

Du har nog hört ordsprĂ„ket “om allt du har Ă€r en hammare ser allt ut som en spik”. Sanningen Ă€r att yxor inte Ă€r skapade lika, och det Ă€r viktigt att vĂ€lja rĂ€tt typ för dina behov. Det Ă€r lite som att försöka hitta Cinderella-kĂ€ngan – om du inte har rĂ€tt passform, kommer det bara inte att fungera! LĂ„t oss ta en titt pĂ„ tvĂ„ av de vanligaste yxkategorierna för friluftsmĂ€nniskor: skogsyxor och klyvyxor. Skogsyxor Ă€r utmĂ€rkta för fĂ€llning av trĂ€d och kvistning, medan deras större bröder klyvyxorna Ă€r bĂ€ttre lĂ€mpade för att klyva ved. Ofta kan du se dessa yxor i bruk av bĂ„de amatörskogsbrukare och professionella hantverkare. Men vad hĂ€nder om du bara vill ha en mĂ„ngsidig yxa för camping? DĂ„ bör du övervĂ€ga universalyxor eller campingyxor. De kommer ofta i ett kompakt format men erbjuder fortfarande tillrĂ€ckligt mycket kraft för att hantera vardagliga uppgifter runt lĂ€gret. SĂ„ innan du gĂ„r vidare och impulsköper den största och mest imponerande yxan, tĂ€nk pĂ„ vad du verkligen kommer att anvĂ€nda den för. Kom ihĂ„g att ingen gillar att ha fel verktyg för jobbet, sĂ„ ta dig tid att göra lite research och vĂ€lj en yxa som passar dina behov perfekt.

Skogsyxor och klyvyxor

Innan du köper en yxa Àr det viktigt att du vet vilken typ av yxa du behöver för dina ÀndamÄl. Skogsyxor och klyvyxor Àr tvÄ av de vanligaste typerna av yxor som anvÀnds inom friluftsliv och för skötsel av trÀdgÄrdar. Medan en skogsyxa Àr designad för att fÀlla trÀd och kvista grenar, Àr en klyvyxa en specialiserad typ av yxa som anvÀnds för att klyva ved. HÀr Àr nÄgra av de viktigaste skillnaderna mellan dessa tvÄ typer av yxor:

 • Skogsyxor har ofta en smalare egg och en böjd profil för att göra det enkelt att kvista grenar och fĂ€lla trĂ€d.
 • Klyvyxor har en bredare egg och en rakare profil för att effektivt klyva ved i mindre bitar.
 • Skaftet pĂ„ en skogsyxa Ă€r vanligtvis lĂ€ngre Ă€n pĂ„ en klyvyxa, vilket ger anvĂ€ndaren mer kraft vid svingen.
 • Klyvyxor har oftast ett tyngre huvud för att överföra mer energi till veden och göra klyvningen lĂ€ttare.

Universalyxor och campingyxor

Om du letar efter en mÄngsidig yxa som kan anvÀndas i olika situationer kan universalyxor och campingyxor vara ett bra alternativ. BÄda typerna av yxor Àr utformade för att vara smÄ och lÀtta nog att bÀra med dig nÀr du Àr pÄ sprÄng. HÀr Àr nÄgra av de viktigaste funktionerna hos universalyxor och campingyxor:

 • Universalyxor har en mĂ„ngsidig design som gör det möjligt att anvĂ€nda dem för bĂ„de huggande och klyvande Ă€ndamĂ„l, Ă€ven om de kanske inte Ă€r lika specialiserade pĂ„ nĂ„gon av uppgifterna som en klyvyxa eller skogsyxa.
 • Campingyxor Ă€r utformade för att vara lĂ€tta och kompakta och fungerar bra för mindre projekt som att kvista grenar, hugga ved eller slĂ„ i tĂ€ltpinnar.
 • BĂ„de universalyxorna och campingyxorna har ofta kortare skaft Ă€n skogsyxor och klyvyxor, vilket gör dem enklare att bĂ€ra med sig och hantera i trĂ„nga utrymmen.
 • Även om universalyxor och campingyxor inte ger samma kraft som en fullstor skogsyxa eller klyvyxa, kan de fortfarande göra jobbet för mindre hugg- och klyvprojekt.

Storlek och vikt: Hitta balansen

NĂ€r det kommer till storlek och vikt pĂ„ din yxa, Ă€r det en “balansgĂ„ng” som gĂ€ller. Du vill ju inte slĂ€pa runt pĂ„ en alltför tung yxa nĂ€r du Ă€r ute i naturen, eller hur? Å andra sidan behöver du en yxa med tillrĂ€ckligt med vikt för att effektivt utföra dina uppgifter. För att hitta rĂ€tt balans Ă€r det viktigt att ta hĂ€nsyn till vilka arbetsuppgifter du planerar att anvĂ€nda yxan för. Ska du mest hugga smĂ„ grenar för en kvĂ€llseld? DĂ„ kan en liten, lĂ€ttare yxa vara mer lĂ€mplig. Men om du ska fĂ€lla trĂ€d och klyva ved sĂ„ krĂ€vs det mer tyngd för att spara tid och energi.

Material pÄ skaft och blad

NĂ€r man talar om yxor Ă€r det viktigt att analysera de tvĂ„ huvudkomponenterna – skaftet och bladet. Materialval pĂ„verkar bĂ„de funktionen hos yxan och hur lĂ€nge den kommer att vara i gott skick. NĂ€r du vĂ€ljer en yxa, tĂ€nk pĂ„ vad du ska anvĂ€nda den för: tĂ€ljning, vedklyvning eller de vanligaste uppgifterna inom friluftsliv? Beroende pĂ„ dina behov kommer du att vĂ€lja olika material för bĂ„de skaft och blad.

Skaft i trÀ eller kompositmaterial

Den största skillnaden mellan trÀ- och kompositskaft Àr vikten, styrkan och kÀnslan. TrÀskaft ger yxan en traditionell, jordnÀra kÀnsla. De Àr ocksÄ oftast lite tyngre men mycket hÄllbara om de sköts vÀl. Hickory Àr en vanlig trÀtyp för yxskaft tack vare dess oövertrÀffade hÄllbarhet och styrka. Med rÀtt underhÄll kan ett trÀskaft hÄlla i Ärtionden, men om du slarvar kan trÀet torka ut och spricka. Kompositskaften Ä andra sidan Àr gjorda av moderna material som glasfiber, vilket resulterar i en starkare och lÀttare yxa. De krÀver mindre underhÄll och har ofta bra fuktresistens, vilket gör dem utmÀrkta för tuffa och vÄta förhÄllanden. Valet mellan trÀ och komposit beror mycket pÄ personlig smak och vilka arbetsuppgifter yxan ska anvÀndas för.

Bladmaterial och underhÄll

En annan viktig faktor Àr bladets material. De flesta yxor har blad av hÀrdat stÄl, men det finns varierande grader av hÄrdhet och kvalitet. NÀr du vÀljer en yxa, leta efter en med kombination av kolstÄlkvalitet (exempelvis 1045, 1055 eller 1060) som erbjuder bÀsta balans mellan vikt, hÄllbarhet och skÀrpa. Oberoende av vilket material bladet Àr gjort av Àr det viktigt att underhÄlla yxan genom regelbunden slipning, rengöring och oljning. Detta hjÀlper till att skydda stÄlet sÄ att det förblir skarpt, motstÄr slitage och kan hÄlla emot rost. Att ha rÀtt slipverktyg, sÄsom brynen, slipstenar och filar, samt regelbunden visuell och praktisk kontroll hjÀlper ocksÄ till att sÀkerstÀlla att din yxa förblir i toppform för alla dina friluftsÀventyr.

Tillbehör och skötsel av din yxa

NÀr du vÀl har hittat den perfekta yxan för dina Àventyr och arbetsuppgifter, finns det nÄgra tillbehör och rutiner för underhÄll som kan göra att din yxa hÄller lÀngre och fungerar bÀttre. Ett skyddande fodral Àr en bra investering för att skydda bÄde yxans blad och dina hÀnder nÀr den inte anvÀnds. Det finns mÄnga olika typer av bÀlten och hölster att vÀlja mellan, sÄ se till att hitta ett som passar din yxa och din personliga stil. Slipverktyg Àr ocksÄ nödvÀndiga för att hjÀlpa till att hÄlla din yxa vass och klar för anvÀndning. Det finns flera slipmetoder, allt frÄn slipstenar till diamantbrynen, sÄ vÀlj det som du kÀnner dig mest bekvÀm med och passar bÀst för ditt ÀndamÄl.

Vanliga FrÄgor och Svar

Valet av yxa beror pÄ anvÀndningsomrÄdet. För vedhuggning rekommenderas en skogsyxa, medan en camping- eller turist-yxa passar för friluftsliv. Se till att vÀlja en bekvÀm och hÄllbar modell för dina behov.
För att hugga ved rekommenderas en klyvyxa. Denna typ av yxa har en tyngre och bredare egg som effektivt klyver veden och ser till att du fÄr jobbet gjort snabbt och sÀkert.
För vedklyvning rekommenderas en klyvyxa med lÄngt skaft och relativt tungt huvud. Dessa yxor ger kraftfulla slag för att enkelt klyva vedtrÀn av olika storlekar.
Back to top button