Natur

Nationalpark i Sverige

I Sverige finns det 30 nationalparker med olika landskapstyper och möjlighet till mängder av upplevelser! I våra nationalparker finner du några av de bästa platserna att utforska och uppleva den svenska vildmarkens underverk.

I denna artikel ska vi redogöra för några av Sveriges mest imponerande nationalparker!

Upptäck Sveriges Spektakulära Nationalparker

Sverige är känt för sina fantastiska landskap och imponerande vyer. Från de snötäckta bergen i det arktiska norr till de frodiga skogarna i söder är Sverige ett land fullt av naturlig skönhet.

Här är några av de häftigaste nationalparkerna i Sverige som vi rekommenderar alla att någon gång utforska:

Abisko Nationalpark

Abisko Nationalpark

Mitt i Lapplands fjällvärld, söder om Torneträsk i småorten Abisko i Kiruna, finner du klassiska Abisko Nationalpark. Parken inrättades 1909 och omfattar 7 700 hektar.

Här kan du upptäcka den fantastiska skönheten i Sveriges hisnande djurliv och fantastiska landskap. Från de vördnadsvärda, snöklädda bergen till den fjällbjörksbeklädda Abiskodalen. Genom dalgången flyter Abiskojåkka fram genom en vacker ravin.Med sina imponerande floder och sjöar kommer du att fascineras av den här otroliga parkens enorma vidd och storslagenhet. Här hittar du också fjället Njullá som är lättillgängligt med en relativtutmanande vandring till toppen.

Förutom sin enorma storlek är Abisko också året runt hemvist för en mångfald av djur, växter och svampar. Med allt från från älg till lo och järv kan du vara säker på att få se några av landets mest älskade arter. Även fågellivet är rikt och här finns kungsörn, havsörn, jaktfalk och fjällvråk.

Parken har också några av landets mest imponerande vandringsleder och erbjuder ett utmärkt sätt att uppleva friluftslivets underverk. Vare sig du är ute efter en lugn promenad i skogen eller en utmanande vandring till toppen av det majestätiska berget Njullá kommer du att hitta massor av äventyr för att hålla dig underhållen.

Stenshuvud Nationalpark

Stenshuvud Nationalpark

I skånska Österlen i Simrishamns kommun ligger Stenshuvud Nationalpark. Stenshuvud nationalpark är en gömd pärla i Sverige som bara väntar på att du ska upptäcka dess spektakulära sevärdheter. Detta är en liten men beundransvärd nationalpark på endast 7 hektar som inrättades 1986. Stenshuvud Nationalpark har en sydlig karaktär med ganska stor biologisk mångfald. Parken är känd för sina gamla fornlämningar, odlingsrösen och stengärdsgårdar och sedan lång tid tillbaka påverkats av jordbruk och bete.

I Stenshuvud Nationalpark behöver du inte vandra länge för att se dess varierande landskap med ängar, lövskog och här finns också en fin sandstrand och klippstrand.

Med sitt överflöd av aktiviteter är Stenshuvud nationalpark den perfekta platsen för ett roligt och minnesvärt äventyr. Så vad väntar du på? Kom och upplev skönheten i Stenshuvud nationalpark redan i dag!

Sarek Nationalpark

Sarek Nationalpark

I Jokkmokks kommun i Lappland finner du Sarek Nationalpark som breder ut sig 197 000 hektar och är Sveriges näst största nationalpark, och Sveriges största högfjällsområde.

Sarek Nationalpark är en del av Lapplands världsarv Laponia, som har Europas största sammanhängande naturlandskap.

Här har det bott samer sedan urminnes tider som följt sina renars vandringar och i Sarek Nationalpark ligger det över 2000 meter höga fjäll och över 100 glaciärer!

I Sarek ligger också Ráhpavuobme, eller Rapadalen som den också kallas, som är ett väldigt speciellt deltalandskap med stora ängar och vidder.

En vandring i Sarek är en dröm för den äventyrslystne! Det är både utmanande, krävande och spännande att vandra i Sarek eftersom det varken finns vandringsleder eller stugor. Så se till att vara väl förberedd med tält och en stor ryggsäck fullmatad med förnödenheter och mat!

Sarek Nationalpark ligger i de nordligaste delarna av Sverige och är hem för några av de mest spektakulära bergslandskapen i världen. Från sina kuperade bergstoppar och glaciärdalar till sina orörda sjöar och floder är Sareks nationalpark verkligen en syn att skåda. Denna orörda vildmark är den perfekta platsen att utforska och fördjupa sig i naturens skönhet. Njut av en fridfull promenad längs Rapaflodens stränder, ta in den hisnande utsikten från toppen av berget Sarek eller bara koppla av i det spektakulära landskapets lugn. Med sin fantastiska naturskönhet och sitt unika djurliv kommer en resa till Sarek nationalpark garanterat att bli en minnesvärd upplevelse.

Vadvetjåkka Nationalpark

Vadvetjåkka Nationalpark

I Talma sameby i Kiruna, nordväst om Torneträsk vid riksgränsen mot Norge, hittar du Vadvetjåkka Nationalpark. Detta är ett spektakulärt resmål för både äventyrare och naturälskare. Parken erbjuder fantastiska vyer över orörd natur och ett varierat djurliv och breder ut sig över 2 630 hektar.

I Vadvetjåkka Nationalpark, som är uppkallad efter fjället Vadvetjåkka, hittar du frodiga fjällbjörksskogar, lugna sjöar, glaciärer, kalfjäll och myr. Parken är mycket ödslig och har en rik fjällflora och många fantastiska djupa grottor. Här har det av samer bedrivits renskötsel i deltalandet i flera hundra år.

Oavsett om du vandrar, cyklar, fiskar eller paddlar kajak finns det gott om aktiviteter att njuta av. Skönheten i Vadvetjåkka nationalpark är verkligen hisnande och kommer garanterat att lämna dig i häpnad. Så kom, utforska denna fantastiska park och upptäck skönheten i Sveriges stora friluftsliv.

Fulufjällets Nationalpark

Fulufjällets Nationalpark

Fulufjällets Nationalpark, i Älvdalens kommun i nordvästra Dalarna, ligger intill gränsen mot Trysils kommun i Norge. Denna nationalpark är relativt stor och är med sina 38 500 hektar Sveriges 6:e största nationalpark. Ytan består till 70% av fjällhed och kalfjäll.

Här ligger och Njupeskärs vattenfall som är hela 93 meter högt och ett av de högsta vattenfallen i Sverige.

Det är ett spännande naturlandskap, fyllt av fantastiska bergsutsikter, stora sjöar och magnifika vattenfall. 

Den har ett unikt läge i de skandinaviska bergen och är ett idealiskt resmål för vandrare som vill utmana sig själva och upptäcka parkens många gömda pärlor. Och om du är sugen på äventyr, varför inte prova en vild campingupplevelse? Från de hisnande solnedgångarna till de uppfriskande kristallklara floderna och bäckarna – Fulufjällets nationalpark är en vacker och oförglömlig upplevelse.

Skuleskogens Nationalpark

Vid kusten till Bottenhavet, 4 mil söder om Örnsköldsvik i Västernorrlands län i Ångermanland, ligger Skuleskogens Nationalpark. Den inrättas 1984, då som Sveriges 19:e nationalpark och består av både land och vatten med en storlek på 2 800 hektar. Skuleskogens Nationalpark är fylld av spännande historia inom naturgeografiska fenomen som ger svar på hur landhöjningen, inlandsisen och vågorna från havet har format landskapet.

Här möts gammal granskog som en magisk trollskog av branta berg, vackra insjöar och sandstränder. Detta är en perfekt plats att vandra på eftersom parken har 30 kilometer vandringsleder och massor av rastplatser där du kan tälta och flera övernattningsstugor.

Kom och utforska den 200 meter långa och 40 meter djupa Slåttdalsskrevan som bildades för hisnande 1200 miljoner år sedan av flytande magma som trängde upp från jordens inre.

Eller skåda den fantastiska utsikten från Slåttdalsberget som efter isens avsmältning en gång i tiden en period var under havsytan.

Det finns också härliga klippor för sol och bad på Tärnättholmarna som kan nås via landbryggor av sand och här syns också tydliga spår av landhöjningen.

Ja, här finns otroligt mycket intressant att se och oavsett om du är naturentusiast eller bara vill fly från vardagens stress och hetta är Skuleskogens Nationalpark det perfekta resmålet och ett måste för alla naturälskare. Så gör dig redo att bli förvånad och skapa oförglömliga minnen!

För att läsa mer om alla våra fantastiska nationalparker när du ska planera ditt besök kan du gå in här!

Vanliga Frågor och Svar

Sveriges största nationalpark är Padjelenta i Lappland och är 198 400 hektar stor. Parken är dock inte speciellt välbesökt (5000 besökare/år) och består till största delen av ett öppet fjällandskap.

Det finns 30 nationalparker i Sverige, spridda över hela landet. Den äldsta, Fulufjället Nationalpark, inrättades 1909 och den nyaste, Åsnens Nationalpark, inrättades 2018. Parkerna är hemvist för en stor variation av flora och fauna, vilket gör det möjligt för besökare att utforska, uppleva och uppskatta naturens skönhet.

Back to top button