Natur

Nationalpark i Sverige

I Sverige finns det 30 nationalparker med olika landskapstyper och möjlighet till mÀngder av upplevelser! I vÄra nationalparker finner du nÄgra av de bÀsta platserna att utforska och uppleva den svenska vildmarkens underverk.

I denna artikel ska vi redogöra för nÄgra av Sveriges mest imponerande nationalparker!

UpptÀck Sveriges SpektakulÀra Nationalparker

Sverige Àr kÀnt för sina fantastiska landskap och imponerande vyer. FrÄn de snötÀckta bergen i det arktiska norr till de frodiga skogarna i söder Àr Sverige ett land fullt av naturlig skönhet.

HÀr Àr nÄgra av de hÀftigaste nationalparkerna i Sverige som vi rekommenderar alla att nÄgon gÄng utforska:

Abisko Nationalpark

Abisko Nationalpark

Mitt i Lapplands fjÀllvÀrld, söder om TornetrÀsk i smÄorten Abisko i Kiruna, finner du klassiska Abisko Nationalpark. Parken inrÀttades 1909 och omfattar 7 700 hektar.

HÀr kan du upptÀcka den fantastiska skönheten i Sveriges hisnande djurliv och fantastiska landskap. FrÄn de vördnadsvÀrda, snöklÀdda bergen till den fjÀllbjörksbeklÀdda Abiskodalen. Genom dalgÄngen flyter AbiskojÄkka fram genom en vacker ravin.Med sina imponerande floder och sjöar kommer du att fascineras av den hÀr otroliga parkens enorma vidd och storslagenhet. HÀr hittar du ocksÄ fjÀllet Njullå som Àr lÀttillgÀngligt med en relativtutmanande vandring till toppen.

Förutom sin enorma storlek Ă€r Abisko ocksĂ„ Ă„ret runt hemvist för en mĂ„ngfald av djur, vĂ€xter och svampar. Med allt frĂ„n frĂ„n Ă€lg till lo och jĂ€rv kan du vara sĂ€ker pĂ„ att fĂ„ se nĂ„gra av landets mest Ă€lskade arter. Även fĂ„gellivet Ă€r rikt och hĂ€r finns kungsörn, havsörn, jaktfalk och fjĂ€llvrĂ„k.

Parken har ocksÄ nÄgra av landets mest imponerande vandringsleder och erbjuder ett utmÀrkt sÀtt att uppleva friluftslivets underverk. Vare sig du Àr ute efter en lugn promenad i skogen eller en utmanande vandring till toppen av det majestÀtiska berget Njullå kommer du att hitta massor av Àventyr för att hÄlla dig underhÄllen.

Stenshuvud Nationalpark

Stenshuvud Nationalpark

I skĂ„nska Österlen i Simrishamns kommun ligger Stenshuvud Nationalpark. Stenshuvud nationalpark Ă€r en gömd pĂ€rla i Sverige som bara vĂ€ntar pĂ„ att du ska upptĂ€cka dess spektakulĂ€ra sevĂ€rdheter. Detta Ă€r en liten men beundransvĂ€rd nationalpark pĂ„ endast 7 hektar som inrĂ€ttades 1986. Stenshuvud Nationalpark har en sydlig karaktĂ€r med ganska stor biologisk mĂ„ngfald. Parken Ă€r kĂ€nd för sina gamla fornlĂ€mningar, odlingsrösen och stengĂ€rdsgĂ„rdar och sedan lĂ„ng tid tillbaka pĂ„verkats av jordbruk och bete.

I Stenshuvud Nationalpark behöver du inte vandra lÀnge för att se dess varierande landskap med Àngar, lövskog och hÀr finns ocksÄ en fin sandstrand och klippstrand.

Med sitt överflöd av aktiviteter Àr Stenshuvud nationalpark den perfekta platsen för ett roligt och minnesvÀrt Àventyr. SÄ vad vÀntar du pÄ? Kom och upplev skönheten i Stenshuvud nationalpark redan i dag!

Sarek Nationalpark

Sarek Nationalpark

I Jokkmokks kommun i Lappland finner du Sarek Nationalpark som breder ut sig 197 000 hektar och Àr Sveriges nÀst största nationalpark, och Sveriges största högfjÀllsomrÄde.

Sarek Nationalpark Àr en del av Lapplands vÀrldsarv Laponia, som har Europas största sammanhÀngande naturlandskap.

HÀr har det bott samer sedan urminnes tider som följt sina renars vandringar och i Sarek Nationalpark ligger det över 2000 meter höga fjÀll och över 100 glaciÀrer!

I Sarek ligger ocksÄ Råhpavuobme, eller Rapadalen som den ocksÄ kallas, som Àr ett vÀldigt speciellt deltalandskap med stora Àngar och vidder.

En vandring i Sarek Àr en dröm för den Àventyrslystne! Det Àr bÄde utmanande, krÀvande och spÀnnande att vandra i Sarek eftersom det varken finns vandringsleder eller stugor. SÄ se till att vara vÀl förberedd med tÀlt och en stor ryggsÀck fullmatad med förnödenheter och mat!

Sarek Nationalpark ligger i de nordligaste delarna av Sverige och Àr hem för nÄgra av de mest spektakulÀra bergslandskapen i vÀrlden. FrÄn sina kuperade bergstoppar och glaciÀrdalar till sina orörda sjöar och floder Àr Sareks nationalpark verkligen en syn att skÄda. Denna orörda vildmark Àr den perfekta platsen att utforska och fördjupa sig i naturens skönhet. Njut av en fridfull promenad lÀngs Rapaflodens strÀnder, ta in den hisnande utsikten frÄn toppen av berget Sarek eller bara koppla av i det spektakulÀra landskapets lugn. Med sin fantastiska naturskönhet och sitt unika djurliv kommer en resa till Sarek nationalpark garanterat att bli en minnesvÀrd upplevelse.

VadvetjÄkka Nationalpark

VadvetjÄkka Nationalpark

I Talma sameby i Kiruna, nordvÀst om TornetrÀsk vid riksgrÀnsen mot Norge, hittar du VadvetjÄkka Nationalpark. Detta Àr ett spektakulÀrt resmÄl för bÄde Àventyrare och naturÀlskare. Parken erbjuder fantastiska vyer över orörd natur och ett varierat djurliv och breder ut sig över 2 630 hektar.

I VadvetjÄkka Nationalpark, som Àr uppkallad efter fjÀllet VadvetjÄkka, hittar du frodiga fjÀllbjörksskogar, lugna sjöar, glaciÀrer, kalfjÀll och myr. Parken Àr mycket ödslig och har en rik fjÀllflora och mÄnga fantastiska djupa grottor. HÀr har det av samer bedrivits renskötsel i deltalandet i flera hundra Är.

Oavsett om du vandrar, cyklar, fiskar eller paddlar kajak finns det gott om aktiviteter att njuta av. Skönheten i VadvetjÄkka nationalpark Àr verkligen hisnande och kommer garanterat att lÀmna dig i hÀpnad. SÄ kom, utforska denna fantastiska park och upptÀck skönheten i Sveriges stora friluftsliv.

FulufjÀllets Nationalpark

FulufjÀllets Nationalpark

FulufjĂ€llets Nationalpark, i Älvdalens kommun i nordvĂ€stra Dalarna, ligger intill grĂ€nsen mot Trysils kommun i Norge. Denna nationalpark Ă€r relativt stor och Ă€r med sina 38 500 hektar Sveriges 6:e största nationalpark. Ytan bestĂ„r till 70% av fjĂ€llhed och kalfjĂ€ll.

HÀr ligger och NjupeskÀrs vattenfall som Àr hela 93 meter högt och Àr Sveriges högsta vattenfall.

Det Àr ett spÀnnande naturlandskap, fyllt av fantastiska bergsutsikter, stora sjöar och magnifika vattenfall. 

Den har ett unikt lĂ€ge i de skandinaviska bergen och Ă€r ett idealiskt resmĂ„l för vandrare som vill utmana sig sjĂ€lva och upptĂ€cka parkens mĂ„nga gömda pĂ€rlor. Och om du Ă€r sugen pĂ„ Ă€ventyr, varför inte prova en vild campingupplevelse? FrĂ„n de hisnande solnedgĂ„ngarna till de uppfriskande kristallklara floderna och bĂ€ckarna – FulufjĂ€llets nationalpark Ă€r en vacker och oförglömlig upplevelse.

Skuleskogens Nationalpark

Vid kusten till Bottenhavet, 4 mil söder om Örnsköldsvik i VĂ€sternorrlands lĂ€n i Ångermanland, ligger Skuleskogens Nationalpark. Den inrĂ€ttas 1984, dĂ„ som Sveriges 19:e nationalpark och bestĂ„r av bĂ„de land och vatten med en storlek pĂ„ 2 800 hektar. Skuleskogens Nationalpark Ă€r fylld av spĂ€nnande historia inom naturgeografiska fenomen som ger svar pĂ„ hur landhöjningen, inlandsisen och vĂ„gorna frĂ„n havet har format landskapet.

HÀr möts gammal granskog som en magisk trollskog av branta berg, vackra insjöar och sandstrÀnder. Detta Àr en perfekt plats att vandra pÄ eftersom parken har 30 kilometer vandringsleder och massor av rastplatser dÀr du kan tÀlta och flera övernattningsstugor.

Kom och utforska den 200 meter lÄnga och 40 meter djupa SlÄttdalsskrevan som bildades för hisnande 1200 miljoner Är sedan av flytande magma som trÀngde upp frÄn jordens inre.

Eller skÄda den fantastiska utsikten frÄn SlÄttdalsberget som efter isens avsmÀltning en gÄng i tiden en period var under havsytan.

Det finns ocksÄ hÀrliga klippor för sol och bad pÄ TÀrnÀttholmarna som kan nÄs via landbryggor av sand och hÀr syns ocksÄ tydliga spÄr av landhöjningen.

Ja, hÀr finns otroligt mycket intressant att se och oavsett om du Àr naturentusiast eller bara vill fly frÄn vardagens stress och hetta Àr Skuleskogens Nationalpark det perfekta resmÄlet och ett mÄste för alla naturÀlskare. SÄ gör dig redo att bli förvÄnad och skapa oförglömliga minnen!

För att lÀsa mer om alla vÄra fantastiska nationalparker nÀr du ska planera ditt besök kan du gÄ in hÀr!

Vanliga FrÄgor och Svar

Sveriges största nationalpark Ă€r Padjelenta i Lappland och Ă€r 198 400 hektar stor. Parken Ă€r dock inte speciellt vĂ€lbesökt (5000 – 10000 besökare/Ă„r) KĂ€lla SCB och bestĂ„r till största delen av ett öppet fjĂ€llandskap.

Det finns 30 nationalparker i Sverige, spridda över hela landet. Den Ă€ldsta, FulufjĂ€llet Nationalpark, inrĂ€ttades 1909 och den nyaste, Åsnens Nationalpark, inrĂ€ttades 2018. Parkerna Ă€r hemvist för en stor variation av flora och fauna, vilket gör det möjligt för besökare att utforska, uppleva och uppskatta naturens skönhet.

Back to top button