Natur

Ädelsten i Sverige

Ifall du vill hitta ädelsten i Sverige rekommenderar vi dig att gå till närmsta smyckeshandlare då förekomsten av ädelsten i Sverige dessvärre är i det närmsta obefintligt. Men det har faktiskt hittats ädelsten även i Sverige!

Läs vidare för att få reda på vilken ädelsten som hittats i Sverige, hur ädelstenar bildas, och annat intressant om ädelstenar!

Så Bildas en Ädelsten

De flesta ädelstenar är mineraler som innebär att de är naturligt bildade beståndsdelar i jordskorpan.

Från bländande diamanter till fascinerande smaragder – ädelstenar har fängslat människor i tusentals år med sin skönhet och sällsynthet. Men har du någonsin undrat hur dessa ädelstenar bildas djupt under jordytan? Låt oss ta en resa genom de geologiska processer som ger upphov till de fantastiska ädelstenar som vi värdesätter idag.

Så bildas en ädelsten:

Genom att förstå de komplexa processer som är inblandade i bildandet av ädelstenar kan vi uppskatta dessa vackra naturunderverk ännu mer!

Typer av Ädelstenar som Hittats i Sverige

 I Långban, som är en liten enslig gruvby i Värmland, har man hittat flest olika stensorter i världen. Sverige har också stått för upptäckten av 1/10 av alla grundämnen på jorden och det finns både sällsynta metaller och malmer. Då kan man ju tycka att det även borde finnas massa ädelsten, men faktum är att det aldrig hittats rapporterats om att det hittats sten, förutom bergskristall, med tillräckligt god kvalitet och klarhet för att kunna slipas till ädelstenar.

topaz and garnet

Enda ädelstenarna som rapporterats ha hittats i Sverige är:

Kvarts, som klassas som en halvädelsten, har hittats på många platser i Sverige och går faktiskt att hitta på egen hand utan allt för mycket sökande

Andra stenar och mineraler som finns i Sverige som kan ha potential att slipas till ädelstenar:

Bärnsten finns i ganska rikliga mängder i södra Sverige men faktum är att bärnsten tekniskt sett inte är en ädelsten och merparten är billig och ogenomskinlig.

Verktyg och Tekniker för att Samla Ädelstenar

Om du vill ge dig på ett försök att samla in några av Sveriges ädelstenar behöver du rätt verktyg och tekniker för att hitta den gömda skatten. En enkel stenhammare är ett måste för varje seriös samlare, så att du kan hugga bort ytan och få en uppfattning om vad som lurar under ytan. Du behöver också en mängd olika insamlingspåsar och behållare för att förvara dina fynd, och ett förstoringsglas för att få en närmare titt på alla fantastiska exemplar som du kan stöta på. Slutligen, lite tålamod och uthållighet kan räcka långt – man vet aldrig när man kan hitta ädelsten!

Bevara Ädelstenarnas Skönhet

Att bevara ädelstenarnas skönhet är ett absolut måste. Genom att förstå deras ursprung och de processer som får dem att glittra kan vi se till att dessa värdefulla ädelstenar förblir i bästa möjliga skick. Om vi tar oss tid att förstå dessa stenars intrikata egenskaper och hur man håller dem vackra kan vi skydda deras skönhet för kommande generationer. Det är en rolig och spännande process, eftersom varje ädelsten har sina egna unika egenskaper som gör den speciell. Från hur de reflekterar ljus till deras individuella färger och former kan vi uppskatta och bevara deras skönhet med lite kunskap och omsorg.

Vanliga Frågor och Svar:

I Sverige är de vanligaste ädelstenarna som finns att köpa diamanter, safirer, rubiner och smaragder samt andra kvartsarter som ametist, krysoberyl, citrin, topas och turmalin.

I Sverige finns det bergskristall uppe i norr, men inga fyndigheter av betydelse har rapporterats sedan de gamla fynden i Odenfjäll i Jämtland och fynden i Rutströmsselet nära Riksgränsen.

Safirer förkommer i berggrund av marmor och basalt och brytning av safir sker främst i Brasilien, Burma, Sri Lanka, Australien, Thailand, Kambodja, Malawi och Kenya.

Nej, de huvudsakliga fyndplatserna för jadeit är framförallt Guatemala, Nya Zeeland, Mayanmar och Kalifornien i USA.

Back to top button