Sniglars Fascinerande Biologi
Anatomi och fysiologi
Snigelns sinnen och beteende
1
Syn: Sniglar har ögon som sitter på toppen av deras tentakler som hjälper dem att detektera ljus och rörelse.
2
Hörsel: Sniglar har inte något utvecklat hörselsystem men kan ändå känna vibrationer genom marken med hjälp av sitt muskulösa ‘fot.’
3
Lukt och smak: Sniglar har kemoreceptorer på sina tentakler som gör att de kan känna av dofter och smaker i sin omgivning.
4
Beteenden: Sniglar är mest aktiva på kvällen och natten då luftfuktigheten är högre, och de gärna söker efter fuktig plats för att hålla sig fräscht återfuktade. På natten är också rovdjur som fåglar mindre aktiva. När sniglar känner av fara, drar de sig generellt in i sitt hus eller dra in deras kropp för att skydda sig.
Det är fascinerande att inse hur så små och enkla organismer som sniglar kan ha sådan komplexitet när det gäller sina sinnen och beteende. Vi skulle kunna lära oss mycket genom att observera och studera hur dessa djur navigerar genom en värld som kan vara både farlig och möjlig med hjälp av sina anpassade egenskaper.

Snigelns Rörelsemekanism
Slem och dess funktion
Muskelkontraktioner för förflyttning
Olika Snigelarter och deras Hastigheter
Trädgårdssniglar
Låt oss börja med de små krabaterna som ofta dyker upp i våra trädgårdar – trädgårdssniglarna. De flesta trädgårdssniglar, som den vanliga skogssnigeln (Arionidae), rör sig långsamt, i genomsnitt bara cirka 3 millimeter per sekund. Tänk dig en krypande bebis med en astronomisk gäspning mellan varje steg, så har du en uppfattning om snigelns tempo! Det betyder att det tar ungefär en hel minut för en snigel att röra sig en meter framåt. Trögare än sirap, men de är inte mindre fascinerande för det!
Skogssniglar
Skogssniglar, som de större Arion-arterna, föredrar fuktiga och skuggiga platser, gärna inne bland träd och under löv. Även här talar vi om långsamt tempo, men något kvickare än deras trädgårds-kompisar. En skogssnigel kan röra sig cirka 4 millimeter per sekund – som att kasta en spotta i havet, men ändå! Deras hemliga vapen? De är bra på att hitta fuktig jord och lättrampade stigar under lövverket, vilket kanske kan öka deras hastighet något. Men förvänta dig ingen hisnande fart där heller!

Exotiska sniglar
Och hur är det med exotiska sniglar då, tokrallar de fram som en motorcykel på tomgång? Nej, kanske inte så snabbt – men vissa arter är faktiskt kvickare än våra svenska sniglar. Till exempel kan jätteafrikansk landsnigel (Achatina fulica) röra sig upp till 8 millimeter per sekund, vilket är dubbelt så snabbt som sina skandinaviska kusiner. Men även om de är “snabba” enligt snigelvärldens standard, är de fortfarande långsammare än ett nyvaknat gäng pensionärer på väg till Konsum. Kort sagt, sniglar och fart går inte hand i hand, oavsett deras härkomst!
Snigelns Överlevnadsstrategier i det Vilda
Slughus som skydd
