Natur

Hur Ser FĂ€stingbett Ut?

Vi har alla hört talas om fÀstingar och riskerna med att bli biten av dessa smÄ marodörer. Men vet du egentligen hur ett fÀstingbett ser ut och hur man kan undvika dessa smÄ skadedjur? I den hÀr artikeln tar vi en nÀrmare titt pÄ just dessa frÄgor. Du kommer fÄ veta vad du ska hÄlla utkik efter och hur du kan minska risken för att bli smittad av nÄgon av de sjukdomar som fÀstingar kan bÀra pÄ. SÄ ta det lugnt, vi har koll pÄ lÀget och ger dig all information du behöver för att vara pÄ sÀker sida nÀr du ger dig ut i naturen.

KĂ€nna igen FĂ€stingbett: Tecken och Symptom

Första steget i att förstÄ fÀstingbett Àr att kÀnna igen dem och uppmÀrksamma de vanliga tecken och symptom som de kan orsaka. Om du nyligen har spenderat tid utomhus, Àr det viktigt att hÄlla ett öga pÄ eventuella bett eller mÀrken som dyker upp pÄ din hud efterÄt. FÀstingbett har en tendens att vara smÄ och kan förvÀxlas med andra typer av insektsbett, men det finns vissa sÀrdrag som kan hjÀlpa dig att identifiera dem. Vi kommer nu att titta nÀrmare pÄ vad just du bör vara uppmÀrksam pÄ och vilka vanliga reaktioner som kan uppstÄ.

Vad du bör titta efter

NÀr det gÀller fÀstingbett finns det nÄgra specifika saker du bör vara extra uppmÀrksam pÄ. För det första, titta efter smÄ röda mÀrken eller svullnader dÀr fÀstingen har bitit. Dessa bettmÀrken kan ibland ha en ljusare mitt kring bettets epicentrum, men det Àr inte alltid fallet. OmrÄdet runt bettet kan ocksÄ kÀnnas ömt eller klia, men storleken och intensiteten av rodnaden kan variera frÄn person till person. Ett annat viktigt tecken att hÄlla utkik efter Àr omrÄden med onormalt utbredd rodnad som skulle kunna vara tecken pÄ borreliainfektion ocksÄ kallad erythema migrans. Detta Àr en mer allvarlig indikation och bör tas pÄ stort allvar.

Vanliga reaktioner pÄ ett fÀstingbett

Olika mÀnniskor har olika reaktioner pÄ fÀstingbett, men det finns vissa vanliga trender att vara medveten om.

Om du upplever nÄgot av dessa mer allvarliga symptom Àr det viktigt att kontakta vÄrden för att fÄ rÀtt diagnos och behandling. Kom Àven ihÄg att om du hittar sjÀlva fÀstingen fortfarande fÀst vid din hud Àr det avgörande att du tar bort den korrekt, vilket vi kommer att beskriva i kommande avsnitt.

De Sjukdomar FĂ€stingar kan BĂ€ra PĂ„

FÀstingar kan vara smÄ och ofarliga, men de kan ocksÄ bÀra pÄ sjukdomar som kan bli allvarliga om de inte behandlas i tid. Det Àr viktigt att vara informerad om vilka sjukdomar fÀstingar kan orsaka, sÄ man snabbt kan söka hjÀlp vid rÀtt symptom. TBE och borrelia Àr tvÄ vanliga sjukdomar fÀstingar kan bÀra pÄ.

TBE: fÀstingburen hjÀrninflammation

TBE, eller fĂ€stingburen hjĂ€rninflammation, Ă€r en virussjukdom som sprids via fĂ€stingbett. Även om det Ă€r ganska ovanligt att drabbas av TBE, kan det leda till allvarliga konsekvenser för den som smittas. Symptom pĂ„ TBE kan likna en vanlig influensa med feber, huvudvĂ€rk och muskelvĂ€rk som vanliga tecken. Vissa drabbade personer upplever inga symptom alls, medan andra tyvĂ€rr fĂ„r mer lĂ„ngvariga besvĂ€r som pĂ„verkar bĂ„de hjĂ€rnan och nervsystemet. Om du misstĂ€nker att du eller nĂ„gon i din nĂ€rhet har drabbats av TBE Ă€r det viktigt att uppsöka vĂ„rden för att fĂ„ rĂ€tt diagnos och behandling. Viktigt att komma ihĂ„g Ă€r ocksĂ„ att det finns ett vaccin mot TBE, sĂ„ om du vistas mycket i fĂ€stingtĂ€ta omrĂ„den bör du övervĂ€ga att vaccinera dig.

Borrelia: en vanlig bakteriell infektion

Borrelia Àr en annan sjukdom som kan smitta genom fÀstingbett, och det Àr betydligt vanligare Àn TBE. Borrelia orsakas av bakterier som fÀstingen bÀr pÄ och överför till mÀnniskan vid bettet. Symptom pÄ borrelia kan variera mycket, men ett vanligt tecken nÄgra dagar efter bettet Àr en rodnad eller utslag runt bettstÀllet som successivt vÀxer i storlek. Det kan Àven förekomma influensaliknande symptom som feber, huvudvÀrk och trötthet. Om du misstÀnker att du har blivit smittad med borrelia, bör du uppsöka vÄrd snarast. Behandling av borrelia sker med antibiotika, och ju tidigare behandlingen pÄbörjas, desto mindre sannolikt Àr det att man drabbas av mer lÄngvariga besvÀr. Genom att vara uppmÀrksam pÄ fÀstingbett och de symptom de kan orsaka, kan du undvika att sjukdomen fÄr fÀste i kroppen och i vÀrsta fall orsakar bestÄende men.

SĂ„ Skyddar du Dig mot FĂ€stingar

För att minska risken för fĂ€stingbett och de sjukdomar de kan orsaka gĂ€ller det att vara vĂ€l förberedd nĂ€r man rör sig i skog och mark. Å andra sidan, vem vill inte njuta av naturen utan att vara orolig för pĂ„hopp frĂ„n dessa blodtörstiga kryp? Okej, lĂ„t oss fokusera pĂ„ hur du bĂ€st skyddar dig. Ett utmĂ€rkt första steg Ă€r att anvĂ€nda klĂ€der som tĂ€cker sĂ„ mycket hud som möjligt, sĂ€rskilt runt armar och ben. TĂ€nk lager-pĂ„-lager, löst sittande, lĂ„ngĂ€rmade tröjor och lĂ„ngbyxor. Föredra ljusa fĂ€rger; dĂ„ syns fĂ€stingarna lĂ€ttare och du kan undvika att de följer med hem. Dra strumporna över byxorna och anvĂ€nd företrĂ€desvis stövlar istĂ€llet för öppna skor för att göra det extra svĂ„rt för fĂ€stingarna att hitta en bitplats.

KlÀder som minskar risken för bett

Att bÀra lÀmpliga klÀder nÀr du Àr utomhus kan göra en stor skillnad nÀr det kommer till att skydda dig mot fÀstingbett. Speciellt om du tÀnker vistas i skog och mark dÀr risken för fÀstingar Àr högre. Genom att följa nÄgra enkla rÄd kan du minska risken för att bli biten och dÀrmed minska risken för virus- och bakterieinfektioner som dessa smÄ kryp kan bÀra pÄ.

1

AnvÀnd lÄngÀrmade tröjor och lÄngbyxor.

2

VÀlj ljusa och tÀta tyger som gör det lÀttare att upptÀcka fÀstingar.

3

Stoppa in tröjan i byxorna och byxbenen i strumporna, sÄ att det blir fÀrre ingÄngspunkter för fÀstingar att krypa in pÄ din hud.

4

AnvÀnd en hatt för att skydda huvudet och hÄret.

AnvÀnda insektsmedel för extra skydd

Men klĂ€der Ă€r bara en bit av pusslet nĂ€r det kommer till fĂ€stingskydd – insektsmedel kan ge dig en extra nivĂ„ av sĂ€kerhet. Och tur Ă€r vĂ€l det, för ibland vill man ju bara slappa i grĂ€set med kortĂ€rmat utan hela den dĂ€r utrustningen, eller hur? Insektsmedel innehĂ„llande Ă€mnen som DEET, IR3535 eller Icaridin rekommenderas för att avskrĂ€cka fĂ€stingar. Spraya medlet inte bara pĂ„ huden utan Ă€ven pĂ„ klĂ€derna för bĂ€sta effekt. Se dock till att följa instruktionerna noga och undvik kontakt med ögon och mun. Om du har barn under tvĂ„ Ă„r, rĂ„dgör med apotekspersonal för att fĂ„ lĂ€mpliga produkter. Leta efter mĂ„ttligt prissatta naturliga alternativ i handeln för dig som vill hĂ„lla sig borta frĂ„n kemikalier. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att regelbundet kolla kroppen efter fĂ€stingar, speciellt under Ă„rets varmare mĂ„nader. Och dĂ€r har vi det! Genom att följa dessa enkla steg kan du njuta av utomhusvistelse med gott samvete och ro i sinnet.

Detta Ska du Göra om du Blivit Biten av en FÀsting

Oj, sÄ trÄkigt att du blivit biten av en fÀsting! Men oroa dig inte alltför mycket; det finns saker du kan göra för att minska risken för sjukdomar som TBE och borrelia:

Det absolut viktigaste Àr att ta bort fÀstingen sÄ snabbt som möjligt, helst inom 24 timmar efter bettet. Börja med att sterilisera en pincett eller en speciell fÀstingborttagare och greppa försiktigt fÀstingen sÄ nÀra huden som möjligt. Dra sedan rakt ut, utan att vrida eller krossa fÀstingen. NÀr du fÄtt ut den lilla krabaten kan du rengöra bettet med tvÄl och vatten, samt sprita av omrÄdet för att minska infektionsrisken.

Vanliga FrÄgor och Svar

Efter ett fÀstingbett kan huden bli röd och svullen runt bett-omrÄdet. Ibland kan man se en tydlig stickkanal, men det försvinner vanligtvis efter nÄgra dagar. Om rodnad och svullnad ökar eller sprider sig, kan det indikera en infektion som borrelios och bör undersökas av lÀkare.
Borreliautslag, Àven kallat erythema migrans, Àr oftast en karakteristisk rodnad som börjar vid fÀstingbettet och successivt breder ut sig till att bli större ringformade flÀckar. Utslagets form och fÀrg kan dock variera, ibland med en ljusare central del omgivet av en röd kant.
Efter att ha blivit biten av en fĂ€sting i Sverige Ă€r det viktigt att hĂ„lla koll pĂ„ bettstĂ€llet. Om du utvecklar en rodnad eller ringformad hudutslag som vĂ€xer i storlek, upp till flera centimeter, inom 3–30 dagar efter bettet bör du kontakta vĂ„rdcentralen för att utesluta borreliainfektion.
NÀr du upptÀcker ett fÀstingbett bör du snabbt ta bort fÀstingen med en pincett eller fÀstingborttagare, dra rakt ut utan att vrida. EfterÄt, rengör omrÄdet noggrant med tvÄl och vatten eller desinfektionsmedel. HÄll koll pÄ bettstÀllet och observera eventuella förÀndringar eller symtom pÄ sjukdom notera speciellt om det bildas ett större hudutslag i ringform.
Back to top button