Sport & Fritid

Haspelspö Bäst i Test [2024]

Ett haspelspö är den vanligaste formen av kastspö som har rullen och ringarna på undersidan till skillnad från ett spinnspö som har rulle och ringar på ovansidan. Ett haspelspö är dock både billigare, enklare och mera mångsidigt än ett spinnspö som främst är till för att fånga riktigt stora fiskar.

Vi har tagit fram de bästa haspelspöna för olika användningsområden:

Haspelspö Bäst i Test

4.9/5

Den nya tekniken hos Patriot Ambidex Trekker gör att spöet är starkt men samtidigt mycket tunt och känsligt. En unik tillverkningsprocess binder de yttre fibrerna vilket gör att toppen blir starkare och tunnare. Trots de tekniska framstegen ser dessa spön bra ut med en snygg vit polering och Eva-handtag. De levereras också med Sin Salt som ger mindre friktion, längre kast och minskat slitage med tiden. Detta haspelspö säkerställer större spö- och toppstyrka och längre kaststräckor än konkurrenter som till exempel Abu Garcia Vendetta.

Bästa Haspelspö Premium

4.8/5

Abu Garcia Best X är rätt spö för dig som letar efter ett pålitligt och kraftfullt gäddspö med kvalitetskomponenter till ett överkomligt pris. Detta haspelspö är till för att fånga de riktigt stora gäddorna.

Bästa Haspelspö Budget

4.3/5

Daiwa är ett varumärke som utmärker sig som en av de mest välkända tillverkarna inom fiskespöbranschen och grundades redan 1955.

Detta haspelspöet är riktigt känsligt och prisvärt!

Köpguide Haspelspö

Innan du gör ditt köp finns det vissa viktiga egenskaper som du bör titta efter och vara medveten om. Genom att känna till dessa kan du försäkra dig om att du köper det perfekta spinnspöet för dig, anpassat till din fiskestil och nivå. För att hitta den bästa haspelrullen till ditt spö läs gärna vår guide!

Detta ska du tänka på innan du köper ett haspelspö:

Effekt

Ett haspelspös effekt brukar benämnas som lätt-medium-tung. Dessa används för att beskriva styrkan och lyftkraften hos spöna.

Ett tungt haspelspö tillverkas av starkare och tyngre beten och linor eftersom de kan lyfta mer vikt och ge den typ av kraft som du behöver för att dra in stora beten eller fiska dig igenom hinder i vattnet, som t.ex. ogräs och andra vattenväxter.

Som namnet antyder kommer dessa spön att vara tyngre att hålla i och kan vara lite tröttande att använda under längre perioder. Lätta spön å andra sidan är utformade för mindre beten på tunnare linor.

Var noga med att matcha betesvikten till spöets styrka, annars kan toppen skadas eller gå sönder och till och med knäcka spöet.

I slutändan måste du bestämma om den typ av fiske du vill bedriva kräver ett haspelspö med lätt, medel eller tung kraft innan du väljer spö och gör ett köp.

Action

Korrelation mellan fiskespöets aktion och effekt

För att hänvisa till verkan använder tillverkarna ord som “snabb”, “medium”, “måttlig” och “långsam”. Ibland kombineras de för att få lite mer precision, till exempel: medium-fast.

Action avser hur mycket och var spinnspöet böjer sig när det finns en vikt som drar på det.

Haspelspön med snabb verkan kommer till exempel att böja sig vid spetsen, medan spön med medelhög verkan böjer sig i mitten och spön med långsam verkan böjer sig mycket närmare rullen.

Spön med snabb verkan ger inte mycket spelrum, så de tenderar att vara styva och mer känsliga.

Detta gör att du kan känna även ett mycket lätt napp. Spön med långsam verkan är mycket mer flexibla och böjer sig mycket mer än spön med snabb verkan. Eftersom de behåller mer kraft i spöet kan du kasta längre.

Längd

Med ett längre spö kan du kasta längre, men ett kortare spö, även om det inte kastar lika långt, är mer exakt och du kan vara säker på att inte kasta på ogräs eller andra hinder.

Om du är ute efter precision ska du välja ett kortare haspelspö. Om du kastar i breda vatten ska du välja ett längre spö.

Endelat eller tvådelat

Den stora fördelen med tvådelade spön är att de är enkla att transportera, och med tanke på att de flesta fiskebåtar inte får plats med för långa spön, får ett tvådelat spö lätt plats på din båt utan problem. Nackdelen är att tvådelade spön ofta förlorar känslighet vid anslutningen, vilket gör det svårare att upptäcka lättare fångster. Detta kan göra din fiskeresa mindre givande överlag.

Designen av haspelspön blir dock all mer utvecklad och innovativ, vilket innebär att vissa tvådelade spön inte nödvändigtvis behöver innebära att du offrar känsligheten.

I slutändan måste du avväga om du värderar bärbarhet högre än känslighet, eller tvärtom, innan du bestämmer dig för ett en- eller tvådelat haspelspö.

Material

Ett haspelspö består vanligtvis av antingen glasfiber, grafit eller kompositmaterial.

Glasfiber

Spön av glasfiber är extremt robusta och slitstarka. De är dock ofta tunga att hålla i och kan sakna den viktiga känsligheten. Detta gör dem något mindre effektiva och definitivt mer tröttsamma att hålla i handen.

Grafit

Spön i grafit är däremot mycket lätta och mycket känsliga, men de kan vara ömtåliga och kräver mer uppmärksamhet och omsorg än glasfiber.

Komposit

Spön av kompositmaterial kombinerar de positiva aspekterna av glasfiber och grafit.

Bestäm om styrka överstiger känslighet i betydelse för dig personligen innan du väljer vilket material du ska välja.

Handtag för haspelspön är vanligtvis tillverkade av antingen kork eller EVA-skum. Kork är dock det mest traditionella handtagsmaterialet. Det känns bekvämt i handen och ger ett bra grepp även när dina händer är våta. Kork av god kvalitet är dock svårare att få tag på nuförtiden, och därför ersätter många tillverkare med korkkompositer. En del av dessa substitut fungerar alldeles utmärkt och ger ett bra grepp, men en del kan vara för tunga och saknar den komfort som ett konventionellt korkhandtag ger.

EVA-skum är den modernare uppdateringen av kork. Det är ett mycket robustare material, lättare att rengöra och känns mindre tungt i handen. Detta kan minska spöets vikt totalt sett.

Det är bäst att fysiskt prova både kork- och EVA-skumhandtag så att du kan avgöra vilket som känns bäst för dig innan du gör ett köp.

Pris

Priset är en stor faktor att ta hänsyn till när du köper ett haspelspö, särskilt eftersom fiskeutrustning snabbt kan bli väldigt dyrt om du inte håller ögonen öppna.

Se till att kontrollera att funktionerna är solida och byggda för hållbarhet och lång livslängd. Att köpa billiga spön som slits och går sönder snabbt blir faktiskt dyrare i längden.

Kontrollera också om det finns en garanti, så att du kan vara säker på att tillverkaren har uppmärksammat att göra en produkt som håller länge.

Till Sist

Haspelspön är för många sportfiskare det ultimata spöet att väja; de är enkla att använda, kan fungera i många olika miljöer och deras lätta vikt gör dem behagliga och bekväma att använda.

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren fiskare passar haspelspön till de flesta förhållanden.

Se till att du informerar dig om alla funktioner och material när du väljer ditt haspelspö och se till att ha koll på vilka egenskaper som passar bäst för din fisketur.

Back to top button