Bäst i Test

Häcksax Test 2024

Är du på jakt efter den bästa häcksaxen för att hålla buskar och häckar i trim i din trädgård? Vi har testat och utvärderat några av de mest populära häcksaxarna på marknaden och är här för att ge dig våra expertrekommendationer. Ta del av våra personliga intryck och upplevelser från testandet, samt praktiska råd och tips för att hjälpa dig göra det bästa valet för dina trädgårdsprojekt. Förbered dig på att klippa och forma häckar som ett riktigt proffs!
Bäst i Test
4.7/5

Premium

4.7/5

Prisvärd

3.8/5

Bonus

3.6/5
4.7/5

När vi testade Häcksax Stihl HSA 45 uppskattade vi verkligen hur lätt och balanserad den kändes i våra händer, tack vare dess kompakta design och integrerade batteri. Den har imponerande kraft för sin storlek och var mycket effektiv för att klippa både tunna och tjockare grenar. Dessutom uppskattade vi den låga ljudnivån som gjorde arbetet behagligt även under längre perioder.

En annan funktion vi tyckte om med Stihl HSA 45 var dess långa batteritid – vi kunde jobba i trädgården kontinuerligt utan att behöva oroa oss för att ladda batteriet gång på gång. Den dubbelsidiga kniven var lätt att manövrera runt buskar och träd för ett jämnt och snyggt resultat. Sammantaget erbjuder denna häcksax en utmärkt kombination av effektivitet, komfort och batterilivslängd.

Fördelar

 • Tyst gång för behaglig användning
 • Kompakt och välbalanserad
 • Effektiv på både tunna och tjockare grenar
 • Ergonomisk design
 • Effektiv klippning
 • Lång batteritid

Nackdelar

 • Kan kännas begränsad för mycket stora arbeten

Utlåtande

Slutsatsen av vårt test är att Häcksax Stihl HSA 45 med integrerat batteri är ett utmärkt val för de flesta trädgårdsägare som vill ha en pålitlig och kraftfull häcksax. Den kompakta, ergonomiska designen, den långa batteritiden och den effektiva klippningen gör den lämplig för en mängd olika trädgårdsprojekt.

4.7/5

När vi testade DeWALT DCM563PB häcksax märkte vi direkt att den hade en kraftfull motor som imponerade oss med sin klippkapacitet och smidighet. Häcksaxen var både snabb och effektiv när det gällde att klippa olika typer av buskar och häckar. Dock bör det nämnas att denna modell inte inkluderar batteri och laddare, vilket innebär att dessa måste köpas separat vid behov.

Driftstiden med DeWALT DCM563PB är riktigt lång, vilket gjorde att vi kunde arbeta i trädgården under längre perioder. Häcksaxens handtag var mycket bekvämt att hålla i och säkerheten förstärktes ytterligare av det dubbelverkande bromssystemet. Den ergonomiska designen och den svängbara kniven förenklade även arbetet när vi skulle klippa på svåråtkomliga ställen.

Fördelar

 • Smidiga och effektiva klippningar
 • Bekvämt handtag med säker dubbelverkande broms
 • Ergonomisk design som underlättar manövrering
 • Kraftfull motor
 • Lång driftstid
 • Svängbar kniv

Nackdelar

 • Batteri och laddare köps separat

Utlåtande

Sammanfattningsvis är DeWALT DCM563PB en högkvalitativ och högpresterande häcksax av premiumklass, som kommer att uppfylla kraven hos även de mest kräsna trädgårdsentusiasterna. Den står dock inte ut med sitt pris eftersom batteri och laddare måste köpas separat. Men om du är villig att investera extra, kommer denna häcksax inte göra dig besviken och kommer definitivt underlätta ditt trädgårdsarbete.

3.8/5

När vi testade Green-it blev vi positivt överraskade av dess användarvänlighet och förmåga att klippa buskar och häckar effektivt. Det teleskopiska handtaget möjliggjorde att vi enkelt kunde nå höga grenar och beskära häckar på olika höjder. Lättviktskonstruktion gjorde arbetet mindre ansträngande och vi kände oss inte utmattade även efter långa användningsperioder. De vågiga skären var en annan funktion som vi uppskattade eftersom de verkligen hjälpte till att hålla grenarna på plats under klippningen, vilket resulterade i en snyggare finish. Vi måste dock nämna att denna häcksax kanske inte är lämplig för riktigt grova grenar och kräver lite mer ansträngning vid klippning av tjockare material. Men för det fördelaktiga priset är detta en utmärkt produkt att överväga för den som behöver en praktisk och pålitlig häcksax för regelbunden användning.

Fördelar

 • Bekvämt teleskopiskt handtag förenklar klippning av höga häckar
 • Effektiv klippning med vågiga skär
 • Lättviktig design minimerar trötthet vid långvarig användning
 • Teleskopiskt handtag
 • Vågiga skär
 • Lättviktig konstruktion

Nackdelar

 • Kan kräva mer ansträngning för tjockare grenar

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Green-it Häcksax ett prisvärt alternativ för den som letar efter en mångsidig och användarvänlig häcksax. Trots att den inte är lämplig för klippning av tjocka grenar, erbjuder den ändå en effektiv och bekväm trädgårdsupplevelse tack vare det teleskopiska handtaget och de vågiga skären. Det är en utmärkt investering för dem som vill ha en pålitlig häcksax till ett överkomligt pris.

3.6/5

När vi testade Stiga HT 725 häcksax fick vi uppleva en stabil och användarvänlig trädgårdsprodukt som tack vare sin 25 cc bensinmotor levererade en stark prestanda och smidig drift. Den välgjorda ergonomiska handtagsdesignen gjorde det lätt att hålla och manövrera häcksaxen när vi klippte olika typer av buskar och häckar, vilket bidrog till en effektiv och bekväm arbetsstund i trädgården.

Växellådan i aluminium med de dubbelverkande knivarna av svenskt stål i kombination med den kraftfulla motorn garanterade en imponerande klippkapacitet. Vi uppskattade hur snabbt och exakt den kunde klippa igenom både tunna och tjocka grenar. Dock märkte vi att den genererade något högre ljudnivå och hade en tyngre vikt jämfört med vissa andra häcksaxar.

Fördelar

 • Bra klippkapacitet tack vare dubbelverkande knivar av svenskt stål
 • Ergonomiskt handtag för bekväm arbetsställning
 • Snabb och exakt klippning
 • Kraftfull motor
 • Stabilt handtag
 • Aluminiumväxellåda

Nackdelar

 • Tyngre vikt jämfört med vissa konkurrenter

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Stiga HT 725 en högpresterande och pålitlig häcksax som kan klara av många sorters klippning i trädgården. Den ergonomiska handtagsdesignen och dess kraftfulla motor gör den till en mycket kapabel produkt, även om vikten och ljudnivån kan vara en nackdel för vissa användare. Den är ett utmärkt alternativ för den som vill ha en robust och effektiv häcksax, men det kan finnas lättare och tystare alternativ för de med specifika behov.

Tänk på Följande och Gör det Perfekta Klippet!

När det kommer till trädgårdsarbete är häcksaxen ett oumbärligt verktyg för att hålla det gröna under kontroll. Vi vet alla att sköna häckar både är vackra och ger ett välkomnande intryck för besökarna. Med rätt häcksax i din ägo blir det både enkelt och roligt att ge dina häckväxter den fason du vill ha, men vad ska man tänka på när man köper en Häcksax? I den här delen av vår guide kommer vi att gräva djupare i vilka faktorer som är viktiga att ta i beaktande innan du gör ditt val.

Varför välja en häcksax?

Vem gillar inte en välklippt och prydlig häck? Tja, det är här en häcksax kommer in i bilden! En häcksax är ett verktyg som specifikt utformats för att trimma och forma häckar, buskar och andra trädgårdsbuskage. Genom att använda en häcksax kan du förvandla din trädgård till något som både är vackert och funktionellt. Från att forma ogräs till att skapa konstnärliga landskap eller skydda din tomt från insyn – en häcksax kan göra så mycket mer än bara klippa. Du kanske undrar varför du inte bara kan använda vanliga sekatörer eller beskärningssaxar? Anledningen är att de inte är tillverkade för tungt arbete med tjockare grenar och stora ytor. Med en häcksax kan du snabbt och effektivt klargöra alla storlekar av häckar och buskar, vilket gör din trädgård underhållsarbete betydligt lättare. Dessutom kommer ergonomisk design och säkerhetsfunktioner hos en häcksax göra arbetet smidigare och mer bekvämt för dig. Så när du ser på din trädgård och tycker att den behöver lite kärlek, är det dags att överväga att skaffa dig en häcksax anpassad till dina behov.

Olika typer av häcksaxar

Att välja rätt typ av häcksax kan kännas som att gå vilse i en djungel, men det är faktiskt inte så svårt som det först kan verka. Det finns tre huvudsakliga typer av häcksaxar att välja mellan: manuella, elektriska och bensindrivna. Vilken som passar dig bäst beror på flera faktorer, såsom arbetsbörda, storlek på häcken och din egen bekvämlighetsnivå. Manuella häcksaxar är enkla, prisvärda och lämpliga för mindre projekt, medan elektriska häcksaxar erbjuder mer kraft och snabbhet, men kräver ett eluttag i närheten. Bensindrivna häcksaxar är kraftfulla verktyg för proffsskärning, men kan vara tyngre och kräva mer underhåll än de andra alternativen. Har du redan en uppfattning om vilken typ som skulle passa dig bäst? Läs vidare för att fördjupa dig i de olika typerna!

Manuella häcksaxar

Först ut, låt oss ta en titt på manuella häcksaxar. Dessa är kanske den mest traditionella och prisvärda varianten när det gäller att klippa din häck. Med kraften av dina egna muskler och ett par välutformade skärverktyg, kan du få ett rent snitt och fint resultat – utan att behöva oroa dig för batterier eller eluttag. Manuella häcksaxar finns i olika utföranden, med både raka och vågformade blad som är anpassade för olika typer av häckar. Eftersom du själv utför arbetet kan du ofta få en känsla för hur mycket tryck du måste lägga på bladet för att få bästa klippet. Kom ihåg att använda lite armbågsfett och se till att få en ergonomisk modell för att undvika belastning och obehag under arbetet. Är du redo att komma nära och personlig med din häck? Då kan manuella häcksaxar vara rätt val för dig!

Elektriska häcksaxar

Elektriska häcksaxar är ett populärt val för trädgårdsägare som letar efter en bekväm och effektiv lösning för att klippa sina häckar. Det finns två huvudtyper av elektriska häcksaxar: sladdlösa och kabelbundna. Båda har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att veta vilken typ som passar bäst för dig och dina behov.

 • Sladdlösa häcksaxar – Drivs med hjälp av uppladdningsbara batterier, vilket ger mer rörelsefrihet och enkelhet vid klippning. Perfekt för mindre trädgårdar och när en elektrisk uttagskälla inte är tillgänglig.
 • Kabelbundna häcksaxar – Kräver en näraliggande eluttag, men ger oftast mer kraft och är mer kostnadseffektiva än batteridrivna modeller. Passar bra för större trädgårdar med komplexa häckar.

Bensindriven häcksax

Om du behöver ta itu med kraftigare arbeten, kanske en bensindriven häcksax är lösningen för dig! Dessa maskiner är både kraftfulla och portabla, vilket gör dem perfekta för större trädgårdar och längre häckar. Till skillnad från elektriska häcksaxar, behöver du inte oroa dig för att ha tillgång till eluttag eller att hantera elsladdar som kan begränsa din rörelsefrihet. Du ska bara fylla på bränsletanken och sätta igång! Visst låter det lockande? Men tänk på att bensindrivna häcksaxar generellt är tyngre och bullrigare än sina elektriska motsvarigheter, och kräver också mer underhåll och omvårdnad för att hålla dem i toppskick. Om du inte har något emot en smula extra arbete i utbyte mot extrem skärkraft, kan en bensindriven häcksax vara det bästa alternativet för dig.

Faktorer att tänka på vid köp:

Bladlängd och tandavstånd

När du köper en häcksax är det viktigt att tänka på bladlängden och tandavståndet, eftersom de påverkar hur effektivt och smidigt arbetet kommer att gå. Bladlängden handlar om hur långt klippdelen sträcker sig, medan tandavståndet refererar till mellanrummet mellan varje tand på bladet. Beroende på vilken typ av häck och arbetsområde du har kan det vara mer eller mindre lämpligt med olika bladlängder och tandavstånd.

 • Bladlängd – Längre blad är bra för att snabbt klippa större områden och breda häckar, medan kortare blad ger bättre precision och hantering vid klippning av små och intrikata häckar. Generellt rekommenderas längder på 40-55 cm för hemmabruk.
 • Tandavstånd – Större tandavstånd (25-35 mm) ger bättre kapacitet att klippa genom grövre och grövre grenar, medan mindre avstånd (15-20 mm) är mer lämpliga för tunna och mjuka växter. Tänk på vilka typer av häckar ditt hem har och anpassa ditt val därefter.
Säkerhet och ergonomi
Eftersom du kommer att hålla och använda häcksaxen under långa perioder är säkerhet och ergonomi avgörande faktorer att beakta vid köp. En bra häcksax bör ha säkerhetsfunktioner som en dubbelkopplingsbroms eller en snabbstopp för motorn. Ergonomiskt utformade handtag och justerbar vikt är också nyckelfaktorer att leta efter. Se till att du kan hantera häcksaxen bekvämt och förstå hur de olika funktionerna används. Några populära märken erbjuder stödhandtag som kan svängas runt för optimal ergonomi. Kom ihåg att testa häcksaxen i butik (om möjligt) eller titta på recensioner för att se vad andra användare tycker om dess ergonomiska egenskaper och säkerhetsfunktioner.
Bästa märken och prisvärdhet
Det finns många märken på marknaden som erbjuder häcksaxar av hög kvalitet, så det kan kännas överväldigande att hitta den bästa häcksaxen för dig. Några av de mest betrodda och välrenommerade märkena inkluderar Bosch, Stihl, Makita och Husqvarna. När du jämför märken och modeller är det viktigt att inte bara fokusera på prislappen – det är också viktigt att överväga häcksaxens byggkvalitet, kraft, användarvänlighet och funktioner som du tror kommer vara väsentliga för dig. Sätt en budget för dig själv och begrunda vilka faktorer som är viktigast för dina behov; genom att göra detta kan du hitta en häcksax som erbjuder bästa möjliga kombination av prestanda och prisvärdhet inom din budgetram.

Underhåll och förvaring av din häcksax

För att din häcksax ska hålla länge och prestera på topp är det viktigt att ta hand om den ordentligt. Underhållet börjar redan efter du använt saxen. Se till att torka av bladen ordentligt med en trasa för att få bort fukt, smuts och eventuella växtrester. Detta minskar risken för rost och håller bladen i gott skick. Några gånger per år bör du också smörja bladen med lite maskinolja för att de ska fungera smidigt.

Vanliga Frågor och Svar

En häcksax är ett trädgårdsredskap som används för att klippa och forma häckar, buskar och små träd i Sverige. Den finns både som manuell variant med två stora blad som klipper när handtagen pressas ihop, samt som motordriven (både elektrisk och bensindriven) för att underlätta arbetet vid större ytor.
När man ska köpa en häcksax i Sverige är det viktigt att tänka på häcksaxens storlek, effekt och ergonomi. För de flesta trädgårdsägare är en elektrisk eller batteridriven häcksax lämplig, då de är lätta att hantera och ger bra resultat.
Häcksaxen som presterar bäst i test är Stihl HSA 45, tack vare dess effektiva skärprestanda och ergonomisk design. Dess innovativa mekanik minskar ansträngningen vid klippning och är perfekt för att skapa en snygg och välansad häck i Sverige.
Häcksaxarna har testats genom att klippa olika typer av häckar och växter under varierande förhållanden i Sverige. Prestation, komfort och hållbarhet har noggrant utvärderats för att ge en rättvis bedömning av de bästa modellerna på marknaden.
Back to top button