Camping & Vandring

Grill BĂ€st i Test 2024

VÀlkommen till vÄr djupgÄende guide dÀr vi har gÄtt igenom de mest populÀra grillarna pÄ marknaden. Vi har genomfört noggranna tester och jÀmfört deras prestanda, anvÀndarvÀnlighet, kvalitet och design för att hjÀlpa dig göra ett informerat beslut vid ditt nÀsta grillköp. Följ med oss nÀr vi presenterar vÄra favoriter och delar med oss av vÄra Àrliga Äsikter om fördelar och nackdelar med varje grill.
BĂ€sta Kolgrill
4.7/5
BĂ€sta Gasolgrill
4.7/5
PrisvÀrd Kolgrill
3.8/5
BĂ€sta Multigrill
3.6/5
4.7/5

VÄr tid med Weber Master-Touch GBS SE E-5755 Kolgrill har varit en fantastisk upplevelse. Klotgrillen Àr vÀldigt enkel att montera och anvÀnda, vilket gör att Àven grillentusiaster utan tidigare erfarenhet kommer att vara igÄng pÄ nolltid. Dess Gourmet BBQ System (GBS) erbjuder en mÀngd olika tillagningsmöjligheter, tack vare de utbytbara grillgallren som enkelt kan modifieras för att passa olika matrÀtter. Om du gillar lÄngsamt grillad mat kommer du att bli imponerad av grillens inventiva Low&Skiw spjÀllinstÀlling för att reglera luftflödet och bibehÄlla rÀtt temperatur under lÄng tid, vilket gör rökning av matt lÀtt som en plÀtt. En annan fördel Àr det stabila och rostfria stativet som hÄller grillen pÄ plats och hindrar den frÄn att tippa över under anvÀndning. Dessutom Àr diagonalen pÄ grillytan pÄ hela 57 cm!

Fördelar

 • Tillagningsmöjligheter med GBS
 • Termometer inbyggd i locket
 • SĂ€ker och stabil konstruktion
 • GBS system
 • Temperaturreglering
 • Stor grillyta

Nackdelar

 • Ganska hög prislapp

UtlÄtande

I slutÀndan Àr Weber Master-Touch GBS SE E-5755 en mycket imponerande grill som erbjuder en hel del flexibilitet och anvÀndarvÀnlighet. Visserligen Àr priset högt, men vi tycker att grillens prestanda och funktioner vÀger upp för kostnaden och kommer att tillfredsstÀlla Àven de mest krÀsna grillÀlskarnas behov.

Vikt
Grillyta
Typ
17 kg
57 cm diameter
Kolgrill
4.7/5

Under vÄr tid med Gasolgrill Bluegaz Z-1 har vi mÀrkt att detta Àr en premiumprodukt som erbjuder fantastisk prestanda och enastÄende kvalitet. Grillen Àr mycket lÀtt att anvÀnda och den dubbelvÀggiga konstruktionen minimerar vÀrmeförlusten och sÀkerstÀller en effektiv tillagning av alla dina favoritrÀtter. Dessutom kommer du att uppskatta den inbyggda termometern, som ger en exakt lÀsning av temperaturen pÄ det stora grillomrÄdet, vilket gör det lÀttare att justera vÀrmen och fÄ perfekta resultat. Det mÄngsidiga sidobordet med inbyggd skÀrbrÀda gör det enkelt att förbereda dina ingredienser direkt vid grillen, vilket sparar bÄde tid och utrymme. En av de speciella funktionerna Àr den integrerade LED-belysningen som gör det möjligt att grilla Àven nÀr det Àr mörkt ute. Du kommer ocksÄ att uppskatta att det finns gott om förvaringsutrymme under grillen för gasoltank och tillbehör. Om vi mÄste nÀmna en nackdel skulle det vara priset, men vi tycker verkligen att kvaliteten rÀttfÀrdigar kostnaden i detta fall.

Fördelar

 • Enkel anvĂ€ndning
 • MĂ„ngsidigt sidobord med skĂ€rbrĂ€da
 • Inbyggd termometer och mycket förvaringsutrymme
 • Effektiv prestanda
 • Fyra rostfira brĂ€nnare
 • Inbyggd LED-belysning

Nackdelar

 • Priset kan vara nĂ„got avskrĂ€ckande för vissa

UtlÄtande

Gasolgrill Bluegaz Z-1 Àr en premiumprodukt som kombinerar imponerande prestanda, byggkvalitet och mÄngsidiga funktioner för att erbjuda en fantastisk grillupplevelse. StrÄlande resultat och en hel del bekvÀmligheter gör den vÀrd priset för entusiastiska grillÀlskare som söker det bÀsta inom teknik och design.

Vikt
Grillyta
Typ
63 kg
64 + 50 cm
Gasolgrill
3.8/5

Under vÄr tid med HÀllmark Foldable Grill har vi upplevt en prisvÀrd grill som Àr perfekt för dem som söker en kompakt och portabel lösning. Den hÀr grillen Àr suverÀn för camping, utflykter eller nÀr utrymmet i trÀdgÄrden Àr begrÀnsat. Trots sin lÀtta och smidiga design har den en förvÄnansvÀrt stor grillyta som klarar att tillaga flera portioner samtidig. Grillen Àr ganska enkel att montera samt att fÀlla ihop för transport eller förvaring, och dess stabila ben sÀkerstÀller att den stÄr stadigt pÄ de flesta underlag. Totalt sett erbjuder HÀllmark Foldable Grill mycket anvÀndarvÀnlighet och praktiska format till ett attraktivt pris.

Fördelar

 • LĂ€tt att montera och fĂ€lla ihop
 • Bra grillningsyta trots kompakt storlek
 • PrisvĂ€rd
 • Kompakt och hĂ€ftig design
 • Portabel
 • Stabil konstruktion

Nackdelar

 • NĂ„got svĂ„rt att justera vĂ€rmen

UtlÄtande

HĂ€llmark Foldable Grill Ă€r ett perfekt budgetalternativ för den som söker en kompakt och portabel grill, utan att offra anvĂ€ndarvĂ€nlighet eller kvalitet. Även om det kan vara lite besvĂ€rligt att justera vĂ€rmen, sĂ„ levererar denna grill mycket för sin otroligt prisvĂ€rda kostnad.

Vikt
MĂ„tt
Typ
2,8kg
36 x 26 cm
Kolgrill
3.6/5
Under vÄr tid med Petromax Atago har vi imponerats av dess innovativa design och mÄngsidighet som bÄde grill och eldstad. Den Àr hopfÀllbar och mycket lÀtt att transportera, vilket gör den till en utmÀrkt lösning för alla som vill ha en grill pÄ diverse friluftsÀventyr. Tack vare den justerbara lufttillförseln kan man enkelt styra vÀrmen under grillningen, vilket ger möjlighet att fÄ perfekta resultat varje gÄng. Det hÀftigaste med denna grill Àr att den kan anvÀndas som bÄde grill, ugn, spis och eldstad! Totalt sett har Petromax Atago mycket att erbjuda för alla som vill ha en mÄngsidig, kompakt och hÄllbar grill som passar för bÄde utflykter och trÀdgÄrdsgrillning.

Fördelar

 • Hög kvalitet och hĂ„llbarhet
 • LĂ€tt att transportera tack vare hopfĂ€llbar design
 • Enkel reglering av lufttillförsel för perfekt temperaturkontroll
 • MĂ„ngsidig design
 • HopfĂ€llbar
 • Justering av vĂ€rme

Nackdelar

 • LĂ€tt att bli mycket het pĂ„ ytan vid anvĂ€ndning – försiktighet rekommenderas

UtlÄtande

I slutÀndan Àr Petromax Atago en utmÀrkt produkt för alla som söker en mÄngsidig, hÄllbar och lÀttransporterad grill. Den innovativa designen och den enkla justeringen av vÀrme gör den till ett attraktivt alternativ för bÄde nybörjare och erfarna grillÀlskare, men man bör vara medveten om vikten av att vara försiktig med den heta ytan under anvÀndning.

Vikt
Grillyta
Typ
6,1 kg
40 x 40 x 14 cm
Gasolgrill

Smarta Tips för att Hitta den BÀsta Grillen

NÀr du söker efter en riktigt bra grill, Àr det viktigt att tÀnka pÄ nÄgra saker innan du bestÀmmer dig. I det hÀr avsnittet kommer vi att gÄ igenom nÄgra av de viktigaste faktorerna att beakta nÀr man köper en grill, sÄ att du kan hitta den perfekta modellen för dina behov och preferenser. Vi kommer att prata om prestanda, funktionalitet, design och mycket mer. SÀtt dig bekvÀmt och lÄt oss dyka rakt in i dessa smarta tips som kommer att göra ditt grillköp enklare och mer vÀlgrundat!

Faktorer att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer grill:

Typ av grill (gasol, kol, vs. elektrisk)

Att vÀlja rÀtt typ av grill kan vara en utmaning, eftersom varje typ har sina fördelar och nackdelar. Oavsett om du Àr en nybörjare eller en erfaren grillmÀstare, Àr det viktigt att vÀlja en grill som passar dina behov och preferenser. HÀr Àr en jÀmförelse mellan de tre vanligaste typerna av grillar:

 • Gasolgrillar – snabb tĂ€ndning, enkel temperaturkontroll och lĂ€tt att rengöra.
 • Kolgrillar – ger en rik, rökig smak men kan vara svĂ„rare att hantera och rengöra.
 • Elektriska grillar – perfekta för inomhus- eller balkonggrillning, lite rökutveckling men kan sakna den rökiga smaken frĂ„n kolgrillar.

Storlek och kapacitet

NÀr du letar efter en grill bÀst i test Àr storlek och kapacitet tvÄ viktiga faktorer att ha i Ätanke. TÀnk efter hur mycket mat du planerar att grilla Ät gÄngen, och hur mÄnga personer du vanligtvis vill bjuda över till grillfest. Ett tips Àr att vÀlja en grillmodell med minst en kvadratmeter grillyta om du ofta lagar mat Ät fler Àn sex personer. OmrÄdet under locket spelar ocksÄ roll, dÄ det avgör vilken typ av mat som ryms, sÄsom höga köttbitar och stekar. Om du har ont om utrymme hemma eller behöver en grill som Àr lÀtt att ta med, finns det flera smidiga, portabla varianter att vÀlja bland. Dock fÄr man kompromissa nÄgot i form av mindre kapacitet och grillyta pÄ dessa mindre modeller, men det kan vara vÀrt det om portabilitet Àr en prioritet för dig.

Budget och pris

Det spelar ingen roll hur mycket erfarenhet du har av att grilla – priset pĂ„ utrustningen Ă€r alltid en faktor att ta hĂ€nsyn till. Du vill sĂ„klart hitta den bĂ€sta grillen för dina behov, men du behöver samtidigt sĂ€tta en budget som passar din ekonomi. Var noga med att jĂ€mföra priserna för olika varumĂ€rken och modeller, och fundera över vilka egenskaper och funktioner du verkligen behöver. Kom ihĂ„g att det inte alltid Ă€r den dyraste grillen som blir bĂ€st i test för just dig! Ibland kan man hitta riktiga guldkorn bland de lite mer prisvĂ€rda grillarna, som erbjuder bĂ€ttre vĂ€rde för pengarna Ă€n sina dyrare motsvarigheter. Försök ocksĂ„ att hĂ„lla utkik efter erbjudanden och rabatter, dĂ„ dessa kan bidra till att du fĂ„r en grill av hög kvalitet till ett betydligt lĂ€gre pris Ă€n vad du ursprungligen planerat!

Prestanda och funktioner

UppvÀrmning och temperaturkontroll

NÀr det gÀller att fÄ den perfekta grillningen Àr uppvÀrmning och temperaturkontroll tvÄ av de viktigaste faktorerna att övervÀga. Vilken typ av grill du vÀljer kan ha en stor inverkan pÄ hur snabbt och jÀmnt den vÀrms upp. Gasolgrillar, till exempel, Àr kÀnda för att erbjuda snabb uppvÀrmning och lÀttare justering av temperaturen. Kolgrillar, Ä andra sidan, ger dig den autentiska och rökiga smaken som mÄnga gillar men kan vara lite svÄrare att kontrollera temperaturen pÄ. Elektriska grillar erbjuder enklaste temperaturkontroll men kanske inte samma sensationella smak som gasol- eller kolgrillar.

TillÀggsfunktioner och tillbehör

NÀr du vÀljer en grill bÀst i test Àr det ocksÄ viktigt att titta pÄ de extra funktionerna och tillbehören som följer med grillen. Dessa kan göra din grillupplevelse Ànnu bÀttre och erbjuda större flexibilitet i din utomhusmatlagning. HÀr Àr nÄgra populÀra tillÀggsfunktioner och tillbehör att övervÀga nÀr du köper en grill:

 • Roterande spett – perfekt för att grilla hela kycklingar, köttbitar eller större stycken av grönsaker.
 • Extra brĂ€nnare och sidobord – praktiskt för att tillaga sĂ„ser och sidorĂ€tter samtidigt som du grillar.
 • Grilltermometer – hjĂ€lper dig att övervaka temperaturen pĂ„ ditt kött för perfekt tillagning varje gĂ„ng.
 • Rökfunktion – tillĂ„ter dig att röka ditt kött för extra smak och en unik matlagningsteknik.

TÀnk pÄ att dessa extra funktioner och tillbehör kan pÄverka priset, sÄ övervÀg noggrant vilka funktioner som Àr viktigast för dig innan du fattar beslut om din nÀsta grill.

Design och konstruktion:

Material och hÄllbarhet

NĂ€r det gĂ€ller material och hĂ„llbarhet Ă€r det viktigt att titta pĂ„ grillens konstruktion och vilka material den Ă€r tillverkad av. En grill med hög kvalitet bör vara gjord av robusta och hĂ„llbara material som rostfritt stĂ„l eller gjutjĂ€rn. TĂ€nk pĂ„ att det Ă€r vĂ€rt att investera lite extra i en grill som Ă€r byggd för att hĂ„lla, dĂ„ den kommer att vara en trogen följeslagare under mĂ„nga grillkvĂ€llar framöver. UtsĂ€tt inte din nya grill för onödiga prövningar genom att vĂ€lja billigare alternativ med lĂ€gre kvalitet – du kommer mĂ€rka skillnaden pĂ„ lĂ„ng sikt. En annan viktig aspekt nĂ€r det gĂ€ller hĂ„llbarhet Ă€r att kolla pĂ„ grillens garantier och hur tillverkaren hanterar reparationer och eventuella problem som kan uppstĂ„.

Portabilitet och förvaring

Portabilitet och förvaring Ă€r ytterligare tvĂ„ faktorer att ha i Ă„tanke nĂ€r du letar efter den bĂ€sta grillen för dina behov. Om du planerar att resa mycket eller har begrĂ€nsat utrymme hemma kan en portabel grill vara det bĂ€sta alternativet för dig. MĂ„nga mindre, hopfĂ€llbara modeller finns pĂ„ marknaden som tar upp minimalt med utrymme nĂ€r de packas ner, samtidigt som de erbjuder en fantastisk grillupplevelse. Kom ihĂ„g att Ă€ven om du inte har ont om utrymme nu, kan dina behov förĂ€ndras i framtiden – sĂ„ det Ă€r bra att tĂ€nka pĂ„ förvaringsmöjligheterna ocksĂ„. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att investera i ett ordentligt grillöverdrag som skyddar din grill frĂ„n vĂ€der och vind nĂ€r den inte anvĂ€nds, sĂ„ hĂ„ller den sig i toppskick mycket lĂ€ngre.

SÀkerhet och underhÄll:

SÀkerhetstips och försiktighetsÄtgÀrder

NÀr det kommer till att anvÀnda en grill Àr sÀkerheten alltid viktigast. Om du inte Àr försiktig kan olyckor hÀnda snabbt, och dÄ Àr inte grillfesten nÄgon fröjd lÀngre. HÀr kommer nÄgra grundlÀggande sÀkerhetstips som du bör ha i Ätanke nÀr du grillar: Först och frÀmst, placera grillen pÄ en stabil och plan yta, gÀrna lite skyddad frÄn vind men med god ventilation. AnvÀnd aldrig en grill inomhus eller i ett utrymme som inte Àr vÀlventilerat, eftersom rök och kolmonoxid kan göra det farligt. Se till att hÄlla barn och husdjur pÄ avstÄnd frÄn grillen nÀr den Àr tÀnd, och anvÀnd alltid vÀrmeskyddade handskar nÀr du hanterar het utrustning. Ha Àven en brandslÀckare eller en hink med sand eller vatten i nÀrheten ifall nÄgot skulle gÄ fel. Sist men inte minst, tÀnk pÄ att beroende pÄ vilken typ av grill du vÀljer (gasol, kol eller elektrisk) kan de medföra olika risker, sÄ lÀs igenom tillverkarens sÀkerhetsinstruktioner noggrant innan du börjar anvÀnda din grill.

Rengöring och underhÄll

Ett lĂ„ngt och lyckligt förhĂ„llande med din nya grill innebĂ€r regelbundet underhĂ„ll och rengöring. Det Ă€r inte bara för att hĂ„lla grillen i toppskick, det bidrar Ă€ven till bĂ€ttre matlagning och minskar risken för hĂ€lsoproblem. För att rengöra en grill rekommenderas det att börja med att skrubba gallret noggrant med hjĂ€lp av en grillborste efter varje anvĂ€ndning, nĂ€r det fortfarande Ă€r varmt. AnvĂ€nd en vanlig borste eller en med stĂ„ltrĂ„d beroende pĂ„ vilket material gallret Ă€r tillverkat av. Glöm inte heller att tömma askbehĂ„llaren om du har en klotgrill. Periodiskt bör du Ă€ven demontera grillen och rengöra delarna inuti, som brĂ€nnare och vĂ€rmefördelare. AnvĂ€nd sĂ„pa och vatten eller en sĂ€rskild grillrengörare för att rengöra dessa delar ordentligt. Efter rengöringen Ă€r det viktigt att montera ihop grillen korrekt – dubbelkolla alltid instruktionsboken om du Ă€r osĂ€ker!

Vanliga FrÄgor och Svar

Det Àr svÄrt att sÀga vilken grill som Àr bÀst mellan Weber och Napoleon, eftersom bÄda mÀrkena erbjuder högkvalitativa och funktionella grillar. I Sverige Àr Weber mer dominerande pÄ marknaden, men Napoleon har ocksÄ sina fördelar som inbyggd termometer och större grillningsytor. BÀsta valet beror pÄ ens personliga preferenser och behov.
Det Àr viktigt att övervÀga anvÀndningsomrÄde och personliga preferenser nÀr man vÀljer grill. I Sverige Àr kolgrill, gasolgrill och elgrill de vanligaste typerna; kolgrill ger en rik smak men tar tid att tÀnda, medan gasol- och elgrillar erbjuder snabbare uppvÀrmning och större temperaturkontroll.
En gasolgrill brukar rosta minst, eftersom den inte anvÀnder kol eller ved. Dessa brÀnsletyper kan orsaka mer fukt i grillen, vilket leder till rost. Gasolgrillar har ofta Àven högre kvalitet pÄ materialen, vilket minskar risken för rost.
Valet mellan kol och briketter beror pÄ dina grillpreferenser. Kol ger en snabbare vÀrmeeffekt och högre temperatur, vilket passar bÀttre för snabbgrillning. Briketter dÀremot brinner lÀngre och ger jÀmnare vÀrme, vilket lÀmpar sig för lÄngsam matlagning.
En stor fördel med gasolgrill Àr att den vÀrms upp snabbt och ger en jÀmn vÀrme, vilket gör det enklare att kontrollera temperaturen under matlagningen. Dessutom Àr gasol ofta mer miljövÀnligt jÀmfört med kolgrill, eftersom det ger mindre utslÀpp och partiklar i luften.
NÀr du utvÀrderar tester av gasolgrillar i Sverige Àr det viktigt att titta pÄ grillens prestanda, sÄsom hur jÀmnt och snabbt den kan grilla maten, samt grillens konstruktion och materialval för hÄllbarhet och sÀkerhet. Dessutom bör du ta hÀnsyn till pris, anvÀndarvÀnlighet och design för att hitta den bÀsta gasolgrillen som passar dina behov.
Vi har genomfört omfattande tester genom att anvÀnda produkterna vid grillning och utomhusmatlagning under varierande förhÄllanden i Sverige. De har ocksÄ utvÀrderat faktorer sÄsom kvalitet, funktion, prestanda och pris för att fÄ en heltÀckande bedömning av produkterna.
Back to top button