Bäst i Test

Gräsklippare Bäst i Test 2024

För att hjälpa dig att spara tid och pengar har vi gjort forskningen och testat de bästa gräsklipparna i olika kategorier. I denna artikel delar vi våra insikter och presenterar våra rekommendationer över de främsta gräsklipparna i varje kategori, med särskild vikt vid användarvänlighet, effektivitet och driftskostnader. Läs vidare för att hitta den perfekta gräsklipparen som passar din trädgård och din plånbok.
Bäst i Test
4.7/5

Premium

4.7/5

Prisvärd

3.8/5

Bonus

3.6/5
4.7/5

När vi testade Stiga Combi 748 S 4in1 blev vi direkt imponerade av dess prestanda och användarvänlighet. Denna självgående gräsklippare är utrustad med en kraftfull, men ändå förvånansvärt tyst, motor som får jobbet gjort snabbt och effektivt. Det är en pålitlig enhet som är lätt att montera och använda, perfekt för att hålla gräsmattan i toppskick.

Stiga Combi 748 S har en mängd olika höjdinställningar, vilket gör det enkelt att anpassa maskinen till din gräsmatta och dina preferenser (välj mellan sex olika klipphöjder i intervallet 22–80 mm). Vi var särskilt nöjda med den stora klippbredden som ger en nyklippt och putsad yta på kort tid. Dock märkte vi att gräsklipparen kan vara lite tung att manövrera på ojämn terräng, men det är något som kan förväntas med dess storlek och kraft. Denna suveräna gräsklippare kommer också redo med fyra funktioner: uppsamling, muliclip, sidoutkast och bakutkast.

Fördelar

 • Effektiv och snabb klippning
 • Enkel att montera och använda
 • Många höjdinställningar
 • Kraftfull motor
 • Stor klippbredd
 • Justerbar höjd

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Stiga Combi 748 S 4in1 en pålitlig och kraftfull gräsklippare som levererar utmärkt prestanda och smidig användning. För den som söker en gräsklippare som klarar av att hålla gräsmattan i toppskick rekommenderar vi denna modell!

Vikt
Klippbredd
Uppsamlarvolym
36,1 kg
46 cm
60 L
4.7/5

När vi testade Klippo LB548SE kunde vi snabbt känna varför detta är en premium-gräsklippare. Den levererar en oöverträffad klippkvalitet och är lätt att använda tack vare sina bekväma handtag och multifunktionella kontroller. Denna självgående gräsklippare har en robust konstruktion och kraftig motor som tillsammans skapar en långvarig prestanda. Vi märkte att Klippo LB548SE inte endast skapar en fantastisk gräsmatta, den gör det även effektivt och utan onödigt krångel.

Vi uppskattade särskilt den unika BioClip-funktionen som finfördelar gräset och återför det som naturlig gödsel till gräsmattan. Detta bidrar till en mer välmående och frodig gräsmatta, något som verkligen uppskattas av alla trädgårdsentusiaster. Den höjdjusterbara klippcylindern ger också möjlighet till att anpassa klipphöjden efter den specifika trädgården och dess behov. Dock observerade vi att den kan kännas lite svårare att manövrera på sluttande ytor jämfört med vissa andra modeller.

Fördelar

 • Utmärkt klippkvalitet och användarvänlighet
 • Tillför näring till gräsmattan genom BioClip
 • Passar för olika ytor tack vare höjdjustering
 • Robust konstruktion
 • BioClip-funktion
 • Höjdjusterbar

Nackdelar

 • Kan vara svårare att manövrera på sluttande ytor

Utlåtande

Överlag är Klippo LB548SE en utmärkt premium-gräsklippare som ger både prestanda och lätthanterlighet. Tack vare den innovativa BioClip-funktionen och höjdjusteringsmöjligheterna kommer din gräsmatta utvecklas till en frodig och hälsosam yta. Vi rekommenderar varmt denna modell för dem som är villiga att investera lite extra för att få bästa möjliga resultat.

Vikt
Klippbredd
Motor
34,7 kg
48 cm
Honda GCVX-170
3.8/5

Under vår testning av VidaXL Sladdlös Gräsklippare blev vi positivt överraskade av dess prestanda och hur prisvärd den är. Den sladdlösa designen tillåter flexibilitet under användning och maskinen är enkel att hantera för att sköta din gräsmatta utan att tömma plånboken. Den laddas snabbt tack vare de två medföljande batteripacken, vilket kändes mycket praktiskt. Vi observerade dock att batteritiden kan vara något begränsad vid längre användning, men det är en mindre brist med tanke på den totala kostnaden för enheten.

Batteridrivna VidaXL gräsklipparen levererar en smidig klippning och erbjuder en frihet från sladdar som kan vara hindrande i andra modeller. Den har flera klipphöjdsinställningar för att passa olika gräsmattor och terränger, vilket ger möjlighet att anpassa din klippning efter dina önskemål. Livslängden på batteriet var dock inte riktigt så lång som vi hade hoppats på, särskilt i jämförelse med andra väletablerade varumärken på marknaden.

Fördelar

 • Kompakt och lätt att manövrera
 • Kraftfull nog för mindre gräsmattor
 • Snabbt batteribyte tack vare medföljande batteripack
 • Sladdlös design
 • Prisvärd
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Batteritiden kan vara begränsad
 • Längre laddningstid jämfört med dyrare konkurrenter

Utlåtande

I slutändan är VidaXL Sladdlös Gräsklippare med två batteripack 20V 2000 mAh Li-ion en väl fungerande och prisvärd maskin som passar för små- till mediumstora trädgårdar. Sladdlös design och lättanvändhet gör den idealisk för dem som inte behöver en alltför kraftfull gräsklippare och prioriterar användarvänlighet och pris före långvarig batterikapacitet. Vi rekommenderar denna gräsklipparen för dem som söker ett överkomligt alternativ med bra grundläggande funktioner.

Drifttid
Klippbredd
Uppsamlarvolym
25 min
37 cm
40 L
3.6/5

Vid testning av Bosch Rotak 32 1000W upplevde vi att det är en kompakt och bekväm gräsklippare som är perfekt för mindre till medelstora trädgårdar. Maskinens design och vikt gör den lätt att manövrera och transportera, vilket vi verkligen uppskattade. Det elektriska systemet ger en smidig klippning utan behov av att hålla koll på bränslenivåer eller batteriladdning. Vi märkte att motorn är kraftfull nog för att ge en jämn klippning, även om det kan behövas ett par extra drag över vissa områden på en tjockare gräsmatta. Det kompakta formatet gör dock att den inte lämpar sig soeciellt väl för större ytor eller mycket högt gräs.

Fördelar

 • Passar utmärkt för mindre trädgårdar
 • Kraftfull elektrisk motor
 • Enkel att hantera och transportera
 • Kompakt design
 • Lättmanövrerad
 • Effektiv motor

Nackdelar

 • Högsta klipphöjden lämnar övrigt att önska

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Bosch Rotak 32 1000W en utmärkt gräsklippare för mindre trädgårdar där komfort och manövreringsförmåga är en prioritet. För dem som inte har större ytor att klippa och vill ha en smidig samt eldriven lösning, rekommenderar vi varmt denna gräsklippare.

Vikt
Klippbredd
Uppsamlarvolym
6,8 kg
32 cm
31 L

Gräsklipparens ABC: Snabbguide för Smarta Köp

När du planerar att köpa en gräsklippare, vill du naturligtvis veta vad man behöver tänka på för att göra ett bra val. I detta avsnitt kommer vi att tackla de viktiga faktorer som spelar roll i ditt beslut. Vi ska hjälpa dig att förstå vad du bör vara uppmärksam på när det gäller funktioner, prestanda och andra viktiga aspekter för att hitta den perfekta gräsklipparen för dig och din trädgård. Fortsätt läsa för att lära dig mer om nyckelelementen i vår snabbguide “Gräsklipparens ABC”, som kommer förvandla dina grönfingrar till mästare i gräsmatteskötsel!

Typer av gräsklippare

Att välja rätt typ av gräsklippare är som att hitta en nål i en höstack – det finns så många alternativ! Men oroa dig inte, jag ska hjälpa dig att förstå de olika typerna av gräsklippare så att du kan hitta den som passar just dig och din trädgård bäst. Låt oss börja med att dyka ner i de vanligaste typerna av gräsklippare: manuella, elektriska, bensindrivna och robotgräsklippare.

Manuella gräsklippare

Är du sugen på att få lite motion och samtidigt klippa gräset? Då kan en manuell gräsklippare vara ett utmärkt val. Kanske låter det gammaldags, men dessa maskiner har faktiskt fått en modern upptappning under senare år. Manuella gräsklippare är lätta, tysta och miljövänliga – ingen motor betyder inget utsläpp eller buller. Dessutom behöver du inte oroa dig för sladdar eller bensin. Tänk på att manuella modeller passar bäst för mindre gräsmattor med jämn yta och kort gräs.

Elektriska gräsklippare

Om du är ute efter något mer kraftfullt än en manuell klippare men vill undvika bensindriven utrustning, kan en elektrisk gräsklippare vara svaret. Du kan välja mellan sladdlösa och sladdanslutna modeller – var och en med sina för- och nackdelar. De sladdanslutna modellerna är oftast lättare och billigare, men begränsas av kabellängden. Sladdlösa modeller, å andra sidan, ger dig frihet att klippa var som helst utan att snubbla på sladdar, men kan vara dyrare och ha en begränsad batteritid.

Bensindrivna gräsklippare

För de med större gräsmattor eller kraftiga grästyper kan en bensindriven gräsklippare vara det bästa valet. De erbjuder mer kraft, vilket gör det enklare att klippa genom tjockt och högt gräs. Dessutom är bensindrivna gräsklippare ofta utrustade med självgående funktioner som underlättar arbetet på ojämna eller sluttande ytor. Men tänk på att dessa maskiner är tyngre, bullrigare och kräver mer underhåll än andra typer. Dessutom måste du hantera bensin och olja, vilket kan vara både krångligt och miljöbelastande.

Robotgräsklippare

Tänk dig att sitta på verandan med en kall dryck medan någon annan klipper gräset åt dig – låter det för bra för att vara sant? Inte om du investerar i en robotgräsklippare! Dessa smarta små hjälpredor kan programmeras för att klippa din gräsmatta på egen hand, vilket ger dig både tid och energi att njuta av din oas. Robotgräsklippare använder sig av batteridrift och är utmärkta för att minska buller och miljöpåverkan. Men var medveten om att dessa teknikunderverk kan kosta en slant! Dessutom kanske de inte är det bästa alternativet för mycket stora ytor eller terränger med många hinder.

Viktiga funktioner att överväga:

Klippbredd och klipphöjd

När det kommer till gräsklippare är klippbredd och klipphöjd två av de viktigaste faktorerna att tänka på. Klippbredden avgör hur mycket gräs som klipps per varv, vilket i sin tur påverkar hur lång tid du behöver för att få jobbet gjort. Generellt sett, ju större din trädgård, desto större klippbredd bör du välja. Små trädgårdar kan kräva en klippbredd på runt 30 cm medan större ytor kan behöva upp till 50 cm eller mer. Klipphöjden, å andra sidan, låter dig justera hur kort eller långt du vill ha ditt gräs. Detta är en viktig funktion eftersom det gör att du kan anpassa din gräsmatta efter väderförhållanden och personliga preferenser. De flesta gräsklippare erbjuder flera höjdinställningar som kan justeras enkelt, så se till att valda modell har detta alternativ.

Mulching- och uppsamlingsfunktioner

När det kommer till att göra trädgårdsarbetet så smidigt som möjligt är mulching- och uppsamlingsfunktioner viktiga att tänka på. Mulching innebär att gräsklipparen finfördelar gräset och sprider det över gräsmattan när du klipper. Detta fungerar som ett naturligt gödselmedel och hjälper gräsmattan att bli mer hälsosam. Uppsamlingsfunktionen innebär att gräset samlas upp i en behållare för att sedan tömmas där du önskar, vilket håller gräsmattan renare. För att göra det enkelt för dig att välja rätt gräsklippare har vi sammanställt en lista med funktioner att tänka på:

 • Kontrollera om gräsklipparen har justerbar klipphöjd – detta bestämmer hur långt ner bladen klipper
 • Se till att behållaren för uppsamling av gräs är tillräckligt stor och lätt att tömma
 • Undersök om gräsklipparen har sidoutkast, vilket gör att klippningen sprids ut åt sidorna istället för bakåt
 • Fundera på om en mulchingfunktion passar dina behov för en mer miljövänlig lösning

Drivning och manövrerbarhet

För att kunna klippa gräsmattan effektivt och utan för mycket ansträngning är det viktigt att din gräsklippare har god drivning och manövrerbarhet. En självgående modell, där motorn driver framhjulen, kan underlätta arbetet i både uppförs- och nerförslut samt vid klippning av stora ytor. Manövrerbarheten är extra viktig för trädgårdar med många hinder såsom träd, buskar eller smala gångar. Lätta maskiner med smidiga hjul eller en modell med styrsystem som tillåter snäva svängar kan göra hela skillnaden när det gäller att navigera i trassliga miljöer. Tänk också på maskinens vikt, då en tung maskin kan vara svår att hantera på ojämna ytor samt tung att bära eller flytta.

Underhåll och säkerhet:

Skötsel och lagring

Att ta hand om din gräsklippare är A och O för att säkerställa en lång livslängd och undvika oönskade problem. Oavsett vilken typ av gräsklippare du väljer är regelbunden rengöring av klippdäcket och knivarna viktigt för att få bästa möjliga klippresultat. Glöm inte heller att smörja rörliga delar och kontrollera drivremmar, hjul och eventuella andra komponenter som kan slitas eller behöva justeras över tid. Under vintermånaderna, när gräsmattan tar en paus från tillväxt, kommer en ordentlig rengöring och förvaring av din gräsklippare att göra underverk för dess prestanda till våren. Se till att förvara din gräsklippare på en torr och sval plats, gärna täckt med ett skyddande överdrag. Bensindriven gräsklippare? Tänk på att tömma bränslet innan du ställer in den för vintern.

Säkerhetsfunktioner och försiktighetsåtgärder

Säkerhet först, eller hur? Gräsklippare kan vara farliga verktyg om de inte hanteras på rätt sätt. Varje gräsklippare bör ha några grundläggande säkerhetsfunktioner, såsom en motorbroms och en skyddskåpa kring knivarna. Motorbromsen säkerställer att motorn stängs av automatiskt om du skulle någonsin släppa kontrollen över maskinen, medan en skyddskåpa hjälper till att förhindra att stenar och annat röjs iväg från klippet. Givetvis är det även viktigt att använda personlig skyddsutrustning när du klipper gräset, såsom hörselskydd, skyddsglasögon och ordentliga skor. Slutligen, se till att hålla barn och husdjur på säkert avstånd när du använder gräsklipparen, och undvik att klippa gräs i halkigt eller vått väder för att minimera olycksrisker.

Budget och prisintervall

Budget och prisintervall är två andra aspekter att ha i åtanke när du letar efter en ny gräsklippare. Fundera på vilka funktioner du absolut behöver och vilka du kan klara dig utan för att göra det bästa köpet utifrån din budget. Manuella gräsklippare är generellt billigare än de elektriska eller bensindrivna, medan robotgräsklippare kan kosta betydligt mer. Det finns dock modeller i olika prisintervall, så att du kan hitta något som passar din plånbok. Var beredd att anpassa dina krav efter vad du har råd med. Var noga med att inte bara titta på inköpspriset, utan även att undersöka vilka underhålls- och driftskostnader som kan komma att tillkomma längre fram.

Garantier och serviceavtal

Garantier och serviceavtal är viktiga frågor när du köper en gräsklippare. En bra garanti ger dig ett visst skydd om din gräsklippare skulle bli defekt, eller om någon del behöver bytas ut. Generellt sett bör du leta efter gräsklippare med minst två års garanti, men om du investerar i en dyrare modell kan det vara värt att kolla efter ännu längre garantitider. Serviceavtal kan också vara värdefulla för att säkerställa att din gräsklippare håller sig i toppskick genom åren. De inkluderar ofta rutinmässiga underhållsinspektioner och reparationer vid eventuella fel. Var noga med att undersöka vilka garantier och serviceavtal som erbjuds för den gräsklippare du överväger, och räkna in dessa kostnader i ditt beslut för att göra ett välgrundat val.

Miljövänlighet och energieffektivitet

När det gäller att välja en gräsklippare är det också viktigt att tänka på hur miljövänlig och energieffektiv den är. Vet du vad de säger – man tänker grönt när man klipper det gröna! Manuella gräsklippare är självklart de mest miljövänliga, eftersom de inte använder någon form av bränsle eller elektricitet. Men om en manuell gräsklippare inte passar dina behov finns det andra alternativ som är värt att överväga. Elektriska gräsklippare drar mindre energi än bensindrivna modeller och släpper ut betydligt mindre skadliga utsläpp. Robotgräsklippare kan också vara energieffektiva, speciellt om de använder solceller som deras energikälla. När du jämför olika modeller, kolla upp hur mycket energi de förbrukar och vilka utsläpp de producerar under drift. Det kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut som inte bara är bra för din plånbok, utan även för miljön och vår kära planet. Glöm inte heller bort att följa rekommendationerna för underhåll och avfallshantering för din specifika gräsklippare, eftersom detta också kan bidra till att minska dess ekologiska fotavtryck.

Vanliga Frågor och Svar

Det finns många bra gräsklippare på den svenska marknaden, men den bästa är högst individuellt beroende på dina behov och förutsättningar. Generellt sett anses robotgräsklippare som Husqvarna Automower och GARDENA Sileno vara effektiva och tysta alternativ, medan bensindrivna gräsklippare som Stiga och Klippo erbjuder hög prestanda för större ytor.
För gräsklippare i Sverige rekommenderas vanligtvis att använda alkylatbensin, som är ett miljövänligare alternativ än vanlig bensin. Detta beror på att alkylatbensin innehåller färre skadliga ämnen och ger upphov till mindre luftföroreningar vid användning.
För att starta en gräsklippare bör du först kontrollera att bränsle och olja är påfyllda samt att gräsklipparen är i säkert läge. Därefter pumpar du bränslepumpen några gånger, drar choke (om det behövs), håller in säkerhetsbågen och drar sedan i startlinan kraftigt för att starta motorn.
Gräsklippare drivs vanligtvis antingen med bensin, el eller batteri. Bensindrivna gräsklippare tankas med vanlig blyfri bensin, medan eldrivna och batteridrivna modeller laddas med hjälp av en strömkälla eller utbytbara batterier.
Back to top button