Natur

Gul Blomma på Öland

Öland är hemvist för en stor variation av flora och fauna, och en av de mest slående är den karakteristiska ”gula blomman” som kan ses över hela ön. Men vad heter den här blomman och varför är den så vanlig på Öland? I den här artikeln ska vi utforska den gula blommans historia, egenskaper och betydelse på Öland.

Vad Heter den Gula Blomman på Öland?

Den gula blomman som bara växer på kalkhedar på Öland och Gotland i Sverige heter Våradonis (Adonis Vernalis) och är allmänt känd under namnet “Yellow Pheasant’s Eye” på engelska.

Allt du Behöver veta Ölands Gula Blomma: Våradonis

Våradonis är en flerårig växt som tillhör familjen ranunkelväxter och denna växt är fridlyst i Sverige vilket innebär att det är förbjudet att skada den genom att plocka eller gräva upp den, likaså med dess frön eller andra delar.

Här kommer allt värt att veta om Våradonis:

Våradonis

Utseende

Våradonis är en flerårig örtartad växt som blir cirka 20-30 cm hög. Den har ljusgula blommor med flera kronblad och en svart mitt och växer ofta i små tuvor. Stjälken är rikligt klädd med gröna blad och blomman är, som sitter ensam på toppen av stjälken, är stor och ljusgul med flera kronblad. Blomman är enbart utslagen på dagen när det inte regnar.

Blomning

Våradonis blommar i maj till juni på Öland och Gotland.

Ursprunglig Utbredning

Våradonis är infödd i Europa och kan växa i länder som Ryssland, Ukraina och Bulgarien.

Medicinska Egenskaper

Våradonis har använts i traditionell medicin för sina vätskedrivande och hjärtstärkande egenskaper. Den har också använts för att behandla tillstånd som hjärtsvikt och ödem.

Giftig

Trots sina medicinska egenskaper är våradonis också giftig. Den innehåller en giftig förening som kallas adonitoxin, som kan orsaka kräkningar, diarré och andra gastrointestinala symtom om den intas i stora mängder.

Kulturell Betydelse

Våradonis har en rik kulturhistoria och har nämnts i olika litterära verk genom historien. Den är också förknippad med den grekiska mytologiska figuren Adonis, som sägs ha fötts ur ett myrrhträd och förvandlats till en blomma av gudinnan Afrodite.

Bevarandestatus

 Våradonis är firdlyst i Sverige även listad som en skyddad art i vissa europeiska länder, däribland Tyskland och Schweiz. Dess populationer har minskat i vissa områden på grund av förlust av livsmiljöer och överdriven insamling för medicinskt bruk.

Back to top button