Natur

Farligaste Djuret i Sverige

Sverige är ett rungande vackert land med ett fantastiskt djurliv. Vissa av djuren i de svenska skogarna kan dock vara ganska farliga.

Den här guiden ger en översikt över de farligaste djuren i Sverige!

Topp 7 Farligaste Djuren i Sverige

Som naturentusiast har Sveriges djurliv mycket att erbjuda, från majestätiska älgar till lekfulla uttrar. Vissa djur i landet kan dock vara livsfarliga för människor. I den här artikeln kommer vi att ranka de sju farligaste djuren i Sverige enligt vårt mått mätt baserat på antalet dödsfall, dess bestånd och andra farliga sjukdomar de kan orsaka.

wasp

1. Bålgeting

Bålgetingen är Sveriges farligaste djur sett till antal dödsfall. 1-2 personer dör årligen till sviterna av ett getingstick, och eftersom bålgetingen har tre gånger så kraftfullt gift som en vanlig geting är det också den som är farligast. Deras stick kan vara extremt smärtsamt och orsaka anafylaxi hos vissa individer.

Här är anledningarna varför getingar är så farliga:

2. Fästing

Fästingar är små spindeldjur som finns i skogar och gräsmarker i hela Sverige. De är inte farliga i sig men kan överföra en mängd olika sjukdomar till människor, vilket gör dem till ett av de farligaste djuren i landet. Ett fästingbett är sällan dödligt men ungefär en tiondel av de som får borrelia utvecklar nervinflammation.

Därför är fästingen så farlig:

european viper

3. Huggorm

Den europeiska huggormen är den enda giftiga ormen i Sverige och biter ungefär 300 personer/år varav några eller någon enstaka stackare dör över ett årtionde. Ormen är ganska liten, 60-105 cm lång och väger upp emot 100 gram. De finns vanligtvis i gräsbevuxna områden, skogar och klippiga terränger. Ormens bett kan orsaka svår smärta, svullnad och till och med dödsfall. Som tur är går huggormen nästan aldrig till attack och biter ifall man inte råkar trampa på den. Om du är intresserad av andra giftiga djur i Sverige, kan du läsa mer om det giftigaste djuret i Sverige här.

Här är några punkter om varför den svenska huggormen är så farlig:

wild boar

4. Vildsvin

Det svenska vildsvinet är en stor, vild gris som finns i hela landets skogar. De kan vara aggressiva och territoriella, särskilt under parningstiden. Och med tanke på att ett vildsvin väger mellan 50-200 kilo och kan ha hörntänder lika stora som en banan så kan en attack få en dödlig utgång. Dock sker dödsfall på grund av vildsvinsattacker väldigt sällan och runt 10 personer omkommer årligen i hela världen efter att ha blivit attackerade av vildsvin. Det finns cirka 300 000 vildsvin i Sverige.

Detta gör att vildsvin så farliga för människor:

arctic herring

5. Fjärsing

Fjärsingen är den enda giftiga fisken i Sverige och och Nordeuropas farligaste fisk. Det är dock mycket ovanligt att människor dör av ett fjärsingstick, endast två personer de senaste 100 åren vet vi med säkerhet har omkommit till följd av fjärsingstick. Fisken finns vanligtvis på grunt vatten mellan 2-30 meters djup och kan orsaka allvarliga skador på människor.

Detta gör fjärsing så farlig för människor:

swedish wolf

6. Varg

Den svenska vargen är ett stort rovdjur som finns i landets skogar. Även om de vanligtvis är skygga och undviker mänsklig kontakt kan de attackera om de känner sig hotade. Sveriges vargstam består dock enbart av 400 vargar så risken att bli attackerad och dödad av en varg i Sverige är mycket liten. Faktum är att det inte finns några bevis för vargattacker i Sverige under de senaste 100 åren. Dock har det rapporterats om nio dödsfall till följd av vargattacker de senaste 50 åren i Europa.

Därför kan den svenska vargen vara farlig:

7. Brunbjörn

Den svenska brunbjörnen är ett stort rovdjur som finns i landets norra och mellersta skogar även om arten långsamt sprider sig söderut. Även om de vanligtvis undviker mänsklig kontakt kan de attackera om de känner sig hotade. Endast en person har dött till följd av en brunbjörnsattack i Sverige sen 1902 och en person omkom i Finland 1998 men det var den första på över 100 år. Det finns över 3000 brunbjörnar i Sverige. Brunbjörn-attacker på människor är alltså sällsynta men kan vara dödliga när de inträffar. Om du är intresserad av andra rovdjur i Sverige, kan du läsa mer om Björnar i Sverige här.

Här är de största anledningarna till att brunbjörnen är farlig:

Andra Farliga Djur i Sverige

Det finns även andra djur som orsakar fler dödsfall och skador än många av de vi har valt att ha med i vår topplista. Vi ska även lista dessa djur här och motivera anledningen till att vi inte har valt att ta med dom i vår topplista:

Älg: Två personer dör i snitt i Sverige av trafikolyckor med älgar. Vi tycker dock inte att trafikolyckor är något som gör att man kan säga älgen är farlig i sig. Tvärt om, älgar är snälla och fredliga djur som tyvärr har oturen att bli påkörda av farliga människor lite då och då.

Häst: Ungefär en person dör varje år efter att ha blivit sparkad eller ihjältrampad av en häst. Hästen kom inte med i vår topplista då hästar inte är farliga då detta är något som nästan uteslutande sker oavsiktligt och är ren och skär otur.

Hund: Av alla djur i Sverige orsakar hundar överlägset flest sjukhusbesök men nästan inga av dessa leder till dödsfall. Nio gånger av tio är det ägaren själv som råkar bli biten. Med tanke på hur många hundar det finns i Sverige och hur snälla och gosiga dom är som regel är detta inte heller ett djur som platsar på vår lista över farliga djur.

Back to top button