Natur

Björnar i Sverige

Sverige är hemvist för ett brett utbud av vilda djur, inklusive ett av Europas mest ikoniska djur – björnen. Björnstammen i Sverige är stabil och runt 3000 av världens totalt 870 000 björnar bor i Sverige!

I denna artikeln går vi igenom de bästa platserna att hitta björnar i Sverige och andra intressanta fakta om den svenska björnen.

brown bear

Björnens Utbredning i Sverige

Sveriges björnrikaste län är Jämtland där björnstammen uppskattas till över 1000 stycken. De flesta lever i norra och mellersta Sverige men sprider sig sakta men säkert mer och mer söderut. Brunbjörn finns att hitta från Värmland till norra Uppland och norrut. Björnen trivs bäst i barrskog men finns också att finna runt de svenska fjällområdena.

Vad Äter Björnen?

Björnen är något av en allätare och äter mycket myror (käka myror?) och även myrlarver på våren för att övergå till att äta enorma mängder bär, örter och hästmyror senare på säsongen för att tjocka till dig inför att de ska gå i ide till vintern. Växter, rötter och gräs ingår också i björnens kostvanor. Björnen älskar också att äta honung, svamp, hasselnötter, ekollon och fisk. Det är dock ganska sällan björnen hittar dessa delikatesser i Sverige. Även älg, hjort, insekter, fåglar, däggdjur och till och med as slinker ner ifall björnen får chans. Dock består björnens föda till största delen annat än kött.

Så Jagar Björnen

Björnar springer väldigt fort upp till 48 km/t och vanligtvis dödar björnen sitt byte genom att bita det i ryggen eller halsen. En annan teknik björnen använder är att klappa till sitt byte med framtassen som kan bryta bytesdjurets ryggrad på ett enda slag. Det händer också att björnen dödar sitt byte genom att bita det i nacken eller över nosen.

När björnen dödat sitt byte brukar de börja med att äta inälvorna. Därefter placeras bytet på ett ostört ställe där det täcks med mossa, jord, ris eller snö. Aset äts sedan upp i omgångar inom ett par dagar beroende på storlek.

Back to top button