Camping & Vandring

Bästa Solkrämen 2024

Välkommen till vår guide om de bästa solkrämerna på marknaden. Att välja rätt solskydd är av största vikt för att skydda huden från skadliga UVA- och UVB-strålar. Vi har granskat en rad solkrämer för olika hudtyper, behov och budgetar – allt för att hjälpa dig att hitta den bästa solkrämen som inte bara ger bra skydd utan även ger näring och återfuktning för din hud. Så oavsett om du letar efter det bästa solskyddet för ansiktet, kroppen eller dina barn, har vi tänk på det mesta.

Bäst i Test Herr
4.7/5
Bäst i Test Dam
4.7/5
Premium Dam
3.8/5
Premium Herr
3.6/5
4.7/5

Vi har testat många olika sorter och är särskilt förtjusta i Suntribe Active Natural Mineral Sunscreen SPF 50. Solkrämen är lätt att applicera och ger ett mycket bra skydd mot solens skadliga strålar med sin höga solskyddsfaktor. Produkten har en ekologisk och vegansk sammansättning som låter din hud andas samtidigt som den vårdar och skyddar. Den känns inte alls tung eller klibbig på huden, vilket var mycket uppskattat.

En annan stor fördel med denna solkräm är dess vattenfasthet, vilket gör den perfekt för stranden, bad och för aktiva dagar utomhus. Med sina naturliga ingredienser som zinkoxid och ekologiska oljor ger den näring och fukt till huden och bidrar till en fräsch känsla. Vi älskar att den är fri från kemikalier som kan skada havsmiljöer, så det känns extra bra att använda denna produkt för både oss själva och vår planet.

Fördelar

 • Effektivt skydd mot solens strålar
 • Lätt att applicera och smälter in i huden
 • Omtänksam ingredienssammansättning
 • Hög solskyddsfaktor
 • Ekologisk & vegansk
 • Vattenfast

Nackdelar

 • Kan kännas lite dyr

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Suntribe Active Natural Mineral Sunscreen SPF 50 en solkräm som har allt man kan önska sig när det gäller att skydda och vårda huden under exponering för solen. Den höga solskyddsfaktorn, naturliga ingredienserna och den vattenfasta formulan gör den till en produkt som står ut. Dess enda nackdel kan vara priset, men vi anser att det är värt det för den höga kvaliteten och miljömedvetenheten produkten bjuder på.

4.7/5

En annan solkräm som vi verkligen imponerades av är Solar Defence Fluid SPF 50. Det första vi märkte med denna premiumprodukt var den lyxiga och eleganta designen på flaskan. Solkrämen känns lätt och silkeslen på huden, och är enkel att smörja in. Den erbjuder ett högt skydd mot solens farliga UVA- och UVB-strålar genom sin SPF 50.

Det särskiljer sig från andra solkrämer genom sin innovativa formula berikad med antioxidanter, och är extra skonsam mot känslig hud, eftersom den fri från parfym, alkohol och konserveringsmedel. Vi upplevde att krämen gör underverk för att förebygga ålderstecken och skydda huden mot skador orsakade av solen samtidigt som den återfuktar och ger en mjuk, hälsosam känsla.

Fördelar

 • Hög solskyddsfaktor och skydd mot UVA/UVB-strålar
 • Lämnar huden mjuk och återfuktad
 • Passar känslig hud och för vardagsanvändning
 • Lätt konsistens
 • Antioxidanter
 • Dermatologiskt testad

Nackdelar

 • Något dyrare än andra solkrämer

Utlåtande

Slutsatsen är att Solar Defence Fluid SPF 50 är en utmärkt solkräm för dig som vill investera i en premiumprodukt med en överlägsen formula. Dess höga solskyddsfaktor, innovativa ingredienser och skonsamma sammansättning gör den till en favorit för oss, trots ett något högre pris än konkurrenterna. Den passar perfekt för känslig hud och rekommenderas för både vardagligt bruk och solsemestrar.

3.8/5

Om du letar efter ett prisvärt alternativ bland de bästa solkrämerna, kan vi varmt rekommendera Evy Sunscreen Mousse SPF 50. Denna solskyddsmousse är unik i sitt slag, då den har en luftig och lätt konsistens som gör den enkel att applicera och snabbt absorberas av huden utan att efterlämna någon kladdig känsla. Vi uppskattar speciellt att den ger ett mycket effektivt skydd mot solens farliga UVA- och UVB-strålar och har en imponerande vattentålighet på upp till sex timmar.

En annan aspekt vi verkligen gillade med detta solskydd är att den är lämplig för alla hudtyper, även de mest känsliga. Den är baserad på patenterad teknologi som gör att krämen tränger djupt in i huden och skyddar den från insidan. Dessutom kändes huden mjuk och återfuktad efter användning, vilket bidrog till en skön och behaglig känsla.

Fördelar

 • Mycket lätt att applicera
 • Utmärkt för känslig hud
 • Återfuktar och mjukgör
 • Lätt moussekonsistens
 • Effektivt skydd
 • Vattentålig

Nackdelar

 • Högre pris per milliliter

Utlåtande

Sammantaget är Evy Sunscreen Mousse SPF 50 ett utmärkt val för dig som söker ett prisvärt solskydd. Det effektiva skyddet, den lätta konsistensen och den speciella tekniken som ger djupverkande skydd gör den mycket attraktiv. Dess enda nackdel är det högre priset per milliliter jämfört med andra solkrämer, men vi anser att fördelarna motiverar det högre priset.

3.6/5

En solkräm som vi testat och vill lyfta fram är Suntribe All Natural Face & Sport Zinc. Det vi märkte direkt med den här produkten var hur bra den passade för såväl ansiktet som kroppen, och för alla typer av utomhusaktiviteter. Vi var imponerade av dess naturliga formula fri från kemikalier, vilket gör den både miljövänlig och skonsam på huden.

Det unika med den här solkrämen är dess form av en färgad zinkpasta, vilket innebär att du ser exakt vart du smörjer in produkten. Vi uppskattade att den hade en hög koncentration av zinkoxid för effektivt skydd mot UVA- och UVB-strålar, samt att den var vattenresistent i minst fyra timmar. Vi kan dock tycka att konsistensen kan kännas lite tung, men om man vänjer sig vid det så är det en riktigt bra produkt för aktivt utomhusliv.

Fördelar

 • Skonsam mot både hud och miljö
 • Färgad zinkpasta gör appliceringen tydlig
 • Fungerar utmärkt för ansikte och sportaktiviteter
 • Ekologiskt val
 • Högklassigt skydd
 • Vattenresistent

Nackdelar

 • Kan kännas lite tung på huden

Utlåtande

Sammanfattningsvis kan vi säga att Suntribe All Natural Face & Sport Zinc är en mycket bra solkräm som passar perfekt för dig som söker ett miljövänligt och hälsosamt alternativ vid utomhusaktiviteter. Trots att konsistensen kan kännas något tung, så är det effektiva skyddet och den färgade zinkpastan något som vi verkligen uppskattade.

Smarta Tips vid Köp av Solkräm

När det kommer till solskydd är det viktigt att göra rätt val. I denna del av vår köpguide för bästa solkrämen tänkte vi fokusera på saker du bör ha i åtanke när du köper solkräm. Vi kommer att ge dig tips och vägledning så att du vet vad du ska titta efter på etiketten, och vilka faktorer som är viktigast för att hitta den perfekta solkrämen för just dig. Läs vidare för att få reda på allt du ska tänka på när du köper den bästa solkrämen!

Vad ska man Titta Efter på en Solkräms-Etikett?

När man står inför hyllan med solkrämer kan det kännas snårigt att veta vad man ska leta efter. Men vet du vad? Det finns faktiskt några enkla saker att hålla utkik efter på etiketten som kan hjälpa dig att hitta den perfekta solkrämen för just dig! Försäkra dig om att den har rätt SPF, brett spektrum skydd och vattenresistens, och du kommer vara redo att njuta av solen tryggt och säkert. Låt oss dyka ner i detaljerna kring dessa tre faktorer.

Välja Rätt Solskyddsfaktor (SPF)

Att välja rätt solskyddsfaktor (SPF) är en nyckelkomponent när det gäller att hitta den bästa solkrämen för din hud. SPF står för solskyddsfaktor och anger hur väl solkrämen skyddar mot solens skadliga ultravioletta strålar (UVB). Generellt sett bör du välja en solkräm med minst SPF 30, men det kan vara en god idé att gå upp i skyddsfaktor beroende på din hudtyp, aktiviteter och var du befinner dig. Det är viktigt att komma ihåg att ingen solkräm kan blockera 100% av UVB-strålarna, men högre SPF ger bättre skydd.

Kom ihåg att det är viktigt att applicera solkräm generöst och återapplicera regelbundet, särskilt efter bad, svettning eller torkning med handduk. Ingen solkräm kan ge fullständigt skydd, så försök också använda ytterligare skyddsåtgärder som kläder, hattar och solglasögon för maximalt skydd.

Brett Spektrum Skydd

Har du hört talas om UVA- och UVB-strålar? De är båda typer av ultraviolett strålning från solen och kan skada vår hud på olika sätt. UVA-strålar tränger djupare in i huden, medan UVB-strålar bränner överhuden och kan orsaka solbränna. Men båda kan bidra till hudcancer och förtida åldrande av huden, så du behöver skydda dig mot båda. När du letar efter en solkräm, se till att den har “brett spektrum skydd” på etiketten. Det betyder att solkrämen är formulerad för att skydda mot både UVA- och UVB-strålar. Ett bra sätt att kontrollera detta är att se om solkrämen har en stjärnklassificering för UVA-skydd. Ju fler stjärnor, desto bättre skydd! Känner du att solkräm inte räcker som skydd läs våran guide om de bästa uv tälten!

Vattenresistens

Du kanske inte planerar att ta ett dopp i havet eller poolen när du använder solkräm, men chansen är stor att du iallafall kommer att svettas under en varm sommardag. Så det är bra att se om en solkräm är vattenresistent. Notera dock att vattenresistens inte betyder att den är helt vattentät. Vattenresistenta solkrämer håller bättre när du svettas eller simmar, men du behöver fortfarande återapplicera krämen efter en stund. Solkrämetiketter brukar ange hur länge den är vattenresistent under vattnig aktivitet (t.ex. 40 minuter eller 80 minuter). Se till att välja en solkräm som passar de aktiviteter du planerar att göra och kom ihåg att följa instruktionerna för återapplicering!

Olika typer av solkrämer:

Kemiska vs Fysikaliska Solkrämer

Är du lite förvirrad över om du ska välja en kemisk eller fysikalisk solkräm? Känner du att begreppen bara snurrar runt i huvudet? Inget att oroa sig för, det här är en vanlig situation som många hamnar i. Kemiska solkrämer fungerar genom att absorbera och sprida ut UV-strålning i huden, medan fysikaliska solkrämer istället reflekterar solens strålar. Det finns både fördelar och nackdelar med båda typerna. Kemiska solkrämer kan kännas lättare och mindre kladdiga, men kan ha potentiella negativa effekter som hudirritation. Fysikaliska solkrämer å andra sidan brukar vara säkrare för känslig hud och miljövänliga, men kan kännas tjockare på huden och lämna ett vitt spår. För att fatta det bästa beslutet för dig är det viktigt att överväga din hudtyp och dina preferenser när det gäller konsistens och innehåll.

Lotion, Spray och Andra Former

Inte nog med att vi måste välja mellan kemiska och fysikaliska solkrämer, vi står även inför valet mellan lotion, spray och andra former! Hur ska man då veta vilken som passar en själv bäst? En klassisk solkräm i lotionform ger en jämn och mättad applicering, men kan vara tidskrävande och kladdig att använda. Spray hör till favoriterna när det gäller smidighet och snabb applicering. Men var försiktig, det är lätt att missa vissa områden eller få en ojämn täckning med spray. Det finns även andra alternativ som stift, mousse och gel. Stift är praktiska för mindre områden som näsa och öron, medan mousse och gel kan ge en lätt och behaglig känsla på huden. Det bästa tipset är att prova sig fram och välja en form som känns bekväm för dig och din hud, samtidigt som den ger ett effektivt solskydd!

Anpassa Solkrämen Efter Hudtyp och Aktivitet

Det är viktigt att välja en solkräm som passar din hudtyp och vad du tänker göra när du är ute i solen. Ingen gillar när huden känns kladdig, eller hur? Så låt oss prata lite om vilka faktorer du bör överväga när du letar efter den perfekta solkrämen för dig:

För Känslig Hud

Om du har känslig hud, vet du att det kan vara en riktig utmaning att hitta en solkräm som inte irriterar eller orsakar allergiska reaktioner. Därför bör du hålla utkik efter produkter som är speciellt utformade för känslig hud och är fritt från parfymer, parabener och andra potentiellt irriterande ämnen. Gå gärna för mineralbaserade solkrämer som innehåller zinkoxid eller titandioxid, då de bildar en fysikalisk barriär på huden istället för att absorberas av huden. Satsa på en hypoallergen formula och var inte rädd att läsa recensioner och fråga vänner eller familj med liknande hudtyper om vilka produkter som funkat bäst för dem. Det kan vara värt att testa lite produkt på en liten del av huden innan du smörjer in hela kroppen, bara för att se om den passar dig.

För Sport- och Utomhusaktiviteter

Oavsett om du är en beachvolleyboll-kung eller bara en flitig trädgårdsmotionär, måste du ha solkräm som klarar av svett och vatten och inte smälter bort likt snö i solsken. Se till att välja en solkräm som är vattenresistent och har en hög SPF för att ge dig ett effektivt solskydd under hela aktiviteten. Spraysolkrämer kan vara praktiska eftersom de är lätta att applicera på stora ytor och inte ger en klibbig känsla. Men kom ihåg att massera in spraykrämen ordentligt för att säkerställa en jämn fördelning. För ansiktet, satsa på en icke-fet solkräm med matt finish, särskilt om du tenderar att få finnar eller oljig hud. Och glöm inte bort att återapplicera solkrämen varannan timme och efter varje dopp för att hålla din hud säker och snygg hela sommaren!

Miljövänliga och Säkra Ingredienser

När vi väljer solkräm är det viktigt att tänka på inte bara vårt eget välbefinnande utan också på miljön. Din solkräm kan faktiskt ha en inverkan på naturen omkring oss, så det är klokt att vara uppmärksam på ingredienserna. I denna del fokuserar vi på att hitta miljövänliga och säkra alternativ, så du kan skydda både din hud och vår planet.

Parabenfria och Mineralbaserade Alternativ

Ett sätt att göra ett mer miljövänligt val är att leta efter parabenfria solskyddsmedel. Parabener är konserveringsmedel som kan ha negativa hälsoeffekter och även påverka ekosystemet. Mineralbaserade solkrämer innehåller aktiva ingredienser som zinkoxid eller titandioxid som bildar en barriär på huden och reflekterar solens strålar. Dessa produkter är oftast mindre irriterande för känslig hud och har mindre inverkan på miljön än kemiska solskyddsmedel. Så nästa gång du shoppar efter en ny solkräm, prova att leta efter produkter som är fria från parabener och innehåller mineralbaserade ingredienser för att göra ett mer hållbart val.

Säkra för Koraller och Marint Liv

Visste du att din solkräm kan skada koraller och marint liv? Många vanliga solskyddsmedel innehåller ämnen som oxibenson och octinoxat, vilka har visat sig vara skadliga för korallrev och andra marina organismer. Det är därför en bra idé att se över etiketten på din solkräm och välja produkter som är säkra för koraller och marint liv. Dessa “revvänliga” solkrämer är utformade för att minimera deras inverkan på korallrev och fiskpopulationer, så när du applicerar dem på din hud kan du också njuta av att veta att du gör ditt för att skydda den fantastiska undervattensvärlden. Titta efter märkningar som “reef safe” eller “ocean friendly” när du shoppar efter din nästa solkräm och bidra till att skydda både din hud och vår planet.

Använda och Applicera Solkräm på Rätt Sätt

Det är inte nog med att bara ha en högkvalitativ solkräm, det är nämligen minst lika viktigt att använda och applicera den på rätt sätt för att skydda din hud optimalt. Börja med att skaka flaskan ordentligt så att ingredienserna blandas väl. Använd en generös mängd solkräm – en tumregel är att ta en mängd motsvarande en golfboll för hela kroppen. Glöm inte bort öron, nacke, fotrygg och områdena vid badkläderna. Se till att applicera solkrämen på alla utsatta områden, och kom ihåg att det är lättare att applicera den jämnt med en spegel om du befinner dig inomhus.

Hur Mycket Solkräm att Använda

Många av oss har en tendens att snåla med solkrämen och tror att vi får tillräckligt med skydd, men faktum är att vi ofta inte applicerar tillräckligt för att uppnå det skydd som anges på förpackningen. Brist på tillräcklig mängd solkräm ökar risken för solbränna och på sikt även hudskador och hudcancer. För att hjälpa dig att få en bättre uppfattning om hur mycket solkräm som bör användas så följer här en enkel guide:

 • Ansikte – använd ungefär en teskeds mängd av solkräm
 • Varje arm – använd ungefär en matskeds mängd av solkräm
 • Varje ben – använd ungefär två matskedar mängd av solkräm
 • Torso (fram och bak) – använd ungefär två matskedar mängd av solkräm på varje sida

Om du använder en spraytyp av solkräm, se till att du applicerar ett tjockt och jämnt lager, och gnugga in det ordentligt för bästa skydd.

Tidpunkt och Återapplicering

När det gäller tidpunkten för att applicera solkrämen så är det bäst att göra det minst 20-30 minuter innan du går ut i solen, så att produkten hinner absorberas ordentligt av huden och börjar verka. Återapplicering bör ske varannan timme, eller oftare om du har badat, svettats mycket eller torkat dig med en handduk. Så, varför inte sätta ett alarm på din mobil så att du inte glömmer bort att återapplicera solkrämen i tid? Och kom ihåg att även om solkrämen är vattenresistent, så behöver du fortfarande applicera den på nytt efter en stund i vattnet. Kombinera gärna solkrämen med ytterligare skydd som solhatt, solglasögon och kläder för att skydda din hud ännu bättre mot skadliga UV-strålar.

Vanliga Frågor och Svar

Det finns ingen universell “bästa” solkräm, eftersom det beror på individens hudtyp och behov. Generellt sett är det viktigt att välja en solkräm med högt skydd (SPF30 eller högre) samt både UVA- och UVB-skydd för att få optimalt skydd.
Solskyddskräm fungerar genom att skapa en skyddande barriär på huden som absorberar eller reflekterar solens skadliga ultravioletta (UV) strålar, minskar risken för solbränna och motverkar åldrande och hudcancer. I Sverige rekommenderas det att använda solskydd med hög solskyddsfaktor (SPF) under sommarmånaderna för bästa skydd.
Solskyddskräm håller vanligtvis i cirka 2-3 år, så länge det förvaras på ett svalt och torrt ställe. Dock är det viktigt att kontrollera produktens bäst före-datum, eftersom krämens skyddande egenskaper kan försämras över tid, särskilt om förpackningen är öppnad och utsatt för värme och ljus.
UVA-strålar tränger djupare in i huden och kan orsaka förtidigt åldrande, medan UVB-strålar främst orsakar solbränna och har större sannolikhet att leda till hudcancer. Båda typerna av strålning är skadliga, och det är därför viktigt att använda solskyddsprodukter med både UVA- och UVB-skydd.
Back to top button