Bäst i TestKläder

Barnhjälm Bäst i Test 2024

Att hitta rätt hjälm för ditt barn kan kännas överväldigande, med tanke på alla olika märken och modeller som finns att välja på. Vi vet hur viktigt det är med säkerhet när det gäller våra barn, därför har vi granskat, testat och jämfört olika hjälmar och har skapat en lista över de fyra bästa barnhjälmarna på marknaden just nu. Oavsett om du söker efter den mest prisvärda, en premiumprodukt eller helt enkelt den bästa produkten, har vi något för alla.
Bäst i Test
5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
Bästa Bonus-Modell
4.8/5
5/5
Kids POCitos Crane MIPS är en hjälm som vi verkligen har blivit förtjusta i. Den har en unik design och flera funktioner som gör den till ett utmärkt val för barn som vill känna sig säkra och bekväma på cykeln. Vi uppskattar verkligen den högkvalitativa konstruktionen, inklusive MIPS-tekniken, som ger barnet extra skydd i händelse av en olycka. Vårt test visade att denna hjälm var extremt komfortabel. Den har en justerbar passform, vilket innebär att hjälmen kan växa med ditt barn över tid. Trots sin robusta konstruktion, är den otroligt lätt, vilket hjälper till att säkerställa att ditt barn inte känner sig belastat när de bär den. Vi var också imponerade över hur bra ventilationen är – vilket är avgörande för längre cykelturer på varma dagar.

Fördelar

 • Utmärkt stötabsorberande förmåga tack vare MIPS-tekniken
 • Komfortabel att bära även under långa perioder
 • God ventilation bidrar till barns komfort på cykeln

Nackdelar

 • Kan vara lite dyrare än andra alternativ

Utlåtande

Trots det något högre priset, anser vi att POCitos Crane MIPS definitivt är värt investeringen. Det är en välgjord, slitstark och tekniskt avancerad hjälm som alla barn skulle dra nytta av. Komfort, säkerhet och hållbarhet – denna hjälm levererar verkligen på alla punkter.

4.7/5

Den här ABUS-hjälmen har imponerat på oss med sin höga prestanda och sitt pålitliga skydd. Det är ett premium-val för barnets säkerhet, tack vare det hållbara materialet och det integrerade LED-ljuset på baksidan för ökad synlighet. Det inbyggda visiret skyddar barnets ögon från solen, regnet och eventuella gruspartiklar från vägen, vilket vi tycker är ett fantastiskt tillägg. Hjälmen sitter också bekvämt på barnets huvud tack vare komfortabla kuddar och justerbara band.

Redan vid första användningen kunde vi märka tydligt att den här hjälmen är mycket lätt. Trots sitt robusta yttre känns den inte tung på huvudet, vilket gör den perfekt även för längre cykelturer. Både ventilationen och passformen överträffade våra förväntningar – det är tydligt att ABUS verkligen har lagt ner mycket tid och ansträngning på dessa viktiga aspekter.

Fördelar

 • Bekväm med justerbara band
 • Inbyggt visir för ökat skydd
 • Bra ventilation

Nackdelar

 • Kan kännas lite stor för mindre barn

Utlåtande

ABUS Cykelhjälm Hud-Y Titan är idealisk för alla barn som tar sin cykling på allvar. Den har unika egenskaper och högkvalitativa material som gör den till en fantastisk investering som kommer att ge ditt barn många år av trygg och bekväm cykling. Även om det finns någon nackdel, är vi övertygade om att fördelarna mer än väl uppväger den.

4.4/5

Hamax Thundercap är en praktisk och överkomlig barnhjälm som verkligen har något att erbjuda. Med en kombination av god säkerhet och komfort var det ett sant nöje att testa den. Hjälmen innehåller många funktioner som vi har kommit att förvänta oss från premiumprodukter, inklusive justerbar passform och riklig ventilation. När vi testade den, märkte vi direkt hur lätt den var – tillräckligt för att våra testare inte blev trötta även efter en hel dags cykling.

Vi var särskilt imponerade av hur bekväm Hamax Thundercap är. Justeringssystemet fungerar smidigt och säkerställer att hjälmen sitter perfekt på barnets huvud. För priset, tycker vi att denna hjälm verkligen överträffar våra förväntningar i form av sin prestanda och sina funktioner.

Fördelar

 • Lättviktig design för maximal komfort på långa cykelturer
 • Enkel justering för perfekt passform
 • Mycket bra ventilation

Nackdelar

 • Kunde haft bättre färger

Utlåtande

För det pris du betalar, är Hamax Thundercap verkligen svår att slå. Dess prestanda och bekvämlighet gör den till ett fantastiskt värdeval för barns cykelsäkerhet. Trots sitt budgetpris, gör den inga kompromisser på kvaliteten – en prisvärd, pålitlig, och framförallt säker produkt för ditt barn.

4/5

Vid testning av Lazer Gekko MIPS Cykelhjälm för barn, märkte vi att denna hjälm verkligen står ut från mängden. Den kombinerar toppmodern säkerhet med iögonfallande stil, vilket gjorde den till en favorit bland våra yngre testare. MIPS-tekniken tillhandahåller extra skydd vid olyckor och den har ett autoklämmande passningssystem som garanterar en perfekt anpassning till barnets huvud utan extra ansträngning. Ventilationen är också tillräcklig för att hålla barnet svalt under cykelturer, och hjälmen känns förvånansvärt lätt på huvudet.

En annan funktion som imponerade på oss var det inbyggda visiret, ett fint tillägg för att skydda ditt barns ögon från solens strålar eller regn. Ytterligare säkerhet ges tack vare reflexdetaljerna på baksidan av hjälmen, vilket gör barnet mer synligt även i lågt ljus.

Fördelar

 • Särskilt imponerad av den inbyggda MIPS-teknologin för ökad säkerhet.
 • Hjälmen satt bekvämt varje gång tack vare det smarta autoklämmande systemet.
 • Reflexdetaljer ökar synligheten under sämre ljusförhållanden.

Nackdelar

 • Hjälmen kan kännas tung för mycket små barn.

Utlåtande

Inget tvivel om att Lazer Gekko MIPS utmärker sig som ett starkt val när det gäller barnhjälmar. Den innovativa designen med avseende på säkerhet, komfort och användarvänlighet gör det till en produkt vi definitivt skulle rekommendera. Särskilt om du är ute efter en hjälm som inte bara fungerar bra, men också ser fantastiskt snygg ut.

Essentiella Aspekter att Tänka på När Du Köper en Barnhjälm

När det gäller ditt barns säkerhet, är ingenting för stort eller för litet att överväga, och att köpa en hjälm för dem är inget undantag. Denna del av guiden fokuserar på de viktiga aspekterna som ska övervägas när du står inför uppgiften att välja den perfekta barnhjälmen. Från passform till design, material till säkerhetsfunktioner – varje detalj spelar en roll i att skydda ditt barns huvud under deras cykelturer. Läs också våran guide om de bästa skidhjälmarna för barn.

Val av Rätt Storlek och Passform

Innan du klickar på “köp” knappen, bör du vara säker på att du väljer den rätta storleken och passformen för barnets hjälm. Det kanske låter självklart, men många olyckor med barn på cyklar kan förebyggas genom att bara se till att hjälmen sitter bra. Hur gör man det? Börja med att mäta barnets huvud. Med ett måttband, mät runt det största området av huvudet, cirka en cm ovanför ögonbrynen. Använd sedan denna mätning för att välja en hjälmstorlek. De flesta barnhjälmar har ett justerbart band runt huvudet för en mer personlig passform, så bara för att en hjälm är tillräckligt stor betyder inte det att den sitter korrekt. Har du svårt att avgöra detta? Här kommer lite tips: Titta på hur hjälmen sitter på huvudet.

Uppmätning av Barnets Huvud

För att hitta den rätta hjälmen till ditt barn är den första och viktigaste faktorn att mäta barnets huvud. Om hjälmen inte har rätt passform, ökar risken för skador om barnet skulle råka ut för en olycka. Men hur går man egentligen tillväga för att mäta huvudet på bästa sätt? Följ nedanstående guide för bästa resultat.

 • Börja med att finna ett flexibelt måttband.
 • Placera måttbandet ca 2 cm ovanför ögonbrynen och runt det bredaste delen av huvudet.
 • Mät omkretsen noggrant. Upprepa mätningen ett par gånger för att vara säker på att du fått rätt mått.
 • Jämföra resultat med hjälmens storleksguide.
 • Välj sen den hjälmstorlek som bäst matchar ditt barns huvudomkrets.

Att ta sig tiden att göra dessa mätningar är verkligen en investering i ditt barns säkerhet. Det är viktigt att välja en hjälm som både sitter bekvämt och ger maximalt skydd i händelse av en kollision. Glöm inte bort att granska hjälmen ordentligt innan ditt barn börjar använda den – du vill ju vara säker på att allt sitter som det ska!

Vikten av Rätt Passform

En oerhört viktig punkt i valet av barnhjälm är passformen. En för stor hjälm kan lika väl vara lika osäker som en för liten, och det gäller verkligen att sätta guldlocken på det rätta stället här. Om hjälmen är för lös, kommer den inte skydda huvudet ordentligt vid en eventuell kollision. Om den däremot är för åtsittande kan det skapa obehag och till och med orsaka huvudvärk, vilket kan göra cykelturen mindre rolig för ditt barn. En bra passform innebär att hjälmen sitter mjukt men bekvämt på barnets hjässa utan att vippa från sida till sida eller fram och tillbaka. Det ska även finnas en bekväm mängd rum mellan hakan och hakbandet – cirka två fingrars bredd. Alltför ofta ses barn med löst sittande hjälmar vilket kan vara direkt farligt i en olycka. Så var noga när ni provar ut hjälmen för er lilla cyklist!

Material och Konstruktion

När det kommer till att välja en barnhjälm är materialval och konstruktion absolut nyckeln. Ett starkt, hållbart material kommer att ge den bästa skyddsnivån, samtidigt som det är lätt nog för barnet att bära utan några besvär. Helmater som polymerer, kompositmaterial och termoplastiska komponenter är alla utmärkta val för sin kombination av styrka, hållbarhet och lätta vikt. Var också uppmärksam på hjälmens ventilation. Goda ventilationsegenskaper ser till att barnet inte överhettas under cykelturer, särskilt under varma sommardagar.

Slitstarkhet och Lättvikt

Det kan tyckas frestande att välja den mest robusta hjälmen tillgänglig, men kom ihåg att barnets komfort är lika viktig. En tung hjälm kan vara tröttsam för ett ungt barn att bära under längre perioder. Det är här balansen mellan slitstarkhet och lätthet kommer in i bilden. Material som polykarbonat och EPS (expanderad polystyren) erbjuder både lätta vikt och stark motståndskraft mot stötar. EPS har den tillsatta fördelen att det absorberar stötkraften vid en kollision, vilket minskar risken för skador.
Säkerhet vid Kollisioner
På tal om kollisioner, säkerheten bör alltid vara högsta prioritet när du köper en barnhjälm. Kontrollera att hjälmen har ett starkt yttre skal och ett internt absorberande material (vanligtvis EPS-skum) för att sprida kraften från en stöt och minimera de potentiella skadorna. Många moderna hjälmar kommer också med inbyggda säkerhetsfunktioner som MIPS (Multi-directional Impact Protection System), vilket kan ge extra skydd vid krascher från olika riktningar. Så, även om ingen vill tänka på olyckor, vet du att ditt barn är skyddat om olyckan är framme.

Design och Funktioner

Designaspekten av barnhjälmen bör inte underskattas. I slående färger och med roliga motiv blir cykelhjälmen snabbt en följeslagare som barnet inte vill vara utan. Från enhörningar till superhjältar, från ljusa neoner till snygga monokromatiska färger – valet är enormt. Men det finns mer att tänka på än bara utseendet. Flera tillverkare har lagt till smarta funktioner som justerbara remmar och vridsystem på insidan av hjälmen, vilket gör att passformen kan anpassas perfekt till varje enskilt barns huvudstorlek. Dessutom är bra ventilationsöppningar och bekväma stoppning inuti en avgörande faktor för barnets komfort. Tänk också på säkerhetsdetaljer som reflexer eller inbyggda ljus för bättre synlighet under åkturer vid skymning eller dåligt väder.

Olika Typer av Hjälmar

Här finns det mycket att välja på beroende på barnets specifika aktiviteter och behov. Multisport-hjälmar kan vara ett bra val för alla barn som gillar att experimentera med olika aktiviteter som cykling, rullskridskoåkning eller skateboard. Djupt formade hjälmar, däremot, tenderar att erbjuda bästa möjliga skydd för cykelåkning. De är ofta utrustade med ett extra skydd i nackområdet och skyddande visir för solen. Och för de allra minsta cyklisterna finns det så kallade sköldpaddshjälmarna, designade för att skydda det ännu känsliga lilla huvudet på bästa sätt. Till sist men inte minst kommer vi till urban style eller skatehjälmar, dessa är ofta lite tyngre men erbjuder ett runt om skydd vilket kan passa perfekt vid en skateboard eller kickbike session.

Säkerhetsdetaljer och Justeringsmöjligheter

Lika viktigt som passformen är vilka säkerhetsdetaljer och justeringsmöjligheter som finns på cykelhjälmen. Vissa funktioner kan betyda skillnaden mellan en effektiv skyddshjälm och en mindre optimal sådan. Låt oss djupdyka i dessa detaljer här nedanför.

 • Justeringssystem: Hjälmar bör ha inbyggda reglage för att kunna justera passformen och säkerställa att hjälmen sitter stadigt men ändå bekvämt på barnets huvud.
 • Visir: Ett visir på framsidan kan bidra till att skydda barnets ansikte från sol, regn och damm.
 • Reflekterande detaljer: För säkerhet vid åkning i svagt ljus, kan reflekterande detaljer vara livräddare.
 • Kuddar: Innerkuddar ger extra komfort samt hjälper till att absorbera svett.

Säkerhetsdetaljer och justeringsmöjligheter gör stor skillnad när det kommer till både komfort och säkerhet. Se till att du ser över dessa noggrant innan du gör ditt köp – detta steg i processen kanske tar lite tid, men det är tiden värt för ditt barns säkerhet!

Barnets Komfort och Preferens

När det kommer till barnets komfort och preferenser, är det viktigt att lyssna till deras åsikter. En bekväm hjälm gör en stor skillnad, inte bara för barnets säkerhet men också dess vilja att faktiskt använda hjälmen. Kontrollera innermaterialet i hjälmen; det ska vara mjukt och svettabsorberande. Ventilationshål är en annan nyckelfaktor för att förhindra överhettning. Barnets synfält bör inte heller hindras av hjälmen. Rätt passform är viktig, inte bara för säkerhetsändamål men också för komfort. En tillräckligt justerbar hjälm kan anpassas noga till barnets huvud, och fördelaktigt vara utrustad med extra kuddar för en skönare passform.

Attraktiva Designelement för Barn

En annan faktor som kan uppmuntra barn att bära sin hjälm mer regelbundet är designen. För yngre barn kan attraktiva visuella element såsom dekaler eller favoritfärger göra en stor skillnad. Barn tenderar att känna sig stolta över saker de tycker om, om de tycker om hur deras hjälm ser ut, är chansen bra att de kommer att vilja ha på sig den. Leta efter praktiska aspekter i designen också, som reflexer eller lysdioder för förbättrad synlighet. Allt detta borde självklart inte underordna primära säkerhetsaspekter eller kompromissa med hjälmens grundläggande funktion. Att välja en barnhjälm kräver balans mellan säkerhet, komfort och attraktiv design – alla tre behöver harmoniera för det bästa möjliga resultatet.

Säkerhetsstandarder och Certifieringar

Ett av de mest avgörande stegen i att välja en rätt barnhjälm är att låta ögat falla på de reglerade säkerhetsstandarderna och certifieringarna. Varför, undrar du? Jo, det fungerar som en försäkring om att hjälmen har genomgått rigorösa tester för att garantera dess säkerhetskapacitet. Hjälmar måste uppfylla vissa inom- och internationella standarder och de mest betrodda certifieringarna inkluderar CE-märkning och SNELLs B95. Så, nästa gång du funderar på att köpa en barnhjälm, ta dig lite extra tid och kolla efter dessa certifieringar vid hjälmens etikett. Det är som att ha ditt eget lilla säkerhetsteam i form av acronymer! Lite mer avancerade hjälmar kan också ha ytterligare certifieringar, vilket är ett stort plus. Men kom ihåg, även om certifieringar är viktiga, bör de användas tillsammans med andra kriterier för att säkerställa säkerheten och komforten för ditt barn när de cyklar. Att vara välinformerad och uppmärksam kan hjälpa dig att ge ditt barn en trygg cyklingupplevelse!

Vanliga Frågor och Svar

För barn rekommenderas en hjälm som är säkerhetskontrollerad och märkt med CE- och EN-märkningen, vilket försäkrar att produkten uppfyller gällande säkerhetskrav i Sverige. Barnets hjälm ska sitta bekvämt, täcka pannan och nacken, och inte kunna vridas av vid en eventuell olycka.
Det finns många bra cykelhjälmar för barn på den svenska marknaden, men Kids POCitos Crane MIPS är en utmärkt modell. Den kombinerar skyddshög teknologi, komfort och har ett brett utbud av justeringar för att säkerställa en perfekt passform.
Säkerheten hos en hjälm beror på dess konstruktion och passform. MIPS-teknik (Multidirectional Impact Protection System) anses säker då den minskar rotationskrafterna på hjärnan vid sneda slag.
Nej, du måste inte ha MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Dock, rekommenderas det starkt för att öka skyddet mot roterande slag vilket är vanligt vid cykelolyckor. Speciellt i Sverige där cykling är mycket populärt, kan MIPS ge extra säkerhet.
Back to top button