BĂ€st i TestCamping & Vandring

Tarp BĂ€st i Test 2024

Om du nÄgonsin har varit ute och campat i den rÄa svenska naturen vet du hur viktigt det Àr att ha rÀtt utrustning. En av de mest grundlÀggande men ÀndÄ mest mÄngsidiga bitarna i din campinguppstÀllning Àr en riktigt bra tarp. SÄ hur vet du vilken som Àr bÀst? I detta inlÀgg kommer vi att ge dig en detaljerad översikt över de fyra bÀsta tarperna pÄ marknaden, baserat pÄ vÄra egna erfarenheter. Vi har tagit hÀnsyn till faktorer som pris, materialkvalitet, storlek och mycket mer för att ge dig den information du behöver för att göra ett informerat val. 

BĂ€st i Test

5/5
Premium
4.7/5
PrisvÀrd
4.4/5
Bonus
4/5
5/5

Vi har granskat Hilleberg Tarp 10 XP, en robust tarp som Àr suverÀn för camping och friluftsliv. Detta Àr verkligen en högkvalitativ produkt som uppfyller de mest krÀvande kraven och lite till. Den har en imponerande storlek pÄ 3,5 x 2,9 meter och kan enkelt rymma en grupp pÄ fyra till fem personer. Dessutom Àr den tillverkad av ett hÄllbart, uv-bestÀndigt material som motstÄr bÄde vind och vatten.

Under vĂ„rt test uppskattade vi verkligen hur lĂ€tt det Ă€r att sĂ€tta upp och packa ner denna tarp. Utformningen gör det möjligt att anpassa tarpen efter behov, vilket skapar en bekvĂ€m och skyddad plats oavsett vĂ€der. Även om priset kan vara lite högre, kĂ€nner vi att den grymma kvaliteten och mĂ„ngsidigheten hos Hilleberg Tarp 10 XP mycket vĂ€l motiverar kostnaden.

Fördelar

 • Robust material
 • MĂ„ngsidig anvĂ€ndning
 • LĂ€ttmonterad
 • Hög kvalitet och hĂ„llbarhet
 • UtmĂ€rkt vĂ€derskydd

UtlÄtande

Vi mÄste tillstÄ att om du letar efter en pÄlitlig och hÄllbar tarp för camping och utomhusaktiviteter Àr Hilleberg Tarp 10 XP Àr ett utmÀrkt val. Den erbjuder robust konstruktion, otroligt vÀderskydd och lÀtt installation vilket gör den till ett idealiskt val. Dock bör du notera att prislappen kan vara högre Àn vad vissa Àr bekvÀma med att betala för en tarp.

4.7/5

Vi undersökte Hilleberg Tarp 20 XP noga och blev imponerade av dess omfattande skydd och anvÀndarvÀnliga design. Denna tarp Àr imponerande stor med sina stora 4,4 x 4,4 meter, perfekt för nÀr man behöver skydda en större grupp eller stor utrustning mot vÀder och vind. Varken regn, snö eller solsken utgör ett problem för denna tarp tack vare dess kraftfulla UV-skydd och högkvalitativa, vattenresistenta material.

NÀr vi testade Hilleberg Tarp 20 XP noterade vi dess enkla installation vilket minskar stressen vid uppstÀllning. Trots sin storlek gÄr den snabbt att sÀtta upp och den anpassningsbara designen gör att man kan skapa det skydd man behöver efter egna preferenser. Den dyra kostnaden kan vara en nackdel för somliga, men vi anser att den lÄngsiktiga hÄllbarhet och flexibilitet som denna tarp erbjuder balanserar upp det högre priset.

Fördelar

 • Stor yta
 • LĂ€tt att installera
 • Vattenresistent
 • Ger ett omfattande skydd
 • Anpassningsbar och flexibel design

Nackdelar

 • Relativt dyrt

UtlÄtande

Sammanfattningsvis tycker vi att Hilleberg Tarp 20 XP Àr en vÀldigt bra investering för de som planerar frekventa campingresor eller utflykter i naturen. Dess storlek, skyddande egenskaper och enkelhet vid installation gör detta till ett premiumval pÄ marknaden. Observera dock att den högre prislappen kan vara avskrÀckande för vissa anvÀndare.

4.4/5

NÀr vi testade Bergans Tarp Medium blev vi förvÄnade över hur prisvÀrd denna tarpen Àr. Trots en lÀgre kostnad Àn konkurrenter erbjuder denna tarp ÀndÄ pÄlitligt skydd och praktiska funktioner. Tillverkad av hÄllbart polyamidmaterial, visade den stor motstÄndskraft mot bÄde sol och regn under vÄr testperiod.

Storleken pĂ„ 3 x 3 meter rymmer lĂ€tt flera personer, vilket gör det till ett perfekt tillbehör för camping i grupp. Den enkla designen gör Ă€ven denna tarp snabb och lĂ€tt att sĂ€tta upp, sĂ€rskilt uppskattat nĂ€r vĂ€dret plötsligt slĂ„r om. Även om den kanske inte har riktigt sĂ„ mycket extra snören och fĂ€stpunkter som premiumalternativen sĂ„ levererar den Ă€ndĂ„ bra skydd och funktionalitet till ett överkomligt pris.

Fördelar

 • HĂ„llbart polyamidmaterial
 • PrisvĂ€rd
 • LĂ€tt att sĂ€tta upp
 • ErhĂ„ller bra skydd mot vĂ€der och vind.
 • Presentationen av value-for-money Ă€r imponerande.

Nackdelar

 • FĂ€rre justeringspunkter jĂ€mfört med premiumalternativen.

UtlÄtande

För den som söker efter en tarp som Àr budgetvÀnlig men ÀndÄ funktionsrik Àr Bergans Tarp Medium ett finfint val. Medan det saknar vissa finesser som dyrare alternativ har, levererar det fortfarande pÄ grundlÀggande krav som vÀderskydd, enkel installation och god hÄllbarhet. Allt detta till ett betydligt mer överkomligt pris, vilket gör det till ett utmÀrkt val för mer budgetmedvetna friluftsentusiaster.

4/5

Under vÄrt test av Daredevil Hammocks Superlight Tarp blev vi positivt överraskade över dess kvalitet och prestanda, sÀrskilt med tanke pÄ dess lÀtta vikt. Denna tarp Àr tillverkad av ripstop-nylon som Àr kÀnt för att vara tÄligt och bestÀndigt mot slitage. NÀr vi anvÀnde den uppskattade vi hur extremt lÀtt den Àr att transportera, vilket gör den till ett utmÀrkt val för backpacking eller lÄnga vandringar.

NÀr det kommer till att sÀtta upp denna tarp blev vi verkligen imponerade av de mÄnga upphÀngningspunkterna, vilket gör det möjligt att anpassa tÀltet efter det rÄdande vÀdret eller dina specifika behov. Storleken pÄ 3.5 x 2.9 meter Àr ocksÄ lÀmplig för de flesta typer av campingaktiviteter. Daredevil Hammocks Superlight Tarp skyddar lÀtt en grupp pÄ 4-5 personer eller en stor mÀngd utrustning.

Fördelar

 • LĂ€ttviktig
 • Högkvalitativt material
 • MĂ„ngsidig
 • SuperlĂ€tt och enkel att transportera
 • Tillverkad av slitstarkt ripstop nylon
 • Bra storlek för en grupp

Nackdelar

 • Tunnare Ă€n vissa alternativ vilket kan pĂ„verka hĂ„llbarheten

UtlÄtande

Sammantaget hittades Daredevil Hammocks Superlight Tarp att vara ett utmÀrkt val för bÄde minimalister och de som behöver reducera sin packningsvikt. Trots sin lÀtthet erbjuder den ÀndÄ anstÀndig skydd mot elementen och bra flexibilitet i sin uppstÀllning. Observera dock att dess material kan kÀnnas mer tunt jÀmfört med tyngre alternativ, vilket kan oroa vissa anvÀndare.

Tarpköp - Saker att ha i Åtanke

NÀr du planerar att köpa en tarp för din utomhusrekreation eller campingÀventyr, finns det viktiga aspekter att tÀnka pÄ. Att vÀlja rÀtt produkt kan göra stor skillnad pÄ din upplevelse i det fria. I den hÀr sektionen kommer vi att gÄ igenom de grundlÀggande kriterierna som du bör beakta nÀr du vÀljer en tarp, oavsett om det handlar om materialval, storlek eller hur lÀtt den Àr att sÀtta upp.

UppmÀrksamma Material och Kvalitet

De bĂ€sta tarparna Ă€r ofta gjorda av robusta material som kan tĂ„la tuffa vĂ€derförhĂ„llanden. FrĂ„n lĂ€tta nylonversioner till de mer traditionella segeldukstĂ€ltdukarna, vilket material du vĂ€ljer kommer att ha stor inverkan pĂ„ din upplevelse. Är du en lĂ€ttviktare som behöver nĂ„got kompakt för vandring? Nylon kan vara ditt bĂ€sta val. Men om du planerar en familjutflykt med större utrymme och mer robust skydd, kanske en tyngre segelduk Ă€r det enda alternativet för dig. Investera i kvalitet, din tarp Ă€r trots allt ditt skydd mot elementen.

Vattenresistens och TĂ„lighet

En annan avgörande detalj att övervĂ€ga nĂ€r du vĂ€ljer en tarp Ă€r hur vĂ€l den stĂ„r emot regn och vind. Detta styrs av dess vattenresistens och skurkförmĂ„ga. SĂ„ vad betyder det egentligen? Ganska enkelt, det Ă€r förmĂ„gan hos din tarp att stĂ„ emot och leda bort nederbörd. Det roligaste med camping Ă€r inte alltid att vara genomblöt, eller hur? DĂ€rför ska man leta efter en tarp med vattenavvisande egenskaper – grundligen impregnerad och förstĂ€rkt med en tĂ€t vĂ€v. Men lĂ„t oss inte glömma vinden. För att din tarp ska kunna stĂ„ emot den hĂ„rda vinden, bör den vara tillrĂ€ckligt stark och stabil, ofta avgjort av typen av material och sömmar.
Materialval för BÀsta HÄllbarhet
För maximal hÄllbarhet kan ett bra val vara en tarp tillverkad av polyeten eller polyester, tvÄ material kÀnda för sin slitstyrka och motstÄndskraft mot vÀrme och missfÀrgning. Polyetentarpar resisterar fukt, mögel, och korrosion, samt kan motstÄ ganska grova rörelser utan att gÄ sönder. Polyestertarpar Ä andra sidan, Àr starka men lÀttare Àn polyeten, och Ànnu mer resistenta mot slitningar pÄ grund av deras vÀvstruktur. Oavsett vilket material du vÀljer, se till att det har UV-resistens eftersom solens strÄlar kan bryta ner materialen över tid.

Tarps Storlek och Vikt

Att vĂ€lja rĂ€tt storlek pĂ„ din tarp Ă€r lika viktigt som att ha pĂ„ sig rĂ€tt storlek pĂ„ klĂ€der. Om tĂ€ltduken Ă€r för liten, kanske den inte tillhandahĂ„ller tillrĂ€ckligt skydd Ă„t ditt utrymme, och om den Ă€r för stor, kan den skapa onödig vikt och tar kanske upp mer utrymme Ă€n nödvĂ€ndigt. Kom ihĂ„g att det inte alltid Ă€r “ju mer desto bĂ€ttre” nĂ€r det gĂ€ller tarps. Optimera enligt behov – för en solo-tripp kan en mer kompakt storlek vara lĂ€mplig, medan större tarps passar bĂ€ttre för gruppkamperingar eller om du planerar att skydda större utrustning frĂ„n vĂ€derförhĂ„llanden.

Storlekens PÄverkan pÄ Skydd och AnvÀndning

Tarpens storlek pĂ„verkar direkt hur vĂ€l den kommer att skydda dig och din utrustning frĂ„n elementen. En bra tumregel Ă€r att vĂ€lja en storlek som gĂ„r nĂ„got utöver perimeters av ditt sovutrymme, sĂ„ att du har god marginal för skydd mot regn som kan komma frĂ„n sidorna. Samtidigt bör du övervĂ€ga hur du planerar att anvĂ€nda tĂ€ltduken – behöver du bara skydda ditt sovomrĂ„de, eller vill du ocksĂ„ ha ett skyddat omrĂ„de för matlagning och socialt umgĂ€nge? Har du cyklar eller annan stor utrustning att skydda? Ju fler funktioner du vill att tarpaulin ska tjĂ€na, desto större bör det vara. Kom dock ihĂ„g att inte brĂ€nna broarna – det gĂ€ller att hitta den rĂ€tta balansen mellan storlek och funktionalitet utan att göra för mycket avkall pĂ„ lĂ€tthet och bĂ€rbarhet.

Installation och Design

NÀr du har bestÀmt dig för en Tarp Àr nÀsta steg att granska dess installation och design. Ett effektivt Tarp ska inte bara erbjuda skydd, utan ocksÄ vara enkelt att sÀtta upp och anpassa efter olika situationer. Kom ihÄg, utomhusrekreation ska vara rolig, inte full av komplicerade uppgifter! Tarpen bör ha flera infÀstningspunkter för flexibilitet vid installationen, vilket gör att du kan justera höjden och vinkeln beroende pÄ vÀdret och vinden. Var noga med att övervÀga om tarpen du tittar pÄ har inbyggda funktionaliteter som extra fickor för förvaring av prylar eller evne en hÄllare för en lampa om du tÀnker campa nattetid. Allt detta hjÀlper till att göra din vistelse i naturen mer bekvÀm.

InfÀstningspunkter och Funktioner

För att garantera bÀsta hÄllbarhet pÄ din tarp Àr det viktigt att noga övervÀga vilket material det Àr tillverkat av. Olika material har olika egenskaper som kan göra dem mer lÀmpliga för olika anvÀndningsomrÄden. Nedan listar jag nÄgra vanliga material som tarps vanligtvis tillverkas av, och deras fördelar.

 • Nylon: Ett lĂ€tt men Ă€ndĂ„ tĂ„ligt material som passar utmĂ€rkt för vandrare och backpackers.
 • Polyester: Detta material Ă€r utmĂ€rkt för lĂ„ngvarig exponering för solen eftersom det inte bleknar eller försĂ€mras snabbt.
 • Canvas: Ett kraftigt material som hĂ„ller bra i hĂ„rt vĂ€der men det kan vara tungt att bĂ€ra.

NÀr vi pratar om installation av tarps, spelar infÀstningspunkter och dess funktioner en kritisk roll. Trots allt, om din tarp inte Àr sÀkert fastsatt kommer den inte att ge mycket skydd mot elementen! Nedan listar vi nÄgra viktiga funktioner att lÀgga mÀrke till vid val av tarp.

Hur Man Enkelt StÀller Upp en Tarp

Men hur gĂ„r det dĂ„ till att sĂ€tta upp en Tarp? Är det verkligen sĂ„ svĂ„rt som det lĂ„ter, eller finns det knep för att göra processen snabbare och smidigare? Svaret Ă€r ja, det finns definitivt knep!

 • För det första: Se till att du har rĂ€tt verktyg till hands. Rep, tĂ€lt pinnar och kanske Ă€ven nĂ„gra karbinhakar kommer att göra jobbet enklare.
 • NĂ€r du vĂ€l hittat den perfekta platsen, börja med att fĂ€sta repan frĂ„n det högsta infĂ€stningspunkten pĂ„ tarpen, detta skapar det huvudsakliga skyddet.
 • ÅterstĂ„ende rep kan sedan fĂ€stas i lĂ€gre punkter för att ge stabilitet och form Ă„t din uppstĂ€llning.

Om du Ă€r osĂ€ker, börja med de grundlĂ€ggande konfigurationerna – som ett A-ram-format – innan du övervĂ€ger mer komplexa uppstĂ€llningar. Med lite övning kommer du snart ha en bekvĂ€m fristad i alla vĂ€der!

Vanliga FrÄgor och Svar

Valet av tarp beror pÄ dina specifika behov och förhÄllanden. Om du planerar att campa under sommartid i Sverige, kan en lÀttviktig, vattentÀt tarp vara ett bra val. För hÄrdare vÀderförhÄllanden, som höst och vinter, kan en robust och slitstark tarp med verkan mot snö och hÄrd vind vara mer lÀmplig.
Tarp Àr ett effektivt skydd mot regn, vind och sol under utomhusaktiviteter som camping i Sverige. De Àr mycket mÄngsidiga, lÀttviktiga och enkla att rigga upp, vilket gör dem till ett praktiskt val för alla typer av friluftsliv.
En tarp, eller presenning, anvÀnds oftast i Sverige för att ge skydd mot vÀder och vind vid camping. Man spÀnner upp den med hjÀlp av rep och tÀltstÀnger mellan trÀd eller över tÀltet. Tarpen bör hÄllas strÀckt och lutande sÄ att regnvatten kan rinna av, och inte samla sig i mitten, vilket kan leda till att tyget rivs.
Back to top button