Natur

Sveriges Största Städer

Sveriges största städer är: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Västerås.

Sverige är EU:s tredje största land. Landets totala befolkning är cirka 9,9 miljoner med en befolkningstäthet på cirka 21 invånare per kvadratkilometer. Ungefär 85 % av den svenska befolkningen bor i landets tätorter. Städerna i Sverige är välutvecklade med utmärkta infrastrukturanläggningar och medborgarna i landet åtnjuter en hög levnadsstandard.

De Största Städerna i Sverige

Vi kommer här redogöra för de fem största städerna i Sverige:

1. Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad och största stad. Staden breder ut sig över 14 Svenska öar som ligger på Sveriges sydöstra kust. Staden är också landets politiska, ekonomiska, kulturella och mediala huvudstad och står för en tredjedel av landets BNP. Stockholms BNP per capita är en av de högsta i Europa. Staden betraktas också som en global stad. Några topprankade europeiska universitet som Kungliga tekniska högskolan, Handelshögskolan i Stockholm och andra är baserade i staden. De årliga Nobelprisceremonierna hålls i Stockholm. Den svenska regeringen och många av dess många myndigheter är baserade i staden. Stockholms tunnelbana har välutrustade stationer och anses vara världens längsta konstgalleri. Stockholms slott i staden fungerar som officiell bostad för landets monark.

2. Göteborg

På andra plats bland de största städerna i Sverige ligger Göteborg, en stad på Sveriges västkust vid Kattegatt. År 1621 grundades staden av kung Gustav Adolf. Göteborgs hamn är Nordens största hamn. Närvaron av välkända universitet som Göteborgs universitet lockar ett stort antal studenter till staden. Landvetter Flygplats och Säve Flygplats betjänar staden och dess invånare. Göteborgs filmfestival som hålls i januari varje år är den största skandinaviska filmfestivalen som lockar mer än 155 000 besökare årligen. Gött e de!

3. Malmö

Malmö är Sveriges tredje största stad och den sjätte största bland de nordiska länderna. Det är det kulturella och ekonomiska centrumet i södra Sverige. Även om Malmö var en av de mest industrialiserade städerna i Skandinavien kämpade den för att anpassa sig till postindustrialismen. Staden har lockat till sig många bioteknik- och IT-företag på senare år och har genomgått en stor arkitektonisk utveckling. Många historiska byggnader och parker är också en del av staden.

4. Uppsala

Uppsala är huvudstad i Uppsala län och är ett kyrkligt centrum i Sverige. Den har varit säte för ärkebiskopen i Svenska kyrkan. Uppsala universitet som grundades 1477 är Skandinaviens äldsta centrum för högre utbildning. Temperaturskalan Celsius uppfanns vid detta universitet.

5. Västerås

Västerås ligger på femte plats bland de största städerna i Sverige och ligger vid Mälarens strand i Mellansverige. Staden har ett stort antal industrier och är även en logistik- och detaljhandelsstad.

Back to top button