Bäst i TestCamping & Vandring

Stormtändare Bäst i Test 2024

Sverige, känt för sitt vackra landskap och skiftande väderförhållanden, kräver robust utrustning för de äventyrare som trivs i dess villkor. En viktig utrustning är en pålitlig stormtändare, det oumbärliga verktyget när man behöver tända en brasa under svåra väderförhållanden. Men med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som presterar bäst. Precis här kommer vi in. Vi har gjort jobbet åt dig och testat flertalet produkter för att ge dig en lista över de bästa stormtändarna som har presterat bäst i vårt test.

Bäst i Test

5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
Bonus
4/5
5/5
Om du letar efter en tillförlitlig stormtändare som står emot alla väderförhållanden och som du kan lita på vid varje användning, kan vi varmt rekommendera Kjell&Co:s Kraftig Stormtändare. Denna tändare ger enastående prestanda trots hårt väder och dess robusta byggnad gör den till en perfekt följeslagare, oavsett om du utforskar skogen eller bara grillar i trädgården. Dessutom har den utrustats med en praktisk säkerhetslåsning. Detta förhindrar oavsiktlig tändning och ser till att du kan transportera den säkert. Något vi verkligen tyckte om med denna stormtändare är den stabila konstruktionen och möjligheten att snabbt och effektivt tända både gas- och kolgrillar.

Fördelar

 • Tillförlitlig
 • Vädersäker
 • Robust byggnad
 • Står emot alla väderförhållanden
 • Effektiv vid tändning av både gas- och kolgrillar

Utlåtande

Sammantaget är Kraftig Stormtändare en utmärkt produkt som erbjuder bra kvalitet och prestanda. Dess tillförlitlighet och robusta byggnad gör den till det bästa valet för resor, naturutflykter, och utomhusgrillningar. Vi skulle definitivt rekommendera denna produkt för alla som letar efter en hållbar och effektiv stormtändare.

4.7/5
Primus PowerLighter III Röd är den perfekta följeslagaren till alla dina friluftsäventyr. Denna premium-stormtändare har inte bara en snygg design, det är också ett riktigt kraftpaket när det kommer till prestanda. Den tänder snabbt och effektivt i alla väderförhållanden, även i kraftig vind. Den kompakta storleken och den lätta vikten gör den lätt att ha att göra med och packa ner i väskan. Det är tydligt att mycket tanke och arbete har lagts ner i dess konstruktion. Skön känsla i handen och tändarens långa nos gör det lätt att rikta lågan för säker tändning under alla förhållanden.

Fördelar

 • Snygg Design
 • Kraftfull Prestanda
 • Kompakt Storlek
 • Tänder snabbt och effektivt i alla väder.
 • Absolut tillförlitlig även vid hårt väder.
 • Lätt, kompakt och lätt att använda.
 • Något dyrare jämfört med andra produkter på marknaden.

Utlåtande

Slutomdömet är att Primus PowerLighter III Röd är en vinnare och helt klart värt varje krona för den som älskar friluftslivet. Den utmärkta prestandan, tillsammans med dess hållbarhet och användarvänlighet, gör den till ett toppalternativ för både casual- och hardcore friluftsentusiaster.

4.4/5
Gäständer Vinklad med Två Jetlågor är ett mycket prisvärt alternativ för den friluftsintresserade. Den levererar en stark, dubbel flamma som gör det möjligt att tända värmekällor även i kraftig vind och regn. Det är något vi verkligen uppskattade under våra tester. Dessutom imponerade den praktiska, vinklade designen oss verkligen, vilket gör det enkelt att rikta lågan exakt där du vill ha den. Den lätta vikten och den kompakta storleken var också mycket uppskattat, vilket gör denna stormtändare enkel att bära med sig oavsett äventyr. Och trots det låga priset tycks materialen vara av god kvalitet och hållbarhet.

Fördelar

 • Stark dubbel flamma
 • Vinklad design
 • Lättvikt
 • Kraftig dubbel flamma, mycket bra för stormiga förhållanden
 • Vinklad, praktisk design för exakt tändning
 • Mycket lätt och kompakt, perfekt för resor och friluftsliv

Nackdelar

 • Materialen kan kännas lite billiga jämfört med högkvalitativa alternativ.

Utlåtande

I helheten erbjuder Gäständer Vinklad med Två Jetlågor riktigt mycket för priset. Vi har blivit positivt överraskade av dess starka prestanda och praktiska design. Perfekt för den prismedvetna friluftsentusiasten. Icke desto mindre skulle materialens kvalitet kunna förbättras en aning.

4/5

Efter att ha använt Stormtändare Böjd, märks det snabbt att denna tändare sätter användaren i fokus. Tändarens krökta form gör den oerhört enkel att använda i både lugna och blåsiga väderförhållanden. Den har dessutom en tydlig och säker piezo-tändning som ger er en klar och kraftig flamma vid varje tryck. Designen är smart och praktisk med sin böjda form som faktiskt hjälpte oss att tända svåråtkomliga platser under testet. Den lätta designen och den bekväma känslan gör denna tändare både lätt att använda och att ta med sig på resan. Dessutom är den byggd för varaktighet vilket är uppmuntrande för framtida utflykter.

Fördelar

 • Krökt Design
 • Piezo-tändning
 • Lättvikt
 • Högpresterande även i hårt väder
 • Bekväm, ergonomisk design
 • Säker

Utlåtande

Sammanfattningsvis är vi imponerade av Stormtändare Böjd. Dess konstruktion, prestanda och hållbarhet gör det till ett starkt val för alla älskare av friluftsliv.

Detta Ska du Tänka På när du Köper en Stormtändare

Att köpa en stormtändare kan tyckas vara en enkel uppgift, men det finns faktiskt flera kriterier att beakta för att säkerställa att du får en pålitlig och hållbar produkt. Från designens hållbarhet till vattentätheten, från storleken till användbarheten, kommer varje detalj att påverka hur effektivt din stormtändare kommer att fungera i framtiden. Låt oss dyka in i djupet av dessa aspekter för att hjälpa dig välja rätt produkt.

Varför det är Viktigt att Välja Rätt Stormtändare

Har du någonsin varit stucken i kyla, med blåsiga vindar och regn fallandes non-stop? Kunde du tända din eld i det ögonblicket med en vanlig tändsticka? Sannolikt inte. Och det är här en stormtändare kommer in i bilden – den kämpar mot elementen som skulle få din standardtändare att ge upp. Men se till att inte bara välja någon stormtändare, kom ihåg att vi alla vill ha en följeslagare som kan stå emot stormen, eller hur? Vill du va extra säker använd gärna en stormlyckta för att spara på gasen. I det här fallet är inte bara tändarens förmåga att motstå vädret viktigt, men dess hållbarhet och pålitlighet spelar också en stor roll. Inte att förglömma att vissa tändarmodeller kanske passar bättre för dina äventyr än andra baserat på deras design. Så att välja rätt stormtändare är inte en fråga om lyx, det är en nödvändighet. Du vill ha rätt verktyg för jobbet, och det är därför det är så viktigt att du vet vilka faktorer du ska beakta innan du köper en stormtändare.

Hur man Väljer en Stormtändare för Alla Typer av Väder

Oavsett om du är en frekvent campare, ivrig vandrare eller bara gillar att sitta framför en brasa på kvällarna år det viktigt att ha rätt utrustning. När det gäller att välja en stormtändare är det första att ta hänsyn till var och när du tänker använda den – kommer den att behöva motstå kraftiga vindar, hållas torr i bitande regn, eller kanske överleva ett oväntat fall i snön? Den perfekta stormtändaren kommer att fungera effektivt oavsett väderförhållanden, så var noga med att titta på specifikationer som vattentäthet och vindmotstånd. Var inte rädd för att ställa frågor till försäljaren om hur tändarens prestanda förväntas variera beroende på väder.

Vattentäthet och vindmotstånd

När du tänker på att köpa en stormtändare, är vattentäthet och vindmotstånd två av de viktigaste faktorerna att tänka på. En stormtändare skapad för att motstå alla väderförhållanden bör kunna tändas under regn, snö och blåst. Vindmotståndet garanterar att lågan kommer kunna hålla sig igång även i starka vindbyar, medan en vattentät design innebär att tändaren kan användas och fortsätta fungera även om den blir våt.

 • Vattentät: Välj en tändare som kan fungera även när det är vått ute. Se till att det är ett lock eller skydd som skyddar tändelementet från fukt.
 • Blås-säker: Du behöver en flammande stormtändare, inte bara för att överleva i kraftig vind utan också för att lättare tända ved under utmanande förhållanden.

Design och hanterbarhet

Designen på en stormtändare kan många gånger vara lika viktig som dess funktion. En bra stormtändare ska vara både kompakt och lätt för maximal bärbarhet, samtidigt som den är bekväm och enkel att använda. Fundera över hur enheten ligger i handen; är den skön att hålla och kontrollera? Kan den användas med en hand, eller behöver du båda? Hur är mekanismen för att antända lågan – är det ett hjul, en knapp, eller något annat? Vissa föredrar den enkla men exakta åtgärden av ett flintsystem, medan andra gillar bekvämligheten hos en push-button tändning. Se till att välja en design som passar dina behov!

Funktioner I En Stormtändare Att Titta Efter

Innan du gör ett slutligt beslut om vilken stormtändare du ska köpa, bör du vara medveten om viktiga funktioner som kan skilja en bra stormtändare från en mindre bra. Notera att dessa funktioner kan variera beroende på personliga preferenser och specifika användningsområden, men följande kan ses som generella riktlinjer.

 • Uthållighet: Du vill ha en produkt som varar länge och står emot hårt slitage. Kvalitetsmaterial och byggkvalitet är avgörande här.
 • Pålitlighet: Din stormtändare måste vara pålitlig, alltid redo att tända när du behöver den mest.
 • Lättanvänd: Tändaren ska vara lätt att använda, särskilt under svåra väderförhållanden. Tänk på hur lätt det är att få lågan att brinna, speciellt med frusna fingrar eller i stark vind.

Uthållighet och pålitlighet

Ok, så du är redo att investera i en stormtändare, men du vill inte att den ska bli en engångsartikel, eller hur? Så hur kan man bedöma en stormtändares uthållighet och pålitlighet? En bra början är att kolla på varumärket. De mest väletablerade märkena fokuserar ofta på att tillverka hållbara och effektiva produkter. Men det räcker inte med att lita på varumärkets åsikt. Användarrecensioner kan ge dig en riktig bild av hur länge tändaren verkligen håller. Och kom ihåg: även den bästa stormtändaren kräver ordentligt underhåll. Så se till att du vet hur man rengör och tar hand om din nya pryl.

Extra Funktioner Att Överväga

Tänker vi bortom grundläggande skydd och komfort finns det ett flertal extra funktioner du kan överväga när du väljer täckbyxor till ditt barn. Många av dessa är smarta tillägg som kan underlätta både för ditt barn och dig som förälder. Här är några exempel:

 • Förbättrade säkerhetsegenskaper som reflekterande detaljer är bra att ha, särskilt under de mörkare månaderna av året.
 • Möjlighet till justeringar i byxans vidd och längd kan ge en bättre passform och ökad livslängd i takt med att ditt barn växer.
 • Leder ditt barn ett aktivt utomhusliv? Kolla efter modeller med förstärkning på utsatta områden som knän och bakdel – de håller längre.

Med dessa tips i åtanke är du nu mer rustad för att hitta de perfekta täckbyxorna för ditt barn, oavsett väder eller säsong!

Aluminium eller plast: Vilket material är bäst?

Din stormtändare kommer att utsättas för allehanda väderlek – regn, snö, vind och kanske till och med isande kyla. Så den måste vara tillverkad i ett material som tål dessa förhållanden. Även om plast är lättare och billigare, tenderar aluminium att vara mer robust och hållbart. Men oroa dig inte, det behöver inte betyda en tyngre ryggsäck. Många moderna stormtändare är konstruerade av aluminium men har ändå en fjäderlätt design. Slutligen, oavsett materialval, se till att tändaren har en bra isolering som skyddar den inre mekaniken från vädrets makter.

Val av bränsle: Butan eller bensin?

Sedan kommer vi till frågan om bränsle. Butan är ett populärt val tack vare sin renhet och effektivitet, men det kan ha problem med prestanda i extremt kalla temperaturer. Å andra sidan är bensin ett bränsle som kan användas i nästan alla temperaturer, vilket gör det till ett bra val för vintercamping eller fjällturer. Men var försiktig – bensin kan också sätta igång en brand mycket snabbare än butan! Klart och kort sagt: Valet av bränsle beror mycket på vad du planerar att använda din stormtändare för.

Olika Typer av Stormtändare på Marknaden

Det finns konventionella stormtändare, vilka vanligtvis använder butan som bränsle. Dessa är utmärkta för vanlig användning, eftersom de är tillförlitliga, tål vind väl och är lätt att tända. Sedan finns det långvariga stormtändare, vanligtvis konstruerade med robusta material som metall, vilket gör dem mer hållbara och motståndskraftiga mot skador. Dessa tenderar också att ge en starkare låga, idealisk för stormigt väder eller höjdplatser. Slutligen finns det eldstålet; ett överlevnadsverktyg som inte kräver något bränsle alls. Man bara skrapar med en kniv eller liknande och får fram gnistor som kan antända ett bränsle. Oavsett vilken tändartyp du väljer, kom ihåg att den bästa typen av stormtändare för dig kommer att variera beroende på dina behov och de specifika villkor du förväntar dig att möta.

Vanliga Frågor och Svar

Det beror helt på vad du ska använda tändaren till. För camping och friluftsliv i Sverige rekommenderas oftast en stormtändare eftersom de är robusta och kan tända i blåst och dåligt väder. För hemmabruk kan en vanlig gaskoppling eller eltändare vara det bästa alternativet.
En stormtändares temperatur kan variera kraftigt, men oftast når de en värme mellan 1000 och 1500 grader Celsius. Dessa tändare är designade för att kunna användas i extremt kalla eller våta förhållanden i svenska landskapet.
Stormtändare fylls vanligtvis med en specifik typ av bränsle kallad Butan, som är en mycket effektiv och säker bränsletyp för dessa tändare. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner vid påfyllning för att undvika olyckor.
En elektrisk tändare fungerar genom att skicka en elektrisk ström genom en spänningstransformator, vilket ökar spänningen. Denna höga spänning skapar sedan en gnista
Back to top button