BĂ€st i TestSport & Fritid

Löparskor Herr Test 2024

Att hitta rÀtt löparskor Àr en av de viktigaste aspekterna för att lyckas pÄ löpbanan. Oavsett om du Àr en erfaren löpare eller nybörjare, sÄ kan rÀtt skor göra stor skillnad i bÄde komfort och prestanda. I den hÀr artikeln tar vi en nÀrmare titt pÄ fyra av marknadens mest populÀra löparskor för mÀn efter att ha genomfört vÄrt noggranna test. Vi kommer att gÄ igenom de olika skornas egenskaper och fördelar samt dela med oss av vÄra upplevelser frÄn testet, för att göra det lÀttare för dig att vÀlja det bÀsta alternativet för dina behov och mÄl.
BĂ€st i Test
5/5
Premium
4.7/5
PrisvÀrd
4.4/5
Bonus
4/5
5/5

NĂ€r vi testade Hoka Men’s Clifton 9 blev vi imponerade av den lĂ€tta kĂ€nslan och den vĂ€l avvĂ€gda dĂ€mpningen. Det Ă€r mycket viktigt nĂ€r det kommer till löparskor, och dessa förefaller vara anpassade för bĂ„de nybörjare och mer erfarna löpare. Den övre delen Ă€r tillverkad av lĂ€ttviktsmaterial och ger en mycket bekvĂ€m och anpassningsbar passform pĂ„ foten. Vi kĂ€nde oss riktigt snabba och smidiga under löpturen.

DĂ€mpningen fungerade vĂ€l Ă€ven pĂ„ ojĂ€mna underlag, vilket var sĂ€rskilt uppskattat under en terrĂ€nglöpning pĂ„ kuperade stigar. Den nĂ„got bredare tĂ„n gör ocksĂ„ att fötterna har utrymme att svĂ€lla under lĂ€ngre löprundor och förhindrar blĂ„sor eller skavsĂ„r. Hoka Men’s Clifton 9 kan vara en utmĂ€rkt investering för dig som vill ha en allround löparsko för mĂ„nga olika trĂ€ningspass.

Fördelar

 • Imponerande lĂ€tt och vĂ€l avvĂ€gd dĂ€mpning
 • Tillverkade av lĂ€ttviktsmaterial för optimal bekvĂ€mlighet
 • Fungerar bra pĂ„ ojĂ€mna underlag och terrĂ€nglöpning
 • LĂ€ttviktig
 • BekvĂ€m passform

Nackdelar

 • Kanske inte den bĂ€sta för extremt tekniska stigar

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Ă€r Hoka Men’s Clifton 9 en högpresterande löparsko som erbjuder en bekvĂ€m passform och kĂ€nns lĂ€tta. Den Ă€r lĂ€mplig för bĂ„de nybörjare och erfarna löpare, och passar utmĂ€rkt för mĂ„nga olika trĂ€ningspass. Även om den kanske inte Ă€r bĂ€st för extremt tekniska stigar, erbjuder den Ă€ndĂ„ god stötdĂ€mpning och stabilitet pĂ„ ojĂ€mnt underlag.

4.7/5

NĂ€r vi provade Salomon Men’s Speedcross 6 GORE-TEX blev vi direkt imponerade av hur skon kombinerar stabilitet, grepp och slitstyrka. Den hĂ€r skon passar perfekt för dig som Ă€lskar terrĂ€nglöpning och vill ta dig an de mest utmanande stigarna och ojĂ€mna underlag. Den har ocksĂ„ ett GORE-TEX membran som gör den vattentĂ€t och skyddar dina fötter frĂ„n vĂ„tt vĂ€der och blöta terrĂ€nger.

Det hĂ€ftiga lĂ„ssystemet med Quicklaceℱ gör att du snabbt kan justera skorna efter önskad passform utan att behöva knyta och lossa pĂ„ snören gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng. Dessutom fann vi skorna riktigt bekvĂ€ma Ă€ven vid lĂ€ngre löprundor, vilket ofta kan vara en utmaning med terrĂ€ngskor. Den aggressiva yttersulan ger ett mycket tillförlitligt grepp, vilket var uppskattat nĂ€r vi lutade oss framĂ„t i leriga eller klippiga partier.

Fördelar

 • Bra grepp pĂ„ ojĂ€mnt underlag
 • VattentĂ€t och skyddande
 • Snabb och smidig justering av passformen
 • GORE-TEX membran
 • Quicklaceℱ system
 • Aggressiv yttersula

Nackdelar

 • Inga mĂ€rkvĂ€rdiga nackdelar

UtlÄtande

Sammanfattningsvis upplevde vi Salomon Men’s Speedcross 6 GORE-TEX som ett mycket pĂ„litligt och bekvĂ€mt alternativ. Skorna Ă€r perfekta för dig som söker en terrĂ€nglöparsko med utmĂ€rkt vattentĂ€t funktion. Med ett smart lĂ„ssystem, en aggressiv yttersula och bra dĂ€mpning, Ă€r dessa skor vĂ€l vĂ€rda investeringen för bĂ„de nybörjare och erfarna terrĂ€nglöpare.

4.4/5

NĂ€r vi testade ASICS Men’s Gel-Venture 9 upptĂ€ckte vi en mycket prisvĂ€rd och funktionell löparsko. Denna modell fungerar bra för bĂ„de kortare och lĂ€ngre löprundor samt pĂ„ alla typer av underlag. För en sko i den hĂ€r prisklassen, var vi positivt överraskade över hur bekvĂ€m den kĂ€ndes under löpning. Gel-dĂ€mpningen som karakteriserar ASICS produkter var en stor fördel, och vi kĂ€nde att det gav bra stöd nĂ€r vi sprang pĂ„ hĂ„rdare underlag.

Designen pĂ„ ASICS Men’s Gel-Venture 9 Ă€r ganska klassisk, med en diskret och stilren profil som ska passa mĂ„nga smaker. Skon kombinerar Ă€ven en bra balans av flexibilitet och stöd, vilket gör den lĂ€mplig för bĂ„de nybörjare och erfarna löpare. Dessutom uppskattades den slitstarka yttersulan, som ger stabilt grepp pĂ„ blandade underlag och ökar skons livslĂ€ngd.

Fördelar

 • BekvĂ€m passform för alla distanser
 • PrisvĂ€rd utan att tumma pĂ„ kvalitet
 • Gel-dĂ€mpningen ger bra stöd vid löpning pĂ„ hĂ„rdare underlag
 • Gel-dĂ€mpning
 • Slitstark yttersula
 • Flexibel och stödjande

Nackdelar

 • Inget direkt GORE-TEX skydd

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Ă€r ASICS Men’s Gel-Venture 9 en mycket prisvĂ€rd och bekvĂ€m löparsko som passar vĂ€l för bĂ„de kortare och lĂ€ngre löprundor. Skon kombinerar bekvĂ€mlighet, gel-dĂ€mpning och slitstarkt grepp för att leverera en imponerande prestanda pĂ„ mĂ„nga olika underlag. Även om den kanske inte har GORE-TEX skydd, ger den Ă€ndĂ„ en bra löpupplevelse till ett överkomligt pris.

4/5

I vÄrt test av Hoka Arahi 6 Wide uppskattade vi sÀrskilt skons stabilitet, dÀmpning och komfort. Skon Àr utvecklad för bÄde effektiva motionÀrer och professionella löpare tack vare sin unika breda konstruktion. Detta gör att fötterna fÄr mer utrymme och en bÀttre rörelsefrihet under löprundan.

Arahi 6 Wide-skons J-Frameℱ teknologi erbjuder ökat stöd, vilket Ă€r speciellt fördelaktigt för löpare som önskar kontroll över pronation. Vi upplevde Ă€ven att skon var mycket bekvĂ€m pĂ„ hĂ„rdare underlag tack vare dess grövre yttersula. Passformen var mycket bekvĂ€m, sĂ€rskilt i omrĂ„det kring hĂ€len och mellanfoten.

Fördelar

 • UtmĂ€rkt dĂ€mpning med stötdĂ€mpande material
 • Tilltalande design och fĂ€rgkombinationer
 • Skapar kontroll över pronation
 • Stabilitet
 • Bred konstruktion
 • J-Frameℱ teknologi

Nackdelar

 • Kan kĂ€nnas lite tung

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Àr Hoka Arahi 6 Wide en mycket stabil och bekvÀm löparsko, perfekt anpassad för löpare som söker extra bred konstruktion och stöd vid pronation. Den har en estetiskt tilltalande design och presterar vÀl pÄ olika typer av underlag. Trots att den kan uppfattas som nÄgot tung, Àr det utan tvekan en löparsko vÀrd att prova för dess komfort och prestanda.

Knep för att VÀlja de Perfekta Löparskorna för Dig

Äntligen har vi kommit till det viktiga ögonblicket – att vĂ€lja de perfekta löparskorna för herrar! Det finns mycket att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r det gĂ€ller att hitta den bĂ€sta modellen för just dig. HĂ€ng med oss nĂ€r vi utforskar nĂ„gra av de viktigaste parametrarna du behöver ta hĂ€nsyn till, sĂ„som passform, Ă€ndamĂ„l, och dina personliga preferenser. Vi kommer visa dig vad som Ă€r mest vĂ€rt att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r man köper löparskor för herrar, och hur du kan fĂ„ en sĂ„ bekvĂ€m och hĂ€lsosam löparupplevelse som möjligt.

Grundelement att övervÀga vid köp av herrlöparskor

NÀr du ska köpa löparskor för herrar Àr det viktigt att ha nÄgra grundlÀggande faktorer i Ätanke. Dessa faktorer hjÀlper dig att hitta rÀtt sko som passar bÄde din fot och din löpstil. Ett smart sÀtt att nÀrma sig detta Àr att fokusera pÄ dÀmpning och stötdÀmpning samt yttersula och grepp. TÀnk pÄ att alla fötter Àr olika, sÄ det kan finnas individuella aspekter att beakta i din sökning efter de perfekta löparskorna. Men om du hÄller dessa grundlÀggande element i Ätanke kan du sannolikt hitta en löparsko som passar dig och förbÀttrar din löpupplevelse.

DÀmpning och stötdÀmpning

DÀmpning och stötdÀmpning Àr nyckelaspekter att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer löparskor. DÀmpningen bidrar till att minska belastningen pÄ dina leder och fötter vid varje steg, vilket hjÀlper till att undvika skador och öka komforten under löprundan. Skor med bra dÀmpning passar sÀrskilt bra för löpare som ofta springer pÄ hÄrdare underlag, som asfalt eller betong. StötdÀmpningsförmÄgan varierar mellan olika modeller och mÀrken, dÀr vissa skor Àr designade för en mjukare kÀnsla, medan andra erbjuder mer respons och energiÄtergivning. Det Àr viktigt att prova olika skor för att hitta den dÀmpning som passar bÀst för din fot och löpstil.

Yttersula och grepp

Ett annat viktigt element att beakta nÀr du köper löparskor Àr yttersulan och dess grepp pÄ underlaget. Det spelar ingen roll hur bra dÀmpningen Àr om skon inte ger dig stabilitet och tillrÀckligt grepp nÀr du springer. Yttersulans material och mönster pÄverkar greppet samt hÄllbarheten hos skon. Löparskor som Àr anpassade för asfalt eller grusvÀgar har ofta en mer slÀt och slitstark yttersula, medan skor som passar terrÀnglöpning har djupare mönster och mer aggressiva dobbar för att ge bÀttre grepp pÄ ojÀmna ytor. TÀnk pÄ vilken typ av underlag du oftast springer pÄ och vÀlj en sko med en yttersula som passar dina behov bÀst.

Passform och storlek

Att hitta rÀtt passform och storlek Àr avgörande nÀr det gÀller löparskor för herrar. För stora eller för smÄ skor kan orsaka obehag, blÄsor och till och med leda till skador. SÄ hur vet man vilken storlek som passar bÀst? Ett bra tips Àr att prova skorna pÄ eftermiddagen nÀr dina fötter har svullnat nÄgot frÄn dagens aktiviteter. Se till att det Àr utrymme, ungefÀr en tumme, mellan din lÀngsta tÄ och framkanten av skon för att ge tillrÀckligt med plats nÀr foten svÀller under löpningen. Glöm inte heller att ta med de strumpor du vanligtvis anvÀnder nÀr du springer, eftersom de kan pÄverka passformen. NÀr du provar skorna, gÄ gÀrna runt i butiken och kÀnn efter hur de kÀnns under olika rörelser som gÄng, korsning av ben och hopp.

Foten och skons bredd

Att vÀlja rÀtt passform i bredden för dina fötter Àr viktigt för att löpningen ska bli sÄ bekvÀm som möjligt. Fel bredd kan leda till obehag och ojÀmnheter som pÄverkar din löpning. AnvÀnd följande tips för att avgöra vilken bredd du behöver för dina löparskor:

 • MĂ€t fotens bredd pĂ„ dess bredaste punkt nĂ€r du stĂ„r upp.
 • JĂ€mför mĂ€tningen med storlekstabeller frĂ„n olika skomĂ€rken, eftersom de kan variera.
 • Prova olika bredder av samma modell för att hitta den bĂ€sta passformen.
 • Se till att det finns nĂ„gra millimeters utrymme mellan foten och skons inneryta för att ge rum för svullnad under lĂ„nga löprundor.

TÄn och hÀlomrÄdet

BĂ„de tĂ„n och hĂ€lomrĂ„det i dina löparskor spelar en viktig roll för komforten under löpning. TĂ„n bör inte vara för trĂ„ng, eftersom det kan orsaka blĂ„sor eller nagelproblem. Om dina tĂ„r Ă€r trĂ„nga, övervĂ€g att gĂ„ upp en storlek eller leta efter skor med ett rymligare tĂ„parti. Å andra sidan bör inte hĂ€lomrĂ„det vara för stort eftersom det kan leda till oönskad rörelse och ökad risk för blĂ„sor och skador. HĂ€lkappan bör innehĂ„lla en viss mĂ€ngd vaddering för att ge stöd och skydd Ă„t hĂ€len, men samtidigt vara tillrĂ€ckligt stram för att förhindra fotrubbningar i skon medan du springer. LĂ€gg mĂ€rke till hur hĂ€lomrĂ„det kĂ€nns nĂ€r du springer – det ska inte klĂ€mmas eller skava, men Ă€ndĂ„ hĂ„lla foten stadigt pĂ„ plats. Förhoppningsvis hjĂ€lper dessa tips dig att hitta rĂ€tt balans mellan komfort och stabilitet för tĂ„n och hĂ€lomrĂ„det!

Anpassa löparskorna efter din löpstil

Alla löpare Ă€r olika – vi har olika fotsteg, löpteknik och personliga preferenser. DĂ€rför Ă€r det viktigt att anpassa löparskorna efter just din löpstil. TĂ€nk pĂ„ vilken typ av löpning du mest Ă€gnar dig Ă„t nĂ€r du vĂ€ljer skor. Om du mest springer pĂ„ asfalt och vill ha en fjĂ€drande kĂ€nsla kanske du ska leta efter skor med bra dĂ€mpning och stötdĂ€mpning. Springer du mest i skogen eller pĂ„ ojĂ€mnt underlag, kan det vara vĂ€rt att investera i trailskor med extra skydd och grepp. Kanske du dessutom behöver stöd för pronation eller supination? Det finns en uppsjö av skor som Ă€r anpassade för olika behov, sĂ„ gör lite research innan du bestĂ€mmer dig.

Pronation och supination

Din individuella pronation och supination kan pĂ„verka vilken typ av löparskor du behöver. Pronation innebĂ€r hur mycket dina fötter rullar inĂ„t nĂ€r de landar, medan supination innebĂ€r en utĂ„trullning. Beroende pĂ„ din löpstil kan du behöva skor med mer eller mindre stöd, stabilitet eller dĂ€mpning. För att ta reda pĂ„ din löpstil kan du besöka en löpskobutik dĂ€r de erbjuder “gait analysis” dĂ€r de analyserar din löpteknik och ger dig rekommendationer pĂ„ vilken typ av skor som passar just din löpstil. Det Ă€r Ă€ven möjligt att undersöka detta hemma genom att titta hur sulorna pĂ„ dina gamla löparskor har slitits ned – om det Ă€r jĂ€mnt fördelat eller om det finns en tydlig tendens Ă„t nĂ„got hĂ„ll.

Fart och terrÀng

NĂ€r det kommer till fart och terrĂ€ng bör du ocksĂ„ ta detta i beaktande vid valet av löparskor. Kanske du Ă€r en snabb löpare som gillar att ge jĂ€rnet eller kanske du mer ser löpning som ett sĂ€tt att rensa tankarna och hĂ„lla dig i form? Dessa faktorer kan pĂ„verka vilken typ av sko som bĂ€st passar dig. Om du trĂ€nar för att bli snabbare kanske en lĂ€ttare sko med bra respons och energiĂ„tergivning – sĂ„som en tĂ€vlingssko – vore nĂ„got för dig. Om terrĂ€ngen dĂ€r du springer mestadels bestĂ„r av asfalt och grusvĂ€gar Ă€r det viktigt att du har en sko med bra dĂ€mpning som skyddar leder och senor. Springer du dĂ€remot mest i skog och terrĂ€ng, kanske en trailsko med bra grepp och skydd för tĂ„r och fot Ă€r ett bĂ€ttre alternativ. Huvudsaken Ă€r att du hittar den perfekta balansen mellan komfort, stöd och prestanda som passar just din unika löparkaraktĂ€r.

Hur mycket bör man investera i löparskor?

Kvalitet kontra pris

Ett av de stora dilemman nĂ€r det kommer till att köpa löparskor för herrar Ă€r alltid kvalitet kontra pris. FastĂ€n det kan vara frestande att snĂ„la in lite och gĂ„ för de billigare alternativen, finns det nĂ„gra övervĂ€ganden du bör tĂ€nka pĂ„. Det första att tĂ€nka pĂ„ Ă€r hur ofta och hur lĂ„ngt du planerar att springa. Om du Ă€r en inbiten löpare och tĂ€vlar regelbundet, kan det vara vĂ€rt att satsa lite extra pengar pĂ„ ett par högkvalitativa skor som hĂ„ller lĂ€ngre och ger dig optimal komfort, stöd och prestanda under trĂ€ningspassen. Å andra sidan, om du bara löptrĂ€nar dĂ„ och dĂ„, kanske du inte behöver lĂ€gga en förmögenhet pĂ„ dina löparskor – men försök i alla fall sikta pĂ„ ett par av hyfsad kvalitet för att undvika skaderisker!

Hitta bra erbjudanden och reor

Om du vill hitta löparskor av bra kvalitet utan att bli plĂ„nboksliggande, Ă€r det smart att hĂ„lla utkik efter erbjudanden och reor. Ibland kan det bland annat finnas ganska stora rabatter pĂ„ förra sĂ€songens modeller nĂ€r sporthandlarna tömmer lagerutrymmet inför nya kollektioner. Tips: Prenumerera pĂ„ nyhetsbrev frĂ„n dina favoritsportbutiker och varumĂ€rken, för att vara först pĂ„ bollen nĂ€r de erbjuder nedsatta priser. Glöm inte heller att anvĂ€nda dig av prisjĂ€mförelsesajter för att se till att du fĂ„r det bĂ€sta möjliga priset för dina nya löparskor. Och kom ihĂ„g – Även om du hittar ett kap Ă€r det viktigt att skorna fortfarande passar bra och uppfyller dina specifika behov nĂ€r det gĂ€ller löpstil och fotform.

Vanliga FrÄgor och Svar

Att gÄ i löparskor rekommenderas inte eftersom dessa skor Àr utformade specifikt för löpning och har en annan stötdÀmpning och struktur jÀmfört med promenad- eller vardagsskor. Löparskor kan ge otillrÀckligt stöd och komfort vid gÄng, vilket kan leda till ökad belastning och eventuellt skador pÄ fötter, ben och rygg.
Löparskors hÄllbarhet varierar, men generellt sett bör de bytas ut efter 600-800 km beroende pÄ deras kvalitet och löparens vikt. Undvik att anvÀnda slitna skor, eftersom det kan leda till skador och sÀmre prestanda.
Löparskor bör sitta bekvÀmt pÄ foten, med tillrÀckligt utrymme runt tÄrna och en fast hÀlkopp för att ge stöd och stabilitet. Det Àr viktigt att vÀlja rÀtt skostorlek och modell för att passa din individuella löpstil.
Back to top button