BĂ€st i TestLife Style

Kolgrill BĂ€st i Test 2024

Att grilla Ă€r en favoritsyssla för mĂ„nga svenskar, oavsett om det gĂ€ller att fĂ„ maten att smaka extra gott under sommaren eller att njuta av en mysig grillkvĂ€ll med vĂ€nner och familj. Vi har satt ihop en omfattande guide för att hjĂ€lpa dig att hitta rĂ€tt i djungeln av kolgrillar. Vi har utforskat flera modeller och satt dem pĂ„ prov för att kunna erbjuda dig de bĂ€sta rekommendationerna nĂ€r det kommer till prestationsförmĂ„ga, kvalitet och prisvĂ€rdhet. Luta dig tillbaka, ta del av vĂ„r kunskap och lĂ„t oss hjĂ€lpa dig att hitta din drömgrill – oavsett om du Ă€r nybörjare eller erfaren grillentusiast.
BĂ€st i Test
5/5
Premium
4.7/5
PrisvÀrd
4.4/5
Bonus
4/5
5/5

Den hÀr kolgrillen överraskade oss verkligen med dess mÄngsidighet och höga prestanda. Weber Master-Touch GBS har en unik Gourmet BBQ System-grillgaller som blir det perfekta tillskottet pÄ grillfesten. Grillgallret Àr tillverkat i rostfritt stÄl, vilket gör det hÄllbart och lÀtt att rengöra.

Vi uppskattade verkligen den effektiva One Touch-rengöringssystemet som underlÀttade arbetet efter grillningen. Ventilerna pÄ detta system sÀkerstÀller Àven en korrekt luftcirkulation för en jÀmn vÀrmefördelning. Vi gillade ocksÄ den inbyggda termometern i locket samt den praktiska bottenhyllan för extra förvaring.

Fördelar

 • Unikt Gourmet BBQ System-grillgaller
 • Effektivt One Touch-rengöringssystem
 • Inbyggd termometer
 • Praktisk bottenhylla
 • MĂ„ngsidighet
 • Hög prestanda
 • Enkel rengöring

Nackdelar

 • Kan vara dyr för vissa

UtlÄtande

Weber Master-Touch GBS SE E-5755 Kolgrill Àr ett utmÀrkt val för grillÀlskare som inte vill kompromissa med kvalitet och prestanda. Den unika utformningen gör den mycket mÄngsidig och vi Àlskade hur det gör grillningen enklare och roligare. Det kan vara lite dyrare Àn vissa konkurrenter, men vi tycker att det Àr vÀrt det för vad du fÄr.

4.7/5

NÀr vi testade Kamado Sumo Maxi med tillbehör blev vi riktigt imponerade av dess prestanda och mÄngsidighet. Denna kolgrill Àr konstruerad i keramik, vilket bÄde hÄller vÀrmen mycket vÀl och effektivt distribuerar den i grillen. Vi kanske hade initialt höga förvÀntningar pÄ denna grill, men vi kan med glÀdje sÀga att den övertrÀffade dem ÀndÄ. Tack vare det inkluderade tillbehörspaketet kunde vi anvÀnda askskrapan för att enkelt ta bort aska efterÄt och tillbringa mer tid Ät att njuta av de lÀckra rÀtterna som vi grillade.

Temperaturen i Kamado Sumo Maxi Svart kan styras mycket exakt, vilket gör det möjligt att bĂ„de grilla, röka och baka med precision. Även om det tar lite mer tid att tĂ€nda kolgrillen Ă€n andra lĂ€ttare grillar Ă€r vi Ă€ndĂ„ övertygade om att den fantastiska smak som den ger till maten kompenserar för detta lilla besvĂ€r.

Fördelar

 • Imponerande prestanda och mĂ„ngsidighet
 • Inkluderade tillbehör förbĂ€ttrar anvĂ€ndarupplevelsen
 • Keramisk konstruktion ger optimal vĂ€rmefördelning
 • MĂ„ngsidig
 • Effektiv vĂ€rmehĂ„llning
 • Precis temperaturkontroll

Nackdelar

 • Lite mer tidskrĂ€vande att tĂ€nda Ă€n lĂ€ttare grillar

UtlÄtande

Kamado Sumo Maxi Svart + Tillbehör Ă€r utan tvekan ett premiumval för dig som vill ha en kvalitetsgrill som erbjuder mĂ„ngsidighet och enastĂ„ende prestanda. Med dess precisa temperaturkontroll och det praktiska tillbehörspaketet, erbjuder denna kolgrill nĂ„got för varje grillentusiast. Även om det kan vara lite dyrare Ă€n andra alternativ, Ă€r vi övertygade om att den smak och erfarenhet den ger gör det vĂ€rt priset.

4.4/5

Esbit Stainless Steel Foldable BBQ Box Àr en utmÀrkt grill för dig som prioriterar bÀrbarhet och prisvÀrdhet. Vi var verkligen imponerade av hur enkel den var att bÀra med sig tack vare den kompakta designen och de hopfÀllbara benen. Grillen var enkel att sÀtta upp och anvÀnda, vilket gör den perfekt för snabba grillningar i parken eller pÄ utflykten. Trots sin mindre storlek lyckades den leverera bra grillresultat och vi kunde njuta av smakfulla grillrÀtter.

Det rostfria stÄlet gör denna kolgrill enkel att rengöra och underhÄlla. Vi observerade dock att det kan vara en utmaning att kontrollera temperaturen jÀmfört med större, mer sofistikerade kolgrillar. SÄ det kan krÀva lite mer uppmÀrksamhet under grillningen för att fÄ det önskade resultatet. Men med det sagt tycker vi fortfarande att Esbit Stainless Steel Foldable BBQ Box Àr ett bra alternativ för dig som söker en prisvÀrd och portabel kolgrill.

Fördelar

 • Enkel att transportera och förvara
 • Kvalitativa material för hĂ„llbarhet och enkel rengöring
 • Bra grillresultat trots mindre storlek
 • BĂ€rbarhet
 • PrisvĂ€rd
 • Kompakt design

Nackdelar

 • SvĂ„rare temperaturkontroll Ă€n dyrare grillar

UtlÄtande

Esbit Stainless Steel Foldable BBQ Box Ă€r en portabel och prisvĂ€rd grill som imponerar med sin kompakta design och enkelhet att anvĂ€nda. Trots sin mindre storlek levererar den utmĂ€rkta grillresultat, och dess rostfria stĂ„l gör den lĂ€tt att rengöra och underhĂ„lla. Även om temperaturkontrollen kan vara en utmaning jĂ€mfört med större, mer sofistikerade kolgrillar, Ă€r Esbit Stainless Steel Foldable BBQ Box ett utmĂ€rkt val för dig som söker en prisvĂ€rd och portabel kolgrill.

4/5

Feuerhand Tamber Table Top Grill Àr en snygg och kompakt kolgrill som passar perfekt för mindre utrymmen eller nÀr man vill ta med sig grillen pÄ utflykt. NÀr vi testade denna grill uppskattade vi verkligen hur snabbt den vÀrmdes upp och hur enkel den var att anvÀnda. Den höll temperaturen jÀmnt under grillningen, vilket resulterade i vÀlgrillade och smakfulla rÀtter.

Vi sÄg dock att denna kolgrill har en nÄgot mindre grillyta Àn vad vi Àr vana vid, vilket innebÀr att man kan behöva grilla i omgÄngar om man har mÄnga gÀster. Men pÄ grund av dess enkelhet och anvÀndarvÀnlighet Àr detta en detalj som vi inte tycker Àr nÄgot stort problem, sÀrskilt eftersom det Àr tÀnkt att anvÀndas för mindre tillstÀllningar eller utflykter.

Fördelar

 • Bra temperaturreglering för vĂ€lgrillade rĂ€tter
 • LĂ€tt att bĂ€ra med sig för portabel grillning
 • Kompakt design
 • Snabb uppvĂ€rmning
 • Enkel att anvĂ€nda

Nackdelar

 • NĂ„got mindre grillyta

UtlÄtande

Feuerhand Tamber Table Top Grill Àr ett utmÀrkt alternativ för dig som söker en kompakt och attraktiv kolgrill för mindre tillstÀllningar eller utflykter. Dess snabba uppvÀrmning och enkelheten att anvÀnda gör den till ett idealiskt val, Àven om grillytan Àr nÄgot mindre Àn konkurrenternas. Vi rekommenderar denna kolgrill för dig som önskar en bekvÀm och bÀrbar grillupplevelse.

Kolgrillens Hemligheter: Tips för ett Smart Köp

Att köpa en kolgrill kan kÀnnas som en djungel med alla de olika modeller och mÀrken som finns dÀr ute. Men oroa dig inte, jag har samlat mina bÀsta rÄd och 30 Ärs erfarenhet för att hjÀlpa dig fatta det perfekta beslutet nÀr det kommer till att köpa en ny kolgrill. I den hÀr sektionen fÄr du ta del av nÄgra av de viktigaste aspekterna att ha i Ätanke nÀr du vÀl stÄr dÀr och funderar pÄ vilken kolgrill som Àr bÀst för just dig. LÄt oss guida dig genom kolgrillens hemligheter sÄ att grillkvÀllarna blir succéer!

Faktorer att beakta vid köp av en kolgrill:

SĂ€kerhet och stabilitet

SĂ€kerhet bör alltid vara högsta prioritet nĂ€r du köper en kolgrill. En grill som kĂ€nns stabil och har bra sĂ€kerhetsfunktioner Ă€r enklare och tryggare att anvĂ€nda. TĂ€nk pĂ„ följande nĂ€r det kommer till sĂ€kerhet och stabilitet: Ă€r grillen utrustad med ett ordentligt lock och ventilationsöppningar? Dessa hjĂ€lper till att kontrollera temperaturen inuti grillen och kan ocksĂ„ förhindra brĂ€nder. Grunden eller benen pĂ„ grillen Ă€r ocksĂ„ viktiga – stabilare ben minskar risken för att grillen vĂ€lter och orsakar skada. Letar du efter en familjevĂ€nlig kolgrill Ă€r indirekt grillyta nĂ„got du ska prioritera, dĂ„ den minimerar chansen att maten tar eld. Även om en sĂ€ker grill kan kosta lite mer, Ă€r investeringen vĂ€rd vartenda öre för att skydda dig och dina nĂ€ra och kĂ€ra frĂ„n olyckor.

Konstruktion och kvalitet

NÀr du letar efter en ny kolgrill Àr det viktigt att sÀkerstÀlla att du vÀljer en produkt med hög kvalitet och hÄllbar konstruktion. Det finns flera faktorer du kan titta pÄ för att avgöra om en kolgrill uppfyller dessa krav. HÀr kommer jag att diskutera nÄgra av de mest relevanta faktorerna och egenskaperna som Àr vÀrda att övervÀga innan du gör ditt val.

 • Material: Ett tecken pĂ„ kvalitet Ă€r att grillen Ă€r byggd av rostfritt stĂ„l, gjutjĂ€rn eller högkvalitativt emaljerat stĂ„l. Dessa material Ă€r hĂ„llbara och tĂ„l de höga temperaturer som uppnĂ„s vid grillning.
 • Grillyta: Kontrollera att grillytan Ă€r tillverkad av gjutjĂ€rn eller rostfritt stĂ„l. GjutjĂ€rn lagrar och fördelar vĂ€rmen jĂ€mnt, vilket ger en perfekt grillyta, medan rostfritt stĂ„l Ă€r hĂ„llbart och enkelt att rengöra.
 • Ben: Se till att grillen har stabila ben som förhindrar att den vickar eller vĂ€lter nĂ€r du grillar. Detta Ă€r sĂ€rskilt viktigt om du planerar att flytta grillen runt i trĂ€dgĂ„rden eller pĂ„ terrassen.
 • Luckor, ventiler och handtag: Kontrollera att luckor, ventiler och handtag Ă€r stadigt fĂ€sta och passar bra. Detta indikerar att grillen Ă€r vĂ€lbyggd och kommer att vara enkel att anvĂ€nda.

Konstruktion och kvalitet Àr avgörande aspekter som inte fÄr glömmas bort nÀr man köper en kolgrill. Genom att ta hÀnsyn till dessa faktorer kan du vara sÀker pÄ att du hittar en grill som kommer att vara kalasbra för dina grillfestbehov och hÄlla mycket lÀnge.

Storlek och effektivitet

Storleken pĂ„ din kolgrill pĂ„verkar bĂ„de hur mycket mat du kan grilla samtidigt och hur lĂ€tt den Ă€r att förvara nĂ€r den inte anvĂ€nds. Är brĂ€dden pĂ„ grillytan tillrĂ€ckligt stor för dina behov? TĂ€nk pĂ„ hur ofta och för hur mĂ„nga personer du brukar grilla nĂ€r du vĂ€ljer storlek av kolgrill. För vissa rĂ€cker det med en liten och kompakt grill för umgĂ€nge i nĂ€rmsta kretsen, medan andra vill kunna grilla för stora fester och sammankomster. Givetvis ska man ocksĂ„ tĂ€nka pĂ„ energi- och brĂ€nsleeffektivitet. En vĂ€lisolerad kolgrill med bra vĂ€rmedistribution ger snabbare uppvĂ€rmning, vilket innebĂ€r att du anvĂ€nder mindre kol och bidrar till miljön samtidigt. SĂ„ tĂ€nk igenom vilken storlek som passar bĂ€st, baserat pĂ„ dina preferenser och ditt utrymme.

FörstÄ de olika typerna av kolgrillar:

Klotgrillar

Klotgrillar Àr ett populÀrt val nÀr det kommer till kolgrillning. De bjuder pÄ en klassisk stil och deras runda form hjÀlper till att cirkulera vÀrmen jÀmnt under grillytan. De Àr ofta enkla att anvÀnda och transportera tack vare deras kompakta storlek och bÀrbara design. Vissa klotgrillar kommer Àven med justerbara ventilationsöppningar, vilket ger dig en bÀttre kontroll över temperaturen och luftflödet i grillen. FörstÄr du varför grillÀlskare ofta vÀljer denna typ av kolgrill? Men glöm inte bort att sjÀlva formen gör att rökutveckling kan bli kraftig vilket krÀver att du hÄller extra koll pÄ ventilation och placering under grillningen.

Trumgrillar och tunngrillar

Är du ute efter att kunna grilla stora mĂ€ngder mat med gott om utrymme? DĂ„ kan trumgrillar och tunngrillar vara vĂ€rt att kika pĂ„! Dessa kolgrillar kanske tar upp lite mer plats Ă€n klotgrillar, men de erbjuder en generös grillyta som passar perfekt för större sammankomster eller om du vill grilla olika sorters mat samtidigt. MĂ„nga trumgrillar har Ă€ven sidogrillar eller hyllor dĂ€r du kan förvara dina redskap och ingredienser under grillningen. Om du vill ha lite variation i din grillning kan vissa trumgrillar Ă€ven anvĂ€ndas som rökare. Lite cred till dig som grillmĂ€stare, eller hur?

Kamadogrillar och keramiska grillar

Nu nĂ€rmar vi oss de verkliga lyxgrillarna – kamadogrillar och keramiska grillar! De hĂ€r modellerna Ă€r fantastiska för dig som vill ha en riktigt högkvalitativ kolgrill med mĂ„ngsidighet. Tack vare det tjocka keramiska materialet kan dessa grillar behĂ„lla en mycket stabil temperatur och ge utmĂ€rkt vĂ€rmeisolering. Resultat? Fantastisk smak och möjligheten att anvĂ€nda din grill som bĂ„de rökare och ugn! Det kanske lĂ„ter för bra för att vara sant, men vi lovar att kamadogrillar levererar! Naturligtvis bör du vara beredd att spendera en slant extra pĂ„ en sĂ„dan hĂ€r grill, men nĂ€r du vĂ€l provat kommer du förstĂ„ varför det Ă€r vĂ€rt det.

Tillval och tillbehör för en komplett grillupplevelse:

Rengöringsverktyg och underhÄll

Ingen gillar att tÀnka pÄ rengöring, men det Àr en oumbÀrlig del av att Àga en kolgrill. Regelbunden rengöring och underhÄll förlÀnger livet pÄ din grill och sÀkerstÀller att den fungerar korrekt. Satsa pÄ effektiva rengöringsverktyg som en rejÀl grillborste med skrapa, stÄlull och rengöringssprayer för olika ytor. Vissa tillverkare erbjuder redskap och produkter specifika för deras grillmodeller, sÄ det kan vara vÀrt att granska vad de har för att förenkla rengöring och underhÄll. I lÀngden kommer dessa verktyg och rutiner att hjÀlpa dig fÄ ut det mesta av din investering och samtidigt göra processen mindre krÄnglig.

TĂ€ckning och termometrar

En annan sak att övervÀga Àr skydd för din kolgrill samt anvÀndningen av en termometer för att sÀkerstÀlla en perfekt tillagning. För att hÄlla din grill i gott skick, fundera pÄ att investera i ett bra grillöverdrag som skyddar den frÄn vÀder och vind. VÀlj nÄgot vattenavvisande och UV-skyddande i en materiel som andas för bÀsta resultat. NÀr det gÀller matlagning kan det vara vÀrt att lÀgga lite extra pengar pÄ en bra termometer, sÄ du kan enkelt övervaka temperaturen i din grill och pÄ dina rÀtter. Tro mig, investeringen kommer inte bara minska stressen vid grillen, utan ocksÄ ge dig vÀlsmakande och sÀkert tillagad mat varje gÄng du tÀnder din kolgrill.

SÄ gör du ett prisvÀrt köp

JÀmföra priser och funktioner hos olika mÀrken

Att hitta perfekta kolgrillen för just dig kan kÀnnas som ett projekt, men med rÀtt research kommer du snart att se hur vÀrt det Àr. Tycker du att en viss modell ser intressant ut? Grattis! Men innan du slÄr till Àr det dags att jÀmföra priser med liknande grillar frÄn andra mÀrken. Kanske kan du spara nÄgra hundralappar genom att göra lite mer research. Och samtidigt som du jÀmför priser, se Àven över om funktionerna för den modellen du funderar pÄ gÄr i linje med vad du behöver och önskar. Olika kolgrillar Àr anpassade för olika behov, och det kan vara viktigt att veta vilka funktioner som Àr lÀmpliga just för dig. Med bÄda dessa aspekter beaktade kommer du garanterat att kÀnna att du fÄtt mest grill för pengarna!

KÀnna igen tecken pÄ kvalitet och lÄng livslÀngd

En riktig grillentusiast vet att en bra kolgrill inte bara ska fungera utmĂ€rkt – den ska Ă€ven hĂ„lla lĂ€nge. Och hur vet du att en kolgrill har just dessa egenskaper? För det första Ă€r det viktigt att titta pĂ„ vilket material grillen Ă€r tillverkad av. Rostfritt stĂ„l eller kvalitativt emaljerat stĂ„l Ă€r bra indikationer pĂ„ en hög hĂ„llbarhet och lĂ„ng livslĂ€ngd. TĂ€nk Ă€ven pĂ„ konstruktionen av grillen. Är det stadiga ben som hĂ„ller grillen stadigt pĂ„ plats? Finns det rejĂ€la handtag och ventiler som kĂ€nns robusta och tillförlitliga? Alla dessa smĂ„ detaljer spelar roll nĂ€r du vill hitta en kolgrill som ger dig fantastiska middagsupplevelser i mĂ„nga Ă„r framöver. Gör din research och bli en expert pĂ„ att kĂ€nna igen tecken pĂ„ kvalitet – din framtida grillupplevelse kommer att tacka dig!

Vanliga FrÄgor och Svar

Det bÀsta kolgrillen pÄ den svenska marknaden kan variera beroende pÄ individuella preferenser och behov. Kolla efter funktionalitet, hÄllbarhet och anvÀndarvÀnlighet nÀr du ska vÀlja kolgrill.
MÀngden kol som behövs vid grillning beror pÄ vilken typ av grill och mat du anvÀnder. Det rekommenderas ungefÀr 1-2 kilo kol för en genomsnittlig grill, vilket ger jÀmn vÀrme under cirka 50-90 minuter.
För att tÀnda en kolgrill, placera briketter eller grillkol i botten och anvÀnd tÀndvÀtska eller tÀndkuber för att antÀnda kolen. LÄt det brinna tills kolen fÄtt en vit yta innan du börjar grilla.
Det finns flera typer av kolgrillar, men de mest populÀra Àr klotgrillar, cylindriga grillar och keramiska grillar. Dessa varierar bÄde i storlek och funktion, vilket gör att du kan hitta en passande modell för dina grillbehov.
Valet mellan briketter och kol beror pÄ dina grillpreferenser: briketter ger en lÄngsam, jÀmn vÀrme som passar bra för indirekt grillning av större köttbitar, medan kol ger en hög och intensiv vÀrme som Àr idealisk för snabb direkt grillning av tunnare skivor.
Back to top button