Bäst i TestLife Style

Fästingplockare Bäst i Test 2024

Välkommen till vår guide som hjälper dig att hitta den bästa fästingplockaren för dina behov. Att snabbt och effektivt kunna ta bort fästingar är viktigt, då dessa små kryp kan bära på sjukdomar såsom borrelia och TBE. Vi har testat och utvärderat fyra populära fästingplockare för att göra det enkelt för dig att välja. I den här artikeln kommer vi att introducera dig till våra rekommendationer så sätt igång och läs vår guide för att hitta rätt fästingplockare för dig!
Bäst i Test
5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
Bonus
4/5
5/5

Att hitta en effektiv och säker fästingplockare är viktigt för att kunna njuta av friluftsliv utan att oroa sig för fästingbett. Vi har testat Silvalure Tick Lasso Fästingplockare och tycker att det är värt att nämna som ett utmärkt val. Den är enkel att använda och effektiv på att ta bort fästingar utan att skada huden.

Det som gör denna modell unik är dess lasso-design, vilket gör den lämplig för användning på både människor och djur. Det lilla huvudet på fästingplockaren ger ett stadigt grepp om fästingen och gör det smidigt att ta bort den med en enkel roterande rörelse, så att ingen del av fästingen blir kvar. Vi märkte även att den är tillverkad av plast, vilket gör den lätt att rengöra och kan förvaras i fickan för både spontana och planerade utflykter.

Fördelar

 • Fungerar utmärkt på både människor och djur
 • Säker till användning utan att skada huden
 • Lätt att rengöra
 • Förvaringsvänlig
 • Lasso-design
 • Enkelt användande
 • Effektiv

Nackdelar

 • Kan ibland kräva flera försök för fullständig borttagning

Utlåtande

Sammanfattningsvis rekommenderar vi Silvalure Tick Lasso Fästingplockare som en säker, effektiv och enkel lösning för att ta bort fästingar från både människor och djur. Det är ett bra val för friluftsälskare eller dig som har husdjur.

4.7/5

Guard Tickremover 2.0 Fästingborttagare är ett premiumval som vi varit riktigt nöjda med under vår testning. Det är en mycket praktisk och lättanvänd fästingplockare som passar både till människor och djur, särskilt för djurägare som vill ge sina fyrbenta vänner bästa möjliga skydd. Pincetten på denna plockare är utrustad med en V-formad urtagning för att hålla fästingen på plats och minimera risken för att krossa fästingen, vilket kan öka infektionsrisken.

Under användning kände vi att det var smidigt att fånga in fästingen och lyfta den bort från huden med ett stadigt grepp. Den funktionella designen och de två olika storlekarna som medföljer gör det möjligt att hantera både små och stora fästingar effektivt. Ett minus var dock att den inte var lika lätt att rengöra som andra modeller.

Fördelar

 • Lättmanövrerad och säker
 • Minimerar krossningsrisk
 • Bra till både människor och djur
 • Enkel att använda
 • V-formad pincett
 • Två storlekar

Nackdelar

 • Inte lika lätt att rengöra

Utlåtande

Efter sammanvägning av alla aspekter rekommenderar vi Guard Tickremover 2.0 Fästingborttagare som ett premiumval för dig som söker en enkel, säker och mångsidig fästingplockare för både människor och djur. Det är en funktionell och effektiv lösning som hjälper dig att ta hand om dig själv och dina fyrbenta vänner, även om den kan vara något svårare att rengöra än andra produkter på marknaden.

4.4/5

Under vår testning av Trix Fästinglasso blev vi positivt överraskade av dess användarvänlighet och effektivitet vid borttagning av fästingar. Den passar utmärkt för både människor och djur, vilket gör den till en praktisk och prisvärd lösning för dig som älskar friluftsliv och vill skydda dig mot fästingbett. Metalltråd-lassot gör det enkelt att fånga fästingen och dra den ur huden medan man håller en säker distans.

Trix Fästinglasso är också väldigt liten och kompakt, vilket innebär att den kan förvaras i fickan eller ryggsäcken utan att ta för mycket plats. Den är mycket lättanvänd – bara vrida på ringen för att öppna och stänga lassot kring fästingen, och lyfta den bort från huden utan att klämma eller krossa fästingen. Vi tyckte dock att handtaget kunde ha varit lite mer ergonomiskt för bättre grepp under användning.

Fördelar

 • Effektiv fästingborttagning
 • Fungerar på både människor och djur
 • Smidig och portabel
 • Metaltråd-lasso
 • Kompakt design
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Något oergonomiskt handtag

Utlåtande

Överlag rekommenderar vi Trix Fästinglasso som ett prisvärt fästingplockar-alternativ som erbjuder effektiv och säker borttagning av fästingar på både människor och djur. Dess kompakta design och enkla användning gör den till ett utmärkt val för både friluftsäventyr och vardagsskydd mot fästingbett.

4/5

Under vår testning av O’Tom Fästingplockare upplevde vi en effektiv och smidig process för att ta bort fästingar från både människor och djur. Den här plockaren har en mycket enkel och smidig design, bestående av två olika storlekar, vilket underlättar användningen på oavsett området där fästingen sitter. Vi blev imponerade av hur lätt det var att fånga fästingen och dra den rakt ut från huden med hjälp av O’Tom Fästingplockares spets.

O’Tom Fästingplockare fungerar genom att gripa tag om fästingens mun, utan att klämma ihop kroppen, vilket minskar risken för att överföra bakterier. Vi tyckte också att det var en stor fördel att den är tillverkad av rostfritt stål, vilket gör den mycket hållbar och lätt att rengöra efter användning. Dock kan den kännas något klumpig att använda jämfört med vissa andra alternativ på marknaden, men överlag var vi mycket nöjda med plockarens prestanda.

Fördelar

 • Effektiv och smidig borttagning av fästingar
 • Två olika storlekar för olika användningsområden
 • Enkel design
 • Rostfritt stål

Nackdelar

 • Kan kännas något klumpig att använda

Utlåtande

Sammanfattningsvis kan vi rekommendera O’Tom Fästingplockare som ett bra alternativ för att effektivt och säkert avlägsna fästingar. Trots en något klumpig känsla i användningen ger plockarens design och funktion goda resultat, vilket gör den till ett smart val för dig som vill skyddas mot fästingbett.

Smarta Tips vid Köp av Fästingplockare

När du funderar på att köpa en fästingplockare vill du såklart hitta den bästa och mest effektiva lösningen. Men vad är det egentligen man ska tänka på när det kommer till dessa livräddare i fästingsäsongen? I denna avdelning kommer vi att gå igenom några faktorer som är viktiga att överväga när det gäller att välja rätt fästingplockare, oavsett om det är till dig själv, familjen eller ditt husdjur. Så sätt dig bekvämt och läs vidare för att få reda på hur du gör det bästa valet!

Välja rätt Typ av Fästingplockare

Att hitta den perfekta fästingplockaren kan kännas som att leta efter en nål i en höstack, men oroa dig inte – vi har samlat de bästa tipsen för att hjälpa dig välja rätt! Det finns tre huvudtyper av fästingplockare: fästinglasso, fästingkrok och fästingpincett. Varje typ har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att jämföra dem innan du fattar ditt beslut. Vilken typ passar bäst för dig beror på dina individuella behov och preferenser. Men låt oss gräva djupare in i de olika alternativen, så att du kan göra ett välinformerat val när du handlar för en fästingplockare. 

Ifall du har en hund eller annat husdjur som du vill hålla fri från fästingar rekommenderar vi att du läser vår artikel Bästa Fästingmedel Hund, genom att klicka på länken!

Fästinglasso

Fästinglasso är en populär typ av fästingplockare som fungerar genom att du trär lassot runt fästingen och drar den försiktigt bort från huden. Detta säkerställer att fästingens huvud och mun inte bryts av och stannar i huden, vilket kan orsaka infektioner. För att välja det bästa fästinglassot för dina behov, ta hänsyn till några viktiga egenskaper:

 • Storlek på lassot: Olika fästinglasson kan ha olika storlekar på lassot, så det kan vara bra att välja en som är justerbar eller erbjuder olika storlekar för att passa olika typer av fästingar.
 • Handtagets kvalitet: Ett fästinglasso med ett greppvänligt handtag gör det lättare att hantera ingreppet och minska risken för att tappa lassot under användning.
 • Lätt att rengöra: Välj ett fästinglasso som är enkelt att rengöra efter varje användning, helst något som kan tvättas med tvål och vatten eller torkas av med en desinficerande våtservett.

Fästingkrok

Fästingkrokar är ett populärt verktyg för att ta bort fästingar tack vare deras enkla och effektiva design. De fungerar genom att man för in kroken under fästingen och vrida försiktigt, vilket får fästingen att lossna från huden utan att klämma på den. Detta minskar risken för att överföra smittor som borrelia och TBE. Fästingkrokar finns i olika storlekar, så det är bra att ha en uppsättning med flera storlekar för olika situationer. Det praktiska och smidiga formatet gör fästingkroken till en favorit bland både yrkesverksamma och amatörer. Felaktig användning av krokar kan dock skada huden, så läs noga anvisningar eller titta på videoklipp för att försäkra dig om att du använder den korrekt.

Fästingpincett

Om du hellre vill använda en mer traditionell metod, kanske fästingpincetten är den rätta lösningen för dig. Denna typ av fästingplockare liknar vanliga pincetter men har en finare spets och ofta en viss böjning vid ändarna för att ge bättre grepp om fästingen. När du använder en fästingpincett gäller det att vara noggrann och försiktig. Greppa fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt och försiktigt rakt ut, utan att vrida eller klämma. Eftersom pincetter kan klämma ihop fästingens kropp finns det en ökad risk att överföra smittor om man inte är noggrann. Om du väljer att använda fästingpincetter, rekommenderar vi att du skaffar en av god kvalitet, helst i rostfritt stål, då dessa ger bättre precision än billiga plastvarianter.

Plast eller Metall

När du ska välja en fästingplockare är materialet en viktig faktor att tänka på. Vanligtvis finns de i plast eller metall, och båda har sina fördelar och nackdelar. Plastfästingplockare är oftast mer budgetvänliga och lätta att hitta i butiken, men de kan ibland kännas lite skröpliga och riskerar att gå sönder vid användning. Metallvarianten, å andra sidan, är oftast mer robust och hållbar, men kan vara lite tyngre och dyrare. Så vilket material du väljer beror lite på vad du prioriterar: prisvärdhet och lätt anskaffning eller robusthet och långvarig hållbarhet.

Ergonomiska Handtag

En annan viktig aspekt att ha i åtanke vid köp av fästingplockare är handtaget. Eftersom du vill vara säker på att du kan ta bort fästingen effektivt och smidigt är det viktigt att tänka på hur verktyget ligger i handen. Ergonomiska handtag är utformade för att minimera belastningen på fingrar, handleder och andra delar av handen under användning, vilket ger dig bättre kontroll och grepp kring fästingarna. Det här är särskilt viktigt om du skulle behöva använda flera gånger eller under längre perioder, då ergonomiska handtag gör jobbet mycket lättare och mindre ansträngande. Så glöm inte att kolla upp om din fästingplockare har ett ergonomiskt handtag innan du gör ditt köp!

Säkerhet och Användarvänlighet

När du köper en fästingplockare är det viktigt att tänka på säkerheten och användarvänligheten för att minska risken för skador eller felaktig användning. En bra fästingplockare bör vara enkel att använda och förse dig med instruktioner om hur du tar bort en fästing på bästa sätt.

Instruktioner för Korrekt Användning

När det gäller säkerhet och användarvänlighet är det superviktigt att få med instruktioner för hur man korrekt använder fästingplockaren du väljer att köpa. Det är ju förstås ingen idé att spendera pengar på en pryl som du inte vet hur du ska hantera, eller hur? Att följa instruktionerna minskar risken för att skada dig själv eller ditt husdjur, och ökar chansen att lyckas få bort fästingen på ett säkert sätt. Så mitt tips är att alltid läsa igenom bruksanvisningen ordentligt och kanske även kolla upp några instruktionsvideor på nätet för att verkligen få kläm på tekniken. Se till att ha dina instruktioner redo och ta gärna en praktisk genomgång innan en fästing biter sig fast – på så sätt är du väl förberedd när det väl är dags! Dessutom kan det vara bra att veta att det är just ett fästingbett du har fått, läs vår artikel Hur Ser Fästingbett Ut för att lära dig mer!

Hur man tar Bort en Fästing Steg för Steg

Låt oss nu ta en titt på hur du faktiskt tar bort en fästing med hjälp av din fästingplockare. Häng med, här kommer en snabb genomgång:

 • Steg 1 – Förbered dig genom att ha alla nödvändiga tillbehör såsom alkoholservetter och fästingplockare till hands.
 • Steg 2 – Identifiera fästingen och bestäm vilken typ av fästingplockare du ska använda (lasso, krok eller pincett).
 • Steg 3 – Närma dig nu fästingen med din plockare och försök hålla huden runt bettet sträckt, detta gör det lite enklare att få tag i fästingen.
 • Steg 4 – Använd din fästingplockare för att försiktigt vrida eller dra i fästingen, beroende på vilken typ av verktyg du använder. Kom ihåg att inte rycka hastigt!
 • Steg 5 – Ta loss fästingen så nära huden som möjligt – här är tålamod nyckeln! Om du inte lyckas få med hela fästingen vid första försöket, så försök igen och undvik panik.
 • Steg 6 – Efter att ha tagit bort fästingen kan det vara en bra idé att rengöra det drabbade området ordentligt med en alkoholservett.
 • Steg 7 – Slutligen är det viktigt att kassera fästingen på ett säkert sätt och komma ihåg att tvätta händerna noggrant.

Välja en fästingplockare för husdjur

För oss djurälskare är det viktigt att skydda våra fyrbenta vänner från obehagliga fästingar, och att använda en fästingplockare speciellt utformad för husdjur är ett smart drag. När du letar efter den bästa fästingplockaren för ditt husdjur kan det vara några saker du vill ha i åtanke. Först och främst är det viktigt att välja en plockare som är lämplig för djurets storlek och päls. En fästinglasso eller fästingkrok kan vara bra alternativ eftersom de är skonsamma mot djurets hud och minimerar risken för att skada dem. Materialval är också betydelsefullt – en plast- eller metallkonstruktion kan fungera, men tänk på att metallplockare ofta är mer slitstarka och hållbara än plastvarianterna.
Back to top button