Bäst i TestVerktyg & Redskap

Jordfräs Bäst i Test 2024

Här finner du en omfattande granskning och jämförelse av fyra topptillverkade jordfräsar. Vi vet alla att välja rätt trädgårdsutrustning kan vara en utmaning. Med hänsyn till detta har vi noggrant testat och analyserat olika jordfräsar för att hjälpa dig att göra ett kunnigt val. Oavsett om du är en professionell trädgårdsmästare eller en hemmaträdgårdsmästare kommer denna guide att hjälpa dig att hitta den bästa maskinen för dina behov.  

Bäst i Test
5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
Bästa Bonus-Modell
4/5
5/5

Efter att ha använt AL-KO MH 1150 Jordfräs, upplevde vi att den har en effektiv arbetsförmåga i olika typer av jordarter. Från tjock lera till hård jord, klarade denna maskin allt med bravur. Den starka bensinmotorn möjliggjorde en snabb och smidig bearbetning av området, vilket sparar tid och fysisk ansträngning. Dessutom observerades det att maskinen hade en utmärkt balans och stabilitet på ojämna ytor. AL-KO MH 1150 har också en imponerande hållbarhet. Materialet och de individuella komponenterna är robusta nog att tåla de tuffaste miljöerna och situationerna. En säkerhetsaspekt vi uppskattade var den inbyggda kraftavbrytaren, vilket ger extra trygghet vid nödsituationer.

Fördelar

 • Effektiv jordbearbetning
 • Robust hållbarhet
 • Säker nödstoppfunktion
 • Utmärkt balans

Utlåtande

I slutändan visade AL-KO MH 1150 Jordfräs sig vara ett imponerande val för alla som behöver en effektiv och pålitlig maskin för jordbearbetning. Dess kraftfulla motor, exceptionella balans och robusta konstruktion garanterar att även de mest utmanande uppgifterna blir lätta att hantera. Däremot kan handtagets vibrationer behöva ökas för att förbättra handkontrollen. Sammantaget är det ett utmärkt val!

4.7/5

Efter att ha spenderat tid med VidaXL Bensindriven Jordfräs märkte vi snabbt att den levererade utmärkt prestanda vid jordbearbetning. Av alla verktygen vi testade var detta en av de mest effektiva för att snabbt och enkelt bearbeta marken. Det är tydligt att VidaXL har tänkt på bekvämlighet och lättanvändhet när de utvecklade denna produkt. Jordfräsens användarvänliga design gör den tillgänglig för en bred användargrupp. Denna bensindrivna jordfräs har en stark motor på 6,5 hästkrafter, vilket gör den mycket kraftfull och lämpad för grova arbeten. Maskinens stabilitet under själva användningen var beundransvärd, och även om det krävdes lite ansträngning för att starta maskinen, var det överlag inga problem att hantera den.

Fördelar

 • Utmärkt prestanda vid jordbearbetning
 • Väldigt användarvänlig
 • Stark motor
 • Stabil konstruktion

Utlåtande

Trots några mindre brister, levererar VidaXL Bensindriven Jordfräs en kraftfull prestanda som gör bearbetning av jorden till en riktigt smidig process. Lyckad design och stark motor kombineras för att ge ett verktyg som håller för krävande arbetsförhållanden. En fantastisk investering för ambitiösa trädgårdsmästare!

4.4/5

När vi provade VidaXL Bensindriven Jordfräs 52 cc var vi positivt överraskade av prestandan och smidigheten. Maskinens lättviktiga design, kombinerat med sin effektiva motor, möjliggjorde enkel manövrering och kraftfull jordbearbetning. Vi kunde verkligen känna maskinens kapacitet att bearbeta både lös och hård jord med minimal ansträngning. En annan sak vi uppskattade var maskinens kompakta storlek som gjorde det mycket praktiskt att förvara den när den inte användes.

Fördelar

 • Effektiv på både lös och hård jord
 • Enkel manövrering
 • Kraftfull bearbetning
 • Lätt att förvara tack vare kompakt storlek

Utlåtande

VidaXL Bensindriven Jordfräs 52 cc levererar effektiv jordbearbetning och enkel manövrering för ett lågt pris, vilket gör den till ett utmärkt val för det lilla till medelstora hemmajordbruket. Jordfräsens bekvämlighet och prisvärdhet gör den till en bra investering.

4/5

AL-KO MH 360 Jordfräs har visat sig vara en verkligt kraftfull jordbearbetningsmaskin som kombinerar bekvämlighet med effektiv prestanda. Med en stark bensinmotor som kan bearbeta mark effektivt och snabbt, var det en glädje att använda den. Vårt intryck av denna maskin baseras på både dess användbarhet och kvalitet.

Designen hos AL-KO MH 360 var också enastående, med ett greppvänligt handtag och robust material som garanterar långvarig prestanda.

Fördelar

 • Effektiv jordbearbetning
 • Smidig manövrering.
 • Greppvänliga handtag
 • Stark motor

Utlåtande

AL-KO MH 360 Jordfräs robusta konstruktion, starka motor och greppvänliga handtag är anledningar nog att förstå varför den rankas högt på vår lista. Dess robusthet, hållbarhet och kraftfulla prestanda gör den till en pålitlig jodfräs för din trädgård.

Det Du Behöver Veta innan Du Köper en Jordfräs

I trädgården är jordfräsen din bästa vän när det gäller att förbereda jorden för sådd eller plantering. Men innan du tar steget att köpa din egen, finns det mycket att tänka på! Låt oss navigera genom de viktigaste aspekterna av att köpa en jordfräs. Häng med, vi dyker rakt in i den fascinerande världen av jordbearbetning!

Känn till olika typer av jordfräsar

Det finns olika typer av jordfräs på marknaden. Beroende på storleken av din trädgård och dina arbetsbehov, kan du välja mellan bensinjordfräs och eljordfräs. Bensinjordfräsar är idealiska för större områden med tuff terräng medan du troligen kommer att uppskatta den lätta vikten och tysta driften av en eljordfräs för mindre jobb. Det är klokt att känna till skillnaderna mellan dessa två huvudtyper för att kunna göra ett välgrundat köp.

Fördelar med en bensinjordfräs

En bensinjordfräs packas ofta med massor av kraft, vilket gör att den kan gräva i hårdare och mer kompakt jord. Den är perfekt för större trädgårdar, grönsaksland och grönområden eftersom den kan täcka mer mark på kortare tid. Dessutom är de enkel att flytta runt då de inte kräver några el-ledningar som skulle begränsa din rörelsefrihet. Så om du har ett stort projekt eller genomför regelbunden jordbearbetning och vill ha flexibilitet, kommer en bensinjordfräs att passa perfekt.

Varför en eljordfräs kan vara det bästa valet för dig

Ett ljudlöst val som spar energi? Ja tack! Eljordfräsar är bättre lämpade för mindre områden och är perfekta för att sköta jobb i trädgården som kräver finess. De är lättare än sina bensindrivna motsvarigheter och därför lätta att manövrera, speciellt i trånga utrymmen. Dessutom arbetar de tyst, vilket gör dem till ett utmärkt val om du vill undvika ljudföroreningar. Och självklart, att gå elektriskt innebär inga direktutsläpp – en fantastisk fördel för den miljömedvetna trädgårdsmästaren.

Välj rätt storlek och vikt

Att hitta rätt storlek och vikt på en jordfräs kan kännas utmanande. Men då måste du fråga dig själv, vad behöver du egentligen för att din trädgård ska frodas? Handlar det om en liten köksträdgård? Eller snackar vi om att bryta ny mark för ett helt ekosystem? En liten, lätt jordfräs är verkligt praktisk för mindre trädgårdar och känns lätt i handen. En större jordfräs är dock robustare och idealisk för större ytor, men kan vara en aning klumpig. Så i slutändan är nyckeln att balansera ditt behov med verktygets storlek och vikt.

Jordfräsars storlek och din trädgård

Dimensionerna på din jordfräs ska anpassas till din trädgård. Låt oss säga att du har en liten till medelstor grönsaksodling. Då skulle en handhållen jordfräs vara perfekt eftersom den är lätt att manövrera runt trädgårdsbäddar och mellan raderna av dina grödor. Har du en större trädgård, kanske t.o.m. en kommersiell? Då skulle du vilja gå för något tyngre och större, som klarar av att hantera grova landskap och packad jord. Eftersom större maskiner ofta har kraftigare motorer, genomför de även uppdrag snabbare.
Inverkan av jordfräsens vikt på användarvänligheten
Känns det som att du måste brottas med din jordfräs varje gång du behöver odla något? Tja, då kanske det är dags att tänka om. Ju tyngre maskin, desto mer besvärligt kan det bli för användaren – särskilt om du inte har erforderlig styrka. Lätta modeller är mer användarvänliga och kan förflyttas runt i trädgården med lätthet, vilket minskar risken för skada. Samtidigt har tyngre jordfräsar fördelen av att ge djupare bearbetning – så ibland kan lite mer arbete verkligen löna sig. Ditt val kommer alltid ner till en balans mellan ditt arbetsmål och den fysiska ansträngningen.

Var uppmärksam på fräshastighet och djup

Något som ofta kan glömmas bort när man söker efter den perfekta jordfräsen är fräshastigheten och -djupet. Dessa två faktorer är vitala för att få jobbet gjort på rätt sätt. Hur snabbt fräsen kan arbeta sig igenom din jord (fräshastighet) spelar stor roll för hur länge du kommer att behöva jobba. Om du har en större trädgård kan en hög fräshastighet göra hela jordbearbetningsprocessen smidigare och snabbare.

Tilläggsfunktioner att överväga

Bensinjordfräsar har blivit ett populärt val bland trädgårdsägare, tack vare deras styrka och flexibilitet. Medan dessa fräsar kräver regelbunden underhåll, erbjuder de olika fördelar, inklusive:

 • Bränsleeffektivitet – Bensinjordfräsar kan arbeta flera timmar på en enda tank.
 • Sladdfri rörlighet – De är perfekta för större områden där det kan vara problematiskt att dra en kabel.
 • Kraftfull bearbetning – Tack vare sina motorer kan dessa enheter hantera grov, kompakt jord lättare än elektriska modeller.

När du köper en jordfräs bör du inte bara fokusera på grundläggande specifikationer. Det finns flera tilläggsfunktioner som kan förbättra din användarupplevelse avsevärt. Här är några funktioner att tänka på:

Säkerhetsfunktioner

Säkerhet bör alltid vara i förgrunden när du tar itu med trädgårdsutrustning som en jordfräs. Dessa maskiner är kraftfulla och kan vara potentiellt farliga om de inte hanteras på rätt sätt. Så innan du dyker in och gör ditt köp, kolla vilka säkerhetsfunktioner som finns på modellen du tittar på. Till exempel bör en bra jordfräs innehålla ett dödmansgrepp, vilket innebär att maskinen omedelbart stannar om du släpper taget. Kanske har den en skyddsplåt för att skydda dig från upp- och nedfallande stenar. Vissa jordfräsar kan också ha hastighetsregler, vilket gör att du kan justera hastigheten i enlighet med din komfortnivå. Håll dessa säkerhetsfaktorer i åtanke så kommer du att ha en betydligt mer bekymmersfri upplevelse.

Bekvämlighetsfunktioner

Visst handlar det mycket om att få jobbet gjort, men varför inte se till att det är så smidigt som möjligt på samma gång? Det finns många bekvämlighetsfunktioner som kan göra hela processen med jordbearbetning mycket mer njutbar. En justerbar handtagsposition kan till exempel göra underverk för din komfort, speciellt om du kommer att använda fräsen under längre tid. Inbyggd belysning kan vara extremt hjälpsamt för de mörkare dagarna eller när du vill få lite arbete gjort efter skymningen. Vill du undvika att bli trött? Leta efter modeller med självgående funktion, så slipper du använda lika mycket muskelkraft. Undersök olika modeller noggrant och bestäm vilka bekvämlighetsfunktioner som bäst passar din arbetsstil och dina behov.

Vanliga Frågor och Svar

En jordfräs i Sverige brukar kunna bearbeta mark på ett djup mellan 15-30 cm beroende på maskinens storlek och jordens beskaffenhet. Det är dock viktigt att anpassa djupet efter växters rötternas behov och jordtyp.
En jordfräs kapacitet beror stort på dess storlek och motorstyrka. Som exempel kan en mindre jordfräs klarar att bearbeta upp till 500 kvadratmeter medan en store modell kan hantera större områden på flera tusen kvadratmeter. De kan gräva ner till ett djup av cirka 30 centimeter beroende av markens beskaffenhet och fräsens individuella specifikationer.
Jordfräs bör användas på våren eller hösten för att bearbeta din trädgårdsjord. Detta kommer att hjälpa till att bryta upp hård jord och blanda in kompost eller andra jordförbättringar, vilket förbättrar jordens struktur, dränering och näringsinnehåll för framtida plantering.
Storleken på jordfräsen du behöver beror helt på omfånget av ditt trädgårdsprojekt. För en mindre trädgård i Sverige kan en jordfräs med arbetsbredd på 40-50 cm vara lämplig, medan större projekt på flera hektar kan kräva en jordfräs med upp till 80-90 cm i arbetsbredd.
Back to top button