Bäst i TestKläder

Handduk Bäst i Test 2024

Oavsett om ni föredrar bomullstexturer eller mikrofiber, låter denna guide er ta reda på vilken handduk som klarat testerna bäst. Håller de vad dem lovar när det kommer till komfort och absorberingsförmåga? Vi vet hur utmanande det kan vara att navigera genom mängden av olika märken och modeller som finns på marknaden. Därför har vi noggrant granskat de mest populära handdukarna för att hjälpa er med att göra det bästa valet.
Bäst i Test
5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
Bästa Bonus-Modell
4/5
5/5

Det här är Sea to Summit Pocket Towel L, en handduk som gjort fantastiskt bra ifrån sig under våra tester. Den överträffade våra förväntningar med sin otroliga absorberingsförmåga och snabbtorkande egenskaper. Dess lätta och kompakta design gör den perfekt att ta med på resan eller träningen. Den är mjuk mot huden men ändå otroligt effektiv för att torka bort fukt.

Fördelar

 • Mjukt och slitstarkt mikrofibertyg
 • Praktisk för resor och träning
 • Snabbtorkande
 • Hög absorberingsförmåga

Utlåtande

För dig som söker en handduk som verkligen uppfyller sina löften, är Sea to Summit Pocket Towel L ett utmärkt val. Trots att den ligger i övre prisklassen så levererar den prestanda och kvalitet som motiverar dess kostnad. En kompromisslös favorit hos oss.

4.7/5

Under våra tester visade Cocoon Microfiber Terry Towel Light XL sig vara en riktig topprodukt när det gäller handdukar. Det här är en handduk som kombinerar funktionalitet med stil. Mikrofibermaterialet ger maximal absorbering samtidigt som det är mjukt mot huden. Ytterligare imponerade handduken på oss med dess gedigna storlek och lätta vikt, vilket gör den perfekt för resor, träning eller bara för allmänt hemmabruk. Vi uppskattade också det faktum att den är snabbtorkande, vilket ger en fräsch känsla efter varje användning.

Fördelar

 • Lyxigt mjuk mot huden.
 • Perfekt för resor och träning
 • Maximal absorbering
 • Snabbtorkande

Utlåtande

Cocoon Microfiber Terry Towel Light XL är det ultimata valet för dig som letar efter lyx och funktionalitet i en handduk. Den matchar sitt högre pris med överlägsen kvalitet och användbarhet, vilket gör det till ett värdigt köp för dig som värdesätter högkvalitativa badartiklar.

4.4/5

Under våra tester visade sig Urberg Microfiber Towel 60×120 cm vara ett prisvärt alternativ som inte kompromissar med kvaliteten. Trots det överkomliga priset, har denna handduk en mycket bra uppsugningsförmåga och torkar snabbt, vilket är perfekt för när du är på resande fot eller på gymmet. Mikrofibermaterial känns mjukt mot huden och gör upplevelsen ännu mer behaglig. Detta plus den generösa storleken gör att den kan användas hemma i badrummet, samt packas ner i träningsväskan eller resväskan. Urberg Microfiber Towel har överraskat oss med sin prestanda och vi anser att den ger mycket värde för pengarna.

Fördelar

 • Hög absorberingsförmåga
 • Snabbtorkande
 • Mjuk mikrofiber

Utlåtande

För dig som söker ett prisvärt men fortfarande högkvalitativt alternativ, är Urberg Microfiber Towel ett utmärkt val. Dess prestanda och stil ihop med det överkomliga priset gör den till en handduk vi starkt kan rekommendera.

4/5
Under vår testperiod imponerade Sea to Summit Towel Airlite Medium på oss med sin prestanda. Trots att den är extremt lätt och tunn, kom vi att uppskatta dess fantastiska absorptionsegenskaper. Det slitstarka materialet och den kompakta storleken gör den till ett utmärkt alternativ för resa, gym eller till och med vardagsbruk. Materialet är i unika Airlite-mikrofiber som har visat sig vara oerhört snabbtorkande, och kommer i en smidig förpackning.

Fördelar

 • Fantastisk absorptionskapacitet
 • Lätt
 • Snabbtorkande
 • Kompakt storlek

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Sea to Summit Towel Airlite Medium en stark konkurrent på handduksmarknaden. Den kombinerar funktionalitet, kvalitet och stil på ett sätt som få andra handdukar gör. Om du letar efter en handduk som inte tar mycket plats, torkar snabbt och gör jobbet väl, är detta ett utmärkt val.

Att Välja Rätt Handduk: Viktiga Faktorer att Överväga

Att köpa en ny handduk kan tyckas vara en enkel uppgift, men för att få mest värde för pengarna finns det faktiskt några saker att tänka på. Att förstå material, tjocklek, absorption, mjukhet och storlek kan hjälpa dig att välja den bästa handduken för dina behov och öka komforten i ditt hem. Låt oss dyka in och utforska dessa faktorer närmare, så att du kan bli en mästare på att köpa handdukar!

Materialval i handdukar

När man köper en handduk är materialval kanske det mest avgörande elementet. Materialet påverkar allt från hur mjuk handduken är till hur effektivt den absorberar vatten. Här är några vanliga handduksmaterial du kan stöta på:

 • Bomull: Ren bomull är lätt, mjuk och mycket absorberande. Den finns i ett urval av tjocklekar och textur.
 • Frotté: Frotté kan vara gjort av bomull eller syntetiska fibrer. Det är känt för sina absorptionsförmågor, men är inte lika mjukt som ren bomull.
 • Mikrofiber: Snabbtorkande och lätta, mikrofiberhanddukar är perfekta för resor.

Olika typer av handduksmaterial

Du kanske tror att alla handdukar är gjorda likadant, men det kan inte vara längre från sanningen. Det finns en uppsjö av handduksmaterial att välja mellan! Bomull är det mest populära valet för dess mjukhet och höga absorptionskapacitet. Egyptisk bomull anses vara toppen av linjen i bomullshanddukar tack vare dess extra långa fibrer som skapar en glansig och ännu mer absorberande handduk. Mikrofiber, å andra sidan, är ett syntetiskt material som är extremt lätt och snabbtorkande vilket gör det till ett perfekt alternativ för resor och sport. Slutligen finns det bambuhanddukar som kombinerar både mjukhet och hållbarhet och de är även naturligt antimikrobiella! Genom att ta hänsyn till hur och var du planerar att använda handduken kan du göra ett informerat val om vilket material som bäst uppfyller dina behov.

Material och absorptionsegenskaper

En av de mest kritiska aspekterna av en handduk är dess förmåga att absorbera fukt. Vad händer då med olika material? Bomull, speciellt egyptisk eller primabomull, har en exceptionell förmåga att absorbera fukt tack vare dess långa fibrer. Faktum är att dessa typer av bomull kan absorbera upp till 25 gånger sin vikt i vatten! För resa eller gymbesök kan mikrofiber vara det perfekta valet. Trots förmågan till snabbtorkning kan dessa också absorbera en betydande mängd fukt, ofta upp till sju gånger sin egen vikt. Medan bambuhanddukar har bra absorptionsförmåga, dess primära styrka ligger i dess hållbarhet och naturliga antimikrobiella egenskaper. Valet av handduk kan vara mer än bara dess färg eller design – det handlar även om vetenskapen bakom!

Tjocklek och vikten på handduken

Hur många gånger har du inte tagit en dusch, nått efter handduken och känt att den bara skrapar längs hudens yta istället för att suga upp allt vatten? Handduks tjockleken och vikten kan verkligen förvandla ditt badrum till ett spa eller till ett mardrömsscenario. Och här är varför: det ligger i materialet. En tjockare handduk är oftast av högre kvalitet, gjord av tätare material som bomull eller bambu. Tjockare handdukar har högre GSM-värde (Gram per kvadratmeter) vilket betyder att de är mer absorberande och ger mer värme. Men kom ihåg, en tyngre handduk tar också längre tid att torka, vilket kan vara ett problem om du bor i en fuktig miljö eller har begränsat utrymme för torkning.

Så påverkar tjockleken handdukens absorption

Nu undrar du kanske: “Vad har tjockleken på en handduk att göra med dess förmåga att absorbera vatten?” Det har allt att göra med absorptionsförmågan, faktiskt. Tänk på din handduk som en svamp; en tjockare svamp kan suga upp mer vätska än en tunnare, eller hur? Detsamma gäller för handdukar. Ju tjockare och tyngre handduken är, desto större är dess förmåga att suga upp vatten från din hud efter en dusch eller ett bad. Plus, denna extra vikt kan ge en mjuk och lyxig känsla som får dig att känna dig omsluten av komfort. Dock, som nämnt tidigare, kan en tjockare handduk ta längre tid att torka, vilket är något att tänka på när du köper nya handdukar.

Storleken spelar roll

När du handlar för handdukar, kan storleken verkligen göra en skillnad. Ett vanligt misstag många gör är att köpa en för liten handduk. Det kan var lätt att dra till den mindre storleken eftersom den känns lättare och mer hanterbar. Men tänk på, ingen vill ha en handduk som knappt täcker det den ska efter ett avkopplande bad! En lämplig storlek på handduken kommer inte bara ge den täckning du behöver, men också ge den absorption du behöver för att torka dig själv snabbt och effektivt.

Anpassa storleken efter användningen

Dessutom är det inte alla handdukar som skapats lika. Badlakan, badhanddukar, gästhanddukar och ansiktshanddukar har alla olika storlekar för olika ändamål. Även inom dessa kategorier finns det variationer. För att göra ett bra val, bör du överväga hur och var du ska använda handduken. En större handduk kan vara perfekt för stranden eller gymmet, medan en mindre kanske räcker för ditt gästbadrum eller kök. Det bästa rådet är att anpassa storleken efter användningen, men kom ihåg att alltid prioritera komfort och funktionalitet!

Mjukhet och komfort

När man köper en handduk, blir ofta mjukheten en avgörande faktor. Efter en lång dusch vill vi gärna svepa oss i en mjuk och behaglig handduk, inte sant? En handduks mjukhet beror till stor del på materialet. Många går efter bomullshanddukar för deras överlägsna mjukhet, men andra material som bambu och linne kan också erbjuda en otroligt mjuk känsla. Kom även ihåg att kolla på trådtätheten, då en högre trådtäthet ofta leder till en mjukare handduk. Men glöm inte att balansera mellan mjukhet och effektiv uppsugning. En för mjuk handduk kan vara mindre effektiv på att torka huden.

Så bevarar du handdukens mjukhet över tid

Men hur behåller du då denna sköna känsla långt efter köpet? Vårt livs bästa skötselråd kan göra susen här. Först och främst, undvik att använda tygmjukmedel vid tvättning. Tro det eller ej, men det kan faktiskt minska handdukens sugegenskaper och ge den en klibbig känsla över tid. Använd istället en halv kopp vitvinsvinäger i tvätten för att eliminera eventuell tvål- och vattenavlagring. Du kommer bli förvånad över hur detta bidrar till att återställa handduken till dess ursprungliga mjuka tillstånd. Sedan är det bara viktigt att torka handdukarna väl efter varje användning för att förhindra mögel och hålla dem fräscha längre. Med rätt omvårdnad kan du njuta av din supermjuka handduk i åratal!

Hur man sköter om sina handdukar

Visst vill du att dina nyinköpta handdukar ska hålla så länge som möjligt? Här kommer några tips på hur du bäst sköter om dina handdukar:

 • Tvätta handdukarna innan första användningen: detta hjälper till att öka handdukens absorberingsförmåga samtidigt som det tar bort eventuella kemikalier och färgrester som kan irriterar huden.
 • Använd inte sköljmedel: Sköljmedel kan lämna ett lager över fibrerna i handduken vilket försvårar dess absorptionsegenskaper.
 • Torka handdukarna helt mellan användningarna: Om du lägger undan en fuktig handduk kan det leda till dålig lukt och tillväxt av bakterier.

Skötselråd för längre hållbarhet

Att ta väl hand om dina handdukar är lika viktigt som att noggrant välja dem. Trots allt vill du få ut det mesta av din investering, eller hur? Så här är några tips om hur du kan göra dina handdukar mer hållbara. Först och främst, tvätta alltid dina nya handdukar innan du använder dem första gången. Det hjälper till att ta bort eventuella rester från tillverkningsprocessen och gör dem mer absorberande. Använd inte heller tygsköljmedel för ofta; de kan faktiskt minska handdukarnas förmåga att absorbera vatten, vilket definitivt inte är vad du vill. Om du vill hålla dina handdukar mjuka, försök torktumla dem istället för att låta dem lufttorka. Torktumling hjälper till att fluffa upp fibrerna som gör handduken mjuk mot huden. Slutligen, kom ihåg att byta ut dina handdukar regelbundet. Inte bara för hygienens skull, utan också för att hjälpa till att förlänga deras livslängd. Genom att följa dessa skötselråd kan dina handdukar hålla längre och fortsätta att känna sig lika lyxiga som den dag du köpte dem!

Vanliga Frågor och Svar

Det bästa urvalet av handdukar varierar beroende på individuella preferenser och behov. Titta efter handdukar i hög kvalitet, lång hållbarhet och utmärkt absorptionsförmåga.
Ja, microfiberhanddukar är utmärkta eftersom de har hög absorberingsförmåga, vilket gör dem idealiska för att torka snabbt. Dessutom är microfibermaterial extremt mjukt, vilket gör det skonsamt mot huden och de tar mindre plats.
Handdukar bör bytas ut regelbundet, ungefär var tredje till fjärde dag för att behålla god hygien. Men detta kan variera beroende på personliga preferenser och användning. Vid aktivare användning kanske du behöver byta oftare.
Back to top button