Sport & Fritid

Gungställning Bäst i Test [2024]

De bästa gungställningarna finns i en mängd olika former och storlekar, från de lite mindre med endast ett par gungor till stora djungel-gym med klätterställningar och rutschkanor. Vi har jämfört årets bästa gungställningar inom olika prisklasser så att du ska hitta den som passar dig bäst:
Bäst i Test
Två gungor och klätterstege
4.7/5
Premium

Torn, klättervägg och rutschkana

4.8/5
Prisvärd
Gungställning till två gungor och rutschkana
4.2/5
Budget
Två enkelgungor och en dubbelgunga
4.7/5
4.7/5

Vi presenterar Gungställning Jabo Kaj Tryckimpregnerad med mått på 340x220x220 cm. Denna eleganta och robusta gungställning är perfekt för dig som vill skapa en rolig miljö i trädgården för dina barn eller barnbarn.

Fördelar

 • Det högkvalitativa, tryckbehandlade träet ger den stor hållbarhet.
 • Jabo Kaj gungställning har en enkel monteringsinstruktion och den är lätt att sätta ihop.
 • Gungställningen behöver inte behandlas ytterligare vilket vi tycker är en stor fördel.
 • Den är tillverkad av högkvalitativt, pressat impregnerat trä för en pålitlig och robust ram som håller sig fin året om.
 • Gungställningen har två gungor och ett klätterrep, vilket är perfekt för flerbarnsfamiljer.
 • FSC och CE märkt.

Nackdelar

 • Den kan vara för stor för vissa trädgårdar.
4.8/5

Jungle Gym Safari har 2 gungor och rutschkana och är både rolig och spännande för dina barn. Den är tillverkad av hållbara material och är utformad för att stå emot väder och vind och ger många timmars utomhuslek. Med sina två gungor, en rutschkana och många klätterhandtag kommer den garanterat få igång ditt barns fantasi.

Fördelar

 • Den ger barnen en spännande och stimulerande miljö där de kan utforska sina fysiska förmågor och utveckla koordination, balans och muskelstyrka.
 • Det vi tyckte bäst om med denna gungställning är att det finns en mängd underhållningsalternativ för barnen: gungor, rutschkana, torn med ratt och kikare, sandlåda och flera olika klättermöjligheter.
 • Gungställningen är förvånansvärd enkel och snabb att montera.
 • Högsta kvalitet: tillverkad av väderbeständiga och hållbara material som tryckimpregnerat furu vilket gör att den kan användas i många år framöver.
 • Mångsidig: Med 2 gungor, en rutschkana och en klätterstege erbjuder Jungle Gym Safari tillräckligt med aktiviteter för att hålla barnen underhållna i timmar.
 • Säker konstruktion: gungställningen är utformad med säkerheten i åtanke, vilket gör den perfekt för alla lekplatser på bakgården.

Nackdelar

 • Den är lite dyrare.
4.2/5

Nordic Play Gungställning har en robust ram som är byggd för att tåla alla vädertyper, så du kan se till att dina barn har en säker och trygg gungställning året runt. Med plats för två gungor och en rutschkana är denna lekställning perfekt för att ge timmar av skoj för barn i alla åldrar.

Fördelar

 • Vi upplever att ramen är robust konstruerad av tryckimpregnerat furu, vilket gör den mycket hållbar och korrosionsbeständig.
 • Nordic Play Gungställning är enkel att montera och har en bra monteringsanvisning.
 • Gungställningen är mycket prisvärd.
 • Högkvalitativ konstruktion: Den här gungställningen är tillverkad av förstklassiga material för att säkerställa optimal hållbarhet och livslängd.
 • Nordic Play gungställning har plats för två gungor och en rutschkana.
 • Komplett monteringsset med monteringsanvisning.
 • Gungor och beslag ingår.
4.7/5

Cancan Classic Gungställning från Hörby Bruk är tillverkad av robusta men ändå lätta material som är utformade för att klara alla typer av väderförhållanden, och dess smarta design passar in i vilken trädgård som helst. Den tar lite plats och är mycket prisvärd.

Fördelar

 • Gungställningen har säkra klämskydd och fotplattor med alternativa fästningar som är bra för växande barn.
 • Cancan Classic gungställning har två enkelgungor och även en dubbelgunga för kompisar och syskon som vill gunga tillsammans.
 • Gungställningen har en bra storlek och passar även i de mindre trädgårdarna.
 • Stabilt stålrörsstativ med svetsade benfästen.
 • Kraftiga sitsar med rundade kanter av UV-beständig plast.
 • CE- och TÜV- godkänd.

Nackdelar

 • Passar inte större barn.

Köpguide [Gungställning Bäst i Test]

De bästa gungställningarna är tillverkade av högkvalitativa material som klarar både taskigt väder och livlig lek från stökiga barn. De är också praktiska eftersom husägare inte behöver några träd för att hänga upp en gungställning.

Saker Värda att Tänka Över när du ska Köpa en Gungställning

I den här guiden ger vi information om vilka funktioner man bör tänka på när man väljer den perfekta gungställningen:

Storlek & Kapacitet

Storleken och utformningen av din trädgård avgör storleken på gungställningen som den kan rymma. När du gör beräkningar bör du tänka på att det behövs 1,5 till 2 meter fritt utrymme utanför gungans fotyta för att ge barnen gott om plats att gunga. Det kan krävas en mindre gungställning för att ge ett säkert avstånd i trädgården för att undvika staket, pooler, garage, skjul med mera.

Gungställningar har också en högsta viktgräns och kapacitet. Gungorna i sig själva har vanligtvis också en högsta viktgräns. Om flera barn kommer att använda gungställningen behöver ägarna en modell som är utformad för att rymma dem alla. Anpassa gungställningens storlek och kapacitet till storleken, åldern och vikten på de barn som kommer att använda den mest frekvent.

En gungställning bör ha gott om utrymme runtomkring så att barn på gungorna inte stöter på hinder och de som inte är på gungan fortfarande kan hålla sig utanför gungornas räckvidd. Skuggiga områden hjälper till att förhindra att ramen, rutschkanorna och gungorna blir för varma under högsommaren. Undvik områden nära skjul, garage, staket, gator och uppfarter för att minska risken för olyckor och skador.

Material

Gungor är vanligtvis konstruerade av antingen trä, metall, plast eller en kombination av dessa material. Gungor i trä ger ett klassiskt, naturligt utseende. Cederträ och redwood är de mest idealiska för gungställningar i trä eftersom de naturligt motstår insekter och väderskador utan kemisk behandling. Vissa gungor har kemiskt behandlat trä för att förbättra deras motståndskraft mot skadedjur och väder. Tänk dock på att barnen kommer i direkt kontakt med kemikalier varje gång de rör vid behandlat trä.

Gungställningar i trä håller sig väl, men de kräver årligt underhållför att behålla kvaliteten. Även då kan träet så småningom ruttna och gå sönder. Sprickor är ett annat problem med gungor av trä. Barn kommer att köra sina händer över träramen under sin lek, så var beredd på att ibland ta bort fliser.

Dock så är gungställningar i tryckimpregnerat trä mycket mer hållbara mot slitage och det bästa alternativet enligt oss.

Gungställningar i metall är hållbara och tillförlitliga. Metallens kvalitet och dess skyddande beläggning kan dock variera. Små och medelstora gungor som är lämpligare för yngre barn är ofta tillverkade av stål eller legeringar med en skyddande beläggning. Galvaniserat stål och pulverlacker erbjuder den bästa väder- och rostbeständigheten. Beläggningen måste skydda ramen från hackor och repor eftersom allt som tränger in i den kan leda till att rost uppstår.

Värme är också en risk med gungställningar av metall. Metallramar blir varma i solen och blir en brännrisk för barn. Skyddsbeläggningar hjälper, men se till att kontrollera ramens temperatur genom att försiktigt röra vid den innan du låter barnen leka på gungställningen. Samma sak gäller för metallrutschbanor, som också kan bli överraskande varma, även under en molnig dag.

Gungor i trä och metall innehåller ofta plastdelar, särskilt i gungstolarna, medan gungor för bebisar och småbarn vanligtvis är tillverkade helt i plast. Dessa plaster bör vara tillräckligt tåliga för att klara av dåligt väder, inklusive långvarig solexponering.

Kom ihåg att plast bleknar i solen, oavsett hur hög kvalitet plasten. Det finns dock ingen risk för splitter och rost och mindre risk för farlig värme med plast. Du bör ändå kontrollera temperaturen på rutschbanor och gungor i plast för att se till att de inte har blivit för varma för att användas.

Åldersintervall

Allt en gungställning verkligen behöver är en gunga. Många har dock två eller fler gungor och flera andra alternativ också. Några funktioner kan vara:

 • Koja
 • Ringar
 • Stegar
 • Klättervägg
 • En eller flera rutschkanor
 • Trapetstång
 • Däckgunga
 • Bänkar eller litet picknickbord

Vissa modeller erbjuder också olika typer och storlekar av gungor, t.ex. gungor med säkerhetssele för spädbarn och småbarn.

Säkerhet

Säkerheten kommer alltid i första hand. Gungan ska vara åldersanpassad, men det är också viktigt att hålla ett öga på följande detaljer:

Gungor: Gungor av plast och gummi är säkrare än metall eller trä eftersom de är stabilare, lättare att sitta på och inte blir lika varma i solen eller får sprickor.

Rutschbanor: Ljusa plastrutschbanor håller sig svalare än metallrutschbanor. Även ljus plast kan dock bli varm i varmare temperaturer. Kontrollera alltid rutschbanans temperatur innan ett barn åker ner för den.

Skyddsytor: Mjuka ytor under gungan skyddar små kroppar när de faller. Strimlat gummi, sand och träflis är populära alternativ. Skyddsytan bör täcka två gånger gungans höjd på fram- och baksidan av ramen.

Förankringar: Gungor som inte är förankrade i marken kan blåsa omkull vid kraftig vind. De flesta gungor i trä har metallpinnar som håller dem på plats. Vissa gungor i metall behöver inga ankare medans andra har inga ankare med trots att tillverkaren rekommenderar dem, så köpare kan behöva köpa dem separat för att garantera säkerheten.

Installation/Montering

Alla gungställningar kräver viss montering och installation. Stora gungställningar med gungor, rutschbanor, stegar och en klättervägg kan ta flera dagar att montera. Vissa små, enkla gungor kan monteras utan verktyg, men andra kan kräva ett vattenpass, en skruvdragare, borrmaskin och andra elverktyg, så se till att du har de nödvändiga verktygen till hands.

Beroende på din kunskapsnivå kan du behöva anlita en yrkesman för montering och installation av de större och mer komplexa gungställningarna.

Vanliga Frågor och Svar

Det är nödvändigt att säkra en gungställning för att garantera säkerheten för dem som använder den. Oftast ingår det förankringsjärn eller jordankare för att fästa gungställningen i marken tillsammans med bruksanvisning.
Gungans höjd bör vara minst 1,2 meter över marken, vilket ger en säker höjd för att förhindra fallskador. Det är viktigt att följa monteringsanvisningarna och kontrollera ålders- och viktbegränsningar för varje gungställning.
Kostnaden för en gungställning beror på vilken typ, storlek och komplexitet som krävs. Generellt sett kan en standardställning kosta allt från några hundra till några tusen svenska kronor.
Back to top button