Sport & Fritid

BĂ€sta Trailskorna 2024

Att hitta rÀtt trailskor kan vara en utmaning, sÀrskilt nÀr det finns sÄ mÄnga modeller och mÀrken att vÀlja mellan. Vi vet hur svÄrt det kan vara att hitta den perfekta kombinationen av komfort, skydd och prestanda för att möta dina unika behov. DÀrför har vi granskat och jÀmfört mÄnga skor, bÄde för vÀg- och terrÀngbruk, för att hitta de bÀsta trailskorna för dig. Oavsett om du Àr nybörjare eller erfaren löpare, kommer den hÀr guiden att hjÀlpa dig att fatta ett vÀlgrundat beslut!
BĂ€st i Test
4.9/5
Premium
4.6/5
PrisvÀrd
4.5/5
Bonus
4.3/5
4.9/5

NĂ€r vi testade Salomon Women’s Speedcross 6 GORE-TEX blev vi oerhört nöjda med skons prestanda i förhĂ„llande till det breda utbudet av terrĂ€ngtyper de klarade av. Den aggressive yttersulan och det kraftfulla mönstret ger ett otroligt grepp, vilket gör att vi kunde tackla bĂ„de leriga och en del tekniska partier med fullt förtroende. Skornas GORE-TEX-membran höll vĂ„ra fötter torra och bekvĂ€ma Ă€ven i vĂ„tt och lerigt vĂ€der, och trots detta kĂ€ndes Ă€ndĂ„ skorna bekvĂ€ma och andningsbara.

Skons generösa passform gör att den passar en rad olika fotformer, och det justerbara Quicklace-snörsystemet hjÀlper till att hÄlla foten sÀkert pÄ plats med minimal anstrÀngning. Dessutom uppskattade vi skons snygga design och de mÄnga olika fÀrgalternativen. Den enda lilla nackdelen var att de kÀndes lite trÄnga i början Àn hos vissa andra trailskor vi testat, men detta kompenserades av övriga prestandaegenskaper och den övergripande bekvÀmligheten.

Fördelar

 • Oerhört bra grepp pĂ„ olika terrĂ€ngtyper
 • Snabb och enkel justering med Quicklace-systemet
 • Fotriktig passform och stötdĂ€mpning
 • Grip
 • GORE-TEX-membran
 • Quicklace-snörsystem

Nackdelar

 • Lite trĂ„ng i början av anvĂ€ndningen

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Ă€r Salomon Women’s Speedcross 6 GORE-TEX ett utmĂ€rkt val för dig som söker ett par pĂ„litliga trailskor som kan hantera en mĂ€ngd olika terrĂ€ngtyper och vĂ€derförhĂ„llanden. Med sin starka prestanda och bekvĂ€ma passform stĂ„r dessa skor ut i mĂ€ngden och vi kan varmt rekommendera dessa trailskor för ditt nĂ€sta Ă€ventyr.

4.6/5

NÀr vi testade Salomon Ultra Glide 2 W upplevde vi en riktigt bekvÀm och stabil löpupplevelse. Skon har en vÀlstödjande mellansula med Energy Surge-teknologi, som ger en utmÀrkt balans mellan respons och dÀmpning. Vi kÀnde att skon ger en mjuk och smidig kÀnsla under löpning pÄ olika terrÀngtyper, vilket hjÀlpte oss att bibehÄlla fart och driv Àven i mer tekniska partier. Den ventilerande ovandelen bidrar till hög komfort och hÄller fötterna svala Àven under lÀngre turer.

Gummisulan med Contagrip-teknologi erbjuder ett mycket bra grepp och har visat sig vara slitstark pÄ bÄde vÄta och torra ytor. Snörningssystemet Sensefit sitter mycket bra pÄ foten och ger ett anpassningsbart stöd med minimala krav pÄ justeringar under löpning. Skon Àr inte utrustad med GORE-TEX, sÄ den kan bli fuktig vid vÄtt vÀder, men detta uppvÀgs av en snabb torkningstid tack vare den ventilerande textilen i ovandelen.

Fördelar

 • UtmĂ€rkt balans mellan respons och dĂ€mpning
 • Mjuk och smidig kĂ€nsla under löpning
 • Hög slitstyrka pĂ„ sĂ„vĂ€l vĂ„ta som torra ytor
 • Energy Surge-mellansula
 • Contagrip-gummisula
 • Ventilerande ovandel

Nackdelar

 • Ingen GORE-TEX – kan bli fuktig vid vĂ„tt vĂ€der

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Ă€r Salomon Ultra Glide 2 W ett utmĂ€rkt premiumalternativ för dig som vill ha en bekvĂ€m och högpresterande trailsko. Även om den saknar GORE-TEX och kan bli lite fuktig vid vĂ„ta förhĂ„llanden, kompenserar de andra egenskaperna hos skon och upplevelsen under löpning. Om du Ă€r redo att investera i en premium-trailsko erbjuder Salomon Ultra Glide 2 W fantastiska egenskaper för att möta de krav som stĂ€lls.

4.5/5

NĂ€r vi testade ASICS Women’s Trail Scout 2 var vi imponerade av den höga prestanda dessa skor erbjöd till ett sĂ„ överkomligt pris. Skon kĂ€ndes bekvĂ€m och lĂ€tt, vilket underlĂ€ttade löpning i olika typer av terrĂ€ng. Den ventilerande ovandelen gjorde att vĂ„ra fötter kĂ€nde sig luftiga och frĂ€scha Ă€ven under lĂ€ngre strĂ€ckor. Gummisulan med ASICS-grepp ger mycket bra grepp och stöd pĂ„ bĂ„de torra och vĂ„ta ytor.

OmvÀnd snörningssystem var en intressant funktion som vi uppskattade eftersom det bidrog till att förbÀttra fotens stabilitet i skon. Dock observerade vi att skon saknar nÄgot i dÀmpning jÀmfört med dyrare alternativ pÄ marknaden och den Àr inte utrustad med GORE-TEX-membran, vilket kan leda till fuktiga fötter vid vÄta förhÄllanden. Trots detta tycker vi ÀndÄ att dessa skor ger mycket för pengarna och klarar sig bra pÄ de flesta trailÀventyr.

Fördelar

 • BekvĂ€ma för lĂ€ngre strĂ€ckor
 • UtmĂ€rkt grepp pĂ„ torra och vĂ„ta ytor
 • Överkomligt pris
 • BekvĂ€m
 • LĂ€tt
 • Bra grepp

Nackdelar

 • Saknar GORE-TEX-membran
 • NĂ„got mindre dĂ€mpning

UtlÄtande

Sammanfattningsvis erbjuder ASICS Women’s Trail Scout 2 mycket bra prestanda och bekvĂ€mlighet till ett överkomligt pris, vilket gör dem till ett bra val om du Ă€r en löpare pĂ„ budget. Även om de saknar GORE-TEX-membran och nĂ„got i dĂ€mpning, Ă€r dessa skor ett utmĂ€rkt alternativ för dig som söker efter en prisvĂ€rd trailsko som klarar av de flesta terrĂ€ngtyper och Ă€ventyr.

4.3/5

Under vÄr provkörning av Hoka W Speedgoat 5 upplevde vi en mycket bekvÀm och smidig löpning. Skorna har en mycket vÀlbalanserad dÀmpning tack vare sin PROFLY-mellansula och den lÀtta vikten, vilket gör att de passar utmÀrkt för bÄde korta och lÄnga turer. Vi mÀrkte att skorna greppade vÀl pÄ olika underlag, inte minst pÄ grund av deras Vibram MegaGrip-yttersula.

En annan funktion vi verkligen uppskattade var den ventilerande ovandelen som hÄller fötterna svala och frÀscha under hela turen. Dock observerade vi att dessa skor inte Àr utrustade med GORE-TEX, sÄ vid vÄta förhÄllanden kan fötterna bli nÄgot fuktiga. Trots detta ansÄg vi att de presterar mycket vÀl pÄ trailen och ger en skön löpkÀnsla.

Fördelar

 • BekvĂ€ma och lĂ€tta
 • Bra grepp pĂ„ olika underlag
 • Passar för korta och lĂ„nga turer
 • VĂ€lbalanserad dĂ€mpning
 • Vibram MegaGrip
 • Ventilerande ovandel

Nackdelar

 • Saknar GORE-TEX-membran

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Ă€r Hoka W Speedgoat 5 ett mycket bra alternativ för dig som söker en bekvĂ€m och högpresterande trailsko. Skorna erbjuder fantastisk dĂ€mpning och grepp, samt en ventilerande ovandel för ökad komfort. Även om de saknar GORE-TEX, presterar de fortfarande mycket vĂ€l pĂ„ trailen och vi rekommenderar dem varmt för ditt nĂ€sta Ă€ventyr.

Trailskor - TÀnk pÄ Detta innan du Köper!

Att hitta de perfekta trailskorna för ditt behov kan kÀnnas som en djungel av alternativ, men oroa dig inte! NÀr du vill göra ett smart val gÀller det att tÀnka pÄ nÄgra viktiga faktorer. I den hÀr delen av guiden kommer vi att fokusera pÄ vad du bör ha i Ätanke nÀr du köper de bÀsta trailskorna för din löpning och friluftsliv.

Varför Àr RÀtt Trailskor sÄ Viktiga?

Först och frÀmst, lÄt oss prata om varför det Àr sÄ viktigt att vÀlja rÀtt trailskor. NÀr du ger dig ut pÄ stigarna Àr du ute efter en underbar och adrenalinfylld upplevelse, eller hur? För att fÄ ut det mesta av din löpning eller vandring behöver du en sko som ger stabilitet och support pÄ ojÀmna ytor. Fel skor kan inte bara göra det svÄrare att hÄlla balansen, utan Àven leda till onödig belastning pÄ dina leder och muskler. Med det i Ätanke Àr det klokt att investera i de bÀsta trailskorna för att sÀkerstÀlla att du fÄr en smidig och njutbar upplevelse.

Vikten av Stabilitet och Support

NÀr du ger dig ut pÄ Àventyr i naturen Àr det viktigt att tÀnka pÄ att ha rÀtt trailskor, eftersom det kan göra stor skillnad för din löpning. Stabilitet och support Àr avgörande faktorer som pÄverkar prestanda och sÀkerhet pÄ terrÀngen. En bra trailsko borde ge foten den stabilitet och support den behöver för att klara av de varierande och utmanande underlag man möter pÄ stigarna. HÀr följer nÄgra aspekter att ha koll pÄ nÀr du vÀljer trailskor med bra stabilitet och support:

 • StötdĂ€mpning – En tjockare mellansula ger bĂ€ttre stötdĂ€mpning pĂ„ hĂ„rda ytor och ger dĂ€rför en mer bekvĂ€m upplevelse.
 • HĂ€lkappa – En stabil hĂ€lkappa hjĂ€lper till att hĂ„lla foten sĂ€kert pĂ„ plats och minska risken för vrickningar.
 • FörstĂ€rkningar – InvĂ€ndiga eller utvĂ€ndiga förstĂ€rkningar kan ge extra support för foten och förbĂ€ttra skons övergripande struktur.

Ta hand om Dina Fötter och Undvik Skador

En annan anledning att tÀnka noga pÄ ditt val av trailskor Àr att skydda dina fötter frÄn skador. Du har nog hört talas om hur folk trampar snett eller rÄkar ut för vrickningar, stukningar och andra olyckshÀndelser pÄ stigarna. DÀrför Àr det viktigt att ha en sko med rÀtt passform, god dÀmpning och stöd. MÄnga trailskor Àr dessutom designade med skyddande funktioner, sÄsom tÄhÀttor och förstÀrkta sidopaneler, för att minska risken för skador orsakade av stenar och rötter. SÄ glöm inte att en bra trailsko inte bara gör din löpning eller vandring trevligare, den kan ocksÄ vara avgörande för att hÄlla dina fötter skyddade och friska lÄngsiktigt!

Matcha Trailskor med TerrÀngen

Att hitta rÀtt sko Àr lika viktigt som att vÀlja rÀtt löparspÄr. Vi vill inte trÀna i promenadskor pÄ en slingrande och stenig bergsstig, eller hur? SÄ nÀr du köper nya trailskor, se till att matcha dem med de terrÀnger du ofta springer i och vilken typ av underlag du kommer stöta pÄ under dina Àventyr. Ju bÀttre matchat, desto mer sÀker och bekvÀm kommer du kÀnna dig ute pÄ spÄret.

Skons Mönster och Grepp

Första steget för att hitta rĂ€tt trailsko Ă€r att titta pĂ„ skons mönster och grepp. TĂ€nk pĂ„ det som att vĂ€lja bilens dĂ€ck – vissa dĂ€ck Ă€r gjorda för snöiga vintrar, medan andra Ă€r bĂ€st pĂ„ torra motorvĂ€gar. PĂ„ samma sĂ€tt kommer olika trailskor erbjuda olika grepp beroende pĂ„ mönstrets djup och utformning. Vissa skor har aggressiva mönster som grĂ€ver ner i lera och snö, medan andra har ett jĂ€mnare mönster som passar bĂ€ttre pĂ„ fastare och torrare underlag. Ett bra grepp minskar risken för halka och stukningar, sĂ„ undersök vilka alternativ som passar din löparstil och terrĂ€ngtyper bĂ€st.

Olika Skomodeller för Olika Underlag

NÀr du har bestÀmt dig för vilket mönster och grepp som passar dina behov, Àr det dags att titta nÀrmare pÄ skomodellerna pÄ marknaden. Olika modeller Àr utformade för att fungera optimalt pÄ olika underlag, sÄsom grusvÀgar, tekniska bergsstigar eller blöta och leriga spÄr. HÀr finns exempelvis skor med extra stötdÀmpning för lÄnga löprundor pÄ mjuka stigar, eller lÀttare minimalistiska modeller som ger bÀttre markkontakt och snabbare tempo pÄ hÄrda underlag. Ta dig tid att jÀmföra de olika modellerna och ta gÀrna hjÀlp av produktrecensioner frÄn andra löpare för att hitta de bÀsta trailskorna för just dina Àventyr i naturen.

TÀnk pÄ Passform och Komfort

NĂ€r det kommer till att vĂ€lja de perfekta trailskorna kan passform och komfort göra en enorm skillnad pĂ„ din löpupplevelse. Du vill ju inte riskera att fĂ„ skavsĂ„r, blĂ„sor eller klĂ€mda tĂ„r medan du ger dig ut pĂ„ stigar och terrĂ€ng, eller hur? DĂ€rför Ă€r det viktigt att ha i Ă„tanke att alla fötter Ă€r olika och att det som fungerar för nĂ„gon annan kanske inte fungerar lika bra för dig. NĂ„gra aspekter att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r det kommer till passform Ă€r fotens anatomi, hur tillverkarens storlekar varierar och hur skon sitter pĂ„ foten över tid. Ta dig tid att prova olika modeller och inte bara snöra pĂ„ dig den första bĂ€sta skon du hittar. Ett tips Ă€r att prova trailskor i slutet av dagen, eftersom fötterna naturligt svullnar under loppet av dagen och det kan pĂ„verka hur skon kĂ€nns pĂ„ foten. Glöm inte heller att anvĂ€nda strumpor som du normalt skulle anvĂ€nda under din löprunda nĂ€r du provar dina nya skor, eftersom Ă€ven strumporna kan göra skillnad i passformen. Kom ihĂ„g att trailskor ska kĂ€nnas bekvĂ€ma frĂ„n början – det ska inte vara nĂ„got sĂ„dant som “bryta in” perioden med en bra trailsko! SĂ„ sĂ€tt dina fötter först och leta efter en sko som matchar bĂ„de deras unika form och behov, och du kommer snart mĂ€rka att din löpning blir betydligt roligare och mindre smĂ€rtsam!

Materialegenskaper och AndningsförmÄga

NĂ€r det gĂ€ller trailskor Ă€r valet av material och skons andningsförmĂ„ga nyckelfaktorer att övervĂ€ga. De bĂ€sta trailskorna bör vara tillverkade av material som Ă€r bĂ„de tĂ„liga och lĂ€tta, vilket gör att de kan stĂ„ emot tuffa terrĂ€nger utan att göra skon onödigt tung. HĂ„ll ett öga pĂ„ material som GORE-TEX och andra starka, men lĂ€tta, textilier. Och vem gillar inte en frĂ€sch och doftfri sko? AndningsförmĂ„gan Ă€r absolut viktig för att undvika svettiga fötter under lĂ„nga löprundor och avlĂ€gsna fukten frĂ„n dina fötter effektivt. Genom att vĂ€lja skor med bra ventilerande material kan du minimera risken för blĂ„sor och hĂ„lla fötterna glada lĂ€ngs vĂ€gen. För att sĂ€kerstĂ€lla att foten fĂ„r rĂ€tt mĂ€ngd luftcirkulation, leta efter skor med nĂ€tmaterial eller andra ventilerande komponenter. Sist men inte minst, glöm inte att kolla pĂ„ vattenresistensen hos dina trailskor! Å ena sidan vill du kanske ha en vattentĂ€t sko för att tackla blöta terrĂ€nger, men Ă„ andra sidan kommer en starkt vattentĂ€t sko att ha mindre andningsförmĂ„ga. Detta Ă€r nĂ„got av en balansakt och krĂ€ver att du prioriterar vad som passar bĂ€st för dina specifika behov och den terrĂ€ng du kommer att möta oftast. Kom ihĂ„g, en bra trailsko stöder inte bara din löpning, utan ocksĂ„ din komfort och hĂ€lsa!

HÄllbara och MiljövÀnliga Alternativ

Nu för tiden Ă€r det allt viktigare att tĂ€nka pĂ„ vĂ„r miljö, och dĂ€rför letar mĂ„nga av oss efter produkter som Ă€r hĂ„llbara och miljövĂ€nliga. NĂ€r det gĂ€ller trailskor Ă€r det inget undantag! Börja med att kolla in skornas material – finns det nĂ„gra tillverkare som gör sina skor av Ă„tervunnet material eller anvĂ€nder sig av mer miljövĂ€nliga metoder i produktionen? MĂ„nga gĂ„nger kan du hitta skor i samma kvalitet, men med en liten ekobiljettbonus – sĂ„ visst Ă€r det vĂ€rt att göra den lilla extra insatsen för att söka efter dem? Och glöm inte att Ă€ven ta reda pĂ„ hur bra skorna klarar av att Ă„ldras. För ju lĂ€ngre dina skor hĂ„ller desto fĂ€rre gĂ„nger behöver du köpa nya, vilket i sin tur minskar belastningen pĂ„ resurserna pĂ„ vĂ„r planet. SĂ„ vad vĂ€ntar du pĂ„? Snör pĂ„ dig de miljövĂ€nligaste skorna och ge dig ut pĂ„ nya naturĂ€ventyr – för visst blir de dĂ€r magiska stunderna i naturen Ă€nnu bĂ€ttre nĂ€r du vet att du ocksĂ„ tar hand om miljön!

Vanliga FrÄgor och Svar

Trailskor och löparskor skiljer sig frÀmst Ät nÀr det gÀller grepp och skydd. Trailskor Àr avsedda för terrÀnglöpning och har dÀrför kraftigare mönstrade sulor för bÀttre grepp i varierande underlag, samt ofta mer skydd runt foten. Löparskor, som Àr för asfaltslöpning, har dÀremot en jÀmnare sula och lÀttare konstruktion för bÀttre fart och komfort pÄ jÀmna underlag.
Ja, du kan springa pÄ asfalt med trailskor, men det Àr inte optimalt. Trailskor Àr utformade för att ge grepp och stöd pÄ ojÀmna underlag som stigar och terrÀng, sÄ de kan kÀnnas obekvÀma och slitas snabbare pÄ hÄrd asfalt.
Back to top button