Sport & Fritid

BĂ€sta Allround Kikarsikte [2024]

Söker du det bÀsta allround kikarsiktet för dina utomhusaktiviteter? Att vÀlja ett kikarsikte för ditt gevÀr kan vara ett svÄrt beslut. Oavsett om du Àr en nybörjare som Àr pÄ jakt efter ditt första kikarsikte eller en professionell jÀgare som vill uppgradera ditt kikarsikte kan det vara svÄrt att vÀlja bland det stora urvalet av kikarsikten pÄ marknaden. Vi har noggrant undersökt och testat en rad olika modeller för att kunna ge dig en överblick över de mest imponerande kikarsiktena pÄ marknaden. LÀs vidare för att upptÀcka vilka produkter som sticker ut ur mÀngden, och hur de kan förbÀttra din upplevelse!
BĂ€st i Test
Taktiskt Kikarsikte
5/5
Premium
Bra Allroundsikte
5/5
PrisvÀrt
Bra f. Kraftig Rekyl
4.5/5
5/5

Delta Stryker HD 5-50×56 Target SPF LT Mil/Mil Belyst erbjuder ett fantastiskt tillskott till alla jĂ€gares arsenal. Den robusta konstruktionen och den utmĂ€rkta klarheten i detta kikarsikte gör det lĂ€tt att spĂ„ra och observera djur pĂ„ lĂ„ngt hĂ„ll. Den ljusstarka miljöanpassade belysningen Ă€r en funktion vi gillade extra mycket, vilket underlĂ€ttar lĂ€sningen i alla ljusomstĂ€ndigheter. Den grymma skĂ€rpan kombinerat med extra stor justeringsmarginal och fantastisk förstoring gör detta kikarsikte perfekt för extrema lĂ„nghĂ„llsyttar . Även om det Ă€r lite pĂ„ den dyrare sidan, ansĂ„g vi att den höga prestandan och kvaliteten verkligen rĂ€ttfĂ€rdigar priset.

Fördelar

 • Robust konstruktion
 • Ljusstark belysning
 • Imponerande klarhet vid lĂ„nga avstĂ„nd
 • Kraftig och robust design

UtlÄtande

Delta Stryker HD 5-50×56 Ă€r ett exceptionellt allround kikarsikte som gör det möjligt för jĂ€gare och sportsskyttar att prestera pĂ„ sin absoluta topp. Det Ă€r en vĂ€rdefull investering trots priset, sĂ€rskilt med tanke pĂ„ dess robusta konstruktion och överlĂ€gsna prestanda.

4.7/5

Swarovski Z6i 1.7-10×42 Ă€r ett riktigt imponerande kikarsikte i premium-klassen. Kikarsiktet har en grym optisk prestanda och ger en extremt skarp bild, vilket gör det otroligt enkelt att identifiera och följa mĂ„l pĂ„ bĂ„de nĂ€ra och lĂ„nga avstĂ„nd. Justeringarna Ă€r vĂ€ldigt lĂ€tta, vilket gör siktet till en dröm att anvĂ€nda i fĂ€lt. Som vanligt med Swarovski sĂ„ Ă€r det kvalitet rakt igenom, och kikarsiktet kostar ocksĂ„ dĂ€refter. Det ör robust och hĂ„llbart, vilken vi anser Ă€r en avgörande faktor för ett kikarsikte som kommer att utsĂ€ttas för tuffa utomhusförhĂ„llanden. Med tanke pĂ„ dess exceptionella prestanda, optiska klarhet och hĂ„llbarhet, sĂ„ Ă€r det tryggt att sĂ€ga att detta Ă€r en premiumprodukt av högsta kvalitet.

Fördelar

 • Optisk prestanda
 • Enkel justering
 • Robust konstruktion
 • Ger otroligt skarp bild
 • LĂ€tta justeringar

UtlÄtande

Swarovski Z6i 1.7-10×42 levererar överlĂ€gset pĂ„ alla omrĂ„den vi tittade pĂ„. Med sin enastĂ„ende optiska prestanda och anvĂ€ndarvĂ€nlighet Ă€r det ett utmĂ€rkt val för alla som letar efter ett kikarsikte av toppkvalitet, och vi anser att det Ă€r vĂ€rt investeringen. Trots dess nĂ„got högre prispunkt, tror vi att dess optiska kvalitet och robusthet gör det till ett mycket bra köp för den som har rĂ„d.

4.4/5

VĂ„r upplevelse med Hawke Frontier 30 SF 2.5-15×50 SFP Belyst LR Kikarsikte var mycket positiv. Detta prsivĂ€rda kikarsiktet imponerade oss inte bara med sin praktiska design utan Ă€ven med dess prestanda pĂ„ fĂ€ltet. Optikens klarhet var betydligt bĂ€ttre Ă€n vad vi förvĂ€ntade oss pĂ„ denna prispunkt. Belysta riktmedel ger extra fördelar under dĂ„liga ljusförhĂ„llanden, och vi fann att bildkvaliteten var lika bra oavsett om det var dag eller natt. Den lĂ€ttjusterade parallax-fokusen och snabbfokuserande okularet gjorde den vĂ€ldigt anvĂ€ndarvĂ€nlig. Trots att det Ă€r ett mer ekonomiskt alternativ kĂ€nde vi inte att vi kompromissade med kvaliteten. Det Ă€r robust byggd och klarar av utomhusudfordringar vĂ€l. Dessutom uppskattade vi det breda justeringsomfĂ„nget för förstoring, vilket gav oss stor flexibilitet oavsett om vi siktade pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll eller lĂ€ngre bort.

Fördelar

 • Klar Optik
 • Flexibel Justering
 • Robust Konstruktion
 • UtmĂ€rkt optisk klarhet

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Ă€r en Hawke Frontier 30 SF 2.5-15×50 ett suverĂ€nt val för den prismedvetna jĂ€garen eller skytten. Det levererar utmĂ€rkt optisk klarhet, robusthet och mĂ„ngsidiga justeringsmöjligheter som gör det till ett utmĂ€rkt allround kikarsikte trots dess lĂ€gre pris. Den lever upp till sitt löfte om att erbjuda “enastĂ„ende prestanda till priset”, och vi skulle definitivt rekommendera detta till de som vill fĂ„ mest möjliga vĂ€rde för sina pengar.

4/5
Under testet av Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 VMR-2 MRAD mĂ€rkte vi att det Ă€r ett vĂ€ldigt stabilt och pĂ„litligt allround-sikte. Bildkvaliteten var skarp, vilket gav tydliga bilder Ă€ven pĂ„ större avstĂ„nd. Dess justerbarhet pĂ„ upp till 6x gör den till ett bra alternativ för olika typer av jakt och utomhusrekreation. Kikarsiktets belysta VMR-2 MRAD riktmedel och den snabba justeringsfunktionen övertrĂ€ffade vĂ„ra förvĂ€ntningar. Trots detta kikarsiktets rika funktioner, var det dock förvĂ„nansvĂ€rt lĂ€tt, vilket bidrog till en bekvĂ€m anvĂ€ndarupplevelse Ă€ven under lĂ€ngre perioder. Vi uppskattade Ă€ven att den Ă€r gjord för att stĂ„ emot vĂ€der och vind, vilket Ă€r a och o för utomhustrĂ€ning.

Fördelar

 • Snabb justering
 • Siktet Ă€r klart och fokuserat
 • LĂ€tt att justera för olika avstĂ„nd
 • Robust och vĂ€derbestĂ€ndigt

UtlÄtande

Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 VMR-2 MRAD övertrĂ€ffade definitivt vĂ„ra förvĂ€ntningar med bĂ„de bra bildkvalitet och lĂ€ttanvĂ€nda funktioner. Detta kikarsikte ger verkligen vĂ€rde för pengarna givet sin hĂ„llbarhet och prestanda pĂ„ fĂ€ltet. Ett utmĂ€rkt val för de som söker ett pĂ„litligt allround kikarsikte i budgetklassen.

Köpguide [BÀsta Allround Kikarsikte]

Allround-kikarsikten till gevÀr Àr mycket komplexa enheter som förlitar sig pÄ en mÀngd rörliga delar och riktlinjer för att fungera korrekt. Att kÀnna till hur dessa system fungerar och vad det betyder för den faktiska anvÀndningen Àr avgörande för att vÀlja ett kikarsikte som kommer att tillfredsstÀlla dig.

Viktigaste Sakerna att TÀnka pÄ Innan du Köper ett Allround Kikarsikte

Majoriteten av vapenÀgarna anvÀnder ett kikarsikte pÄ sina skjutvapen. Anledningen Àr att det gör saker och ting enkelt och lÀtt. Genom att titta pÄ ditt mÄl genom ett kikarsikte eller ett rödpunktssikte eliminerar du komplexiteten med att rada upp jÀrnsikten.

HÀr Àr de viktigaste sakerna att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer rÀtt kikarsikte:

LinsbelÀggning

Den viktigaste aspekten av ljustransmissionen, efter objektivets storlek, Àr linsens belÀggning. Du vill se den ljusaste och tydligaste bilden som möjligt nÀr du tittar genom kikarsiktet. Detta pÄverkas av mÀngden reflekterat ljus som passerar genom objektivet och mÀngden ljus som passerar genom linserna.

Optiska belÀggningar syftar till att minska blÀndning och ljusförlust pÄ grund av reflektion. I allmÀnhet ger fler belÀggningar bÀttre ljusgenomslÀpplighet.


BelÀggningar för optiska linser klassificeras i fyra typer:

 •  Belagd – det finns ett enda lager antireflexbelĂ€ggning pĂ„ minst en av linserna.
 •  Helt belagd – alla yttre glasytor har ett enda lager ytskikt.
 •  Multicoated – flera lager av antireflexbelĂ€ggning pĂ„ minst en lins.
 •  FullstĂ€ndigt multicoated – Alla yttre glasytor har flera lager.

Förstoring

NÀsta punkt pÄ listan Àr hur nÀra och hur vÀl du kan se ditt mÄl med ett kikarsikte. Om du fÄr ett kikarsikte som förstorar med 2x kan detta förstora dubbelt sÄ mycket som ditt okÀnda öga. Förstoringen mÀts i effekthöjningar och markeras med de första siffrorna i namnet pÄ ett kikarsikte.

Till exempel Ă€r förstoringen pĂ„ en variabel zoom 1-4×32 mm, vilket innebĂ€r att kikarsiktet förstorar 1-4 gĂ„nger mer Ă€n ditt blotta öga. För att bĂ€ttre hantera effekterna av förstoringen och det minskade synfĂ€ltet pĂ„ smidiga byten som vildsvin och mindre djur, vĂ€lj en lĂ„g effektvariant av förstoringen för gevĂ€rssikte.

Justering av Vindriktning och Höjd

Med vindjusteringarna kan du flytta kulans trÀffpunkt till vÀnster eller höger om streckgallret. Vind- och höjdjusteringsrevisorer finjusterar kulans trÀffposition. Höjningsjusteringar anvÀnds för att flytta kulans trÀffpunkt. Dessa modifieringar Àr fördelaktiga för strategiska skyttar som skjuter pÄ lÄnga avstÄnd.

Objektivlinsens Storlek

Diametern pÄ objektivet nÀrmast gevÀrspipan och lÀngst bort frÄn gevÀrsstammen Àr objektivets storlek. Objektivlinsdiametern anges med siffran efter x:et i titeln pÄ siktet. Ett 1-4x32mm kikarsikte har till exempel en objektivlins med en diameter pÄ 32 mm. MÄttet pÄ din objektivlins pÄverkar hur mycket kikarsikte du kan relÀa. En ljusare bild krÀver en större objektivlins eftersom den slÀpper igenom mer ljus. Den Àr dock tyngre Àn ett kikarsikte med en mindre objektivlins.

Storlek pÄ Röret

För en nybörjare Àr det viktigt att förstÄ rörstorleken eftersom du vill kunna anvÀnda ditt kikarsikte direkt. Detta innebÀr att du behöver exakta proportioner pÄ monteringsringarna för ditt kikarsikte. 30 mm och 1 tum Àr de allmÀnna rörstorlekarna som finns tillgÀngliga. Bortsett frÄn att det interna justeringsomrÄdet Àr större erbjuder ingen av dem nÄgra fördelar jÀmfört med den andra, och ett större rör slÀpper inte nödvÀndigtvis in mer ljus.

Vikt

TÀnk noga pÄ vikten innan du köper ett sikte. TÀnk pÄ var du kommer att skjuta mest. Ett tyngre kikarsikte kommer inte att göra nÄgon större skillnad om du skjuter lÄnga avstÄnd pÄ skjutbanan med stöd för ditt gevÀr.

Men om du jagar bergsdjur och mÄste vandra mycket mellan skotten kan ett lÀttare kikarsikte vara fördelaktigt, eftersom du blir tröttare pÄ att stÀndigt hÄlla upp ett tungt gevÀr med tiden.

Egenskaper att Leta Efter i ett Allround Kikarsikte

Att hitta ett allround kikarsikte som passar just dina behov kan kÀnnas som att söka efter en nÄl i en höstack. Men oroa dig inte, vi ska hjÀlpa dig genom att leta upp de mest vitala egenskaperna. Vad Àr det dÄ vi letar efter? FrÀmst Àr det tre saker: klarhet, ljusöverföring och byggkvalitet. Kikarsiktet ska vara lÀtt att justera och ha en mycket god bildkvalitet, samtidigt som det ska klara av tuffa vÀderförhÄllanden och tÄla en del fysisk pÄverkan. Detta Àr attributen som skiljer ett bra kikarsikte frÄn ett mindre bra. Det kan lÄta komplext, men oroa dig inte, i nÀsta stycke bryter vi ner varje nyckelelement.

Klarhet och Ljusöverföring

NÀr det gÀller klarhet och ljusöverföring spelar storleken pÄ objektivet och kvaliteten pÄ linserna en avgörande roll. En hög klarhet möjliggör för jÀgaren att se sitt byte tydligt, Àven pÄ lÀngre avstÄnd. Ljussöverföringen avgör ocksÄ hur vÀl du kan se ditt mÄl i lÄgt ljus. Vem vill missa ett skott bara för att det börjar skymma eller om morgondimman dröjer sig kvar? Ett stort objektiv med klara och bra linser fÄr in mer ljus, men det gör ocksÄ kikarsiktet större och tyngre. Det blir en balansgÄng mellan komfort och prestanda. SÄ, tÀnk pÄ din jaktstil nÀr du vÀljer.

HĂ„llbarhet och Byggkvalitet

Vad handlar hĂ„llbarhet och byggkvalitet om? Jo, det Ă€r ganska enkelt – ditt kikarsikte ska hĂ„lla! Om du Ă€r ute pĂ„ jakt i blĂ„st och regn, eller om kikarsiktet ramlar ner frĂ„n jakttornet Ă€r det inte mycket hjĂ€lp med den bĂ€sta optiken om hela paketet gĂ„r sönder. Byggkvaliteten ska klara av de tuffaste förhĂ„llandena och garantin ska tĂ€cka eventuella tillverkningsfel. Kolla efter vattentĂ€thet, dammtĂ„lighet och motstĂ„ndskraft mot stötar och slag. Kom ihĂ„g, ett bra allround kikarsikte Ă€r inte bara starkt och robust, det Ă€r Ă€ven sĂ„ pass lĂ€tt att det inte tynger ner din utrustning alltför mycket.

FÄ ut mesta möjliga av ditt Allround Kikarsikte

För att verkligen dra full nytta av ditt Allround kikarsikte, bör du tĂ€nka pĂ„ mer Ă€n bara att montera det och ge dig ivĂ€g för att jaga. Det handlar om att förstĂ„ din utrustning inifrĂ„n och ut, att förstĂ„ dess funktioner och hur du bĂ€st anvĂ€nder dem. Har ditt sikte möjlighet till olika zoomnivĂ„er? Att kunna anvĂ€nda dem effektivt kan vara skillnaden mellan framgĂ„ng och misslyckande. Har det ett belyst retikel? Att veta nĂ€r och hur man anvĂ€nder det kan vara nyckeln till en lyckad jakt i minskat ljus. Och glöm inte balansen mellan ditt vapen och ditt sikte – de borde jobba tillsammans, inte mot varandra. Är siktet för tungt för ditt vapen, riskerar du onödiga vibrationer och osĂ€kerhet. Fundera över dessa aspekter, experimentera, lĂ€ra och anpassa ditt sĂ€tt att jaga och du kommer verkligen att fĂ„ ut det mesta av ditt allround kikarsikte.

UnderhÄll av ditt Kikarsikte

Att ta hand om ditt allround kikarsikte Ă€r absolut nödvĂ€ndigt om du vill att det ska prestera i topp Ă„r efter Ă„r. Det började med en grundlĂ€ggande rengöring efter varje anvĂ€ndning – fuska inte hĂ€r! AnvĂ€nd en linspenna eller mikrofiberduk för att varsamt torka bort smuts och damm frĂ„n linserna. AnvĂ€nd inte hushĂ„llsrengöringsmedel, de kan skada linsbelĂ€ggningen. Undvik ocksĂ„ att blĂ„sa pĂ„ linserna eftersom detta kan leda till fukt- eller svampskador. Förvara siktet i en ren, torr miljö nĂ€r det inte anvĂ€nds och se till att det Ă€r ordentligt skyddat frĂ„n stötar. Ibland kan ditt sikte behöva en lite djupare rengöring, men tĂ€nk pĂ„ att inte ta isĂ€r siktet om du inte Ă€r absolut sĂ€ker pĂ„ vad du gör – det kan vara knepigt att fĂ„ ihop det igen! Ett vĂ€l omhĂ€ndertaget kikarsikte kommer att hĂ„lla lĂ€ngre och hjĂ€lpa dig att fĂ„ de bĂ€sta resultaten pĂ„ jakt.

SĂ„ja!

Med allt detta i Ätanke bör du kunna hitta det perfekta siktet för din nÀsta jaktresa. Oavsett om det Àr för övning eller för faktisk anvÀndning, se till att du vÀljer rÀtt kikarsikte för dig för att sÀkerstÀlla att du kan anvÀnda det för det avsedda ÀndamÄlet.

Back to top button