Sport & Fritid

Bästa Allround Kikarsikte [2023]

Att välja ett kikarsikte för ditt gevär kan vara ett svårt beslut. Oavsett om du är en nybörjare som är på jakt efter ditt första kikarsikte eller en professionell jägare som vill uppgradera ditt kikarsikte kan det vara svårt att välja bland det stora urvalet av kikarsikten på marknaden.

Vi har skrivit en guide lite längre ner för att underlätta ditt val av det bästa kikarsiktet som passar just dig!

Men låt oss först och främst ta en titt på årets bästa allround kikarsikten enligt våran mening:

Bäst i Test
Taktiskt Kikarsikte
5/5
Premium
Bra Allroundsikte
5/5
Prisvärt
Bra f. Kraftig Rekyl
4.5/5
Budget
Lågförstoring
4.4/5

Köpguide [Bästa Allround Kikarsikte]

Allround-kikarsikten till gevär är mycket komplexa enheter som förlitar sig på en mängd rörliga delar och riktlinjer för att fungera korrekt. Att känna till hur dessa system fungerar och vad det betyder för den faktiska användningen är avgörande för att välja ett kikarsikte som kommer att tillfredsställa dig.

Viktigaste Sakerna att Tänka på Innan du Köper ett Allround Kikarsikte

Majoriteten av vapenägarna använder ett kikarsikte på sina skjutvapen. Anledningen är att det gör saker och ting enkelt och lätt. Genom att titta på ditt mål genom ett kikarsikte eller ett rödpunktssikte eliminerar du komplexiteten med att rada upp järnsikten.

Här är de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer rätt kikarsikte:

Linsbeläggning

Den viktigaste aspekten av ljustransmissionen, efter objektivets storlek, är linsens beläggning. Du vill se den ljusaste och tydligaste bilden som möjligt när du tittar genom kikarsiktet. Detta påverkas av mängden reflekterat ljus som passerar genom objektivet och mängden ljus som passerar genom linserna.

Optiska beläggningar syftar till att minska bländning och ljusförlust på grund av reflektion. I allmänhet ger fler beläggningar bättre ljusgenomsläpplighet.


Beläggningar för optiska linser klassificeras i fyra typer:

  •  Belagd – det finns ett enda lager antireflexbeläggning på minst en av linserna.
  •  Helt belagd – alla yttre glasytor har ett enda lager ytskikt.
  •  Multicoated – flera lager av antireflexbeläggning på minst en lins.
  •  Fullständigt multicoated – Alla yttre glasytor har flera lager.

Förstoring

Nästa punkt på listan är hur nära och hur väl du kan se ditt mål med ett kikarsikte. Om du får ett kikarsikte som förstorar med 2x kan detta förstora dubbelt så mycket som ditt okända öga. Förstoringen mäts i effekthöjningar och markeras med de första siffrorna i namnet på ett kikarsikte.

Till exempel är förstoringen på en variabel zoom 1-4×32 mm, vilket innebär att kikarsiktet förstorar 1-4 gånger mer än ditt blotta öga. För att bättre hantera effekterna av förstoringen och det minskade synfältet på smidiga byten som vildsvin och mindre djur, välj en låg effektvariant av förstoringen för gevärssikte.

Justering av Vindriktning och Höjd

Med vindjusteringarna kan du flytta kulans träffpunkt till vänster eller höger om streckgallret. Vind- och höjdjusteringsrevisorer finjusterar kulans träffposition. Höjningsjusteringar används för att flytta kulans träffpunkt. Dessa modifieringar är fördelaktiga för strategiska skyttar som skjuter på långa avstånd.

Objektivlinsens Storlek

Diametern på objektivet närmast gevärspipan och längst bort från gevärsstammen är objektivets storlek. Objektivlinsdiametern anges med siffran efter x:et i titeln på siktet. Ett 1-4x32mm kikarsikte har till exempel en objektivlins med en diameter på 32 mm. Måttet på din objektivlins påverkar hur mycket kikarsikte du kan reläa. En ljusare bild kräver en större objektivlins eftersom den släpper igenom mer ljus. Den är dock tyngre än ett kikarsikte med en mindre objektivlins.

Storlek på Röret

För en nybörjare är det viktigt att förstå rörstorleken eftersom du vill kunna använda ditt kikarsikte direkt. Detta innebär att du behöver exakta proportioner på monteringsringarna för ditt kikarsikte. 30 mm och 1 tum är de allmänna rörstorlekarna som finns tillgängliga. Bortsett från att det interna justeringsområdet är större erbjuder ingen av dem några fördelar jämfört med den andra, och ett större rör släpper inte nödvändigtvis in mer ljus.

Vikt

Tänk noga på vikten innan du köper ett sikte. Tänk på var du kommer att skjuta mest. Ett tyngre kikarsikte kommer inte att göra någon större skillnad om du skjuter långa avstånd på skjutbanan med stöd för ditt gevär.

Men om du jagar bergsdjur och måste vandra mycket mellan skotten kan ett lättare kikarsikte vara fördelaktigt, eftersom du blir tröttare på att ständigt hålla upp ett tungt gevär med tiden.

Såja!

Med allt detta i åtanke bör du kunna hitta det perfekta siktet för din nästa jaktresa. Oavsett om det är för övning eller för faktisk användning, se till att du väljer rätt kikarsikte för dig för att säkerställa att du kan använda det för det avsedda ändamålet.

Back to top button