Skor

Jaktkängor Test [2023]

Alla jägare, oavsett om de är nybörjare eller inte, behöver ett par pålitliga jaktkängor för att kunna ge sig ut i naturen på ett säkert sätt. Det finns för många saker som kan gå fel när du jagar – och att inte uppmärksamma dina fötter kan vara ett ödesdigert misstag.

Vad är då skillnaden mellan ett par jaktkängor och ett par vanliga kängor? Läs mer om allt värt att veta om jaktkängor längre ner i artikeln!

Vi har jämfört de bästa jaktkängorna i vårat test och kommit fram till att de här är de allra bästa:

Bäst i Test
Läder på 2,4mm!
4.8/5
Premium
Otroligt Bekväma!
4.8/5
Prisvärd
Hundförarens Val!
4.5/5
Budget
Lätt Fodrade!
4.5/5

Köpguide [Jaktkängor Test]

Letar du efter rätt par jaktkängor? Alla jägare behöver en sådan när de åker på jaktresa. De hör hemma på listan över nödvändigheter!

Det är inte alla som vet varför de behöver ett par eller hur de ska hitta rätt. Oroa dig inte! Vi ska förklara båda dessa saker – så att du kan köpa rätt kängor och veta varför du gör det.

Att Tänka på innan du Köper Jaktkängor

Du behöver vapen, kläder och kamouflage lika mycket som du behöver rätt par jaktkängor för att få en lyckad jaktresa. Låt oss förstå varför.

Men först och främst bör du tänka igenom dessa saker innan du gör ditt köp:

Behöver du Jaktkängor?

Ja, ifall du ska ut på jakt rekommenderas ett par ändamålsriktiga jaktkängor, för att garantera din säkerhet. Och även om du sätter upp ett tält och bestämmer dig för att stanna inomhus måste du ändå skydda dina fötter. Temperaturen sjunker drastiskt på natten, och du kommer inte att kunna hålla dig varm om fötterna inte är täckta.

Jaktkängor skyddar dig även när du inte är medveten om eventuella problem.

Isolering

Ingen gillar kalla fötter – och när du har oisolerade kängor är det nästan garanterat att du känner de låga temperaturerna på tårna. Därför är isolering något som du inte stannar upp och tänker på – du väljer det helt enkelt (åtminstone när det gäller jaktkängor).

Du kanske tycker att det finns bättre kängor utan isolering. Du kanske till och med överväger att köpa dem. Isoleringen är obligatorisk – och det första du måste kontrollera innan du köper ett par kängor. Det är inte förhandlingsbart!

Ventilation

Ja, du vill att dina fötter ska vara skyddade från allt som finns utanför skorna – men du vill inte att de ska känna sig kvävda där inne. Dina fötter ska kunna andas inuti skorna. Och detta är viktigt för alla par skor du köper, inte bara för jaktkängor.

Jakt är tröttsamt. Du är alltid i rörelse eller står och väntar på rätt tillfälle. Du vill inte ha trånga, obekväma skor som samlar svett i timmar. Du vill ha något som ger dina fötter så mycket komfort som möjligt.

Design

Stannar paret kängor du vill ha vid ankeln eller går det hela vägen till vaden? Beroende på vilken typ av jaktresa du ska göra kanske du vill överväga en högre skärning på din känga.

De flesta jägare klarar sig bra med kängor som slutar vid ankeln. Du bör överväga ett högre alternativ om du ska ut i mer hårdgjord terräng eller om du vill jaga under snösäsongen.

En högre känga förebygger också skador, t.ex. vridna fotleder, bättre än någon annan känga.

Vattentäthet

Du vill ha vattentäta jaktkängor. Kort och gott. Välj inga andra alternativ, oavsett hur billiga eller snygga de kan verka. Om du får vatten inuti dina kängor kommer det att skapa alla möjliga problem – och det är inte värt att ens överväga det scenariot.

Även om du tror att det inte kommer att regna eller att det inte finns några sjöar eller floder runt omkring dig är det alltid bättre att vara säker än att ångra sig – särskilt när det gäller att ha blöta strumpor i flera timmar i sträck under en jaktresa.

Rätt Passform

Allt ovan spelar ingen roll om du har köpt kängor som inte passar dig. Föreställ dig att du går runt och att dina fötter känns ostadiga för varje steg du tar. Eller, ännu värre, regnet tränger in i dina kängor. Det är sådant som händer om du inte har kängor som passar.

Att ha rätt kängor är inte heller en fråga om täthet! Det är ett misstag att köpa en liten storlek för att du vill vara försiktig. Det kan sluta med att du skadar dig själv på det sättet – och det är ingen idé att spendera pengar på skor som kommer att skada dina fötter.

Fördelar med att Använda Jaktkängor

Det finns många fördelar med ett par bra jaktkängor, men de två största fördelarna är:

  1. Skyddar din fötter mot tuff terräng:

När du är ute i naturen kan du skada foten om du trampar på fel yta – om du inte har dina pålitliga jaktkängor på dig.

Alltför många faktorer kan spela emot dig: stenar, glas, brutna grenar, ormar och fällor, bland annat. Du kan skydda dig mot alla dessa om du har rätt skor på dig. Vanliga skor ger inget skydd mot naturliga och konstgjorda faror som finns där ute.

Att bära kängor är dock långt ifrån oövervinnerligt. Du bör alltid vara försiktig och tänka på var du går. Tyvärr kan du inte vara uppmärksam varje gång du tar ett steg. Du kan göra ett misstag – och det är då ett par pålitliga kängor kan göra skillnad.

  1. Skyddar dina fötter mot tufft väder:

Veteranjägare vet hur hårt vädret kan vara när man är ute i naturen. Saker och ting förändras snabbt: temperaturen sjunker, det börjar regna utan förvarning, solen blir brännande het och allt annat du kan tänka dig.

Det mesta som vädret kan kasta på dig kommer att landa på dina fötter. Det som inte landar där nere kommer du att trampa. Så på ett eller annat sätt är det dina fötter som lider mest.

Därför behöver du kängor som skyddar dina fötter mot alla temperaturer och det ständigt skiftande klimatet. Det finns inget annat sätt att komma tillbaka med friska fötter från en jaktresa.

Vilka är då de Bästa Jaktkängorna för Dig?

Det finns inget sätt att veta vilket par kängor som passar dig bäst. Dina fötter är unika! Det rätta paret väntar på dig – men du måste gå och hämta det.

Du kan läsa recensioner, prova olika storlekar och leta efter olika stilar av kängor. Det är det bästa sättet att gå tillväga. Undvik att köpa det första du ser – om du inte vill ångra dig!

Vi kan dock ge dig ett råd: glöm stilfulla val. Välj det som fungerar, inte det som ser bäst ut. Följ de riktlinjer som vi har talat om ovan för att hitta rätt par för dig. Vi kan lova att du kommer bli nöjd oavsett av vilket par du väljer ifrån modellerna som vann vårat test!

Back to top button