Bäst i TestCamping & Vandring

Parasoll Bäst i Test 2024

Välkomna till vår grundliga genomgång av parasoll där vi presenterar väsentlig information du behöver för att välja det bästa alternativet för dina behov. I denna artikel kommer vi att jämföra och kontrastera de bästa parasollerna på marknaden idag. Vi ska ge dig en detaljerad översikt över varje produkt och dess egenskaper, från premiumalternativ till det mest överkomliga alternativet.
Bäst i Test
5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
Bästa Bonus-Modell
4.8/5
5/5
Vi blev uppriktigt förvånade över hur vackert och funktionellt Trieste Parasoll var. Det var imponerande att se hur detta parasoll överskuggar en stor del uteplatsen, vilket ger en behaglig skugga under de heta sommardagarna. Ramen var robust och stark, vilket gjorde oss trygga till att det skulle kunna tåla vind och väder. Dessutom var den prickiga designen riktigt tjusig, vilket gjorde att parasollet stack ut från resten av vår uteplatsinredning. När det gäller användarvänligheten hittade vi inga fel. Med en enkel vevmekanism kunde vi justera lutningen på parasollet för att hela tiden ha skugga där vi ville ha den. Materialet verkade dessutom mycket robust, vilket är guld värt i det nordiska klimatet.

Fördelar

 • Robust ram
 • Snygg design
 • Vevmekanism
 • Ger högkvalitativt skydd mot sol
 • Oerhört användarvänlig
 • Klarar vind och regn mycket bra

Utlåtande

Sammanfattningsvis tycker vi att Trieste Parasoll är ett fantastiskt val för den som vill ha ett robust och snyggt parasoll till sin uteplats eller trädgård. Det levererar utmärkt skydd från solen och ger dessutom en touch av stil till din utomhusmiljö med sin unika design.

4.7/5
Vår erfarenhet av Portofino Parasoll var enastående. Från det förtjusande mahognyfärgade utförandet till det robusta gråsvarta tyget, var parasollet både slitstarkt och vackert. Den stora diameter på 300 cm ger generöst med skugga, vilket ger fördelaktigt skydd mot stark sol och möjliggör bekväm utomhusvistelse under sommarsäsongen. Parasollet var dessutom otroligt lätt att fälla upp och ner tack vare sin smidiga vevmekanism. Vädertåligheten i detta parasoll imponerade verkligen på oss. Trots regn och kraftig vind höll Portofino Parasoll sig stadigt på plats utan att falna eller slitas. Dock kunde den höga kvaliteten förväntas med tanke på att detta är en av de dyrare modellerna på marknaden. Trots ett något högre pris tycker vi att Portofino Parasoll levererar bra med värde för pengarna.

Fördelar

 • Robust Konstruktion
 • Lättanvänt
 • Vädertålig
 • Extremt stabil även under stark vind
 • Ger generöst med skuggyta

Nackdelar

 • Priset kan vara ett problem för vissa budgetar

Utlåtande

Portofino Parasoll håller verkligen för vad det lovar och är ett grymt permiumval för folk som är beredda på att lägga lite mer pengar på ett stabilt och snygg parasoll som kommer hålla länge!

4.4/5
Vi upplevde en tillfredsställande bekvämlighet med Venture Home Corypho Parasoll. Den svarta färgen lägger till en sofistikerad och modern touch för alla utomhusområden, samtidigt som det ger tillräcklig skugga för önskad komfort under soliga dagar. Parasollets robusta konstruktion och hållbarhet under olika väderförhållanden imponerade också på oss. Dess vevmekanism fungerade smidigt, vilket gjorde justeringarna enkla. Trots att det är i det mer prisvärda skiktet, stod parasollet sig bra jämfört med dyrare alternativ på marknaden. Dess material verkade vara tåligt, vilket borgar för en lång livslängd.

Fördelar

 • Långvarig hållbarhet
 • Rymlig skugga
 • Smidig vevmekanism

Nackdelar

 • Färgen kan blekna med tiden

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Venture Home Corypho 2098-333 Parasoll Svart ett prisvärt och hållbart alternativ som ger tillräcklig skugga för komfort på soliga dagar. Dess robusta konstruktion och enkel manövrerbarhet gör det till ett utmärkt val för alla som söker kvalitet till ett rimligt pris.

4/5
Society of Lifestyle Outdoor Parasoll Umbra 230 cm visade sig vara ett utmärkt tillskott till uteplatsen. Med en diameter på 230 cm, levererade parasollet rikligt med skugga, vilket skapade en sval och trivsam plats att koppla av på under soliga dagar. Den naturliga färgen passar perfekt in i de flesta trädgårdar. En annan framträdande egenskap vi upplevde var dess lätta manövrerbarhet. Tack vare den inkluderade vevmekanismen, kunde vi smidigt justera parasollet för att få önskad skugga. Med tanke på detta, kände vi oss mycket nöjda med att den här modellen varken kompromissade med funktion eller form.

Fördelar

 • Lätt att justera
 • Lättmanövrerad
 • Bra design
 • Generös skugga

Nackdelar

 • Kan var lite för tung för vissa användare

Utlåtande

Sammantaget upplevde vi att Society of Lifestyle Outdoor Parasoll Umbra 230 cm är en imponerande produkt. Trots dess något högre vikt, levererade parasollet exceptionellt när det gäller användarvänlighet, design och komfort.

Viktigt att Tänka på vid Köp av ett Parasoll

När vi längtar efter dagar fyllda med solsken och skön värme, glömmer vi ofta bort behovet av skugga. Just där kommer parasollet in i bilden. Men hur hittar du det rätta parasollet? Det finns flera faktorer att tänka på vid köp av ett parasoll som storlek, material, och hållbarhet för att nämna några. I denna del kommer vi djupdyka i vad du bör tänka på när du handlar ditt nästa parasoll för att säkerställa att ditt köp blir en investering och inte bara ett impulsköp.

Varför behöver du ett parasoll?

Man kan fråga sig, behöver man verkligen ett parasoll? Svaret är ofta ett rungande ja, och anledningarna är många. Många av oss älskar att umgås utomhus – oavsett om det gäller att bjuda in familj och vänner till grillfest, njuta av en bok i lugn och ro eller bara koppla av med en kopp kaffe i trädgården. Men när solen skiner starkt mitt på dagen kan det bli lite för varmt för komfort. Här kommer parasollet till undsättning! Ett parasoll skyddar dig inte bara från solens starka strålar, utan även från oväntade regnskurar och till och med lite kyligt väder. Dessutom blir ett parasoll snabbt en snygg detalj som lyfter hela din utomhusmiljö. Så oavsett om du vill skapa en mysig skuggplats på balkongen eller vill ha ett paraply att ta med på stranden, är det klokt att investera i ett stadigt, hållbart och snyggt parasoll.

Välja rätt storlek på ditt parasoll

När det kommer till att välja rätt storlek på parasollet, finns det några huvudfaktorer du bör tänka på. Först och främst ska storleken på parasollet vara i linje med storleken på det område du vill skydda från solen. Men det är inte allt – andra element som din utomhusmöbeldesign och utrymmets layout spelar också in.

 • Om din utemöblering består av ett litet café-set, kan ett parasoll på 2-2,5 meter vara tillräckligt.
 • För en middag för 4-6 personer, kan du överväga ett parasoll på cirka 3 meter.
 • Om du vill täcka större sittgrupper eller loungemöbler, kan ett parasoll på 3,5 meter eller större vara mer passande.

Anpassa parasollets storlek efter din utemöblering

Ett vanligt misstag som görs vid köp av parasoll är att inte ta hänsyn till hur stort ditt utomhusområde faktiskt är. För att få mest nytta av ditt parasoll, bör storleken vara proportionell mot utemöbelarrangemanget. Tänk på att se över dimensionerna på både dina utemöbler och det område där du tänker placera parasollet. Ett för litet parasoll kommer inte att ge tillräckligt med skugga och ett för stort kan verka klumpigt och överväldigande i ett begränsat utrymme. Överväg också hur många personer du oftast kommer att ha under parasollet.Har du exempelvis en stor uteservering med flera bord och stolar kanske du vill överväga att skaffa åtminstone ett parasoll som är runt 3 meter i diameter. För mindre patioområden eller balkonger kan det räcka med ett mindre parasoll på cirka 1,5 meter i diameter. Kom ihåg, nyckeln till att hitta det perfekta parasollet ligger i att hitta balansen mellan funktion och estetik.

Materialval för hållbart och funktionellt parasoll

Materialvalet för dina parasoll kan påverka dess hållbarhet och funktionalitet. Ett bra tygmaterial för parasollet bör erbjuda UV-skydd, vara färgbeständigt och lätt att underhålla. På samma sätt spelar ramens material också en stor roll, där de vanligaste alternativen är aluminium och trä.

 • Tyger såsom spunpoly, polyester eller akryl är populära val eftersom de är tåliga, erbjuder UV-skydd och behåller sin färg över tid.
 • Aluminiumramar är lätta, rostfria och kräver minimalt underhåll.
 • Träramar ger en klassisk och elegant känsla, men kan kräva mer underhåll och skydd mot väder och vind.

Betydelsen av parasollets tygmaterial

Kanske har du funderat på vilket tygmaterial du bör välja för ditt parasoll? Det är ingen överdrift att säga att ditt val kan påverka parasollets livslängd och prestanda. Tygmaterial som polyester, olefin och akryl är typiska val för parasoll. Polyester är utmärkt för dess hållbarhet och färgbeständighet medan olefin är lätt, vattenavvisande och står emot mögel och fading. Akryl däremot håller färgen bra och tål UV-strålning. Men oavsett materialval, var noga med att kolla upp dess densitet – en högre densitet ger oftast mer skugga och bättre skydd mot solen.
UV-skydd och färgbeständighet
Funderar du på varför UV-skydd och färgbeständighet är viktigt? Tänk bara på hur solens strålar kan bränna huden – samma sak gäller för ditt parasolls tyg! Ett bra UV-skydd innebär att mindre av de skadliga UV-strålarna tränger igenom parasollet, vilket skyddar dig och din familj bättre från solens hetta. Färgbäständighet, å andra sidan, ser till att ditt parasoll behåller sin glansiga och lockande färg, oavsett hur starkt solljuset är. Ingen vill ju ha ett blekt och tråkigt parasoll, eller hur?

Parasollens ram - Aluminium kontra trä

När det gäller ramberedningen för ditt parasoll kan aluminium och trä vara attraktiva val. Varför ska du bry dig om detta? Tja, ramens material påverkar inte bara parasollets utseende utan även dess hållbarhet. Aluminium tenderar att vara lättare, rostbeständigt och kräver minimalt underhåll. Träramar å andra sidan har en naturlig, tidlös charm som passar särskilt bra i traditionella trädgårdar. Men de kräver mer underhåll och kan vara tyngre att flytta runt. På slutet av dagen, ditt beslut beror på vad du prioriterar – bekvämlighet eller estetik?

Extra egenskaper som höjer värdet av ditt parasoll

Förutom funktionen att ge skugga och skydd mot solen, finns det flera extra egenskaper som kan göra ditt parasoll än mer värdefullt. Dessa kan inkludera allt från design och materialval till speciella funktioner som förbättrar användarvänligheten. Beroende på dina specifika behov och önskemål kan dessa extrafunktionerna ge betydande mervärde till ditt parasoll. Kraven kan variera, men oftast handlar det om en balans mellan estetik, praktisk användning och hållbarhet.

Kantband och vindventil

Små detaljer kan ibland ha stort inflytande på hur väl en produkt presterar. Så är fallet med kantband och vindventiler på ett parasoll. Kantbandet, den smala remsan som löper runt kanten på parasollet, är inte bara till för estetik. Ett väl sytt kantband bidrar till parasollets hållbarhet genom att förstärka kanterna där tyget ofta utsätts för störst påfrestning. Vindventilen är en annan användbar funktion, särskilt för de som bor i blåsiga områden. Denna lilla öppning högst upp på parasollet tillåter vinden att passera genom utan att lyfta hela parasollet, vilket gör att det står stadigt även i starka vindbyar.

Parasollfot och justerbarhet

När du tänker på ett stabil och flexibelt parasoll kommer du att komma ihåg två viktiga komponenter: parasollfoten och justerbarheten. Parasollfoten är hjärtat av hela strukturen. Det erbjuder stöd och stabilitet, och utan en bra fot riskerar parasollet att välta vid minsta vindpust. När du köper ett parasoll bör du se till att det kommer med en robust fot, eller lägga till det som en del av din inköpslista. Justerbarheten å andra sidan ger dig flexibilitet att ändra position och vinkel på parasollet beroende på solens position. Det bidrar till behagligt skuggade områden under alla timmar på dagen.

Underhåll och skötsel av parasollet

Att hålla ditt parasoll i bästa skick handlar inte bara om att skydda det från elementen, utan även om att ge det lite kärlek och omsorg. Ett välskött parasoll kan tjäna dig bra i många år framöver. Först och främst är det viktigt att rengöra parasollet regelbundet. Använd en mjuk trasa och milt rengöringsmedel för att ta bort smuts och fläckar. Om parasollet är tillverkat av ett material som är känsligt för fukt, som trä, bör du se till att det torkar väl efter tvätt för att förhindra mögelbildning. Det är också en god idé att förvara parasollet inomhus eller under ett skydd när det inte används, speciellt under de tuffare månaderna. Om parasollet verkar vara lite vingligt, kontrollera skruvar och fästen, och dra åt dem vid behov för att säkerställa stabiliteten. Kom ihåg, ett litet underhåll kan gå lång väg i att förlänga livslängden på ditt parasoll.

Vanliga Frågor och Svar

Valet av parasoll beror på dess användning och din trädgårds specifika behov. För de flesta i Sverige, är en lutande cantilever parasoll bäst eftersom den ger flexibel skuggning och kan tåla vindar bättre. Men om du ofta flyttar runt dina utemöbler, kan ett parasoll med centerpost vara ett bättre alternativ då de är mer portabla.
Valet av färg på ett parasoll kan vara väldigt individuellt och beror på flera faktorer, som din trädgårds utformning och personlig smak. Generellt sett, ljusa färger som beige eller vit kan vara bra eftersom de reflekterar solljus istället för att absorbera det, vilket skapar en svalare miljö under parasollet. Men, en mörkare färg kan ge en starkare kontrast och mer visuell inverkan i din trädgård.

Hängparasoll är utmärkta för att ge skugga och skydd mot solen, särskilt under Sveriges ljusa sommarmånader. De är justerbara och kan riktas mot solen när den flyttar sig över himlen, vilket gör dem till ett praktiskt val för utomhusbruk.

Ett parasoll erbjuder i första hand skydd mot solens direktstrålning, vilket kan reducera exponeringen av skadlig UV-strålning med upp till 99%. Dock är dess skydd kapacitet mycket beroende av dess kvalitet, densitet och färg. Det bör noteras att parasoller inte erbjuder fullständigt skydd mot solen eftersom solstrålarna kan reflekteras från omgivande ytor.
Back to top button