BĂ€st i TestLife Style

MotorsÄg Test 2024

VÀlkommen till vÄr omfattande guide om motorsÄgar dÀr vi granskar de bÀsta modellerna pÄ marknaden för att hjÀlpa dig hitta den perfekta motorsÄgen för dina projekt. Oavsett om du Àr en professionell skogsarbetare eller en hÀngiven hemmafixare kommer vi att dela vÄra insikter och kartlÀgga styrkor och svagheter hos varje modell. LÀs vidare för vÄra recensioner av de frÀmsta motorsÄgarna pÄ marknaden, presenterade i detta omfattande test.
BĂ€st i Test
5/5
Premium
4.7/5
PrisvÀrd
4.4/5
Bonus
4/5
5/5

NÀr vi testade MotorsÄg Stihl MS 211 C-BE blev vi imponerade av dess prestanda och anvÀndarvÀnlighet. Den har en kraftfull motor, men samtidigt Àr den inte allt för tung. Detta gör det enklare att hantera motorsÄgen under lÀngre perioder utan att bli trött. Dessutom Àr det smidigt att starta tack vare Easy2Start-systemet, som gör att det inte behövs mycket kraft för att fÄ igÄng den.

SĂ€kerheten Ă€r ocksĂ„ prioriterad genom Stihl’s SnabbkedjespĂ€nning. Det blir snabbt och enkelt att justera kedjespĂ€nningen utan att behöva skruva pĂ„ nĂ„got – du behöver bara vrida handtaget för att strĂ€cka kedjan. Antivibrationssystemet reducerar ocksĂ„ vibrationer, vilket gör sĂ„gen mer behaglig att anvĂ€nda Ă€ven under lĂ€ngre arbetspass. Det enda vi saknade var en integrerad kedjerör-skydd, som skulle ha varit bra för sĂ€kerheten.

Fördelar

 • Effektiv och anvĂ€ndarvĂ€nlig design
 • Snabb och enkel kedjespĂ€nning
 • LĂ„g vibrationsnivĂ„
 • Kraftfull motor
 • Easy2Start
 • SĂ€kerhetsfunktioner

Nackdelar

 • Inget integrerat kedjerör-skydd

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Àr MotorsÄg Stihl MS 211 C-BE ett mycket bra val för dig som letar efter en pÄlitlig och kraftfull motorsÄg för trÀdgÄrdsarbete och andra projekt. Med anvÀndarvÀnlighet, sÀkerhetsfunktioner och kvalitetskomponenter Àr det definitivt en motorsÄg att övervÀga.

4.7/5

Under vĂ„ra tester av MotorsĂ„g Husqvarna 445 II E-series 13″ upplevde vi att denna motorsĂ„g ger en hög prestanda och mycket bra kontroll. I kombination med dess högeffektiva bensinmotor, erbjuder den en stabil och jĂ€mn gĂ„ng som gör det lĂ€ttare att genomföra bĂ„de smĂ„ och stora trĂ€dgĂ„rdsprojekt. Det som verkligen stod ut för oss var X-Torq motortekniken, vilken bidrar till att minska brĂ€nsleförbrukning och utslĂ€ppsnivĂ„er.

Vi gillade Àven det inbyggda luftrensningsfilter som hjÀlper till att förlÀnga sÄgens livslÀngd och minskar tiden för underhÄllsarbete. MotorsÄgen kÀnns bekvÀm att anvÀnda tack vare LowVib systemet, som reducerar vibrationer och dÀrmed minskar belastning pÄ hÀnder och armar. Smart Start-systemet, gör det vÀldigt smidigt att starta sÄgen med minimal anstrÀngning. Trots dess mÄnga fördelar, tyckte vi att tyngden kunde vara nÄgot lÀgre för att möjliggöra Ànnu bÀttre hantering.

Fördelar

 • Bra kontroll och stabil gĂ„ng
 • MiljövĂ€nlig motorteknik
 • BekvĂ€m att anvĂ€nda
 • X-Torq teknik
 • Luftrensningsfilter
 • LowVib system

Nackdelar

 • Relativt tung

UtlÄtande

Med en hög prestanda och imponerande teknik som förbĂ€ttrar bĂ„de effektivitet och anvĂ€ndarkomfort, rekommenderar vi MotorsĂ„g Husqvarna 445 II E-series 13″ till dig som Ă€r villig att betala en lite högre summa för en premiumupplevelse. Utöver dess miljövĂ€nliga funktioner och lĂ„ga vibrationer, erbjuder den Ă€ven en pĂ„litlig arbetskapacitet för diverse trĂ€dgĂ„rdsprojekt.

4.4/5

Vi var överraskade över hur bra MotorsÄg Bosch DIY Universal Chain 18 presterade under vÄra tester, trots att det Àr en batteridriven sÄg. Den passar utmÀrkt för mindre trÀdgÄrdsprojekt och enklare beskÀrning av trÀd och buskar. Det vi uppskattade mest var att sÄgens lÄga vikt och den trÄdlösa designen, som gjorde det mycket lÀttare att hantera och manövrera jÀmfört med tyngre bensindrivna sÄgar.

Batteritiden hos MotorsÄg Bosch DIY Universal Chain 18 var tillrÀcklig för de flesta smÄ uppgifter och laddningen av batteriet gick snabbt. Det stora kromhandtaget ger förbÀttrad kontroll, vilket gör sÄgen sÀker att anvÀnda Àven vid svÄrÄtkomliga grenar. Trots alla dessa fördelar, anser vi att denna sÄg inte lÀmpar sig för alltför kraftfulla eller krÀvande jobb, pÄ grund av sin mindre motor och begrÀnsade kapacitet.

Fördelar

 • Förenklad hantering och manövrering
 • Snabb batteriladdning
 • Stort kromhandtag för ökad sĂ€kerhet
 • LĂ€ttviktig
 • TrĂ„dlös design
 • Bra batteritid

Nackdelar

 • Inte optimal för krĂ€vande jobb

UtlÄtande

Om du söker en prisvÀrd, batteridriven motorsÄg för mindre trÀdgÄrdsprojekt, Àr MotorsÄg Bosch DIY Universal Chain 18 ett utmÀrkt val att övervÀga. Den erbjuder anvÀndarvÀnlighet, sÀkerhet och anstÀndig kapacitet för de flesta uppgifter. För mer krÀvande jobb rekommenderar vi dock en större och kraftfullare sÄg.

4/5

NÀr vi testade MotorsÄg Husqvarna 120i inkl. batteri & laddare blev vi positivt överraskade av dess lÀtta och smidiga hantering. Den Àr speciellt anpassad för det hushÄllsbruk och mindre trÀdgÄrdsarbete, som beskÀrning av buskar och smÄ trÀd. Batteridriften gör att den Àr tystare och mer miljövÀnlig Àn bensindrivna sÄgar, samtidigt som den Àr vÀldigt praktisk och enkel att anvÀnda.

SÄgen har ett bekvÀmt handtag och designen gör den vÀlbalanserad under arbetets gÄng. Vi uppskattade ocksÄ att sÀkerhetsfunktionerna, som kedjebromsen och vippbromsskyddet, fungerar utmÀrkt för att ge ett tryggt arbete. Det enda vi fann vara en nackdel var att den inte lÀmpar sig för tyngre och kraftfulla jobb, dÄ batteriet inte rÀcker till för lÀngre tids anvÀndning eller större projekt.

Fördelar

 • LĂ€tt och anvĂ€ndarvĂ€nlig design
 • Bra sĂ€kerhetssystem med kedjebroms och vippbromsskydd
 • MiljövĂ€nlig – inga utslĂ€pp och lĂ„g ljudnivĂ„
 • Smidig hantering
 • Tyst batteridrift
 • SĂ€kerhetsfunktioner

Nackdelar

 • Inte lĂ€mplig för tyngre jobb
 • Batterikapaciteten för korta perioder

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Àr MotorsÄg Husqvarna 120i inkl. batteri & laddare ett utmÀrkt val för mindre trÀdgÄrdsprojekt och hushÄllsuppgifter. Den har en bra balans mellan anvÀndarvÀnlighet, sÀkerhet och miljöaspekt. För dig som behöver en sÄg för tyngre anvÀndning rekommenderar vi att du övervÀger alternativ med större kapacitet.

Smart VÀgledning för att Hitta RÀtt MotorsÄg

NÀr du övervÀger att köpa en motorsÄg Àr det mycket att tÀnka pÄ. Inte bara ska den vara effektiv och passa dina behov, utan det Àr ocksÄ viktigt att den Àr sÀker och lÀmplig för just dig. I det hÀr avsnittet kommer vi att ge dig en kort inledning om vad du bör ha i Ätanke nÀr du letar efter en motorsÄg som passar dina krav och önskemÄl.

VÀlja rÀtt typ av motorsÄg

NÀr det Àr dags att skaffa en ny motorsÄg kan det kÀnnas lite övervÀldigande med alla valmöjligheter. Innan du slÄr till och gör ditt köp Àr det viktigt att tÀnka pÄ vilken typ av motorsÄg som bÀst matchar dina behov. Det finns tre huvudsakliga typer av motorsÄgar: bensindriven, elektrisk och batteridriven. LÄt oss ta en nÀrmare titt pÄ dessa för att hjÀlpa dig fatta det bÀsta beslutet för dig och din trÀdgÄrd.

Bensindriven motorsÄg

Bensindrivna motorsÄgar Àr starka och kraftfulla, och Àr ofta det primÀra valet för den som behöver ta sig an större trÀdgÄrdar och skogsomrÄden. Med en bensindriven motorsÄg fÄr du maximal rörlighet och effektivitet utan att behöva oroa dig för kablar eller batterilivslÀngd. Men det finns ocksÄ nackdelar, som bland annat buller, vikt och behovet av regelbundet underhÄll. Om du Àr van vid att hantera tuffare arbete i trÀdgÄrden och inte har nÄgra problem med nÄgra extra kilo, sÄ kan en bensindriven motorsÄg vara det rÀtta valet för dig.

Elektrisk motorsÄg

Om du letar efter en motorsÄg med minimalt underhÄll och enklare hantering, kan en elektrisk motorsÄg vara vÀgen att gÄ. De Àr lÀttare Àn bensindrivna sÄgar och Àr betydligt tystare. Elektriska motorsÄgar fungerar utmÀrkt för mindre trÀdgÄrdsprojekt och beskÀrning av trÀd eller buskar. Kom bara ihÄg att en elektrisk sÄg krÀver en strömkÀlla, sÄ du behöver ha tillgÄng till eluttag eller förlÀngningssladdar för att kunna arbeta med den. Om detta inte Àr ett problem för dig, Àr en elektrisk motorsÄg ett utmÀrkt alternativ.

Batteridriven motorsÄg

För dig som vill ha en kompromiss mellan bensin- och elektriska motorsÄgar, kan en batteridriven motorsÄg vara svaret. Dessa sÄgar Àr ofta lÀttare och tystare Àn bensindrivna sÄgar, men ger dig fortfarande större rörlighet och frihet utan att behöva vara bunden till ett eluttag. Det största bekymret med batteridrivna motorsÄgar Àr laddningstiden och batteriets kapacitet. Om du inte har nÄgot problem med att ta regelbundna pauser för att ladda batteriet eller att köpa extra batterier, kan det hÀr vara ett utmÀrkt alternativ för dina trÀdgÄrdsbehov.

Viktiga funktioner att tÀnka pÄ

NÀr du ska köpa en motorsÄg Àr det viktigt att du inte bara fokuserar pÄ priset, utan ocksÄ tittar pÄ de funktioner som sÄgen erbjuder. HÀr ska vi gÄ igenom nÄgra av de viktigaste funktionerna för att göra ditt arbete sÀkrare och mer effektivt.

SĂ€kerhetssystem och funktioner

NÀr du köper en motorsÄg Àr sÀkerheten oerhört viktig. Det finns mÄnga potentiella risker med att anvÀnda en sÄdan maskin, och dÀrför bör du vara noga med att vÀlja en som har alla nödvÀndiga sÀkerhetssystem och funktioner. HÀr Àr nÄgra av de viktigaste faktorerna att tÀnka pÄ:

 • Kedjebroms och sĂ€kerhetsspĂ€rr
 • Antivibrationsfunktion
 • SĂ€kerhetskoppling
 • Handskydd och kedjeskydd

Alla dessa funktioner arbetar för att minimera riskerna med att anvÀnda en motorsÄg, och de gör det betydligt sÀkrare att arbeta med. Se till att du vÀljer en sÄgmodell som inkluderar dessa sÀkerhetssystem, samt att du vet hur de fungerar och hur du ska anvÀnda dem pÄ rÀtt sÀtt.

Kedjebroms och sÀkerhetsspÀrr
SĂ€kerhet bör alltid vara prioritet nummer ett nĂ€r det gĂ€ller arbete med motorsĂ„gar. Kedjebromsen och sĂ€kerhetsspĂ€rren Ă€r tvĂ„ av de viktigaste funktionerna att tĂ€nka pĂ„. Kedjebromsen stoppar kedjan om sĂ„gen utsĂ€tts för plötslig rörelse, vilket minskar risken för skador vid eventuella olyckor. En del motorsĂ„gar har Ă€ven automatisk kedjebroms som aktiveras vid stora vibrationer eller ett snabbt rörelseskifte. SĂ€kerhetsspĂ€rren förhindrar att sĂ„gen startar oavsiktligt genom att man mĂ„ste trycka in tvĂ„ knappar samtidigt för att motorn ska gĂ„ igĂ„ng. Dessa funktioner Ă€r inte bara nyttiga – de kan rĂ€dda liv, sĂ„ se till att investera i en motorsĂ„g med dessa sĂ€kerhetssystem.
Antivibrationsfunktion
Att arbeta med en motorsÄg kan vara bÄde fysiskt och psykiskt pÄfrestande, nÄgot som kan minska vid anvÀndning av en sÄg med antivibrationsfunktion. Faktum Àr att lÄngvarig exponering för vibrationer kan ge upphov till skador pÄ nerver, blodkÀrl och leder. Antivibrationssystemet i motorsÄgar bestÄr ofta av fjÀdrar eller gummikuddar mellan sÄgens motor och handtag, vilket resulterar i en mer komfortabel arbetsstÀllning och mindre stress pÄ hÀnder och armar. NÀr du vÀljer en motorsÄg bör du alltid kolla upp om antivibrationsfunktionen erbjuds och hur vÀl den fungerar. Det kan innebÀra skillnaden mellan en lÄng och smÀrtfri arbetsdag eller en fullstÀndigt utmattande upplevelse.

Effekt och prestanda

NÀr det gÀller effekt och prestanda vill du förstÄs vara sÀker pÄ att du fÄr en motorsÄg som kan hantera dina behov. Olika typer av motorsÄgar har varierande effekt, vilket pÄverkar deras förmÄga att kapa ved och utföra annat arbete effektivt. Se till att du vÀljer en motorsÄg som bÄde har tillrÀcklig effekt och prestanda för dina ÀndamÄl, samtidigt som den Àr lÀtt och smidig nog för dig att anvÀnda. Ta gÀrna hjÀlp av produktrecensioner och rekommendationer frÄn andra anvÀndare för att fÄ en tydligare bild av en motorsÄgs egenskaper innan du fattar ditt beslut.

Att tÀnka pÄ vid val av svÀrd och kedja

NĂ€r det kommer till att vĂ€lja svĂ€rd och kedja till din motorsĂ„g Ă€r det nĂ„gra centrala faktorer att ha i Ă„tanke. För det första, tĂ€nk pĂ„ svĂ€rdslĂ€ngden; ju lĂ€ngre svĂ€rd, desto större trĂ€d och grenar kan du sĂ„ga. Men kom ihĂ„g att lĂ„nga svĂ€rd ocksĂ„ kan vara tyngre och svĂ„rare att hantera, sĂ€rskilt för nybörjare. Hur vet man dĂ„ vilken lĂ€ngd som passar bĂ€st? En tumregel Ă€r att vĂ€lja ett svĂ€rd som Ă€r minst 5 centimeter lĂ€ngre Ă€n de stockar eller grenar du planerar att sĂ„ga. Sedan kommer vi till kedjan. HĂ€r Ă€r det viktigt att övervĂ€ga kedjans tĂ€nder och deras utformning. En lĂ„gprofils-kedja har smalare tĂ€nder, vilket ger en mjukare och mer vibrationsfri gĂ„ng. Detta Ă€r bra för mindre jobb och för de som inte Ă€r vana vid motorsĂ„gar. Om du dĂ€remot planerar att göra mer krĂ€vande arbete och vill ha högre prestanda, sĂ„ kanske en fullprofils-kedja Ă€r att föredra, eftersom den har bredare tĂ€nder och ger snabbare och mer kraftfull kapning. Glöm inte bort att mellan varven kontrollera kedjespĂ€nningen och slipningstillstĂ„ndet, dĂ„ en vĂ€lspĂ€nd och slipad kedja ger bĂ€sta resultat och sĂ€kerhet. Och sist men inte minst – oavsett vilken typ av svĂ€rd och kedja du vĂ€ljer, kom ihĂ„g att alltid anvĂ€nda skyddsklĂ€der och följa sĂ€kerhetsanvisningarna för en problemfri sĂ„gning!

UnderhÄll och skötsel av din motorsÄg

Grattis till ditt nya inköp! Men ett fantastiskt verktyg som en motorsÄg krÀver regelbunden skötsel för att hÄlla igÄng. Som din extra familjemedlem förtjÀnar din motorsÄg lite kÀrlek och omsorg, och vi ska gÄ igenom nÄgra grundlÀggande tips för underhÄll och skötsel. HÀng med!

Rengöring och smörjning

Först och frĂ€mst, det viktigaste tipset – alltid hĂ„lla din motorsĂ„g ren! Det Ă€r inget roligare Ă€n att försöka arbeta med igensatta filter eller smutsiga luftinslag, eller hur? Se till att rengöra kedjan, svĂ€rdet, luftfiltret, och köldelen regelbundet. En god tumregel Ă€r att göra detta efter varje anvĂ€ndning. Smörjning Ă€r lika viktigt som rengöring, sĂ„ se till att du har rĂ€tt olja för din kedja och drivkugghjul. BĂ„de bensin- och eldrivna motorsĂ„gar har automatiska kedjesmörjsystem som behöver fyllas pĂ„ med olja regelbundet. Kolla oljenivĂ„n innan varje anvĂ€ndning och fyll pĂ„ vid behov. Sist men inte minst, kontrollera att smörjsystemet fungerar ordentligt sĂ„ att din motorsĂ„g glider som en dröm genom trĂ€det nĂ€sta gĂ„ng du arbetar i trĂ€dgĂ„rden.

Byte av kedja och andra delar

Slitage och Älder Àr oundvikliga, men med regelbundet underhÄll kan du förlÀnga livslÀngden pÄ din motorsÄg. Kedjan Àr en av de viktigaste komponenterna i en motorsÄg, och med tiden kommer den att förlora sin skÀrpa. Varför slÀpa dig igenom jobbet med en slö kedja nÀr du kan byta ut den och göra livet enklare? Om du mÀrker att din motorsÄg inte lÀngre skÀr som den brukade, Àr det dags att byta kedja. Kom ihÄg att alltid följa tillverkarens rekommendationer för byte av kedja och svÀrd, dÄ detta garanterar att din motorsÄg fÄr den bÀsta omvÄrdnad den förtjÀnar. Glöm inte heller att kolla remmar, filter, bultar och andra smÄ delar som kan slitas med tiden. Och kom ihÄg, lite underhÄll hÀr och dÀr gör underverk för din motorsÄgs livslÀngd och prestanda.

Varför varumÀrke och garanti spelar roll

NĂ€r man ska köpa en motorsĂ„g Ă€r det viktigt att tĂ€nka pĂ„ vilket varumĂ€rke man vĂ€ljer och vilken garanti som erbjuds. Varför Ă€r det sĂ„ viktigt, kanske du undrar? Jo, för att ett etablerat och pĂ„litligt varumĂ€rke brukar stĂ„ för hög kvalitet, bra funktioner och tillförlitlighet. Dessutom fĂ„r du oftast bĂ€ttre service och support om nĂ„got skulle gĂ„ fel. SĂ„ nĂ€r du vĂ€ljer en motorsĂ„g, gör dig sjĂ€lv en tjĂ€nst och hĂ„ll utkik efter de stora mĂ€rkena pĂ„ marknaden – pĂ„ sĂ„ sĂ€tt vet du att du fĂ„r en produkt som hĂ„ller mĂ„ttet. NĂ€r det gĂ€ller garantin sĂ„ Ă€r det ytterligare en faktor att beakta, eftersom den ger dig trygghet och skydd om nĂ„gonting gĂ„r sönder eller inte fungerar som det ska. Se till att lĂ€sa igenom garantivillkoren noggrant innan du köper motorsĂ„gen och försök att hitta en modell med generös och lĂ„ngvarig garanti. En bra garanti bör Ă„tminstone tĂ€cka de centrala delarna av maskinen, som motor, svĂ€rd och kedja. Om du har tur hittar du kanske en motorsĂ„g med livstidsgaranti – det Ă€r verkligen en bonus! I sammanhanget bör ocksĂ„ nĂ€mnas att begagnade motorsĂ„gar kan vara ett lockande alternativ för den prismedvetne köparen, men tĂ€nk pĂ„ att garantin kanske inte gĂ€ller pĂ„ samma sĂ€tt som för en ny produkt. SĂ„ om du funderar pĂ„ att köpa en begagnad motorsĂ„g, försök att undersöka först om det finns nĂ„gon form av garanti kvar och ta reda pĂ„ var den gĂ€ller – bara för att vara pĂ„ den sĂ€kra sidan. Och som alltid – du fĂ„r vad du betalar för, sĂ„ det kan löna sig att lĂ€gga lite extra pengar pĂ„ en kvalitetsprodukt frĂ„n början.

Vanliga FrÄgor och Svar

Vilken bensin ska man anvÀnda till motorsÄg?
Att vÀlja motorsÄg beror pÄ anvÀndningsomrÄde och personliga preferenser. För enklare trÀdgÄrdsarbete och beskÀrning, kan en lÀtt elektrisk motorsÄg vara lÀmplig; för tyngre arbete, som att fÀlla stora trÀd, kan en bensindriven motorsÄg med högre effekt vara mer passande.
Back to top button