Bäst i TestCamping & Vandring

Metalldetektor Bäst i Test 2024

Letar du efter den bästa metalldetektorn för att utforska det dolda och upptäcka skatter lite varstans? Vill du veta vilken teknik och vilka funktioner som är värda att investera i? Oavsett om du är en erfaren sökare eller en nyfiken nybörjare, så kommer dessa metalldetektorer imponera och hjälpa dig lyckas i ditt sökande. I den här guiden går vi igenom alla de bästa alternativen för att hitta den perfekta metalldetektorn för just dig, som matchar dina behov och budget utan att kompromissa med kvalitet eller prestanda.
Bäst i Test
5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
Bonus
4/5
5/5

När vi testade Minelab GO-FIND 66 metalldetektor, märkte vi att den var mycket lätt att använda tack vare sin intuitiva design och tydliga display. Vi var också imponerade över dess långa batteriliv, vilket gjorde att vi kunde söka efter skatter under längre tid utan att behöva byta batteri. Dessutom erbjuder den ett flertal inställningar som ger möjlighet att anpassa sökningen efter olika typer av metallföremål. Själva detektorns prestanda var utmärkt, och vi lyckades hitta flera intressanta föremål under våra tester. Känsligheten kan justeras, vilket är en stor fördel för dig som vill upptäcka de minsta föremål på djupare nivåer. Den enda nackdelen vi märkte var att man får vara beredd på att gräva upp en del skräp också, men detta är något alla metalldetektorer har gemensamt och något man får vänja sig vid.

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Justerbar känslighet
 • Långt batteriliv
 • Tydlig display och intuitiv design
 • Utbytbara sökrullar för större räckvidd och utforskning

Nackdelar

 • Kan gräva upp en del skräp

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Minelab GO-FIND 66 en utmärkt metalldetektor som passar både nybörjare och erfarna användare. Dess användarvänlighet, långa batteriliv och mångsidighet gör det till ett mycket attraktivt val för dig som vill ge dig på att utforska och upptäcka dolda skatter under marken.

4.7/5

Under vårt test av Minelab Equinox 600 Metalldetektor, upplevde vi att denna premium-metalldetektor verkligen lever upp till sitt rykte. Den höga prestandan och mångsidigheten är omedelbart märkbar, med ett imponerande detektionsdjup och snabb reaktionstid. Den är mycket användarvänlig och har ett välorganiserat och lättläst gränssnitt som gör det enkelt att förstå och navigera alla funktioner. Ergonomisk design och låg vikt gör den bekväm att använda under längre perioder. En av de mest slående funktionerna med Minelab Equinox 600 är dess Multi-IQ-teknologi, som ger utmärkt detektering av flera metaller samtidigt. Denna avancerade teknik ökar chanserna för att hitta dolda skatter som andra metalldetektorer kanske missar, vilket gav oss en hel del spännande upptäckter under vår testperiod. Den är också vattentät så att sökningar kan göras i skiftande terräng och väderförhållanden utan begränsning.

Fördelar

 • Mångsidig
 • Multi-IQ-teknologi
 • Vattentät
 • Imponerande detektionsdjup och snabb reaktionstid
 • Välorganiserat och lättläst gränssnitt
 • Avancerad teknik ökar chanserna för upptäckter

Nackdelar

 • Högre prisklass

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Minelab Equinox 600 Metalldetektor en exceptionell produkt för dig som söker en högkvalitativ och mångsidig metalldetektor utan kompromisser. Den höga prestandan, användarvänliga gränssnittet, och spännande funktionerna som Multi-IQ-teknologin gör den till en utmärkt investering för dig som tar skattjakt på allvar och vill maximera dina chanser att hitta värdefulla föremål.

4.4/5

När vi provade Denver MET-110 Metalldetektor upptäckte vi att detta är ett prisvärt alternativ för dig som vill prova på skattletning utan att behöva investera i en dyrare modell. Trots sitt låga pris, ger Denver MET-110 pålitliga resultat och är mycket användarvänlig. Detektorn har en justerbar längd, vilket gör att den kan anpassas efter användarens höjd och en lättläst display för att enkelt kunna tolka signaler från detekterade föremål. Vi märkte snabbt att Denver MET-110 inte når samma detektionsdjup som dyrare metalldetektorer, men den fungerar tillfredsställande för grundare sökningar och lokaliserande av mindre föremål som mynt och smycken. Tänk på att den inte har lika många avancerade funktioner som en dyrare modell, men om du söker efter ett budgetalternativ så är Denver MET-110 ett bra val.

Fördelar

 • Användarvänlig
 • Prisvärd
 • Justerbar längd
 • Bra för nybörjare och grundare sökningar
 • Fungerar bra för att hitta mindre föremål som mynt och smycken

Nackdelar

 • Begränsat detektionsdjup jämfört med dyrare modeller
 • Färre avancerade funktioner

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Denver MET-110 Metalldetektor ett utmärkt budgetalternativ som lämpar sig väl för nybörjare och mer sporadiska skattletare. Med användarvänlig design och pålitliga resultat, kan detta vara den perfekta metalldetektorn främst för grundare sökningar och mindre föremål såsom mynt och smycken. Tänk dock på att det finns modeller med mer avancerade funktioner och högre detektionsdjup för dig som vill ta din skattletning till nästa nivå.

4/5

Under provtiden av VidaXL Metalldetektor upplevde vi att det var en mycket praktisk och enkel metalldetektor att hantera. Den har en teleskopisk design som gör det enkelt att justera längden efter behov, vilket vi verkligen uppskattade. De förinställda söklägena och känslighetskontrollen bidrar till att underlätta sökandet efter metaller. Dessutom har den en LED-indikator som är mycket användbar för att snabbt få en indikation på om ett föremål är värdefullt eller inte. Vi märkte dock att VidaXL Metalldetektor med LED-indikator 300 cm inte har samma detektionsdjup som vissa av de mer avancerade modellerna i vårt test, men detta är att vänta med tanke på priset. För dig som inte nödvändigtvis behöver den absolut bästa prestandan men ändå vill ha en fungerande och prisvärd metalldetektor, är detta ändå ett bra val.

Fördelar

 • Teleskopisk design
 • Praktisk LED-indikator för snabba upptäckter
 • Förinställda söklägen
 • Enkel att justera längd och känslighet
 • Bra för hobbyanvändning

Nackdelar

 • Inte den djupaste detektionsförmågan

Utlåtande

Sammanfattningsvis kan VidaXL Metalldetektor med LED-indikator 300 cm vara ett bra alternativ för dig som söker en prisvärd och användarvänlig metalldetektor för hobbyanvändning. Dess teleskopiska design, LED-indikator och förinställda söklägen gör den praktisk att använda och erbjuder tillräcklig funktion för mer avslappnad skattletning. Tänk på att det finns andra modeller med bättre detektionsförmåga om du vill investera i något mer avancerat.

Smart Val av Metalldetektor: Det du Behöver Veta

När man tänker på att köpa en metalldetektor, finns det en hel del saker att ha i åtanke. Att hitta rätt modell kan vara en utmaning om man inte vet vad man ska söka efter. Men oroa dig inte! I det här avsnittet går vi igenom några viktiga faktorer att tänka på när man köper en Metalldetektor, så att du kan göra ett välgrundat och smart val som passar dina behov och intressen. Följ med oss i jakten på den perfekta metalldetektorn!

Välja rätt typ av metalldetektor

Att välja en metalldetektor handlar mycket om att hitta en modell som passar dina specifika behov och intressen. Tänk på vad du tänker använda den till – söker du skatter i din trädgård, letar du efter historiska artefakter eller är du bara ute efter en spännande hobby? Oavsett vad ditt syfte är, så finns det metalldetektorer för varje ändamål. Ett smart sätt att börja är att fundera på hur ofta du tänker använda din metalldetektor och vilka typer av objekt du vill hitta. Kom ihåg att det finns olika sorter av metalldetektorer, exempelvis de som är specialgjorda för att leta efter guld, medan andra är bra för att hitta mynt, smycken och gamla föremål. Det bästa är att göra lite research innan du köper en detektor, så att du vet vad som passar dina behov bäst!

För hobby och fritidsanvändning

När du letar efter en metalldetektor för hobby- och fritidsanvändning är det viktigt att tänka på vilken typ av metaller och objekt du är mest intresserad av att hitta. Med det i åtanke är det en bra idé att skaffa en metalldetektor som har funktioner anpassade för den typen av sökande. Här är några funktioner att tänka på:

 • VLF-teknik: mycket låg frekvensdetektorer är utmärkta för att hitta mynt, smycken, och mindre artefakter.
 • Pulsinduktionsteknik: bättre för att hitta djupare och större föremål i mineraliserade jordarter.
 • Automatisk markavkänning: gör det enklare att använda i olika markförhållanden
 • Sökmöjligheter: separera värdefulla föremål från skräp
 • Pinpoint-funktion: underlättar att lokalisera föremål exakt

För professionell användning

För dig som är professionell eller har erfarenhet av metallsökning kan det vara klokt att investera i en mer avancerad metalldetektor. Den högre prislappen kan kännas tung i plånboken, men när du siktar på resultat i yrkesmässiga sammanhang så lönar det sig ofta att lägga ut lite extra pengar på kvalitet och teknik. En professionell metalldetektor erbjuder bland annat fler frekvensval, djupare detektionsförmåga och snabbare återhämtningshastighet. Dessutom kan de vanligen anpassas efter olika markförhållanden, vilket gör att du får bättre resultat oavsett om du letar på bördig landjord, sandstränder eller i klippig terräng. Det är också vanligt att dessa detektorer är utrustade med smarta funktioner som kan identifiera specifika metaller, vilket gör det enklare för dig att hitta det du söker. Så om du vill ta ditt metalldetekteringssökande till en högre nivå och få ut mer av din investering, bör du överväga en professionell metalldetektor.

Funktioner och prestanda att titta på

När det gäller funktioner och prestanda hos metalldetektorer finns det en hel del att tänka på. Några av de viktigaste sakerna att titta efter är hur effektiv den är när det gäller att hitta metaller, hur djupt den kan upptäcka dem, och hur användarvänlig den är. I de följande styckena kommer vi att ta upp några av de mest kritiska funktionerna och vad du bör ha i åtanke när du väljer metalldetektor.

Frekvens och detektionsdjup

Frekvensen och detektionsdjupet hos en metalldetektor påverkar hur effektiv den är vid att hitta olika sorters metaller. Generellt sett fungerar lågfrekvensdetektorer (5-15 kHz) bättre för stora föremål som ligger djupt ner i marken, medan högfrekvensdetektorer (15-100 kHz) är mer lämpade för små föremål som ligger närmare ytan. Men kom ihåg att ju högre frekvens en metalldetektor har, desto större är risken för falska signaler och störningar från elektriska apparater och mineraliserad jord. Därför kan det vara en bra idé att välja en metalldetektor med justerbar frekvens som gör det möjligt att byta mellan olika söklägen beroende på situationen.

Markavstämning och inställningar

Markavstämning är en av de mest viktiga funktionerna i en metalldetektor, särskilt för dem som planerar att använda den i områden med hög mineralisering, såsom stränder eller bergiga terränger. Det handlar om att anpassa metalldetektorn så att den kan urskilja mellan metaller och markmineraler. Det finns två huvudtyper av markavstämning: manuell och automatisk. Manuell markavstämning kräver att du justerar inställningarna själv, vilket kan vara lite knepigt för nybörjare. Däremot ger automatisk markavstämning dig möjlighet att låta metalldetektorn justera sig själv efter markförhållandena. Det är även klokt att leta efter en detektor som har olika söklägen och diskrimineringsinställningar för att kunna anpassa sig efter de metaller du vill hitta och de du vill filtrera bort.

Praktiska aspekter och användarvänlighet

Vem vill ha krångel när man köper en ny metalldetektor? Precis, ingen! Därför är det viktigt att tänka på hur användarvänlig och praktisk en metalldetektor är innan du gör ditt val. Metalldetektorn ska vara lätt att använda, särskilt om du är nybörjare. Några praktiska funktioner du bör överväga inkluderar justerbara länkar, viktkompensation och ergonomisk design. Ta också en titt på vilka inställningar som finns för att säkerställa att metalldetektorn passar dina behov och att den inte kräver en doktorsexamen i fysik för att förstå hur den fungerar! En annan detalj att titta på är hur snabbt och enkelt du kan montera och demontera din metalldetektor om du behöver transportera den mellan olika platser.

Tillbehör och utrustning

Nu när vi har pratat om användarvänlighet, låt oss dyka in i detaljerna – tillbehören! Precis som min gamla farfar brukade säga: “en snygg kostym behöver rätt accessoarer.” Och det här stämmer för din nya metalldetektor. Tillbehörigheterna varierar mellan olika modeller, men generellt sett kan du förvänta dig att få en spade eller pinpointer för att gräva upp dina fynd. Vissa paket levereras även med behändiga bärremmar eller fodral för enkel transport och förvaring av din nya leksak. Tänk på att vissa tillbehör kanske inte ingår i priset, så det är bra att dubbelkolla vilka som följer med din metalldetektor, och om inte så vad det kommer kosta att köpa till dessa saker separat. Kom ihåg att rätt utrustning kan förbättra din metalldetektorupplevelse avsevärt, och även göra jakten mer effektiv och framgångsrik!

Budget och prisvärda alternativ

Det är ingen hemlighet att metalldetektorer kan kosta en hel del, men det finns faktiskt gott om prisvärda alternativ för dig som letar efter något lite mer budgetvänligt. Så, vad ska man tänka på när man söker efter en billigare modell? Först och främst är det viktigt att ha realistiska förväntningar – budgetalternativ kanske inte har alla avancerade funktioner som dyrare modeller erbjuder, men det betyder inte att de inte kan vara effektiva och användbara i vissa situationer. Faktum är att många billigare metalldetektorer kan hitta föremål på imponerande djup och fungera väl för både nybörjare och mer erfarna användare. När du undersöker prisvärda alternativ, se till att läsa recensioner och jämföra specifikationerna för olika modeller. Tänk också på att om du är villig att skippa vissa funktioner eller kompromissa lite på prestandan, kommer du ofta att hitta en metalldetektor som passar din budget perfekt. Ett annat smart drag är att leta efter begagnade metalldetektorer, eftersom många människor säljer sina gamla enheter när de uppgraderar till en ny modell. Men kom ihåg att det är viktigt att testa den använda metalldetektorn noggrant innan du köper den för att försäkra dig om att den fungerar korrekt och uppfyller dina krav. Slutligen, inte låt dig luras av för bra för att vara sant-priser. Ibland kan sådana erbjudanden verka lockande, men kvaliteten och prestandan på de billigaste modellerna är oftast otillräcklig. Det är alltid bäst att investera i en metalldetektor från ett välrenommerat märke, även om det innebär att lägga lite mer pengar – du får vad du betalar för, som man brukar säga!

Omdömen och expertrekommendationer

När det kommer till att köpa en metalldetektor är det alltid klokt att se vad andra tycker om produkten innan du lägger ner dina hårt tjänade pengar. Att läsa omdömen från användare och experter kan ge dig en bra idé om metalldetektorns prestanda, pålitlighet och användarvänlighet. Ta dig tid att bläddra igenom olika källor, såsom forums, bloggar och produktrecensioner på e-handelssidor. Och glöm inte att kolla in YouTube – där finns det massor av videoklipp där entusiaster delar med sig av sina erfarenheter och tips på hur de använder sina metalldetektorer. Det kan vara extra värdefullt att hitta recensioner från personer som använder metalldetektorn för samma ändamål som du planerar att göra. På så sätt får du en detaljerad bild av dess prestanda i den typ av miljö och substrat du tänker söka i. Men var skeptisk, och kom ihåg att recensioner ibland kan vara partiska eller innehålla felaktig information. Så se till att undersöka flera källor innan du bestämmer dig. Om du har möjlighet att prata med någon som är proffs inom området kan det också vara mycket hjälpsamt – deras erfarenhet och kunskap är ovärderlig när det gäller att hitta den bästa metalldetektorn för just dina behov. Lycka till med ditt val, och hoppas du gör många spännande fynd!

Vanliga Frågor och Svar

Valet av metalldetektor beror på vad du vill hitta och var du planerar att leta. För nybörjare rekommenderas en enkel och prisvärd detektor. För mer avancerade användare kan en högpresterande detektor vara lämplig.
Ja, man får använda en metalldetektor på egen mark i Sverige, men du behöver ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen. Det är viktigt att vara medveten om att eventuella forn- och kulturlämningar inte får störas under sökandet.
Användning av metalldetektor i Sverige är strikt reglerad på grund av kulturarvs- och skyddslagar. Detta innebär att man måste ha tillstånd från länsstyrelsen för att använda den, främst för att förhindra skador på arkeologiska fynd och områden.
Back to top button