Bäst i TestSport & Fritid

Luftgevär Bäst i Test 2024

Hur väljer du det bästa luftgeväret som motsvarar både dina behov och din budget? Denna artikel kommer att guida dig genom de bästa luftgevär som har utmärkt sig i våra tester. Vi har recenserat och kommer ge praktiska tips från våra erfarenheter för att hjälpa dig på din resa att hitta det perfekta luftgeväret.
Bäst i Test
5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
Bästa Bonus-Modell
4.8/5
5/5

Efter att ha testat Artemis CR600W CO2 4,5 mm luftgevär, kan vi konstatera att det är en riktigt pålitlig produkt av hög kvalitet. Det märks att tillverkaren har lagt mycket tid och omsorg och tänkt på det mesta; från dess robusta design till precisionen i varje skjutning. Trots att den är relativt lätt, känns geväret stabilt. CO2-funktionen ger en kraftig utgångshastighet vilket gör den perfekt för alla typer av skjutövningar. Samtidigt uppskattades verkligen planeringen bakom det praktiska och användarvänliga handtaget som möjliggör bekväm hantering, även under längre perioder. Du kommer garanterat att märka att Artemis CR600W CO2 4.5mm är ett luftgevär som ligger bekvämt i handen medan du tar sikt och avfyrar dina skott. 

Fördelar

 • Hög precision
 • Pålitlig CO2-funktion
 • Användarvänlig
 • Tillverkad för hög precision och träffsäkerhet
 • CO2-funktion med hög utgångshastighet

Nackdelar

 • Ganska lätt konstruktion som kan kännas mindre stabil för vissa

Utlåtande

Vårt slutord är att Artemis CR600W CO2 4.5mm luftgevär är ett alternativ du definitivt bör överväga vid valet av ett nytt luftgevär. Med dess höga precision, pålitliga CO2-funktion och fantastiska användarvänliga design, imponerar den på alla nivåer och levererar riktigt fint värde.

4.7/5
Under vår testperiod upplevde vi Hatsan 135 4.5mm 10J med Optima 3-9×32 som ett förstklassigt luftgevär. Tillverkad av Hatsan, som är kända för sin kvalitet och tillförlitlighet, erbjuder detta gevär än mer att älska än bara sitt intressanta namn. Den levererar en stark skottkraft tack vare sitt pålitliga fjädersystem, vilket gjorde våra skjutningar både effektiva och spännande. Designen imponerar med en robust känsla, men den lyckas fortfarande bibehålla en lätt vikt – vilket gör geväret bekväm att bära hela dagen, även under längre vandringar i skogen. Dessutom kommer det med Optima 3-9×32, ett fullt justerbart sikte som ger utmärkt precision oavsett avstånd. Även om den är dyrare än andra alternativ, är komforten, tillförlitligheten och skjutkraften värt det extra priset enligt vår bedömning.

Fördelar

 • Pålitligt fjädersystem
 • Robust design
 • Inkluderat justerbart sikte
 • Kraftfull skottkraft
 • Lätt men ändå stabilt grepp

Nackdelar

 • Hög prisprofil kan vara avskräckande

Utlåtande

Vårt slutintryck? Hatsan 135 4.5mm 10J med Optima 3-9×32 är ett premiumval som inte kommer att göra dig besviken. Det levererar på alla konton – styrka, precision och användarkomfort. Trots det högre priset anser vi att investeringen är värd det med tanke på dess fantastiska prestanda och pålitlighet.

4.4/5
Vi blev imponerade av Hatsan Striker Edge TH 4.5mm 10J för dess överlägsna prisvärdhet. Trots att det är billigare än många andra luftgevär på marknaden, tappar den inte så mycket i prestanda. Designen av detta gevär är robust och hållbar, vilket gör det till ett perfekt verktyg för både skjutövningar och jakt. Huvudattraktionen med denna modell är dess TH-kolv, som ger optimerad kraft under avfyrning. Dessutom märkte vi att siktet var klart och exakt, vilket säkerställer framgångsrika träffar även på längre avstånd. Trots dess överkomliga pris, kände vi att Hatsan Striker Edge TH 4.5mm 10J aldrig kompromissade med kvaliteten.

Fördelar

 • Robust design
 • TH-kolv
 • Klart sikte
 • Överlägsen prisvärdhet utan att tappa i prestanda
 • Optimerad kraft tack vare TH-kolv

Nackdelar

 • Siktet kan kräva en viss inlärningskurva

Utlåtande

Sammanfattningsvis erbjuder Hatsan Striker Edge TH 4.5mm 10J en optimal kombination av prisvärdhet och prestanda. Det är ett robust och hållbart luftgevär som levererar konsistenta resultat tack vare dess TH-kolv och klara sikte. Trots en mindre nackdel med siktet, anser vi att den övergripande kvaliteten och funktionen levererar utmärkt värde för pengarna.

4/5

Under vår testperiod fick vi en stark och positiv upplevelse med Hatsan 125 Sniper 10J. Med sin attraktiva, militärinspirerade estetik och dess kraftfulla leverans, gav det oss en känsla av säkerhet och förtroende. Vi fann att detta luftgevär har en rejäl känsla av styrka och hållbarhet, samtidigt som det erbjuder tillräckligt mycket flexibilitet och smidighet för snabb manövrering. Dessutom kommer den med ett justerbart sikte som är klart och exakt, vilket hjälper att landa dina skott med precision. En annan stark punkt med Hatsan 125 Sniper 10J är dess palett av integrerade funktioner. Den har ett automatiskt säkerhetslås som ger extra säkerhet under användning, vilket vi tyckte var ett välkommet tillägg. Funktionen för snabbavfyrning gör det dessutom möjligt att avfyra flera skott i snabb följd, vilket är lite extra kul. Det var något tungt att hantera till en början, men efter en kort tid vande vi oss vid det och uppskattade gevärets stabilitet.

Fördelar

 • Kraftfull prestanda
 • Säkerhetslås
 • Snabbavfyrningsfunktion
 • Säkerhetssystemet bidrar till extra trygghet
 • Bra och tydligt sikte för precision

Nackdelar

 • Lite tung att hantera innan man vant sig

Utlåtande

I slutändan anser vi att Hatsan 125 Sniper 10J är ett imponerande luftgevär som levererar både på utseende och prestanda. Trots att den kan vara något tung i början, erbjuder den effektiv skjutning, bra räckvidd och ett robust säkerhetssystem. Vi skulle rekommendera Hatsan 125 Sniper 10J till de som söker efter ett luftgevär med en stark känsla av styrka och tillförlitlighet.

Smart Handledning: Att Göra Rätt Val Vid Köp av Luftgevär

Köp av ett luftgevär? Det kan verka lätt, men det är en hel del att tänka på när man navigerar i denna värld. Förutom själva utrustningen finns det också viktiga aspekter som säkerheten att beakta. I denna del av guiden kommer vi att belysa några av de avgörande punkterna och ge dig de bästa tipsen för att göra ditt luftgevärsköp tryggt, ekonomiskt och framförallt framgångsrikt. Så häng med, det är dags att lära sig mer!

Att Välja Rätt Typ av Luftgevär: Vad du Behöver Veta

Funderar du på att skaffa ett luftgevär? Då är det viktigt att du vet hur du ska göra för att välja rätt typ för dina behov. Luftgevär finns i olika former och utföranden, var och en med sina unika egenskaper. Till exempel har vissa modeller högre effekt, medan andra har bättre precision. Det finns även skillnader i hur de laddas, hur mycket underhåll de kräver och naturligtvis även i pris. Du bör också ta hänsyn till vad du tänker använda geväret för- är det till jakt, träning eller kanske bara för skoj skull? Hur ofta kommer du att använda det? Dessa kan vara avgörande faktorer i ditt val. Vill du ha ett mer behändigt luftvapen läs vår guide om bästa luftpistolen!

En Översikt av Olika Typer av Luftgevär

Det finns olika typer av luftgevär beroende på vad du föredrar och vad du vill använda ditt gevär för. Mekanismen för att driva ut kulan kan vara allt från fjädertryck till gas eller till och med eldrift:

 • Fjäderluftgevär är tysta och populära för nybörjare tack vare sin enkelhet, men kan vara ganska tunga och klumpiga.
 • Gasramsluftgevär har snabbare rekylessmekanismer som ger bättre precision, men kan vara dyrare.
 • Slutligen erbjuder PCP (Pre-Charged Pneumatic) luftgevär den bästa kraften och precisionen, men de kräver mer underhåll och är oftast dyrare.

Faktorer att Tänka på Vid Val av Luftgevär

Nojan ligger inte alltid i detaljerna men när det gäller att välja ett luftgevär är det bra att ta med dessa i beräkningen. Utöver typen av gevär bör du också titta på faktorer som kaliber, vikt, längd och siktet. Kaliber är viktig eftersom den bestämmer storleken och tyngden på pelleten som geväret använder- större kalibrar kan ge mer kraft men mindre precision vid långa avstånd, medan mindre kalibrar kan erbjuda högre precision men mindre stoppkraft. Vikten och längden på geväret kan också påverka hur lätt det är att hantera och vilken räckvidd det har. Slutligen spelar siktet en stor roll att kunna sikta ordentligt på ditt mål.

Att Förstå Lagstiftningen Kring Luftgevär

Förutom att välja rätt typ av luftgevär passar till dina behov, är det också viktigt att förstå lagarna som gäller för ägande och användning av dessa vapen. Reglering av luftvapen skiljer sig åt från land till land, och faktum är att de kan variera mycket även inom samma land. Vissa länder har mycket stränga regler, medan andra är mer liberala. Oavsett var du bor, bör du göra din hemläxa och bekanta dig med de relevanta lagarna i din region innan du går vidare och köper luftgeväret.

Grundläggande om Svenska Vapenlagar

I Sverige, till exempel, är lagstiftningen ganska klar när det gäller luftgevär. För ett startskott, om luftgeväret överstiger ett visst mått på utgångshastighet och energi vid pipmynningen, räknas det som ett vapen enligt lagen och då kräver det licens. Så innan du bestämmer dig för ett specifikt luftgevär, bör du dubbelkolla dess specifikationer mot svenska vapenlagar för att försäkra dig om att det överensstämmer med lagkraven.
Krav och Begränsningar för Luftgevär
Här är några punkter du behöver ha koll på. För att få äga ett luftgevär i Sverige, måste du vara 18 år eller äldre. Vidare gäller licenskrav för starkare luftvapen – över 10 joule för långvapen och över 3 joule för kortvapen. Det innebär också att vissa modeller kanske inte är tillgängliga för försäljning i Sverige. Var också uppmärksam på begränsningar när det gäller transport och användning av luftgevär offentligt – det är inte tillåtet att bära eller använda dessa vapen offentligt utan särskilt tillstånd.

Förståelse för Säkerhet vid Hantering av Luftgevär

Att hantera ett luftgevär kräver kunskap och förståelse för säkerhetsföreskrifter. Även om ett luftgevär kanske inte är lika kraftfullt som ett skjutgevär, kan dess felaktiga användning fortfarande leda till olyckor och skador. För att minimera dessa risker är det viktigt att alltid behandla luftgeväret som om det vore laddat, även när det inte är det. Var noga med att alltid peka geväret i en säker riktning, borta från andra människor och djur. Det är också lämpligt att använda ordentliga skyddsutrustning, som skyddsglasögon, för att undvika eventuella oavsiktliga skador. Vidare bör luftgeväret alltid vara otillgängligt för obehöriga, särskilt barn. En säker låd eller vapenskåp är en bra investering för att säkerställa detta. Kom också ihåg att utöva säker hantering när du laddar och rengör ditt luftgevär. Med dessa grundläggande säkerhetsåtgärder kan du njuta av ditt luftgevär på ett ansvarsfullt och säkert sätt.

Pris vs. Kvalitet: Att Göra ett Smart Köp

Sannerligen, balansen mellan pris och kvalitet är en avgörande faktor att tänka på när du väljer vilket luftgevär du ska köpa. Det finns gott om luftgevär på marknaden, från lågprisalternativ till premiummodeller, men det är viktigt att inte bara välja baserat på priset. Förståelse för vad du betalar för och varför kan hjälpa dig att göra ett smartare köp. Ett billigt vapen kanske låter lockande, men om det inte håller länge innan det behöver reparationer eller utbyte, är det verkligen ett bra köp i längden?

Få Ut Mesta Möjliga av Din Budget:

Alla har vi en budget att förhålla oss till, och det är naturligtvis viktigt att hitta det bästa luftgeväret inom den ramen. Men kom ihåg: det bästa valet är inte alltid det billigaste! Tänk istället på att hitta ett vapen som ger bäst värde för pengarna. Vad menar vi med det? Jo, tänk på vapnets prestanda, hållbarhet, precision och andra funktioner. Leta efter en modell som passar dina behov och förväntningar men förblir inom din budgetgräns. Detta kommer oftast innebära lite forskning och jämförelse, men ansträngningen kommer vara värt resultatet.
Att Veta Skillnaden Mellan Pris och Värde
När du handlar för ett luftgevär kan det vara lätt att fastna i priset, men skillnaden mellan pris och värde är verkligen nyckeln till ett framgångsrikt köp. Priset är vad du betalar vid kassan, medan värdet representerar vad du faktiskt får för dina pengar – allt från vapnets livslängd till dess prestanda och bekvämlighet vid användning. Ett dyrt luftgevär med topprestanda och utmärkt hållbarhet kan faktiskt erbjuda bättre värde än ett billigare alternativ som inte presterar lika bra eller håller lika länge. Så nästa gång du väljer mellan olika modeller, fråga dig själv: “Vilket erbjuder mest värde för mina pengar?”

Hur Man Sköter och Underhåller Sitt Luftgevär

Innan vi sveper in i skötsel och underhåll för ditt luftgevär, kom ihåg att det alltid ligger i din hand. Som ett barn, behöver ditt luftgevär omsorg och uppmärksamhet varje gång det används. Att hålla ditt luftgevär väloljat, rengjort och på rätt sätt förvarat verkar kanske vara en bagatell, men det har djupgående effekter på dess prestanda och livslängd – precis som ett vältrimmat fordon!

Olika Aspekter av Luftgevärsskötsel

Luftgevär kräver noggrann skötsel och underhåll för att bibehålla deras prestanda och livslängd. Här är några aspekter av luftgevärsskötsel att tänka på.

 • Rengöring: Geväret bör rengöras regelbundet för att bli av med damm och smuts
 • Smörjning: Delar av geväret, som löpet och knoppen, behöver smörjas ordentligt
 • Förvaring: Geväret bör förvaras på en säker plats när det inte används.
 • Inspektion: Geväret bör inspekteras regelbundet för eventuella skador eller slitage
 • Reparationer: Alla nödvändiga reparationer bör göras snabbt för att förhindra ytterligare skador

Vanliga Frågor och Svar

I Sverige får ett luftgevär ha en utgångshastighet på upp till 10 joule utan licens. Överstiger geväret denna gräns, krävs det att du har vapenlicens.
Ja, i Sverige är det tillåtet att skjuta skator med luftgevär under vissa delar av året. Men det krävs att man har tillstånd från länsstyrelsen och att man följer gällande jaktlagar och regler för helårsjakttider.
Räckvidden för ett luftgevär i Sverige varierar mycket beroende på typ och modell, men generellt kan man säga att de oftast har en effektiv räckvidd på omkring 50-60 meter. Det är dock viktigt att notera att precisionen minskar markant ju längre avståndet är.
Kalibern på ett luftgevär beror på syftet med användningen. För allmänna ändamål och mindre skadedjur används ofta .177 (4.5 mm) i Sverige, medan .22 (5.5 mm) eller större kan vara bättre för jakt på större skadedjur. Kom ihåg, lagarna om luftvapen varierar så se till att kolla upp lokala regler.
Back to top button