Bäst i TestSport & Fritid

Löparskor Dam Bäst i Test 2024

När det kommer till löpning är det superviktigt att investera i ett par skor som ger dig en behaglig och effektiv träningsupplevelse. Rätt skotyp kan göra en stor skillnad för din löpning, och vi vill göra det enkelt för dig att välja rätt. Vi har testat en mängd olika löparskor för damer och baserat på dessa tester, kommer vi att presentera topp 4 löparskor. Våra rekommendationer är designade för att hjälpa dig hitta den bästa kombinationen av komfort, prestanda och pris.

Bäst i Test
5/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.4/5
Bonus
4/5
5/5

Efter att ha testat Hoka Women’s Clifton 9 var vi oerhört imponerade av skornas komfort och lätthet. Deras innovativa Hoka One-mellansula ger en utmärkt stötdämpning och energiåtergivning, vilket gör löpningen mycket behagligare på längre sträckor. Designen är stilren och modern, vilket gör dem till ett utmärkt val för dig som vill se bra ut samtidigt som du presterar på topp. Vidare är skorna anpassningsbara, med en ventilerande ovandel i meshmaterial som gör att fötterna andas bättre under löpturer. Trots all bekvämlighet och stöd skon erbjuder var vi överraskade över hur lätta de är, vilket gör dem till en favorit bland löpare som söker snabbhet och smidighet. Passformen är också utmärkt, och vi uppskattade verkligen hur väl de anpassar sig efter fotens form och rörelse.

Fördelar

 • Oerhört bekväm Hoka One-mellansula
 • Modern design och stil
 • Anpassningsbar och ventilerande ovandel
 • Stötdämpning
 • Lätt

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Hoka Women’s Clifton 9 ett fantastiskt val för dig som söker både komfort och prestanda i dina löparskor. Skornas bekvämlighet och lätthet, kombinerat med en stilren design och ventilerande egenskaper, gör dem till det självklara valet för långa löpturer och utmanande terräng.

4.7/5

Efter att ha provat Salomon Women’s Speedcross 6 GORE-TEX blev vi omedelbart förtjusta i skons prestanda på terräng och dess suveräna grepp. Deras SensiFit™-system omsluter foten på ett bekvämt sätt och skapar en nära och säker passform som anpassar sig efter fotens rörelser. Skornas GORE-TEX membran skyddar mot fukt och håller fötterna torra även under svåra väderförhållanden. En intressant detalj är den fantastiska hållbarheten som dessa löparskor ger tack vare deras högkvalitativa materialval och robusta konstruktion. Mönstret på Contagrip® yttersulan gör att skorna har ett enastående grepp på både våta och hala ytor samt lera, vilket möjliggör att du kan ta dig fram även under de tuffaste förhållanden. Samtidigt är de otroligt bekväma, vilket minskar risken för skav eller obehag under långa löpturer.

Fördelar

 • Presterar utmärkt på terräng
 • Riktigt bra grepp i olika väderförhållanden
 • Komfortabel och säker passform
 • Hög hållbarhet och kvalitet
 • GORE-TEX membran
 • Säker passform
 • Utmärkt grepp

Utlåtande

Om du är på jakt efter löparskor för damer med exceptionellt grepp och prestanda i tuff terräng, då är Salomon Women’s Speedcross 6 GORE-TEX absolut det rätta valet. Skorna erbjuder en bekväm, säker passform och kvalitet som klarar av både dåligt väder och krävande underlag. Kom ihåg att de har ett tydligt fokus på terräng, så de kanske inte passar lika bra för asfaltslöpning.

4.4/5

ASICS Women’s GEL-Venture 9 imponerade på oss med sitt överkomliga pris utan att ge avkall på kvalitet och prestanda. Vi uppskattade särskilt deras GEL-dämpning som hjälper till att sprida stötarna när du springer, vilket bidrar till en mjukare och bekvämare känsla. Skons ovandel är tillverkad av slitstarkt syntetiskt läder och meshmaterial som ger bra ventilation och skydd för foten under löpningen. Yttersulan är framtagen med ASICS High Abrasion Rubber (AHAR) vilket ger extra slitstyrka på högslitageområden, såsom hälen. Vi anser att dessa skor passar bäst för löpare som söker ett par pålitliga och prisvärda löparskor, både för asfalt och terräng.

Fördelar

 • Utmärkt komfort tack vare GEL-dämpning
 • Slitstark och ventilerande ovandel
 • Bra grepp för både asfalt och terräng
 • Bekväm GEL-dämpning
 • Slitstark yttersula
 • Mycket prisvärd

Utlåtande

Sammanfattningsvis är ASICS Women’s GEL-Venture 9 ett mycket prisvärt alternativ för dig som söker en bekväm och slitstark löparsko. Med dess bra grepp för olika underlag och imponerande GEL-dämpning, får du mycket sko för pengarna. Det enda vi kände saknades var lite mer stöd i mellanfoten, men det är en mindre detalj jämfört med alla de positiva aspekterna av dessa löparskor.

4/5

Efter att ha provat Salomon Shoes Sense Ride 5 Women blev vi snabbt positivt överraskade av dess smidighet och mångsidighet på en rad olika löparmiljöer. Skorna kombinerar stadig stabilitet med flexibilitet tack vare det smarta designade EndoFit™ systemet och SensiFit™ teknologin, som ger en säker och bekväm passform. Optivibe™ mellansulan ger förbättrad dämpning och energiåtergivning, vilket minskar vibrationer och ökar komforten under både korta och långa distanser. Vi var dessutom imponerade av hur lätt våta ytor hanterades tack vare Contagrip® MA yttersulan som erbjuder enastående grepp på både vått och torrt underlag. När det gäller designen fann vi dem mycket attraktiva, med ett brett utbud av färger att välja mellan vilket verkligen bidrar till det personliga uttrycket på löparspåret.

Fördelar

 • Bekväm och säker passform
 • Utmärkt dämpning och stöd
 • Imponerande grepp på olika underlag
 • Optivibe™ dämpning
 • Contagrip® MA grepp
 • EndoFit™ system

Utlåtande

I slutändan är Salomon Shoes Sense Ride 5 Women ett mycket bra alternativ för dig som söker mångsidighet och högpresterande egenskaper i dina löparskor. Dess stabila och bekväma passform, kombinerat med utmärkt dämpning och grepp, gör dessa skor såväl lämpliga för off-road terräng som hårda naturområden. Det är viktigt att påpeka att de kanske inte är det bästa valet för asfaltslöpning, men om du letar efter en dam-löparsko som klarar det mesta är Salomon Shoes Sense Ride 5 Women en stark kandidat.

Design och Komfort för Löparskor

När det gäller att välja rätt löparskor för damer kan det ibland kännas som en djungel, och det är lätt att gå vilse bland alla alternativ. Men oroa dig inte! I den här delen av vår bästa produktköpguide kommer vi att fokusera på vad du bör ha i åtanke när du köper löparskor för damer. Vi kommer att titta närmare på såväl design som komfort, så att du enkelt kan hitta de perfekta skorna för just dina behov och göra dina löpturer till en fröjd!

Faktorer att tänka på vid val av löparskor

När du ska köpa löparskor är det viktigt att tänka på flera faktorer för att få ut det bästa av din löpning. Två nyckelaspekter är hur mycket stöd foten behöver och vilket underlag du oftast löper på. Utgå från dina individuella behov och välj skor som ger dig rätt förutsättningar för att undvika skador och maximera löparglädjen. Kom ihåg att det inte finns någon universallösning, utan vad som fungerar för din träningskompis kanske inte passar dig perfekt. Det gäller alltså att bli bästis med dina egna fötter och deras preferenser!

Hur mycket stöd behöver foten?

Stöd i löparskor kan variera och ha stor inverkan på hur pass bekväma de känns under långvarig användning. Om du har högt fotvalv är det ofta viktigt med mer stöd för att fördela trycket jämnt över foten och minska risken för överbelastning. Ett lågt fotvalv å andra sidan kan kräva mindre stöd och mer flexibilitet i skorna, så att du kan röra dig naturligt. Åh, så många variabler! Ett tips är att ta reda på vilken fotprofil du har genom att göra ett våttest: Stå på ett papper med blöta fötter och se vilken form din fotavtryck får. Testresultatet kan då användas som en vägledning när du finkammar löparskohyllorna för att hitta drömparet!

Underlag och terräng

Ta en stund att fundera på vilket underlag och terräng du springer mest på. Är det asfalt, grusvägar, eller kanske stigar i skogen? Olika sorters underlag kräver olika typer av löparskor. Asfaltslöpning kan vara hårt för knän och leder, så här är dämpning extra viktigt. Om du traskar runt i skogen och över stock och sten så är grepp och skydd mer väsentligt. Hållbarhet är också något att beakta, eftersom vissa material kan slitas snabbare beroende på terrängtyp. Och kära nån, glöm inte heller bort väderförhållandena när du väljer skor – det kan vara bra att ha ett par vattentäta alternativ när regnet öser ner under höstkvällarna! Slutligen, varför nöja sig med bara ett par löparskor? Om du älskar att springa på olika underlag, passa på att investera i flera par för att alltid vara redo, oavsett vilket äventyr som väntar.

Anpassa löparskorna efter din löpstil

Vet du vad? Din löpstil är lika unik som ditt fingeravtryck! Och det är precis därför det är så viktigt att hitta rätt löparskor som passar just dig och din stil. Men hur vet en vem som passar en bäst, undrar du säkert? Fruktionslöst, låt oss dyka rakt in i vad en behöver tänka på angående pronation och dämpning hos löparskor för damer.

Pronation och dess betydelse

Pronation, låter ytterst tekniskt men det är inte alls så knepigt som det verkar! Pronation handlar helt enkelt om hur din fot rullar inåt när du går eller springer. Vi kan dela in detta i tre kategorier: normal pronation, överpronation och underpronation (supination). Normalt sett behöver de som har normal pronation har ett moderat stöd och dämpning i sina skor medan de med överpronation behöver mer stöd och stabilitet. Å andra sidan, för de med underpronation är extra dämpning något att fokusera på för att minska stötarna när foten landar.

Dämpning och energiåtergivning

Aha, nu kommer vi till en av de mest vitala aspekterna i löparskor – dämpningen! Och du vet väl att dämpning och energiåtergivning går hand i hand, eller? För att göra en lång historia kort: ju bättre dämpning en löparsko har, desto mer energi kan du få tillbaka vid varje steg. Det här kan göra hemskt stor skillnad när du springer långa sträckor och vill undvika trötthet i fötterna och benen. Moderna löparskor för damer har ofta fått uppfinningsrika dämpningssystem som passar olika löpstilar och behov, så se till att prova olika modeller för att hitta det som känns bäst för just dig.

Tips för att hitta rätt storlek och passform

När det kommer till att välja rätt storlek på löparskor är det essentiellt att prova flera märken och modeller. Alla skor är olika i storlek, och även om du kan ha en viss storlek i ett märke kan det hända att du behöver gå upp eller ner en storlek i ett annat märke. Undvik att köpa skor online om du inte provat samma modell tidigare. Se också till att prova skorna på eftermiddagen eller efter ett löppass, eftersom fötterna sväller under dagen så får du en mer realistisk uppfattning av passformen. Tänk också på att lämna cirka en centimeter mellan stortån och skons framkant för att ge plats för fotens naturliga rörelse när du springer.

Provning av löparskor

Att prova löparskor är oerhört viktigt för att hitta den perfekta passformen. Det absolut bästa sättet att veta om en sko passar dig är att prova den i en butik och springa några korta sträckor i den. Men innan du beger dig ut och provar alla löparskor du kan hitta, finns det några grundläggande tips du kan följa för att hitta rätt storlek och passform. Här kommer en lista på några saker att tänka på när du provar löparskor:

 • Tänk på att dina fötter svullnar under löpning, så se till att det finns lite extra utrymme i skorna – cirka en tum mellan din stortå och skotoppen.
 • Prova skorna senare på dagen, eftersom dina fötter är större på kvällen än på morgonen.
 • Ta med dina egna strumpor, helst de du ämnar använda under löpning, för korrekt passform.
 • Stå upp och gå runt i butiken eller jogga lätt för att se till att skorna sitter bekvämt utan att trycka någonstans.
 • Kontrollera hälen – den ska sitta ordentligt men inte snävt, utan glida upp och ner.

När du har hittat en sko som känns bekväm och passande är det bra att inte sluta där. Prova flera olika modeller och märken, då varje märke har sin egen passform och stilar. Det är också viktigt att komma ihåg att skomodeller uppdateras och förändras årligen, så vad som fungerade för dig förra året kanske inte fungerar nu.

Minska risken för skav och blåsor

För att minska risken för skav och blåsor är det viktigt att ha löparskor med en bra passform och som inte glider runt på foten. Försäkra dig om att dina nya skor har en bra hälkappa som omsluter din häl ordentligt utan att klämma åt. Två andra faktorer att väga in när du vill förhindra obehag under löprundan är strumporna och snörningen. Använd löparstrumpor med bra fuktransport och material som minskar friktionen mot huden. Testa olika sätt att snöra skorna för att hitta det som känns bäst och ger stöd där du behöver det, utan att orsaka tryckpunkter. Om du fortfarande upplever problem med skav eller blåsor finns det produkter som tejp och plåster anpassade för löpare som kan skydda utsatta områden.

Material och hållbarhet

Att ha löparskor med material och hållbarhet som passar din löpstil och användning är oerhört viktigt för komfort och prestanda ute på spåret. Löparskor är ofta utsatta för hård slitage, och därför vill du satsa på skor som är gjorda av högkvalitativa och slitstarka material så att de kan hålla sig snygga och funktionsdugliga under långa pass. Det är bra att lägga lite extra uppmärksamhet på detaljer som sömmar, fästpunkter för snörning och överdraget material runt tån, då dessa områden ofta tar mycket stryk under löpning och kan vara känsliga för slitage.

Ventilation och fukttransport

Alla löpare vet hur viktig ventilation och fukttransport är för att hålla fötterna torra och bekväma under hela löpturen. Dina löparskor bör erbjuda tillräcklig andningsförmåga, så att värme och fukt kan transporteras bort från fötterna. Skor med meshmaterial eller andra ventilerande material kan vara ett förstahandsval för dig som redan har svettiga fötter, då dessa material transporterar bort fukt effektivare än andra alternativ. Utöver det kan det vara en god idé att leta efter skor med en viss mån av vattenavvisning ifall du planerar att springa i våta förhållanden. Men kom ihåg, även om vattenavvisande skor kan vara bra vid regn och vått väder, så kan de ha en något sämre ventilation än öppnare utföranden.

Innersula och yttersula för långvarig komfort

Vi alla vill springa på lätta fötter, eller hur? Det är därför det är så viktigt att välja rätt sorts innersula och yttersula för att ge den optimala komforten och stabiliteten under din löptur. Innersulan bör erbjuda en behaglig och skön känsla mot foten och helst också ge lite stötdämpning i varje steg. Det finns även löparskor med utbytbara innersulor så att du kan anpassa stödet till dina individuella behov. När det kommer till yttersulan kan vi inte nog betona vikten av en slitstark, greppvänlig och stötdämpande sula som ger dig långvarig komfort och prestanda. Marknadens bästa löparskor kombinerar ofta dessa egenskaper i sina löparskor på ett sömlöst och balanserat sätt. Lycka till med att hitta din perfekta kombination av material och hållbarhet!

Vanliga Frågor och Svar

Välja löparskor beror på din löpstil, fotens form och underlaget du springer på. Tänk på dämpning, stöd och passform, och prova gärna olika märken i en sportbutik för att hitta den bästa modellen för dig.
Löparskor bör vara cirka 1-2 centimeter större än foten för att undvika skav och ge tillräckligt med utrymme för svullnad under löpning. Det är viktigt att prova skor i en butik och känna efter hur de passar tillsammans med specifika löparstrumpor.
Löparskor håller vanligtvis mellan 500 och 800 kilometer innan de bör bytas ut. Såklart varierar detta beroende på skons kvalitet, användning och yta man löper på.
Löparskor bör sitta åt men bekvämt på foten, med lite utrymme för att låta tårna röra sig fritt. Det är också viktigt att ha stöd och dämpning för att undvika skador och öka komforten under löprundor.
Back to top button